Po Bitcoin ETF še Ethereum ETF?

Home » Po Bitcoin ETF še Ethereum ETF?
Ethereum napoved 2023
Ethereum

Medtem ko so vse bolj glasne novice o prihajajoči odobritvi Bitcoin ETF pognale ceno Bitcoina čez 35.000 dolarjev, pa se je začelo šušljati tudi o Ethereum ETF, ki ga je prijavila investicijska firma BlackRock.

V svetu kriptovalut se je razširila novica, da BlackRock, največji upravitelj premoženja na svetu, pripravlja temelje za sklad za trgovanje z Ethereum ETF. Ta poteza naznanja pomemben premik v kripto pokrajini, saj potencialno odpira svet Ethereuma, druge največje kriptovalute po tržni kapitalizaciji, širšemu krogu vlagateljev.

BlackRock je na borzi Nasdaq vložil vlogo za “iShares Ethereum Trust”, kar kaže na resno zavezanost vključevanju kriptovalut v tradicionalne naložbene platforme. Cilj tega ETF je vlagateljem zagotoviti izpostavljenost cenovnim gibanjem Ethereuma, ne da bi jim bilo potrebno neposredno lastništvo tega digitalnega sredstva. Cena Ethereuma se je na to novico odzvala pozitivno in se povzpela nad 2.100 USD, kar je raven, ki je nismo videli že od aprila, ter po objavi zaznamovala 10% rast. Do tega dogodka je prišlo po tem, ko je BlackRock registriral sklad iShares Ethereum Trust v Delawaru, kar številni analitiki razumejo kot predhodni korak k pridobitvi regulativne odobritve za ETF. Če bo sklad odobren, bo trgoval pod oznako “ETH” in bo natančno sledil ceni Etherja, ki je v lasti sklada. Načrti družbe BlackRock, kot so bili razkriti v vlogi na borzi Nasdaq, poudarjajo njeno vse večje sodelovanje s kriptovalutami, sektorjem, h kateremu je podjetje prej pristopalo previdno, sploh zaradi rednih regulativnih pritiskov ameriške borze za vrednostne papirje SEC, ki ima kriptovalute pod drobnogledom.

Vlogo skrbnika bi imela kripto borza Coinbase

V tem kontekstu je še posebej omembe vredna vloga kripto borze Coinbase s sedežem v ZDA (ki pa se razširja na evropski trg v luči novega EU zakona MiCa). Coinbase naj bi deloval kot skrbnik etherjev, ki jih ima izdelek, medtem ko bo neimenovana tretja oseba hranila njegovo gotovino. Ta dogovor je del širšega pakta za nadzor trga med BlackRockom in Coinbase, sodelovanja, ki bi lahko bilo ključno za pridobitev odobritve ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC). Takšni sporazumi o souporabi nadzora veljajo za bistvene pri odpravljanju pomislekov komisije SEC glede morebitnih tržnih manipulacij v sektorju kriptovalut.

V vlogi so obravnavani tudi morebitni ugovori SEC glede souporabe nadzora, saj so cene terminskih pogodb na ETH skupine CME Group, ki že imajo ETF, natančno usklajene s promptnimi cenami ETH. Argument podjetja BlackRock temelji na predpostavki, da če lahko nadzor CME odkriva goljufije na promptnem trgu pri terminskih ETF-jih, bi moral biti to sposoben storiti tudi za promptne produkte, s katerimi se trguje na borzi (ETP). Ta argument je strateška poteza družbe BlackRock, s katero želi svoj predlog ETF Ethereum uskladiti z obstoječim regulativnim okvirom SEC za finančne produkte, ki temeljijo na kriptovalutah.

Odobritev ETF bi bila dobrodošel bikovski zagon kripto trga

Morebitna odobritev Ethereum ETF s strani družbe BlackRock bi pomenila prelomni trenutek pri vključevanju kriptovalut na običajne finančne trge. Ne le da bi malim vlagateljem omogočila lažji dostop do kripto sredstev, temveč bi tudi naznanila vse večje sprejemanje digitalnih valut v regulativnem okolju. S širokim dosegom in ugledom družbe BlackRock bi lahko uspešna uvedba ETF Ethereum povzročila znaten dotok novih naložb v kriptografski prostor, kar bi dodatno legitimiziralo in stabiliziralo trg.

Kje kupiti Ethereum? Preverite kripto borzo KuCoin:

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5