Popolni mrk LUNE: padec za 99%

Home » Popolni mrk LUNE: padec za 99%

Ta teden se je pisala kripto zgodovina, saj je eden najbolj priljubljenih stablecoinov TerraUSD (UST) izgubil vezavo na ameriški dolar in nato v nekaj dneh padel pod 0,3 dolarje, izvirni žeton LUNA pa je padel za 99% na pičlih 0,2 dolarja. Poglejmo, kako smo prišli do te točke.

Celotni sistem Terra je v zgolj dveh dneh skoraj v celoti propadel. Stablecoin UST je že tretji dan zapored globoko pod dolarjem, njegov sestrski žeton LUNA pa je padel za skoraj 99 % glede na najvišjo vrednost iz aprila. Skoraj popoln propad ljubljenca decentraliziranih financ (DeFi) je pomembna lekcija o sistemskih tveganjih algoritemskih stablecoinov – eluzivnega svetega grala DeFi, ki je vsaj zaenkrat bolj Ahilova tetiva DeFi.

Stabilen coin UST je konec tedna začel izgubljati pariteto z ameriškim dolarjem. Kljub radodarnim poskusom podpornikov UST, da bi ohranili vezavo, je cena kovanca močno nihala in mu ni uspelo ponovno vzpostaviti vezave.  V času pisanja tega članka UST trenutno trguje 0,59 USD v primerjavi s Tetherjevim USDT, kar je najbolj obsežen trgovalni par za kovanec UST. LUNA, Terrina domača kriptovaluta, ki naj bi pomagala UST-ju ohraniti njegovo vezavo, pa se je s približno 85 USD pred tednom dni znižala na približno 0,2 USD.

Razmere na trgu so zapletene in so se razvile zelo hitro. Poglejmo si nekaj ključnih dejavnikov in situacij, ki so nas pripeljali do te točke.

Ozadje situacije

Stabilencoin je torej vrsta kriptovalute, katere vrednost naj bi ohranjala pariteto z vrednostjo fiat sredstva, najpogosteje ameriškega dolarja. Tradicionalni stablecoini, kot sta USDT (Tether) in USDC (Circle), naj bi bili podprti z gotovino in drugimi sredstvi. Obstajajo tudi »kriptokolateralizirani« stablecoini, med katerimi je najbolj znan Makerjev Dai.

UST, ki ga je ustvarilo zagonsko podjetje Terraform Labs, spada v  prej omenjeno in nekoliko ohlapno kategorijo, imenovano “algoritemski” stablecoini. Namesto da bi se zanašali na zavarovanje, so ti kovanci zasnovani tako, da za ohranjanje vezave na dolar uporabljajo tržne spodbude. Terra je začela delovati leta 2018, podprla pa so jo marsikatera velika imena v kripto svetu, kot so Binance Labs, OKEx, Huobi Capital in Dunamu – podjetje, ki stoji za korejskim Upbitom. UST je stopil v veljavo jeseni 2020, v času bikovskega trga leta 2021 pa je doživel veliko rast.

Do Kwon, izvršni direktor podjetja Terraform Labs (in od včeraj glavni osoljenec na Twitterju), je opisal, kako naj bi UST deloval:

Ideja je, da lahko oseba kadar koli zažge dolar v vrednosti Lune, da bi skovala en TerraUSD, in obratno lahko vedno zamenja en TerraUSD za dolar v vrednosti Lune. Če ima žeton Luna nekakšno tržno vrednost, lahko vedno poskusite arbitražno vplivati na sistem, da bi kovali in odkupovali stablecoine. V primeru, da pride do dogodka odvezave (de-pegging) – torej če se na primer TerraUSD trguje za 0,90 dolarja – lahko arbitražnik preprosto kupi TerraUSD na prostem trgu in ga nato proti protokolu zamenja za dolar v vrednosti Luninih žetonov ter na ta način zajame 10 % arbitražnega dobička. In obratno, če se TerraUSD kdaj trguje po 1,10 USD, lahko na prostem trgu kupite dolar v vrednosti Lune, menjate TerraUSD in ga nato prodate ter tako na drugi strani zajamete 10 % dobička.

To naj bi ohranjalo vezavo na dolar. Poleg tega pa je neprofitna organizacija s sedežem v Singapurju, imenovana Luna Foundation Guard ali LFG, zbirala ogromne količine sredstev – večinoma v obliki bitcoinov -, da bi služila kot rezerva za UST. Z LFG so 5. maja sporočil, da so kupili za 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov, s čimer se je skupna vrednost v rezervi povečala na 3,5 milijarde dolarjev.

Prosti pad stablecoina

Nato se je ta konec tedna zgodilo nekaj, kar je povzročilo veliko prodajo UST. Zaradi tega prodajnega pritiska je UST izgubil pariteto z dolarjem. To se ni zgodilo prvič. Maja 2021 je cena UST padla na 0,96 dolarja, nato pa se je ponovno zvišala. Prejšnji ponedeljek pa je cena padla na 0,61 USD. Istega dne je LFG sporočila, da bo “branila” vezavo tako, da bo podjetjem za trgovanje na prostem trgu posodila 1,5 milijarde dolarjev v bitcoinih iz svoje rezerve, da bodo lahko podprla tržno dejavnost in pomagala ohraniti pariteto z dolarjem. V torek zgodaj zjutraj po vzhodnem času je družba Binance začasno ustavila izplačila kovancev LUNA in UST.  Kasneje istega dne je stablecoin povrnil del izgub in se povzpel nazaj nad 0,90 USD.

Nato je LFG objavila, da od velikih vlagateljev išče še milijardo dolarjev. Pozneje v torek je cena spet začela hitro upadati in se spustila na približno 0,30 dolarja. V sredo je ena od velikih štirih borz v Koreji svojim uporabnikom začasno ustavila trgovanje z LUNO, kar je vplivalo na to, kako lahko nekateri trgovci v določenih delih sveta ponovno stabilizirajo ekosistem Terra.  Medtem se je vrednost Anchor, izvornega žetona prevladujoče platforme DeFi Anchor Protocol v Terri, v 24 urah znižala za več kot 70 %. Pred zlomom UST je bil Anchor, ki naj bi posojilodajalcem UST na platformi izplačeval 19,5% donos, že na tem, da v dveh mesecih izčrpa svojo lastno rezervo.

Kaj to pomeni za celoten kripto svet?

Do Kwon je v sredo predstavil načrte, ki naj bi podjetju UST pomagali ponovno doseči tržno stabilnost. Načrti vključujejo absorpcijo povečane ponudbe UST zaradi prodaje imetnikov, 400% povečanje kovanja Lune, da bi lahko več imetnikov UST izplačalo denar, in povečanje količine UST, ki se lahko vsak dan proda za Luno.

Vendar je celoten fiasko za seboj seveda pustil ogromno negotovosti in nezaupanja.  Še zdaleč ni jasno, ali si bo Terra kdaj povrnila svoje mesto – še manj pa zaupanje, ki ga potrebuje za trajnostni razvoj. Poleg tega bo imel izpad velike posledice za kriptovaluto in DeFi sceno na splošno. Marsikdo se zdaj sprašuje, ali je Terrin pristop k algoritmičnim stablecoinom sploh neizvedljiv? Končni cilj je ustvariti resnično decentralizirane stablecoine, ki so zunaj dosega regulatorjev.

Še en pomemben vidik je regulacija. Če regulatorji že prej niso bili pozorni na ta trend, pa so zdaj zagotovo.

Dodaj odgovor