Poker pravila – kako igrati poker?

Home » Poker pravila – kako igrati poker?
poker pravila

Čeprav so v zadnjih letih nove igre na srečo preplavile industrijo, se je pokru uspelo obdržati na samem vrhu po priljubljenosti, saj ta že pravzaprav kulta igra še vedno velja za eno najbolj priljubljenih v svetu igralništva. Ne samo obilica zabave, poleg tega si lahko ob igranju pokra z dobro in premišljeno strategijo priigrate zajetne dobičke. Poglejmo si poker pravila.

Če niste ravno poznavalec pokra, verjetno še vedno mislite, da je poker, tako kot vse druge igre na srečo, popolnoma odvisen od sreče. To sicer drži, vendar samo v primeru, če niste dobro seznanjeni s pravili igre in nimate dobre igralne strategije. Še posebej pri pokru velja pravilo, da je dobro poznavanje pravil iger ključnega pomena, če ne želite igrati samo za zabavo, temveč želite med igranjem tudi kaj zaslužiti.

180% do
20.000 USDT
bonus dobrodošlice

Zato smo za vas v nadaljevanju pripravili osnovna poker pravila, s pomočjo katerih bodo prvi koraki v svetu pokra precej lažji, kot bi bili sicer.

Za vsak okus prava vrsta pokra

Preden izveste, kako igrati poker, je vsekakor koristno, da spoznate tudi različne vrste pokra, ki jih lahko dandanes igrate v spletnih igralnicah po celem svetu. Začetki igre segajo na začetek 19. stoletja, že kmalu po nastanku pa so se pojavile prve različice te igre. Še vedno najbolj priljubljena različica je Texas Hold’em, kjer igralci dobijo dve zaprti karti, nakar delivec postopoma odpira karte na mizi. Zmaga seveda pripada igralcu z najboljšo kombinacijo.

Druga na lestvici priljubljenosti je Omaha. Začetniki se po navadi najprej spoznajo s Texas Hold’emom, nato pa sledi Omaha, saj sta si obe različici zelo podobni. Pri tej različici pokra vsak igralec prejme štiri lastne, zaprte karte, nato pa mora s kombinacijo svojih in skupnih kart na mizi sestaviti najboljšo možno kombinacijo iz 5 kart, in sicer mora uporabiti 2 svoji in 3 skupne.

Dobitne kombinacije pri igranju pokra

Pri pokru se vse vrti okoli kombinacij kart, ki jih imate oz. ki so na mizi. Kljub številnim različicam je zmagovalec partije pokra vedno igralec z najboljšo kombinacijo kart. Vsako končno kombinacijo sestavlja pet kart, pri igranju pa je možnih 10 kombinacij. Za razliko od drugih iger s kartami barve pri pokru nimajo dodane vrednosti. Če hočete dobro poznati poker pravila, potem ne izpustite naslednjih vrstic:

  1. Najvišja karta: Če nimate nobene kombinacije, torej niti para, potem ob razkritju kart šteje najvišja karta. V primeru, da imate dva igralca enako vredni najvišji karti, se upošteva druga najvišja karte in tako dalje, dokler ne dobimo zmagovalca.
  2. En par: Par imate, če vam uspe sestaviti kombinacijo dveh kart z isto vrednostjo.
  3. Dva para: Dva para imate, če vam uspe sestavite kombinacijo dveh parov s kartami iste vrednosti.
  4. Tris/set: Tris ali set lahko sestavite s kombinacijo treh kart z enako vrednostjo. Kombinacija set pomeni, da imate v rokah dve karti z isto vrednostjo, med skupnimi kartami pa je tudi karta z isto vrednostjo. Tris nastane, ko imate v roki vsaj eno karto z enako vrednostjo, kot jo ima par kart med skupnimi kartami. Set je veliko bolj zaželen v primerjavi s trisom, saj imajo lahko tudi ostali igralci v primeru trisa enake ali celo boljše karte.
  5. Lestvica: Lestvico sestavlja pet zaporednih kar z različnimi barvami. Če imata dva ali več igralcev lestvico, je zmagovalec tisti igralec, ki ima lestvico z najvišjo karto. Pri sestavljanju lestvice vam lahko as služi kot najbolj oz. najmanj vredna karta, tako da lahko stoji na začetku ali koncu lestvice. V tem primeru govorimo o ”kolesu” (ang. wheel), saj ena karta povezuje najnižjo in najvišjo karto.
  6. Barva: Tudi pri barvi je kombinacija sestavljena iz petih kart, vendar te za razliko od lestvice niso v zaporedju, temveč so samo iste barve. Ne glede na to, katero barvo držite v rokah, višina kart se šteje samo v primeru, ko ima tudi nasprotnik isto kombinacijo.
  7. Full house: To kombinacijo sestavljata tris in par. Če je več igralcev z isto kombinacijo, potem karta z najvišjo vrednostjo določa zmagovalca.
  8. Poker: Ta kombinacija kart sestoji iz štirih kart enake vrednosti in ene neodvisne karte. Ponovno velja pravilo višje karte, če imata dva igralca enako kombinacijo, kar pa je v primeru pokra zelo redko.
  9. Barvna lestvica: Gre za kombinacijo kart, ki združuje lestvico in barvo, kar pomeni pet zaporednih kart iste barve.
  10. Kraljeva lestvica: Pri pokru ta kombinacija predstavlja sanje vsakega pokeraša, saj gre za najvišjo in zaradi tega nepremagljivo lestvico. Sestavljajo jo karte od deset do asa, pri čemer mora biti vseh pet kart v isti barvi.

Vendar pa se ne veselite prezgodaj, saj so pri 2,4 milijona kombinacij možne samo štiri kombinacije s kraljevo lestvico, zaradi česar ne čudi, da nekateri igralci na to kombinacijo čakajo tudi po več let.

Kako igrati Texas Hold’em

Kljub temu da obstaja kar nekaj različic pokra, bomo na tem mestu opisali samo poker pravila za igranje Texas Hold’ema. Pri igranju se uporablja standardni kupček 52 kart, hkrati lahko igra največ 10 igralcev. Če boste igrali s prijatelji, tj. brez delivca, potem vsako rudno to vlogo prevzame eden od igralcev. Seveda bodo karte v spletni in pravi igralnici premešali in delili profesionalni delivci kart.

180% do
20.000 USDT
bonus dobrodošlice

Pri vsaki različici pokra, ne samo pri omenjeni, si velja zapomniti, da je cilj sestaviti kombinacijo z najvišjo vrednostjo ali pa vsaj prepričati soigralce, da imate vi najboljšo kombinacijo, ter ji tako ”prisiliti” v predčasno predajo.

Štirje krogi polaganja stav

Prvi korak pri igranju pokra je polaganje stav. Da bi med igranjem pokra lahko osvojili denar, morate pred deljenjem kart položiti obvezno stavo, ki je med pokeraši znana tudi kot slepa stava, saj ne veste, kateri karti boste dobili in kakšno kombinacijo boste lahko sestavili. Prvi igralec mora položiti malo, levi pa veliko slepo stavo, ki je po navadi dvakrat večja od male.

Ko je polaganje začetnih stav zaključeno, vsak igralec dobi dve lastni karti, ki ju lahko vidi samo on. Med potekom igre delivec na mizo položi 5 skupnih kart, ki jih lahko vsi igralci vidijo. Gre za skupne karte, s pomočjo katerih morate sestaviti najboljšo možno kombinacijo iz petih kart.

Skupne karte se razdelijo v treh krogih. Po koncu prvega kroga stav, ki je začne takoj, ko vsi igralci prejmejo dve karti, delivec na mizo položi tri skupne karte, vidne vsem. V poker žargonu se temu reče ”flop”. V naslednjem krogu je na mizo položena še ena skupna karta, ki se imenuje ”turn”, v zadnjem krogu pa na mizi pride še zadnja skupna karta, ki označuje tudi zadnji krog stav.

Če vam karti nista všeč, lahko odstopite iz igre, s tem pa ne morete več osvojiti denarja, četudi ste že položili stavo. V primeru dobrih kart imate dve možnosti – klic in višanje. Če se odločite za klic, s tem izenačite trenutno stavo, lahko pa ostalim igralcem namignete, da imate zelo dobre karte tako, da zvišate stavo. Ko se zaključi zadnji krog stav, igralci odkrijejo svoje karte. Če imata dva igralca zmagovalno kombinacijo, se znesek porazdeli med zmagovalcema.

No-Limit in Fixed Limit Hold’em

V igralnicah sta vam po navadi na voljo dve različici Texas Hold’ema – No-Limit in Fixed Limit. Pri obeh oblikah so pravila enaka, edina razlika leži v višini stav, ki jih lahko položite.

No-limit pomeni, da lahko kadarkoli med igranjem stavite vse žetone (ang. all in). To seveda naredi igro veliko bolj razburljivo, zato ni presenečenje, da turnirje s to različico pokra najpogosteje prenašajo po televiziji. Ker ni omejitev pri stavah, lahko v zelo hitrem času osvojite kar nekaj denarja, vendar pa po drugi strani s tem naraste tudi tveganje, zaradi česar ta različica ni ravno najbolj primerna za začetnike v svetu pokra.

Za novince je veliko bolj primerna različica z določenim limitom oz. fixed limit. Pri tej različici lahko v vsakem krogu stavite samo določen znesek, kar pomeni, da lahko delivec odkrije vse skupne karte. V prvih dveh rundah lahko igralci pri Texas Hold’emu višajo le malo stavo, šele v zadnjih dveh rundah, ko so skupne karte že odkrite, pa lahko zvišate tudi veliko stavo.

Če v igralnici zasledite zapis Fixed Limit €1/€2, to pomeni, da znaša mala stava 1 €, velika pa 2 €. Opozoriti je treba tudi, da lahko v vsakem krogu stavo povišate največkrat trikrat.

Nasvet: Veliko število pravil in vrst pokra lahko zmede še tako izkušene pokeraše. Da pa pri tem ne bi po nepotrebnem tvegali svojega denarja, vam skoraj vse spletne igralnice nudijo možnost igranja pokra z virtualnim denarjem, tj. brezplačno. Tako lahko brez nepotrebnega tveganja poskusite različne vrste pokra, pravila stavljenja in kombinacije kart ter še bolje spoznate potek igre in v praksi izveste, kako se igra poker. Saj veste, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

Nasveti za igranje pokra

Pomemben del vseh različic pokra so tudi strategije, ki jih morate ustrezno prilagajati na vrsto igre, da si lahko obetate čim višje denarne nagrade. Eno je poznati in razumeti pravila pokra, drugo pa je biti uspešen pri igranju.

Predvsem začetniki pogosto igrajo z vsemi kombinacijami prejetih kart, kar je ena izmed večjih začetniških napak. Samo pri Texas Hold’emu je 169 različnih možnosti začetnih kart, med katerimi je samo pet kombinacij, ki vam res lahko pomagajo (dva asa, dami, kralja in fanta). Svetujemo vam, da igrate samo 20 % vseh kombinacij kart, pri čemer se osredotočite na ”močne” kombinacije (kombinacije najvišjih kart).

Prav tako se izogibajte pogostemu klicanju. Začetniki po navadi obožujejo možnost klica in s tem izenačenja stave predhodnega igralca, saj niso popolnoma prepričani o svojih kartah in nočejo tvegati. Kljub tveganju je stavljenje pri pokru precej boljše kot klicanje. S polaganjem stav lahko zmagate partijo, ne da bi pokazali svoje karte, česar pa ne morete storiti, če samo kličete. 

Položaj igralcev

Na prvi pogled položaj igralcev za mizo ne igra pomembne vloge pri igranju, vendar ni tako. Položaj oz. zaporedje igralcev za mizo je še kako pomembno, saj stave vedno začne polagati igralec na levi strani delivca. Praviloma je najbolje, da stavite kot zadnji, saj lahko tako budno spremljate stave ostalih soigralcev in na podlagi njih izberete primerno stavo.

Nenapisano pravilo pokra – blefiranje

Pri pokru lahko blefirate na dva načina. Če imate dobre karte, potem boste s pretkanim polaganjem stav želeli nasprotne igralce prepričati, da imate slabe karte – in obratno, seveda. Pri tem pa morate biti zelo pazljivi, saj začetniki velikokrat blefirajo ”v prazno”. Zato to počnite samo takrat, ko je za mizo malo aktivnih soigralcev ali če ste zadnji na potezi, saj imate tako najboljši pregled nad stavami.

Za na konec

Še zadnje, zelo pomembno pravilo pri igranju pokra je praksa. Več kot boste igrali, bolje boste razumeli poker in lažje boste zavajali soigralce. Preden pa začnete z igranjem, morate najti primerno spletno igralnico, kjer boste deležni zajetnih bonusov dobrodošlice. Ena izmed takih je igralnica Bet365, ki poleg pokra ponuja tudi športne stave in spletno igralnico.

Naj si bo v igralnici ali med prijatelji – nikoli ne smete pozabiti na svoj ‘poker face’. 

Dodaj odgovor