Portugalska: Nakup nepremičnine za 3 bitcoine

Home » Portugalska: Nakup nepremičnine za 3 bitcoine

Stanovanje v Bragi na severu kriptovalutam naklonjene Portugalske je bilo v zgodovinski potezi neposredno prodano za 3 bitcoine, brez konverzije v evre.

5. maja 2022 je bilo stanovanje v Bragi na Portugalskem prodano za 3 BTC v prvi prodaji nepremičnine, ki je bila neposredno in v celoti opravljena v bitcoinih, je poročala lokalna tiskovna agencija Idealista. To je bilo mogoče zaradi novih pravil te kriptovalutam naklonjene države, ki so začela veljati prejšnji mesec in določajo smernice, kako lahko lastniki in nepremičninski posredniki neposredno prodajajo nepremičnine za kriptovaluto. Pred sprejetjem pravil je moral nekdo, ki je na Portugalskem kupil hišo z bitcoini, te ob nakupu najprej pretvoriti v evre, da je lahko opravil transakcijo.

T3 (trosobno) stanovanje je bilo kupljeno za tri bitcoine, kar torej pomeni približno 110 tisoč evrov. Pogodba o nakupu stanovanjske hiše je bila podpisana ob prisotnosti nepremičninskega podjetja Zome, odvetniške pisarne Antas da Cunha Ecija, predsednika notarjev, in drugih partnerjev iz Crypto Valley Switzerland kot prič. Pri Zome so povedali, da je to zgodovinski mejnik v svetu nepremičnin.

Prodaja nepremičnin neposredno za bitcoin postaja vedno bolj priljubljena

  • Novembra lani je latinskoameriška vodilna družba na trgu nepremičninske tehnologije (proptech) La Haus napovedala, da bo začela sprejemati BTC kot plačilo za stanovanja na verigi in v sistemu Lightning z integracijo s procesorjem plačil Bitcoin OpenNode.

Družba je svojo prvo nepremičnino za bitcoine prodala dva meseca pozneje, ko je za 5,78 BTC sklenila nakup stanovanja v Mehiki. Naslednji mesec je podjetje za bitcoine prodalo še eno nepremičnino, prvo v Kolumbiji.

  • Konec aprila je podjetje DAMAC Properties, razvijalec luksuznih nepremičnin s sedežem v Dubaju v Združenih arabskih emiratih, sporočilo, da bo kmalu začelo sprejemati plačila v bitcoinih za prodajo nepremičnin v regiji. Ta poteza je predstavljala zadnje večje prizadevanje ZAE, da bi se uveljavili kot prijazna regija za spodbujanje podjetij in storitev s kriptovalutami.
  • Tudi Portugalska se torej pridružuje konkurenci držav, ki želijo povabiti kripto podjetja in navdušence, da bi spodbudili gospodarstvo. Poleg najnovejših pravil, ki omogočajo neposredne nakupe nepremičnin v bitcoinih, je država znana tudi po tem, da so vlagatelji v kriptovalute oproščeni davka na kapitalski dobiček.

Web 3 pobude za rast in razvoj na več področjih

Glavni tehnološki direktor družbe Zome Carlos Santos meni, da bo posel podjetju zagotovil nove priložnosti. Nuno da Silva Vieira, odvetnik podjetja Antas da Cunha Ecija, pa pravi, da je posel lahko velika priložnost za rast in ustvarjanje vrednosti na Portugalskem. Pri Zome zdaj pripravljajo še druge pobude, povezane z Web3, in jih bodo kmalu tudi predstavili.

Web 3 in nepremičninski trg lahko shajata z roko v roki. Predstavljajmo si ta scenarij: Poiščete želeno hišo, na spletnem mestu povežete svojo denarnico in z nekaj kliki sodelujete na pregledni spletni dražbi. Če potrebujete posojilo, se prijavite in dobite odobritev v postopku dražbe, in to praktično takoj. Prodaja hiše je zdaj nespremenljivo zabeležena v javno dostopnem blockchainu. Dokler je Ethereum (ali katerikoli drug blockchain) podprt, tega dokazila nihče ne more spremeniti ali izbrisati. Sliši se obetavno, kajne?

Dodaj odgovor