Paypal lansiral lastni stablecoin: Kaj to pomeni za trg kriptovalut?

Home » Paypal lansiral lastni stablecoin: Kaj to pomeni za trg kriptovalut?
PayPal
Foto: Adobe Stock

Adopcija kriptovalut se nadaljuje. Gigant med plačilnimi sistemi Paypal se bo z veliko nogo spustil v svet kriptovalut, saj so napovedali lastni stabilni kovanec PayPal USD (PYUSD) na Ethereumu.

PayPalov prodor na področje stablecoinov z uvedbo PayPal USD (PYUSD) je med navdušenci nad kriptovalutami dvignil veliko prahu in večina se strinja, da je to zelo pomemben mejnik k adopciji kriptovalut. Žeton, ki temelji na Ethereumu, bo najprej na voljo uporabnikom PayPala v ZDA. To je prvič, da velika finančna družba izdaja lasten stablecoin. Uporabniki bodo lahko prenašali PYUSD med sistemom PayPal in podprtimi zunanjimi digitalnimi denarnicami, uporabljali žetone za plačevanje blaga in storitev ali pretvorijo katero koli kriptovaluto, ki jo podpira PayPal, v in iz PYUSD.

Pri PayPal so dejali dejal, da bo stablecoin na voljo že veliki in rastoči skupnosti zunanjih razvijalcev, denarnic in Web 3 aplikacij, zlahka pa ga bodo sprejele tudi borze kriptovalut.

PayPal odpira kripto vrata 430 milijonom uporabnikom

Odločitev PayPala, da vstopi na 125 milijard dolarjev vreden trg stablecoinov, je sprožila valove. S podjetjem Paxos Trust kot izdajateljem žetona PYUSD je ta poteza predstavljala še eno uveljavljeno silo v tradicionalnih financah, ki se premika naprej z načrti za uporabo kripto tehnologije v velikem obsegu. S 431 milijoni uporabnikov PayPala po vsem svetu bi lahko vpliv uvedbe Paypalovega stablecoina konkuriral BlackRockovi promptni ponudbi Bitcoin ETF.

PYUSD bo izdalo newyorško podjetje za kripto finančne storitve Paxos Trust, v celoti pa bo podprt z depoziti v ameriških dolarjih, kratkoročnimi državnimi vrednostnimi papirji in podobnimi denarnimi ustrezniki. Zamenjati ga bo mogoče za dolarje, prav tako pa ga bo mogoče zamenjati za druge kriptovalute, ki so na voljo v omrežju PayPal – kot so Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH) in Litecoin (LTC).

Zakaj PYUSD?

Stabilni kovanci so postali temeljni kamen ekosistema kriptovalut, saj ponujajo prednosti digitalne valute brez zloglasne nestanovitnosti sredstev, kot sta Bitcoin ali Ethereum. Ti žetoni so ključni instrumenti na trgu kriptovalut in predstavljajo veliko večino obsega trgovanja v panogi. Na primer, samo v zadnjih 24 urah je bilo po podatkih družbe CoinMarketCap s stablecoini v bitcoinih trgovano za več kot 2,5 milijarde dolarjev, medtem ko je bilo v ameriških dolarjih trgovanja le za 355 milijonov dolarjev.

Ker se zaveda tega potenciala, je PayPal predstavil PYUSD – stablecoin, vezan na ameriški dolar. To pomeni, da je za vsak žeton PYUSD v rezervi en ameriški dolar, kar zagotavlja njegovo stabilnost. Odločitev je strateška poteza za nadaljnje vključevanje kriptovalut v njegovo obsežno plačilno omrežje. Z več kot 400 milijoni aktivnih uporabnikov lahko PayPal z uvedbo PYUSD:

  • Omogoči hitrejše transakcije: Tradicionalni bančni prenosi, zlasti mednarodni, lahko trajajo več dni. S PYUSD lahko uporabniki pričakujejo skoraj takojšnje prenose, kar izboljša uporabniško izkušnjo.
  • Zmanjša stroške transakcij: Transakcije s kriptovalutami, zlasti tiste s stablecoini, lahko bistveno zmanjšajo pristojbine, povezane s čezmejnimi transakcijami.
  • Poveča varnost: S tehnologijo blockchain so transakcije PYUSD varne, pregledne in nespremenljive.

Kaj pa regulacije?

PayPal naj bi za zagotovitev zanesljivosti in stabilnosti PYUSD sodeloval s Paxosom, regulirano finančno institucijo, ki je specializirana za digitalno premoženje. To partnerstvo zagotavlja, da je vsak žeton PYUSD v celoti podprt z ameriškim dolarjem, ki ga ima Paxos v rezervi. Čeprav je uvedba PYUSD pomemben mejnik, je treba upoštevati regulativno okolje. Ker se vlade po vsem svetu spopadajo z razmahom digitalnih valut, bo PayPalov PYUSD nedvomno pod drobnogledom. Vendar pa bi glede na PayPalov ugled in njegovo partnerstvo z reguliranim subjektom, kot je Paxos, PYUSD lahko postavil zlati standard za regulativno skladnost na področju stablecoinov.

No, Paxos je že bil pod drobnogledom zloglasnega SEC-ja, ki je februarja zagrozil s tožbo proti Paxosu, ker kovanec BUSD podjetja ni bil registriran vrednostni papir. To je bil del širše akcije agencije proti kripto podjetjem, ki po njihovem mnenju kršijo zvezne zakone o naložbah in katerih kripto premoženje bi lahko ogrozilo finančni sistem. Izvršilni ukrepi so se pospešili po lanskem propadu kriptovalute LUNA  in z njo povezanega stablecoina TerraUSD.

To je sicer dobra novica za trg kriptovalut, toda poraja nekaj vprašanj

  • Regulativni izzivi: Kako bodo regulativni izzivi zaznamovali prihodnost stablecoinov in drugih kripto projektov velikih finančnih institucij?
  • Zaupanje v stabilne kovance: Ker naj bi PayPal USD izdala družba Paxos Trust, se postavlja vprašanje zaupanja v stablecoine. Kako velike institucije zagotavljajo stabilnost in zanesljivost svojih kripto ponudb, zlasti če so vezane na tradicionalne valute?
  • Prihodnost kriptoplačil: Kaj to pomeni za prihodnost spletnih plačil, ko se velikani, kot je PayPal, podajo na področje kriptovalut? Ali bo več spletnih platform sprejelo kriptovalute kot standardno plačilno metodo?
  • Centralizacija: Ali je za etos kriptovalut dobro, da držijo vajeti v roki velika podjetja? Znano je namreč, da je PayPal v preteklosti že omejeval račune na podlagi političnih stališč.