$PEPE – Ali imamo novega kralja Memecoinov?

Home » $PEPE – Ali imamo novega kralja Memecoinov?
$PEPE

V času, ko je kripto trg relativno miren, in ko se ocenjuje, ali je bila ta 10-odstotna rast Ethereuma “Bull trap” ali pa skrivoma upamo, da se je bear market končal, se je pojavil nov token, ki je v samo šestih dneh povzročil pravo evforijo. Gre za Pepe token oz. $PEPE. Najzanimivejše pri njem je, da gre za Memecoin. Za tiste malo manj izkušene, kultura memecoinov je precej močna v kripto skupnosti. V preteklosti je bilo nekaj kovancev, ki so povzročili resno zmedo. Seveda je najbolj znan najljubši kovanec Elona Muska, Dogecoin.

Ker se na portalu Joker vedno trudimo biti v trendu, smo se odločili, da vam ponudimo čim več kakovostnih informacij o novem igralcu na trgu. In ne skrbite. Za $PEPE je še vedno precej zgodaj, tako da vlak za vlaganje še ni popolnoma odpotoval.

Kaj je Memecoin?

Memecoin predstavlja kriptovaluto, povezano z neko popularno humoristično temo, najpogosteje povezano z “Meme” (mim), sliko ali GIF, ki je povezan s humorjem. Značilne so po veliki rasti vrednosti, vendar tudi po nenadnem padcu. Smatrajo se za najbolj tvegane za trgovino, vendar pa na drugi strani, če se prepozna potencial in se kupi na samem začetku, lahko prinese velik dobiček. Čeprav se je za večino Memecoinov smatralo, da bodo hitro propadli, obstajajo nekatere kriptovalute, ki to zanikajo. Dogecoin je prvi memecoin s sliko psa kot logotipom, ki je še danes v TOP 10 valutah po Marketcap-u. Zanimivo je, da je tudi Elon Musk velik fan tega tokena. Poleg njega je treba omeniti tudi Shiba Inu. Obe valuti temeljita svojo vrednost na hype-u in skrajno predanim skupnostim, kar jim daje toliko vrednosti.

Kdo je Pepe?

Verjetno je vsak, ki na družbenih omrežjih sledi humorističnim stranem, videl Meme z Pepejem. Žaba Pepe je animirani lik, ki ga je ustvaril umetnik Matt Furie. Oblikovan je kot zelena žaba z človeškim telesom, in prvič se je pojavil v Furriejevem stripu Boys Club leta 2005. Vmes je postal eden najbolj priljubljenih mimov, uporabljenih na spletnih straneh, in do danes je bil ustvarjen velik število različnih vrst Pepeja.

$PEPE

$Pepe je nastal manj kot mesec dni nazaj, in sprva se je z njim lahko trgovalo samo na Uniswap-u. Teden dni kasneje je bil Pepecoin na voljo na več kot 15 kripto borzah, celo na Gate.io, BitMartu in Huobiju. V času pisanja tega besedila je $Pepe uvrščen tudi na največje kripto borze, kot so Binance, KuCoin in Crypto.com.

V prvih sedmih dneh je cena tokena skočila za več kot 350%, medtem ko so nekateri zgodnji vlagatelji na 250 USD naložbe zaslužili celo do milijon dolarjev. Twitter je preplavljen z objavami o $PEPE, in trenutno so prvi v trendu s 4.500.000 tviti. V obdobju prvih sedmih dni je njihova Twitter stran zbrala 45 tisoč sledilcev, medtem ko je danes ta številka celo 255 tisoč, kar kaže na zanimanje za ta token.

Poleg tega je Manifold, spletno mesto za mintanje NFT-jev, že uvrstil $PEPE kot sredstvo plačila, kar mnogim kriptovalutam, ki se ne morejo uvrstiti med Memecoine, ni uspelo. Veliko zanimanje je sprožila tudi govorica, da bo največja NFT platforma OpenSea prav tako uvrstila Pepe kot način trgovanja z NFT-ji. V manj kot treh dneh so dosegli skupni tržni delež 100.000.000 USD in skoraj 30.000 lastnikov tokena, kar je resen uspeh, še posebej glede na stanje trga, v katerem se trenutno nahajamo.

Danes imajo tržni delež 750.000.000 USD in več kot 105.000 lastnikov. Najvišja vrednost tokena je bila 0,0000044 USD, kar je dvakrat več kot trenutna vrednost. Trenutno je $Pepe po MC 57. valuta na svetu, in kar je še posebej zanimivo, po dnevnem obsegu transakcij so bili v zadnjem tednu v Top 10. Seveda je nakup takšnega resno tveganje, zato predlagamo, da uporabljate preverjeno upravljanje bank.

Tokenomika in Roadmap

$PEPE ima skupno ponudbo 420.690.000.000.000 tokenov (170.000.000.000.000 manj kot Shiba Inu). Kar 93,1% tokenov so poslali v sklad likvidnosti, medtem ko 6,9% drži v denarnici, rezervirani za prihodnje centralizirane liste na borzi in sklade likvidnosti. Ta denarnica se lahko enostavno spremlja preko ENS imena pepecexwallet.eth.

Kar se tiče Roadmapa, je zelo preprosta. Verjetno tega niti niso pričakovali, a že drugi dan je $PEPE presegel Fazo 1, v kateri so bili določeni cilji kot so uvrstitev na Coingecko, 1000 lastnikov tokena in vstop v trendovske besede “Pepe” na Twitterju ter ustvarjanje hype-a.

Če se bodo držali tega, nas čaka zelo zanimivo poletje, v katerem bo Pepe pridobil še večjo vrednost. Zelo zanimiva stvar se nahaja v Fazi 3, ko bo $PEPE možno tudi “sežgati, in vsi vemo, da manjša ponudba poveča povpraševanje, kar je vedno dober znak.

Seveda, na dnu spletne strani je navedeno, kar bi moral vsak, ki se poda v kripto trgovanje, že sam vedeti: “$PEPE je meme token brez bistvene vrednosti ali pričakovanj finančnega donosa. Ne obstaja formalna ekipa ali roadmap (načrt poti), kovanec je neuporaben in služi samo v zabavne namene.” Kljub temu se ljudje, ki so kupili $PEPE prvi dan njegovega obstoja, verjetno ne bi strinjali s tem.

Zaključek

Pepe žeton je pokazal, da se memi še vedno lahko razvijajo v digitalna sredstva z resničnimi vrednostmi. Veliko pomembneje je, da $PEPE poudarja vpliv meme kulture in močne skupnosti na sodobno družbo. Pepe kaže, da skupnost in ideja gredo dlje od same zabave in vstopajo celo na področje financ.

Če se bo nadaljevalo s tem tempom in z enako navdušenostjo vseh ljudi v skupnosti, Pepe nudi resen potencial za rast in vlaganje. Vsak išče novi Dogecoin ali Shiba Inu, ki bo v naslednjem bull trgu prinesel bogastvo. Ali je to prav $PEPE, bomo izvedeli v naslednjem obdobju.

Na koncu dodajamo tudi to. To besedilo ne predstavlja finančnega nasveta, temveč samo individualnega pogleda na aktualno temo na kripto trgu. Vlagajte modro, a spremljajte tudi trende.

Pogosta vprašanja

Kje kupiti kriptovalute v Sloveniji?

Kaj so kriptovalute?

Kakšen je namen obstoja kriptovalut?

Kateri so najbolj znani memecoini?

Je pametno vlagati v kriptovalute?