Pošiljatelj za prenos 139 BTC plačal 3,1 milijona USD pristojbine za transakcijo

Home » Pošiljatelj za prenos 139 BTC plačal 3,1 milijona USD pristojbine za transakcijo
bitcoin

Nesrečnežu je od 139 BTC ostalo le 55 BTC.

V zelo svarilni zgodbi iz sveta kriptovalut je Bitcoin (BTC) uporabnik nedavno naredil drago napako in za prenos 139,42 BTC plačal neverjetnih 3,1 milijona dolarjev transakcijskih provizij. Ta dogodek, ki je zdaj zabeležen kot najvišja plačana pristojbina za transakcijo v zgodovini Bitcoina, osvetljuje zapletenost in morebitne pasti pri transakcijah in trgovanju s kriptovalutami nasploh.

Transakcija, ki jo je v bloku 818087 obdelal Bitcoin rudar AntPool, je bila namenjena prenosu 139,42 BTC v vrednosti približno 5,1 milijona dolarjev. Vendar je prišlo do pomembne napake, zaradi katere se je 83,64 BTC (približno 3,1 milijona dolarjev) porabilo za pristojbine za transakcijo, prejemniku pa je ostalo le 55,77 BTC (v vrednosti približno 2 milijona dolarjev). Ta provizija je zlasti osma najvišja v 14-letni zgodovini Bitcoina.

Kako je prišlo do te drage napake?

K tej napaki brez primere je lahko prispevalo več dejavnikov. Pošiljatelj je verjetno pomotoma izbral visoko pristojbino za transakcijo. Svojo vlogo je morda odigrala tudi politika vozlišč za zamenjavo po pristojbini (RBF), ki omogoča, da se nepotrjena transakcija v mempoolu nadomesti z drugo transakcijo, ki plača višjo pristojbino za hitrejši obračun. Obstajajo ugibanja, da je pošiljatelj, ki se ni zavedal, da naročil RBF ni mogoče preklicati, morda večkrat zamenjal pristojbine v upanju, da bo transakcijo preklical. Zadnja zamenjava je pristojbino povečala še za 20%, kar je k pristojbinam dodalo 12,54824636 BTC.

Ta incident ni osamljen. Septembra je podjetje Paxos pomotoma plačalo provizijo v višini 500.000 dolarjev za transakcijo, vredno le 2.000 dolarjev. Na srečo se je v tem primeru vpleteni rudar, podjetje F2Pool, strinjal z vračilom preplačila, kar kaže na določeno stopnjo prilagodljivosti in duha skupnosti v ekosistemu kriptovalut. Porast provizij za Bitcoin transakcije v tem mesecu je delno mogoče pripisati vse večji priljubljenosti Bitcoin ordinalov. Ordinali, ki so podobni NFT -jem, vključujejo digitalna sredstva, vpisana na satoshiju, najmanjšem delcu bitcoina. Vpis ordinalov v verigo blokov Bitcoina povzroči povečano aktivnost omrežja, kar ima za posledico večjo preobremenjenost in višje stroške transakcij. Če še temu dodamo, da je cena Bitcoina prebila 38.000 dolarjev, dobimo res visoke pristojbine za transakcije.

Pazljivo pri transakcijami s kriptovalutami

Ta dogodek poudarja pomen skrbnosti in previdnosti na področju kriptovalut. Uporabniki bitcoinov imajo možnost izbrati nižje pristojbine za transakcije, vendar je to povezano s kompromisi, kot so daljše čakalne dobe, saj rudarji dajejo prednost transakcijam z višjimi pristojbinami. Če je pristojbina določena prenizko, obstaja tveganje, da rudarji ne bodo upoštevali transakcije, zaradi česar ta ne bo dosegla predvidenega cilja