Portugalska postaja »kripto zatočišče« za Evropejce

Home » Portugalska postaja »kripto zatočišče« za Evropejce

Majhna in s soncem obsijana soseda Španije je pred kratkim na svoji obali pozdravila t.i. Bitcoin družino; podrobnejši vpogled v državo pa razkrije naraščajočo skupnost kripto vlagateljev, ki se greje v soju tako sonca kot ničelnega davka na kriptovalute.

Bitcoin družina (Bitcoin Family)

Medtem ko je Švica še vedno spoznana kot najbolj prijazna do kriptovalut v Evropi, je Portugalska vedno bolj v ospredju. Država namreč ponuja več kot le odlično kakovosi življenja za lastnike bitcoinov (BTC), vključno s privlačnim davčnim okoljem in rastočo skupnostjo kripto vlagateljev. Tako se je Bitcoin družina pred kratkim tudi preselila tja. Oče družine Didi Taihuttu je povedal, da je bila selitev več kot le zasledovanje “300 dni sonca” in “poceni kave”. Leta 2016 je mož zaslovel s kriptovalutami, potem ko je prodal vse družinsko premoženje in se odločil za investicijo vsega imetja v BTC. To se seveda zdi zelo gamblerska ideja, in tudi je. Ampak Didiju se je poteza dobro obrestovala. Novica o prihodu družine na Portugalsko je priletela na marsikatero naslovnico in spodbudila javni diskurz o državi kot vroči kripto destinaciji.

Portugalska in kriptovalute

Portugalska se je z bitcoinu prijaznimi začetki začela resno ukvarjati pred šestimi leti. Državni davčni organ je leta 2016 z zakonom odločil, da kriptovalute ne veljajo za valute, zato na Portugalskem niso zakonito plačilno sredstvo in posledično niso obdavčljive. Po mnenju Taihuttuja se je skupnost od takrat tiho, a vztrajno razširila. Veliko kripto milionarjev je kupilo nepremičnine ob obali, toda iz bolj ali manj očitnih razlogov uživajo v anonimnosti.

Sprejemanje trgovcev je res v polnem teku: Špansko zagonsko podjetje BitBase v večjih mestih uvaja več bankomatov in trgovin z bitcoini. Coinmap navaja, da samo na območju Lizbone Bitcoin sprejema že 57 trgovcev in trgovcev na drobno. Na Iberskem polotoku se razvijajo tudi podjetja, ki poslujejo samo z BTC. John Carvalho, izvršni direktor podjetja Synonym, se je pred kratkim preselil na Portugalsko, na Portugalskem pa se razvija tudi neprofitna skupina navdušencev nad BTC Aceita Bitcoin ali “Accept Bitcoin”.  Bitcoin navdušenca Tiaga Vasconcelosa, ki stoji za Aceita Bitcoin, je navdihnil salvadorski eksperiment Bitcoin Beach. Za cilj si je zadal, da bo tudi v svoji domovini poskrbel za široko sprejemanje plačil preko Bitcoin Lightning.

Za platformo Cointelegraph je povedal, da “upa, da bodo trgovci sprejeli izziv, ki sem jim ga poslal, in da bodo poleti poskusili z Bitcoinom kot možnostjo plačila”, ter dodal, da je Portugalska “zelo prijazna” do Bitcoina. Poleg tega je dodal, da Portugalska ne obdavčuje kriptovalut in da je to morda najboljši čas za ljudi, da začnejo spoznavati in sodelovati s to tehnologijo ter se seznanijo z najboljšim možnim varčevalnim računom, ki ga bodo kdaj imeli. Napol v šali je dodal, da se Portugalski obeta podobna prihodnost kot Salvadorju in Hindurasu, ki sta Bitcoin že uzakonila kot zakonito plačilno sredstvo.

Čeprav je zakonito plačilno sredstvo morda še daleč, je portugalsko združenje Portuguese Blockchain Association pred kratkim izjavilo, da je regulacija kriptovalut pomembna, vendar ne sme “kastrirati” razvoja. Matt Koller, soustanovitelj švicarskega podjetja Pocket Bitcoin, je osvetlil razvijajoče se regulativno okolje. Kot razlog, da ne bo prišlo do večjih sprememb glede regulacije izpostavlja parlamentarne volitve iz januarja letos, ki naj ne bi pomenile spremembo legislature na tem področju.

Za na konec

Poleg ugodnega pravnega okvira za tiste, ki jih zanima »čarobni internetni denar«, svojo vlogo zagotovo igrajo tudi 300 dni sonca, čudoviti Portugalci ter njihova kultura ter izjemna kulinarika. Poleg tega je Portugalska v luči “prostih con” za tehnološki razvoj leta 2021 dejansko podvojila svoj kriptovalutam prijazni položaj. Država namreč aktivno spodbuja raziskovalne dejavnosti za podjetja, ki se ukvarjajo z veriženjem blokov in kriptovalutami ter je za ta namen tudi vzpostavila posebno infrastrukturo. Se lahko kaj podobnega obeta Sloveniji?

Dodaj odgovor