Pasivni dohodek s kriptovalutami: Kako uporabljati indeksne sklade in ETF-je?

Home » Pasivni dohodek s kriptovalutami: Kako uporabljati indeksne sklade in ETF-je?
pasivni dohodek
Foto: Adobe Stock

Lahko si priznamo, da je pasivni dohodek nekaj, k čemur stremi vsak vlagatelj. Pri tem pa nam lahko pomagajo tudi kripto indeksni skladi in ETF-ji, saj vlagateljem zagotavljajo razpršeno izpostavljenost različnim kriptovalutam.

Doseganje finančne stabilnosti in svobode je v veliki meri odvisno od ustvarjanja pasivnega dohodka. Ta vrsta dohodka izhaja iz naložb, ki stalno prinašajo donose z minimalnim stalnim sodelovanjem, za razliko od aktivnega dohodka, ki zahteva neprestani čas in trud. Privlačnost pasivnega dohodka je v tem, da lahko posameznikom omogoči redno kopičenje bogastva in samostojno življenje.

Kako ustvariti pasivni dohodek?

Pasivni dohodek je v osnovi denar, ki ga zaslužite z minimalnim naporom ali aktivnim sodelovanjem. V naložbenem svetu gre za to, da svoj denar uporabite tako, da ustvarja stalen prihodek brez stalnega nadzora. Pri tem že dlje časa obstajajo naslednji tradicionalni instrumenti, kot so na primer:

 • Dividendne delnice: To so delnice podjetij, ki del dobička vrnejo delničarjem. Če imate delnice, ki izplačujejo dividende, lahko prejemate ta redna izplačila.
 • Obveznice: Obveznice si predstavljajte kot menico. Organizaciji (na primer vladi ali korporaciji) posodite denar, v zameno pa vam v določenem obdobju plačuje obresti.
 • Nepremičnine: Nepremičnine so klasičen vir pasivnega dohodka, ne glede na to, ali gre za dohodek od najema nepremičnin ali dividende iz nepremičninskih investicijskih skladov (REIT).

V modernem času pa so se seveda pojavile nove metode pasivnega dohodka, med katerimi so indeksni skladi in ETF skladi – s katerimi lahko trgujemo tudi v povezavi s kriptovalutami.

Vlaganje v indeksne sklade in ETF sklade je tako priljubljena strategija pasivnega dohodka na tradicionalnem finančnem trgu. Indeksni skladi so pasivno upravljani vzajemni skladi, ki si prizadevajo doseči uspešnost izbranega tržnega indeksa, na primer S&P 500. Po drugi strani so ETF-ji podobni indeksnim skladom, vendar trgujejo na borzah kot posamezne delnice. Za tiste, ki iščejo pasivni dohodek, imajo ETF in indeksni skladi več prednosti.

 • Zagotavljajo takojšnjo razpršitev med več vrednostnih papirjev, kar zmanjšuje nevarnosti, povezane z lastništvom posameznih delnic.
 • Na splošno imajo ETF-ji in indeksni skladi nižje stroške v primerjavi z aktivno upravljanimi vzajemnimi skladi. To je zato, ker je njihov cilj posnemanje uspešnosti indeksa in ne preseganje njegove uspešnosti, kar zahteva manj upravljanja in raziskav.
 • ETF lahko kupujete in prodajate ves trgovalni dan po tržnih cenah, tako kot posamezne delnice. To vlagateljem zagotavlja večjo prilagodljivost v primerjavi z vzajemnimi skladi, s katerimi se trguje le enkrat na dan po zaprtju trga.
 • ETF skladi dnevno razkrivajo svoje deleže, tako da vlagatelji lahko natančno vidijo, katera sredstva so v skladu. Indeksni skladi, ki sicer niso dnevno dostopni, prav tako zagotavljajo redno preglednost glede svojih imetij.
 • Obstajajo ETF-ji in indeksni skladi za skoraj vse segmente trga, bodisi glede na razred premoženja, sektor, regijo ali naložbeno strategijo. To vlagateljem omogoča, da prilagodijo svoje portfelje glede na svoje želje in toleranco do tveganja.
 • Ker želijo odražati uspešnost indeksa, so donosi skladov ETF in indeksnih skladov bolj predvidljivi (čeprav niso zagotovljeni) v primerjavi z aktivno upravljanimi skladi, ki so odvisni od odločitev upravitelja sklada.

Kakšna je razlika med indeksni skladi in ETF?

Ključna razlika je, da za razliko od indeksnih skladov ETF-ji kotirajo na borzi in lahko vlagate po NVS (Neto vrednost sredstev) v realnem času. Spodaj prikazujemo ključne razlike med instrumentoma:

 ETFIndeksni sklad
StrukturaETF skladi so vzajemni skladi, ki sledijo specifičnemu indeksu in se z njimi trguje na delniškem trguIndeksni skladi so tako kot vzajemni skladi, ki sledijo specifičnemu indeksu
NVS (Neto vrednost sredstev)V realnem časuOb koncu dneva
Nakup in prodajaNa borzi za majhno enoto   Preko AMC nad velikostjo košarice (običajno od 25 do 50 lakhov)Preko vzajemnega sklada/AMC kot katerikoli drug vzajemni sklad
Razkritje portfeljaDnevnoMesečno, lahko tudi dnevno
Preglednost imetjaVisoka (ne more odstopati od indeksa)Visoka (ne more odstopati od indeksa)
Način držanjav obliki Dematv obliki Demat

Indeksni skladi in ETF skladi v kripto svetu

Na področju kriptovalut so indeksni skladi investicijski skladi, katerih cilj je ponoviti uspešnost določenega indeksa kriptovalut ali tržnega segmenta in vlagateljem ponuditi razpršeno izpostavljenost trgu kriptovalut. Po drugi strani pa se z ETF-ji trguje na borzah, skladi pa sledijo uspešnosti določenega indeksa kriptovalut ali tržnega segmenta, vlagatelji pa lahko delnice kupujejo in prodajajo ves trgovalni dan.

Vlagatelji lahko ustvarijo pasivni tok dohodka, ki se sčasoma povečuje, tako da del svojega naložbenega portfelja vložijo v indeksne sklade in ETF-je na trgu kriptovalut. Vendar je ključno, da izberejo sklade, ki ustrezajo njihovemu časovnemu obzorju, toleranci tveganja in naložbenim ciljem.

Kripto indeksni skladi in kripto ETF-ji: Podobnosti in razlike

Podobnosti

Bistvo kripto indeksnih skladov in kripto ETF-jev je, da vlagateljem omogočajo izpostavljenost košarici kriptovalut, ne da bi jim bilo treba kupiti vsako kriptovaluto posebej. Ta kolektivni pristop ponuja enostavnejšo vstopno točko, zlasti za novince, za katere je obsežnost trga kriptovalut morda zastrašujoča.

Cilj obeh instrumentov je slediti uspešnosti določenega indeksa. V svetu kriptovalut je to lahko indeks, ki predstavlja celoten trg, določen segment, kot je DeFi (decentralizirane finance), ali celo določeno kategorijo, kot so platforme pametnih pogodb.

Še ena skupna značilnost je pasivna naložbena strategija. Namesto da bi aktivno poskušali preseči rezultate trga, si tako kripto indeksni skladi kot ETF-ji prizadevajo zrcaliti uspešnost svojih indeksov. Ta pasivni pristop pogosto prinaša nižje provizije in bolj predvidljive donose.

Razlike

Kripto indeksni skladi delujejo podobno kot njihovi tradicionalni primerki. Vlagatelji kupijo sklad, v zameno pa imajo v lasti del celotnega portfelja. Vrednost sklada se povečuje in zmanjšuje glede na uspešnost osnovnih sredstev. Običajno imajo ti skladi določen čas vstopa in izstopa, kar pomeni, da lahko delnice kupite ali odkupite le v določenih časovnih intervalih, pogosto enkrat na dan.

Kripto ETF-ji pa v svet kriptovalut prinašajo prilagodljivost trgovanja z delnicami. Uvrščeni so na borze in jih je mogoče kupovati in prodajati ves trgovalni dan po tržnih cenah. To zagotavlja raven likvidnosti, ki je pogosto višja od stopnje likvidnosti indeksnih skladov. Poleg tega lahko cena kripto sklada ETF niha glede na dinamiko ponudbe in povpraševanja, včasih pa se trguje s premijo ali diskontom glede na neto vrednost sredstev.

Še ena bistvena razlika je v dostopnosti. Medtem ko imajo kriptoindeksacijski skladi morda minimalne naložbene zahteve ali obdobja blokade, pa ETF-ji, s katerimi se trguje na borzi, omogočajo bolj prilagodljive zneske naložb in nimajo obveznega obdobja imetništva.

Katerega izbrati?

Izbira med kriptoindeksnim skladom in kripto ETF je v veliki meri odvisna od želja in potreb vlagatelja. Če cenite likvidnost in prilagodljivost trgovanja čez dan, je kripto ETF morda primarna izbira. Če pa iščete bolj svoboden pristop in vam ustrezajo določena trgovalna okna, je lahko kripto indeksni sklad vaša vstopna točka.

Kaj moram vedeti, preden se lotim investiranja za pasivni dohodek?

Finančno stabilnost in neodvisnost je mogoče doseči s strateškimi naložbami v indeksne sklade in ETF-je, skupaj s skrbnim načrtovanjem in vztrajnim pristopom. Za tiste, ki se podajo na pot pasivnih dohodkovnih naložb na področju kriptovalut, zlasti s poudarkom na indeksnih skladih in ETF-ih, je bistveno, da se zavedajo več ključnih dejavnikov:

 • Izobrazite se: Preden se podate v svet kripto ETF-jev in indeksnih skladov, se morate opremiti z znanjem. Razumite zapletenost trga kriptovalut, mehaniko v ozadju indeksnih skladov in edinstvene značilnosti skladov ETF. Seznanite se s ključnimi akterji, tržnimi trendi in temeljnimi načeli, ki poganjajo te naložbene instrumente. Pri tem vam lahko pomagajo naši članki.
 • Ocenite svoje tveganje: Pot vsakega vlagatelja je edinstvena, oblikujejo jo njegove finančne želje in nagnjenost k tveganju. Razmislite o svojem naložbenem obzorju: ste v igri za kratko ali dolgo obdobje? Določite raven tveganja, ki vam ustreza, pri čemer upoštevajte, da je lahko trg kriptovalut bolj nestanoviten kot tradicionalni trgi.
 • Razumite razmerje stroškov: Pri izbiri indeksnih skladov ali ETF upoštevajte več dejavnikov. Poglejte razmerja stroškov, da boste razumeli posledice stroškov. Poglobite se v raznolikost sredstev znotraj sklada, da zagotovite široko izpostavljenost. In čeprav pretekla uspešnost ni zagotovilo za prihodnje rezultate, lahko zagotovi vpogled v preteklo stabilnost in rast sklada.
 • Izberite svojo trgovalno platformo: Izbrana kripto borza bo vaša vstopna točka v svet indeksnih skladov in skladov ETF. Ključno je, da se odločite za platformo, ki je znana po svoji varnosti, prijaznosti do uporabnika in ugledu v kripto skupnosti. Raziščite mnenja uporabnikov, preverite skladnost z zakonodajo in se prepričajte, da platforma podpira indeksne sklade ali ETF, ki vas zanimajo.
 • Ustvarite račun na borzi: Ko ste izbrali menjalnico, je treba nastaviti račun. Ta postopek lahko vključuje posredovanje osebnih podatkov in opravljanje preveritvenih korakov za zagotovitev varnosti in skladnosti s predpisi. To je ključni korak za zaščito vaših naložb in osebnih podatkov.
 • Začnite trgovati: Ko imate račun pripravljen, lahko kupite izbrane indeksne sklade ali ETF-je. Seznanite se z vmesnikom za trgovanje, nastavite vrste naročil in izvedite posle. Poskrbite, da boste za vsako transakcijo prejeli potrditev.
 • Spremljajte trg: Cene kriptovalut se nenehno spreminjajo. Redno spremljajte uspešnost svojih naložb. Glede na razmere na trgu in svoje naložbene cilje razmislite o rednem uravnoteženju portfelja, da ohranite želeno razporeditev sredstev.
 • Spremljajte svoj pasivni prihodek: Ena od radosti vlaganja v indeksne sklade in ETF-je je možnost pasivnega dohodka. Ne glede na to, ali gre za dividende, nagrade za staking ali druge mehanizme, skrbno vodite evidenco. To ne pomaga le pri razumevanju vaših donosov, temveč tudi pri davčnih razmislekih.

Strategije za ustvarjanje pasivnega dohodka s kripto indeksnimi skladi in ETF-ji

V svetu kriptovalut obstajajo različni načini uporabe indeksnih skladov in skladov ETF za ustvarjanje pasivnega dohodka:

1. Kripto indeksni skladi, ki izplačujejo dividende

Kripto indeksni skladi, ki izplačujejo dividende, so podobni svojim tradicionalnim kolegom na delniškem trgu. Njihov cilj je posnemati uspešnost določenega indeksa kriptovalut ali tržnega segmenta. Namesto dividend v tradicionalnem smislu ti skladi del donosov razdelijo vlagateljem, običajno v obliki dodatnih žetonov ali kovancev.

Zakaj se splačajo?

 • Diverzifikacija: Ti skladi so izpostavljeni širokemu naboru kriptovalut, kar zmanjšuje tveganje, povezano s posameznimi sredstvi.
 • Dosledni donosi: Ti skladi so zasnovani tako, da zagotavljajo stabilne donose, zato so primerna izbira za konservativne vlagatelje.

2. Staking in yield farming

Staking kriptovalut pomeni hranjenje in zaklepanje kriptovalute v denarnici za podporo delovanja omrežja veriženja blokov. V zameno udeleženci zaslužijo dodatne žetone.

Yield farming, pogosto imenovano “rudarjenje likvidnosti”, vključuje zagotavljanje likvidnosti decentralizirani platformi, običajno v obliki žetonov. V zameno ponudniki likvidnosti zaslužijo nagrade.

Zakaj se splačajo?

 • Potencialni visoki donosi: Tako postavljanje kolkov kot gojenje donosov lahko prineseta visoke donose, zlasti v začetnih dneh novega protokola ali platforme.
 • Podpora ekosistema: S stakingom aktivno podpirate varnost in delovanje omrežja veriženja blokov.

3. Tokenizirani nepremičninski skladi

Tokenizirani nepremičninski skladi (Tokenized Real Estate Funds) predstavljajo deljeno lastništvo nepremičninskih sredstev z uporabo tehnologije veriženja blokov. V bistvu so ti žetoni zavarovani z oprijemljivimi nepremičninami.

Zakaj se splačajo?

 • Diverzifikacija: Ponujajo edinstven način diverzifikacije kriptoportfelja z realnimi sredstvi.
 • Likvidnost: Zaradi tokenizacije nepremičnin so lahko te bolj likvidne kot tradicionalne nepremičninske naložbe.
 • Dostopnost: Ti skladi demokratizirajo dostop do naložb v nepremičnine, ki so lahko zaradi visokih vstopnih ovir za mnoge nedosegljive.

4. Posojanje sredstev

Platforme za posojanje kriptovalut uporabnikom omogočajo, da svoje imetje posodijo drugim uporabnikom ali institucijam v zameno za obresti. Nasprotno pa izposojanje v kripto območju vključuje najemanje posojila z zagotavljanjem kripto premoženja kot zavarovanja.

Zakaj se splačajo?

 • Zaslužite obresti: S posojanjem kriptovalut lahko zaslužite stalen tok dohodka v obliki obresti.
 • Finančni vzvod: Z izposojanjem lahko s finančnim vzvodom izkoristite svoja obstoječa sredstva za naložbe v druge priložnosti, ne da bi pri tem prodali svoja imetja.

5. Rebalansiranje in rast portfelja

Rebalansiranje vključuje redno prilagajanje portfelja za ohranjanje želene razporeditve sredstev. Ker se vrednost sredstev spreminja, z uravnoteženjem zagotovite, da se vaš portfelj ne oddalji od vaših naložbenih ciljev.

Zakaj se splačajo?

 • Upravljanje tveganj: Redno uravnoteženje lahko pomaga zmanjšati tveganja, povezana s preveliko izpostavljenostjo določenemu premoženju.
 • Dosledna rast: Z zagotavljanjem skladnosti vašega portfelja z vašo naložbeno strategijo lahko ponovno uravnoteženje prispeva k stalni rasti portfelja v daljšem časovnem obdobju.

6. Uporaba frakcijskih delnic in strategije dollar-cost averaging

Frakcijske delnice predstavljajo del celotne delnice in vlagateljem omogočajo nakup premoženja, ki bi bilo sicer predrago.

Dollar-cost averaging ali DCA vključuje vlaganje fiksnega zneska denarja v rednih časovnih presledkih, ne glede na ceno premoženja. Ta strategija lahko zmanjša vpliv nestanovitnosti trga.

Zakaj ju komninirati?

 • Dostopnost: Frakcijske delnice omogočajo dostop do premoženja visoke vrednosti vsem, kar demokratizira naložbeni prostor.
 • Zmanjšanje nestanovitnosti: Pristop sistematičnih naložb DCA lahko pomaga pri krmarjenju po nestanovitnih trgih kriptovalut, saj zagotavlja, da kupite več, ko so cene nizke, in manj, ko so visoke.

Tveganja v povezavi s kripto indeksnimi skladi in kripto ETF

Vlaganje v indeksne sklade in ETF za kriptovalute prinaša številna tveganja, ki jih je treba upoštevati:

Tržno tveganje

Bistvo vsake naložbe je vseprisotno tržno tveganje. Gre za možnost, da celoten trg kriptovalut doživi padec, ki vpliva na vsa sredstva, tudi tista, ki so v indeksnih skladih in ETF-ih. Privlačnost teh skladov je v njihovi razpršeni izpostavljenosti, vendar je prav ta prednost lahko dvorezen meč. Ko se širši trg sooči z upadom, to občuti celoten sklad. In glede na znano nestanovitnost kriptovalut so lahko ta nihanja cen hitra in velika.

Tveganje pri upravljanju

Za vsakim skladom stoji ekipa ali posameznik, ki sprejema odločitve, ureja sredstva in izvaja strategije. S tem je povezano upravljavsko tveganje. Tudi najbolj spretni upravitelji skladov niso imuni na napake ali napačne presoje. Včasih lahko strategije, ki so bile v določenih tržnih razmerah najuspešnejše, v drugih tržnih razmerah oslabijo, kar lahko privede do slabše uspešnosti sklada.

Likvidnostno tveganje

Tekočnost, s katero se lahko trguje s premoženjem, opredeljuje njegovo likvidnost. Vedno obstaja tveganje, da s sredstvom ali vrednostnim papirjem ne bo mogoče hitro trgovati, ne da bi to povzročilo valovanje njegove cene. Pri kripto indeksnih skladih in ETF-jih to lahko pomeni morebitne zamude pri odkupih v burnih tržnih razmerah. Poleg tega lahko v scenarijih, kjer je likvidnost redka, prodaja velikih količin povzroči manj ugodne cene, kar vpliva na vrednost sklada.

Torej, če ima sklad majhen obseg trgovanja, kar otežuje nakup ali prodajo delnic po želenih cenah, se lahko pojavi likvidnostno tveganje. To tveganje lahko zmanjšate tako, da pred naložbo opravite obsežno raziskavo in ocenite likvidnost sklada.

Regulativno tveganje

Področje kriptovalut je še vedno na začetku svoje poti, regulativna stališča po vsem svetu pa se spreminjajo. Ta spremenljivost prinaša regulativno tveganje. Nenadne spremembe politike ali premiki v odnosu vlad do kriptovalut imajo lahko kaskadne učinke na indeksne sklade in ETF-je. Novi ali spremenjeni predpisi lahko povzročijo operativne izzive ali celo spremenijo sam okvir, v katerem ti skladi delujejo.

Tveganje koncentracije

Diverzifikacija je temelj indeksnih skladov in ETF-jev. Vendar pa se lahko zgodi, da je velik del sredstev sklada skoncentriran v peščici kriptovalut. Ta prevelika izpostavljenost je lahko škodljiva, če se katero koli od teh nekaj sredstev znajde v recesiji. Kar se na prvi pogled zdi kot razpršen portfelj, je lahko zaradi osnovnih tveganj koncentracije na robu.

Ko potegnemo črto

V kompleksnem svetu financ je pasivni dohodek še vedno sveti gral za mnoge vlagatelje. Indeksni skladi in ETF-ji so se pojavili kot močni instrumenti, ki ponujajo razpršeno izpostavljenost trgu kriptovalut in utirajo pot stabilnim donosom. Od tradicionalnih virov pasivnega dohodka, kot so dividendne delnice in nepremičnine, do sodobnih načinov, kot so stavni in tokenizirani nepremičninski skladi, področje kriptovalut danes ponuja številne priložnosti. Vendar je tako kot pri vseh naložbah ključnega pomena, da ravnate previdno. Razumevanje nians med kriptoindeksnimi skladi in ETF-ji, zavedanje s tem povezanih tveganj ter uporaba strategij, kot sta ponovno uravnoteženje in povprečenje stroškov v dolarjih, lahko pomenijo razliko med uspehom in neuspehom. Ker se kripto pokrajina še naprej razvija, bosta informiranost in sprejemanje premišljenih odločitev najpomembnejša za tiste, ki želijo izkoristiti potencial pasivnega dohodka v tem dinamičnem prostoru.

Pogosta vprašanja

Kako lahko s kriptovalutami ustvarim pasivni dohodek?

Kaj so indeksni skladi in ETF skladi?

Kako se ETF razlikujejo od indeksnih skladov?

Katere strategije je mogoče uporabiti za ustvarjanje pasivnega dohodka s kripto indeksnimi skladi in ETF-ji?

Kako lahko začnem vlagati v kripto indeksne sklade in ETF?

Ali potrebujem veliko denarja, da lahko začnem vlagati v kripto indeksne sklade in ETF?