PAX Gold: Bi kupili kriptovaluto, ki je vezana na ceno zlata?

Home » PAX Gold: Bi kupili kriptovaluto, ki je vezana na ceno zlata?

PAX Gold je hibrid kriptovalute in zlata, ki zapolnjuje vrzel med obema naložbenima možnostima. Ponuja varnost in priročnost kriptovalut ter stabilnost cene zlata obenem. Se splača investirati v Pax Gold v 2024?

Zlato, ki je že od nekdaj cenjeno kot zanesljivo sredstvo za ohranjanje vrednosti, se sooča z več izzivi. Ne glede na njegovo estetsko privlačnost v nakitu in lasten sijaj ima zlato v velikih količinah praktične težave pri prevozu in skladiščenju. Poleg tega je razdelitev zlata na manjše enote (kot je to mogoče pri Bitcoinu), s katerimi je mogoče trgovati, precejšen izziv. Dejansko velik del trgovanja z zlatom na borzah vključuje transakcije z izvedenimi finančnimi instrumenti, pri čemer se fizično zlato dejansko ne zamenja.

Pojav tehnologije blockchain pa je inovativne mislece spodbudil, da so raziskali digitalizacijo zlata kot izvedljivo rešitev. Podjetje Paxos je med pionirji na tem področju, saj je zlato uspešno vključilo v verigo blokov. V tej razpravi se bomo poglobili v mehanizme, ki jih družba Paxos uporablja za digitalizacijo zlata, in operativno dinamiko njihovega žetona Paxos Gold (PAXG) kot digitalnega sredstva v verigi blokov.

Se sprašujete, kaj je boljša investicija, zlato ali Bitcoin? Preberite naš članek.

Kaj je Paxos?

Podjetje Paxos, ki sta ga leta 2012 ustanovila Charles Cascarilla in Rich Teo, je svojo platformo za izmenjavo kriptovalut itBit najprej zagnalo v Singapurju. Do leta 2015 je oddelek za finančne storitve zvezne države New York družbi Paxos podelil listino o omejenem namenskem skrbništvu, s čimer je postala prvo podjetje, odobreno za ponujanje reguliranih kripto produktov in storitev v New Yorku. Njihov cilj je omogočiti takojšen pretok vseh sredstev po vsem svetu in s tem olajšati dostop do novega, brezhibnega svetovnega gospodarstva. To željo uresničujejo z digitalizacijo različnih sredstev, vključno z zlatom.

Ponudba izdelkov podjetja je raznolika in vključuje posredniške storitve za kriptovalute, storitve tokenizacije sredstev in storitve poravnave. Paxos želi premostiti vrzel med tradicionalnimi financami in decentraliziranimi financami (DeFi) s ponudbo izdelkov, ki zagotavljajo poravnavo v realnem času, večjo preglednost in večjo varnost.

Kaj je PAX Gold?

pax gold

PAX Gold (PAXG) je digitalno premoženje, ki ga je izdal Paxos. Luč sveta je ugledal septembra 2019 kot žeton ERC-20 na Ethereumovem (ETH) blockchainu. Vsak žeton PAXG je v razmerju 1:1 podprt z eno fino trojansko unčo zlate palice s 400 unčami London Good Delivery, ki je shranjena v varnih trezorjih. Ta neposredna povezava med žetoni PAXG in fizičnim zlatom zagotavlja žetonu notranjo vrednost, ki odraža tržno vrednost zlata v realnem času. Glavni cilj PAX Gold je demokratizacija naložb v zlato, saj posameznikom omogoča, da imajo v lasti dele fizičnih zlatih palic brez potrebe po varnem skladiščenju ali soočanju z izzivi deljivosti fizičnega zlata. Tukaj je nekaj ključnih značilnosti:

  • Neposredno lastništvo: Lastniki PAXG imajo pravni naslov do določenega kosa fizičnega zlata, ki ga hrani družba Paxos Trust Company. To pomeni, da lahko imetniki žetonov svoje žetone PAXG zamenjajo za fizično zlato pod pogoji, ki jih določi Paxos.
  • Vrednost v realnem času: Vrednost žetonov PAXG je neposredno povezana s tržno vrednostjo zlata v realnem času, zato je to stabilno sredstvo, ki odraža nihanja cen zlata.
  • Dostopnost in likvidnost: PAXG je mogoče kupiti ali prodati kot katero koli drugo kriptovaluto, kar v primerjavi s fizičnim zlatom zagotavlja visoko likvidnost in enostaven dostop. Z njim je mogoče trgovati na različnih kripto borzah, borznih okencih za trgovanje na prostem trgu (OTC) in platformah za trgovanje med vrstniki.
  • Delno lastništvo: Zlato PAX omogoča vlagateljem, da si lastijo dele zlate palice, s čimer se zmanjša minimalna naložbena ovira, povezana z zlatom, in omogoči prožnejša naložbena strategija.

Paxos deluje pod strogim regulativnim nadzorom, ki zagotavlja, da spoštuje najvišje standarde skladnosti in varnosti. Fizično zlato, ki je podlaga za žetone PAXG, je shranjeno v profesionalnih trezorjih, struktura žetona pa omogoča preglednost in možnost revizije zalog zlata.

Kako deluje PAXG?

Žetoni PAX Gold so neposredno povezani s fizičnimi zlatimi palicami. En žeton PAXG predstavlja eno fino trojsko unčo zlate palice London Good Delivery. Te palice so shranjene v varnih trezorjih, lastništvo PAXG pa je enakovredno lastništvu dela teh fizičnih sredstev. Ta postopek tokenizacije zagotavlja, da ima vsak žeton PAXG resnično, oprijemljivo vrednost, podprto s fizičnim zlatom. Kljub tem vrhunskim varnostnim ukrepom in visokokakovostnemu zlatu PAX Gold ne zaračunava nobenih pristojbin za hrambo ali skladiščenje – le 0,02% provizijo za transakcijo.

S PAX lahko trgujete na različnih kripto borzah, tako centraliziranih (kot so Binance, KuCoin, Coinbase) kot decentraliziranih (kot so Pancakeswap, Uniswap ali Sushiswap), ter na platformah za trgovanje na prostem trgu (OTC). Zaradi tega je dostopno širokemu krogu vlagateljev, od posameznikov, ki želijo svoje portfelje razpršiti z zlatom, do institucionalnih vlagateljev, ki iščejo stabilno, z zlatom podprto sredstvo. Lastništvo zlata PAXG je zabeleženo v verigi blokov Ethereum, kar vlagateljem zagotavlja preglednost in varnost ter prenosljivost med kripto denarnicami, borzami ter decentraliziranimi aplikacijami (dapp), ki uporabljajo Ethereum.

Ena od ključnih značilnosti PAX Gold je tudi možnost, da imetniki žetonov svoje žetone zamenjajo za fizično zlato. Odvisno od količine PAXG v lasti in pogojev, ki jih določi Paxos, se lahko vlagatelji odločijo, da prevzamejo fizično posest zlata ali pa svoje žetone prodajo nazaj Paxosu v zameno za enakovredno vrednost v zlatu ali fiat valuti. Ta prilagodljivost je pomembna prednost v primerjavi s tradicionalnimi naložbami v zlato, pri katerih so nakup, skladiščenje in prodaja fizičnega zlata lahko okorni in dragi.

Kje in kako kupiti Pax Gold?

1. Izberite kripto borzo: Izbira prave borze kriptovalut je ključnega pomena za nakup zlata PAX. Borza deluje kot trg, na katerem lahko kupujete, prodajate in trgujete z zlatom PAXG. Dejavniki, ki jih je treba upoštevati, vključujejo provizije, enostavnost uporabe, podporo strankam in podprte načine plačila. Tukaj vam lahko v pomoč pride naš seznam.

2. Ustvarite račun: Ko izberete borzo, se morate prijaviti in preveriti svoj račun. Ta korak običajno zahteva navedbo e-poštnega naslova, nastavitev gesla in preverjanje identitete z osebnim dokumentom s fotografijo. Večina kripto borz, ki ponuja PAXG zahteva tudi KYC preverjanje.

3. Položite sredstva: Ko je račun pripravljen, je naslednji korak vplačilo sredstev. To lahko običajno storite z različnimi plačilnimi metodami, kot so bančni prenosi, kreditne ali debetne kartice in včasih celo PayPal. Izberite tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

4. Opravite nakup PAXG: Ko napolnite svoj račun, lahko opravite nakup PAXG. Na večini borz to pomeni, da s seznama kriptovalut izberete »PAXG«, vnesete znesek, ki ga želite kupiti, in dokončate nakup. Nekatere borze ponujajo takojšnje nakupe s poenostavljenimi vmesniki (Binance), zaradi česar je postopek enostaven tudi za začetnike.

5. Shranite PAXG: Po nakupu PAXG ga lahko hranite na svojem računu na borzi ali pa ga za večjo varnost prenesete v osebno kripto denarnico. Medtem ko je hranjenje na borzi priročno za trgovanje, vam osebna denarnica omogoča nadzor nad zasebnimi ključi in posledično nad PAXG.

Registriraj se in prejmi do:

100 USDT popusta

za trgovanje

Lahko s Pax Gold služim pasivni dohodek?

Vzpon tehnologije blockchain in DeFi platform je preko stakinga prinesel nove možnosti za pridobivanje pasivnega dohodka z digitalnim premoženjem, vključno s PAXG. Te platforme imetnikom PAXG omogočajo, da na svoje imetje zaslužijo obresti, kar bi bilo s fizičnim zlatom težko doseči. Tukaj je nekaj platform in metod:

  • Nexo: Platforma Nexo uporabnikom omogoča do 7% APY na njihova imetja PAXG. Nexo ponuja tudi možnost uporabe PAXG kot zavarovanja za pridobitev kreditne linije, s čimer se sprosti likvidnost, ne da bi bilo treba prodati osnovno sredstvo.
  • Kraken prav tako podpira PAXG staking in ponuja do 5 % obresti, odvisno od vplačil. Izpostavljena je zaradi globalne podpore in politike brez provizij za postopek stav.
  • Crypto.com: Druga platforma, kjer lahko vlagatelji zaslužijo obresti na PAX Gold, je Crypto.com, ki ponuja do 6,5 % APY na deponiran PAXG.

Registriraj se in prejmi:

$25 v BTC

darila!

Zakaj je dobro zastaviti PAXG preko stakinga?

  • Notranja vrednost: V nasprotju s številnimi drugimi kriptovalutami ima PAXG notranjo vrednost, ki je neposredno povezana s fizičnim zlatom, ki ga predstavlja. Ta lastnost lahko v primerjavi z bolj nestanovitnimi kriptovalutami zagotovi stabilnejšo podlago za ustvarjanje pasivnega dohodka.
  • Varnost in regulacija: Ker PAXG v celoti ureja Ministrstvo za finančne storitve zvezne države New York (New York State Department of Financial Services – NYSDFS) in je podprt s fizičnim zlatom, shranjenim v varnih trezorjih, je varna in zanesljiva možnost za vlagatelje, ki želijo ustvarjati pasivni dohodek.
  • Prilagodljivost: Tokenizacija zlata na verigi blokov omogoča večjo prilagodljivost pri upravljanju naložb. PAXG je mogoče preprosto razdeliti, prenesti in uporabiti na različnih platformah za pridobivanje obresti, s čimer se premagajo omejitve fizičnega zlata

Kakšna je razlika med PAXG in ETF na zlato?

paxg

Zlati ETF-ji so investicijski skladi, s katerimi se podobno kot z delnicami trguje na borzah. Zasnovani so tako, da sledijo ceni zlata in vlagateljem omogočajo, da so izpostavljeni gibanju njegove cene, ne da bi jim bilo treba fizično posedovati kovino. ETF-je upravljajo profesionalne investicijske družbe, ki v imenu vlagateljev hranijo fizično zlato ali pogodbe za zlato. Fizično zlato, s katerim so zavarovani ETF, hrani in zavaruje sklad, zato vlagateljem ni treba skrbeti za hrambo ali varovanje.

Temeljna razlika med PAXG in zlatimi ETF-ji je v neposrednosti lastništva in integraciji tehnologije veriženja blokov. PAXG zagotavlja neposredno lastništvo fizičnega zlata, pri čemer vsak žeton predstavlja določeno količino zlata, ki je varno shranjena v imenu imetnika žetona. Ta model neposrednega lastništva dopolnjujejo prednosti tehnologije veriženja blokov, vključno z večjo varnostjo, preglednostjo in učinkovitostjo transakcij. Nasprotno pa zlati ETF-ji ponujajo bolj tradicionalno obliko naložbe, saj zagotavljajo izpostavljenost cenam zlata brez neposrednega lastništva kovine. Vlagatelji v ETF-je imajo koristi od enostavnega dostopa, likvidnosti in strokovnega upravljanja, vendar na račun posredne izpostavljenosti in provizij za upravljanje.

Je Pax Gold varna investicija?

Da, PAXG velja za varno investicijo zaradi številnih lastnosti:

1. Regulacija: PAXG izda družba Paxos Trust Company, regulirana finančna institucija v New Yorku, ki zagotavlja visoko raven regulativnega nadzora in standardov skladnosti. Ta regulativna podlaga zagotavlja raven varnosti za vlagatelje, saj od družbe Paxos zahteva, da sredstva strank hrani na ločenih računih, oddaljenih od stečaja, kar zagotavlja, da zlate palice, ki podpirajo žetone PAXG, ostanejo neposredno v lasti imetnikov žetonov, tudi v malo verjetnem primeru, ko se družba Paxos znajde v finančnih težavah.

2. Transparentnost: Vsak žeton PAXG je v razmerju 1:1 zavarovan s trojansko unčo zlate palice London Good Delivery, ki je shranjena v profesionalnih trezorjih. Tehnologija blockchain zagotavlja nespremenljivost in decentralizacijo, zaradi česar je zelo odporna proti kraji ali zlonamernim napadom. Vlagatelji imajo možnost preveriti serijsko številko, težo in čistost zlate palice, povezane z njihovimi žetoni, prek uradnega spletnega mesta Paxos, kar zagotavlja raven preglednosti in revizije, ki ni na voljo pri večini tradicionalnih naložb v zlato ali digitalno premoženje.

3. Paxos sodeluje tudi z vrhunskim revizijskim podjetjem Withum, ki neodvisno preverja, ali se ponudba žetonov PAXG ujema z zlatom v trezorjih, in mesečno objavlja poročila za pregled vlagateljev.

4. Dostopnost: PAXG združuje stabilnost in tradicionalno vrednost zlata z učinkovitostjo in dostopnostjo kriptovalut. Rešuje več težav, povezanih s fizičnim zlatom, kot so visoki stroški hrambe, deljivost in likvidnost, hkrati pa ponuja prednosti v primerjavi z ETF-ji za zlato, vključno z neposrednim lastništvom fizičnega zlata in možnostjo zamenjave žetonov za fizično zlato. Poleg tega se lahko s PAXG, ki je žeton ERC-20 na verigi blokov Ethereum, trguje, uporablja kot zavarovanje ali ga je mogoče imeti kot naložbo s skoraj takojšnjim časom poravnave, za razliko od tradicionalnih naložb v zlato, kjer poravnave trajajo dlje.

Ko potegnemo črto

Prihod digitalnega zlata, ki ga predstavlja Paxos Gold, pomeni pomemben korak naprej v načinu dostopa do zlata in njegove uporabe, saj brezhibno združuje trajno vrednost in stabilnost zlata z najsodobnejšimi zmogljivostmi digitalnega premoženja. Ta inovacija učinkovito rešuje dolgotrajne izzive, povezane s fizičnim zlatom, vključno z logističnimi težavami pri nakupu, posedovanju in prodaji ter tradicionalno nezmožnostjo ustvarjanja naložbenih donosov iz zlata. Z uporabo tehnologije blockchain Paxos Gold povečuje likvidnost, prenosljivost in priročnost zlata ter uvaja novo priložnost za vlagatelje, da zaslužijo obresti na zlata sredstva, kar je bilo doslej s fizičnim zlatom nemogoče.

Poleg tega naj bi integracija Paxos Gold s PayPalom bistveno pospešila sprejemanje digitalnega premoženja in ga naredila dostopnejšega širokemu krogu uporabnikov za različne namene, vključno z naložbami v zlato. Pričakuje se, da bo to strateško partnerstvo igralo ključno vlogo pri uveljavljanju digitalnega zlata v mainstreamu, pri čemer bo izkoristilo široko mrežo uporabnikov sistema PayPal za učinkovito premostitev razkoraka med tradicionalnimi finančnimi sistemi in razvijajočim se področjem kriptovalut.

Nexo

Darilo $25 v BTC

Nexo
4.8/5

Pogosta vprašanja

Kaj je Paxos Gold?

Paxos Gold (PAXG) je kriptovaluta, ki je podprta s pravimi zlatimi rezervami podjetja Paxos, družbe za finančno tehnologijo s sedežem v New Yorku. Vsak žeton PAXG je enakovreden eni fini trojanski unči zlate palice London Good Delivery, ki je shranjena v profesionalnih trezorjih. PAXG vlagateljem omogoča, da svoje žetone pretvorijo v fiat valute ali jih zamenjajo za fizične zlate palice, kar zagotavlja stabilnost zlata s prednostmi digitalnega žetona.

Kako deluje program PAXG?

Katere so glavne značilnosti PAXG?

Po čem se PAXG razlikuje od fizičnega zlata ali ETF za zlato?

Kako lahko kupim in shranim PAXG?