Potovanja in Web 3: Top blockchain podjetja v potovalni industriji

Home » Potovanja in Web 3: Top blockchain podjetja v potovalni industriji

AirBnB, Uber, Flixbus, Skyscanner… Današnji popotnik je vedno bolj digitaliziran, celotna potovalna industrija pa po pandemiji dosega nove rekorde. In ravno tukaj se odpira okno priložnosti za Web3, ki lahko s svojim potencialom spremeni naše potovalne izkušnje, da bodo bolj prilagojene, poglobljene in interaktivne. Danes se spuščamo v 2 vroči industriji, ki imata skupno prihodnost: potovanja in Web 3.0.

Potovanja so bila vedno plodna tla za tehnološke inovacije. Od pojava spletnih sistemov rezervacij do razvoja mobilnih potovalnih aplikacij je tehnologija nenehno spreminjala način, kako raziskujemo svet. Danes, ko prehajamo od statičnega in centraliziranega Web 2.0 k dinamičnemu ter decentraliziranemu Web 3.0, je potovalna industrija ponovno pripravljena igrati ključno vlogo, saj si novodobni popotniki želijo bolj optimizirane potovalne izkušnje. In tukaj koncepti, ki jih na svojih krilih prinaša Splet 3.0 –  strojno učenje, umetna inteligenca in tehnologija blockchain pridejo še kako prav.

Web 3.0: Revolucija potovanj, kot jih poznamo

Potovalna industrija je že dolgo nenehno rastoči sektor, ki vsako leto zadovolji različne potrebe skoraj 2 milijard digitalno spretnih uporabnikov. Vendar je na področju tehnoloških inovacij dolgo veljala za spečega velikana. Toda to se je spremenilo po renesansi potovanj po pandemiji. Industrija se je končno prebudila in spoznala preobrazbeno moč tehnologij Web 3 ter je na pragu korenite revolucije, ki bo spremenila način potovanja. Ta premik ne pomeni le pretresanja velikanske 800 milijard evrov vredne industrije – gre veliko dlje in se osredotoča na vodenje poti k preprostosti, učinkovitosti in standardizaciji, po katerih so popotniki že dolgo pozivali. Decentralizirana narava tehnologije blockchain prinaša večjo preglednost in varnost v potovalno industrijo. 

Predstavljajte si svet, v katerem sprememba imena na vozovnici ali registracija hišnega ljubljenčka za let poteka brez težav, poenostavljeno in učinkovito. Le koliko živcev bi nam prihranili poenostavljeni postopki? To je le en primer izzivov, s katerimi se potniki pogosto srečujejo v potovalni industriji. Industrija je zrela za inovacije, ki lahko poenostavijo te izkušnje in zagotovijo večje zadovoljstvo strank, od okornih postopkov rezervacij do zmedenih in dolgotrajnih upravnih nalog. Nespremenljivi in proti ponarejanju odporni zapisi transakcij se ustvarijo v porazdeljeni knjigi, kar poenostavi postopke, kot so hotelske rezervacije, rezervacije letov in paketne ponudbe

Potovalna industrija je kljub priljubljenosti še vedno pogosto rigidna

Potovalna industrija se zaradi skladnosti in regulativnih zahtev sooča z izzivi povezljivosti. Na primer, hoteli potrebujejo od tri do pet mesecev, da se povežejo z novimi distribucijskimi kanali ali vmesniki za programiranje aplikacij (API), kar omejuje njihovo sposobnost učinkovitega doseganja širše baze strank. To pomanjkanje brezhibne povezljivosti ne vpliva le na podjetja, temveč tudi ovira potnike pri dostopu do najboljših ponudb in prilagojenih ponudb, ki so na voljo. Poleg tega se tudi pogosto zgodi, da morajo potniki vstopne vize urediti fizično na letališču, namesto da bi jih lahko predhodno uredili preko spleta. 

Izzivi so vsekakor postali preveliki za digitalno izobraženega popotnika. Leta 2023 bo digitalizacija postala stalnica za skoraj vsako vozovnico in rezervacijo, več kot dve tretjini potovalnih rezervacij pa bo obdelanih prek spleta. Ta množični prehod na digitalne platforme predstavlja veliko priložnost za razširjanje blockchain infrastrukture, zlasti na področju plačil.

Poleg tega tehnologija blockchain omogoča korenito spremembo programov zvestobe. Tradicionalni sistemi točk zvestobe so znani kot razdrobljeni in omejujoči. Blockchain pa omogoča vzpostavitev interoperabilnih sistemov nagrajevanja. Žetone, pridobljene na eni platformi, je mogoče uporabiti na drugi, s čimer se obogati splošna uporabniška izkušnja. Predstavljajte si, da zaslužite žetone z rezervacijo leta pri Ryanairu in jih uporabite neposredno za Flixbus ali v hotelu ali lokalni restavraciji na destinaciji. 

Sinergija med Web 3.0 in potovalno industrijo je tako mogoča na večih področjih

1. Decentralizacija in ekonomija souporabe

Potovalna industrija je dandanes zapletena matrika posrednikov, vključno z agenti, rezervacijskimi platformami, letalskimi družbami, hoteli in drugimi. S pomočjo tehnologije blockchain se lahko ustvarijo decentralizirane platforme, na katerih lahko uporabniki rezervirajo lete, nastanitve in doživetja neposredno pri ponudnikih in tako odpravijo potrebo po posrednikih. S tem se ne zmanjšajo le stroški, temveč se poveča tudi preglednost, saj je vsaka transakcija zabeležena v javni knjigi, do katere lahko dostopa vsakdo. Te platforme potnikom ne zagotavljajo le več možnosti, temveč s čim boljšo uporabo obstoječih virov spodbujajo tudi trajnostna potovanja. Poleg tega demokratizirajo potovalno industrijo, saj vsakomur omogočajo, da postane ponudnik storitev, s čimer ustvarjajo nove priložnosti za zaslužek posameznikov po vsem svetu.

2. Varnost podatkov in zasebnost

V dobi, ko so kršitve varnosti podatkov vse prepogoste, je nespremenljiva in pregledna narava veriženja blokov prepotrebna nadgradnja varnosti. Na ta način lahko Web 3.0 opolnomoči potnike, saj jim omogoča nadzor nad njihovimi podatki. Potnik se lahko na primer odloči, da bo z letalsko družbo delil svoje prehranske želje za prilagojen obrok, vendar bo njegov potovalni načrt ostal zasebni.

V svetu Splet 3.0 so uporabniki lastniki svojih podatkov in odločajo o tem, kdo lahko do njih dostopa, kar je v popolnem nasprotju s sedanjim modelom, v katerem podjetja zbirajo in nadzorujejo podatke uporabnikov

3. Tokenizacija in programi zvestobe

Tokenizacija je postopek pretvorbe pravic do sredstev v digitalni žeton v verigi blokov in je temeljni kamen Web 3.0. V potovalni industriji se ta koncept uporablja za racionalizacijo poslovanja in izboljšanje izkušenj strank.

Predstavljajte si svet, v katerem rezervacijo hotela, letalsko vozovnico ali celo prtljago predstavlja digitalni žeton. Ta žeton, ki je varno shranjen v verigi blokov, predstavlja vaše lastništvo in pravice dostopa. Prenos bi bil mogoč takoj, brez posrednika, zaradi česar bi bile transakcije hitrejše, cenejše in učinkovitejše. Tokenizacija v potovalno industrijo prinaša tudi novo raven varnosti. Z nespremenljivo in pregledno naravo veriženja blokov bi se lahko bistveno zmanjšale goljufive dejavnosti, kot so dvojne rezervacije ali prevare z vozovnicami. To ne varuje le potrošnikov, temveč tudi potovalnim podjetjem prihrani milijone stroškov, povezanih z goljufijami.

Programi zvestobe

Kot smo omenili zgoraj, so programi zvestobe danes lahko zelo nerodni, saj jih pestijo težave, kot so pomanjkanje preglednosti, omejena prilagodljivost in zapleteni postopki odkupa.

Tokenizirane točke je mogoče enostavno spremljati in preverjati v verigi blokov, kar v sistem prinaša preglednost brez primere. To bi lahko bistveno povečalo zaupanje in vključenost strank. Poleg tega tokenizirane točke zvestobe omogočajo večjo prilagodljivost. Lahko bi jih izmenjevali med različnimi programi ali z njimi celo trgovali na sekundarnih trgih, kar bi strankam zagotovilo več možnosti in nadzora nad njihovimi nagradami. To bi lahko privedlo do večjega zadovoljstva in zvestobe strank, kar bi bilo koristno tako za industrijo kot za potnike.

Kaj pravite na digitalne osebne izkaznice?

Ena od posebnih uporab tehnologije blockchainje koncept blockchain potnega lista. Ta rešitev digitalne identitete lahko varno hrani osebne podatke, zgodovino potovanj in poverilnice ter tako odpravlja potrebo po tradicionalni dokumentaciji. S samosvojimi identitetnimi sistemi lahko potniki nadzorujejo, kdo in kdaj dostopa do njihovih podatkov, s čimer se bistveno povečata zasebnost in udobje.

4. Bolj prilagojena potovalna izkušnja 

Predstavljajte si svet, v katerem potovalna aplikacija pozna vaš želeni sedež na letalu, vašo najljubšo kuhinjo in vrsto doživetij, ki jih imate radi. Takoj ko si zamislite počitnice, vam ponudi prilagojen načrt potovanja z možnostmi letov, rezervacijami hotelov in izbranimi doživetji, vse prilagojeno vašim željam. Z uporabo tehnologije blockchain, umetne inteligence in strojnega učenja lahko potovalna podjetja ponudijo raven personalizacije, ki je bila prej nepredstavljiva.

Potovanja in NFT

Potovalna industrija že od nekdaj cveti na podlagi personaliziranih izkušenj, nezamenljivi žetoni (NFT) pa predstavljajo novo mejo na tem področju. Potovalna podjetja lahko edinstvene izkušnje ali znamenitosti označijo z NFT in tako ustvarijo virtualno repliko fizičnega sveta.

Pustolovec si lahko lasti NFT, ki predstavlja enkratno doživetje, kot je safari ob mesečini v Serengetiju, kulturni navdušenec pa si lahko zagotovi NFT, ki označuje sedeže v prvi vrsti dunajske opere. Ta digitalna sredstva, ki so dokazano redka in individualno edinstvena, ustvarjajo novo razsežnost vrednosti in personalizacije. Poleg tega jih je mogoče digitalno prikazati, z njimi trgovati ali jih celo uporabiti kot zavarovanje, kar lahko spremeni naše dojemanje potovalnih doživetij in sodelovanje z njimi.

Preko potovanj bodo blockchain žetoni dobili pravo uporabnost 

Sprejetje tehnologij Web3 v potovalni industriji ni le teoretičen koncept, temveč je podprt z oprijemljivimi dokazi in primeri iz resničnega sveta. Omrežje Camino Network, blockchain 1. plasti, ki je bil razvit posebej za potrebe potovalne industrije, želi pomagati potovalni industriji združiti obstoječe veje sveta Web3, vključno z DeFi, GameFi, DAO in samosvojo identiteto.

Fundacija Camino Network Foundation se ponaša tudi z rastočo mrežo potrjevalcev in podpornikov. V fazi mehkega zagona novi potrjevalci tedensko aktivirajo svoja vozlišča, da bi ohranili celovitost omrežja in ustvarili dinamično vzdušje napredka, dosežkov in stalne zavezanosti. Ti potrjevalci in podporniki vključujejo več kot 150 podjetij, med njimi Eurowings, Lufthansa, SIXT in TUI, ki prispevajo k razvoju in izvajanju rešitev Web3 v potovalnem sektorju.

Camino Network pa ni edino blockchain podjetje, ki deluje znotraj te hitro rastoče industrije.

Top 5 blockchain podjetij v potovalni industriji

1. Winding Tree

Winding Tree je švicarsko podjetje, ki je s svojo decentralizirano odprtokodno platformo zajelo potovalno industrijo. Z odpravo posrednikov Winding Tree omogoča ponudnikom potovalnih storitev in strankam neposredno interakcijo na svoji platformi, s čimer spodbuja preglednost in zmanjšuje stroške. Rešitev podjetja, ki temelji na veriženju blokov, obravnava monopolno naravo potovalne industrije, kjer na trgu prevladuje nekaj velikih igralcev. Z Winding Tree lahko mala in srednje velika podjetja (MSP) enakovredno konkurirajo, kar vodi k bolj raznolikemu in konkurenčnemu trgu.

Platforma Winding Tree podpira širok nabor potovalnih storitev, vključno z leti, hoteli in najemi avtomobilov. Nativni žeton podjetja LIF olajšuje transakcije na platformi, kar še dodatno povečuje učinkovitost ekosistema.

2. Webjet

Avstralska spletna potovalna agencija Webjet je tehnologijo blockchain uporabila za izboljšanje postopka rezervacij hotelov. V sodelovanju s tehnološkim gigantom Microsoftom (ki je, mimogrede, vložil tudi v kreatorja Chat GPT – podjetje OpenAI) so razvili Rezchain, rešitev, ki je namenjena odpravljanju neskladij v podatkih o hotelskih rezervacijah. V tradicionalnem postopku rezervacij hotelov neskladja v podatkih o rezervacijah pogosto vodijo do sporov in nepotrebnih stroškov. Rezchain uporablja nespremenljivo naravo veriženja blokov za vzdrževanje skupnega, zanesljivega zapisa vseh transakcij, kar znatno zmanjša možnost neskladij in sporov. Z zagotavljanjem točnosti in preglednosti podatkov Webjet postavlja nove standarde za hotelske rezervacije v potovalni industriji.

3. Sandblock

Francosko zagonsko podjetje Sandblock uporablja tehnologijo veriženja blokov za preoblikovanje programov zvestobe strank v potovalni industriji. Platforma podjetja podjetjem omogoča, da ustvarijo lastno kriptovaluto z blagovno znamko, ki jo lahko stranke zaslužijo kot nagrado in porabijo za različne storitve. Sandblockova rešitev odpravlja omejitve tradicionalnih programov zvestobe, kot sta pomanjkanje interoperabilnosti in nizka stopnja vključenosti. S Sandblockom lahko stranke svoje nagradne žetone preprosto zamenjajo za druge valute ali jih uporabijo na različnih platformah, kar poveča uporabnost in privlačnost nagrad.

4. Travala

Travala je platforma za rezervacijo potovanj, ki uporabnikom omogoča rezervacijo hotelov, letov in drugih potovalnih storitev s kriptovalutami. Travala ima na svoji platformi objavljenih več kot 2 milijona hotelov in 280.000 letov. Travala se razlikuje po svoji zavezanosti decentralizaciji in kriptovalutam. Platforma kot plačilo sprejema več kot 40 različnih kriptovalut, vključno z lastnim žetonom AVA. To uporabnikom ne zagotavlja le prilagodljivosti, temveč tudi zmanjšuje stroške transakcij in pospešuje postopek rezervacije.

Poleg tega Travalina platformazagotavlja preglednost in varnost ter spodbuja zaupanje med uporabniki. S svojim uporabniku prijaznim vmesnikom, obsežno ponudbo in kriptovalutam prijaznim pristopom je Travala resnično pionir na področju potovalnih storitev na blockchainu.

5. Amadeus

Amadeusu, vodilnemu svetovnemu proizvajalcu potovalne tehnologije, inovacije niso tuje. Amadeus se zaveda potenciala tehnologije blockchain, zato so začeli izvajati več pobud za raziskovanje in izkoriščanje prednosti te tehnologije za potovalno industrijo.

Eden od pomembnih projektov blockchain je Traveler ID, rešitev digitalne identitete, ki poenostavlja postopek preverjanja potovanj. S shranjevanjem podatkov o potnikih v varnem, decentraliziranem omrežju Traveler ID omogoča nemoteno preverjanje identitete pri različnih ponudnikih potovalnih storitev, kar povečuje učinkovitost in varnost. 

Amadeus raziskuje blockchain tudi za medlinijska potovanja – zapleten postopek, ki vključuje več letalskih družb. Amadeus želi z uporabo skupne, nespremenljive glavne knjige racionalizirati postopek medlinijskih potovanj, zmanjšati stroške in izboljšati uporabniško izkušnjo. Družba ima sedež v Madridu v Španiji in pisarne v več kot 190 državah.

Ko potegnemo črto 

Web 3 inovacije revolucionarno spreminjajo potovalno industrijo, saj posameznikom omogočajo, da svoje letalske vozovnice “kovčkajo” kot NFT, obetajo pa se tudi za različne druge vidike potovalne izkušnje. Ne glede na to, ali gre za prodajo letalske vozovnice, rezervacijo ležišča v hotelu, organizacijo izleta na segwayu ali organizacijo prevozov, so trenutni postopki pogosto neučinkoviti. Sinergija tehnologije blockchain, kriptovalut, umetne inteligence in NFT bi lahko ustvarila doslej neznano raven enostavnosti, varnosti, personalizacije in ekskluzivnosti na področju potovanj. Z dozorevanjem te tehnologije lahko z gotovostjo trdimo, da prihodnost potovanj ne bo le potovanje od točke A do točke B, temveč razburljivo potovanje po digitalno prenovljenem svetu. Kot svetovna skupnost smo šele začeli izkoriščati ta potencial, destinacije pa so neomejene!

Pogosta vprašanja

Kaj je Web 3.0?

Kako blockchain vpliva na potovalno industrijo?

Kako se kriptovalute vključujejo v potovalno industrijo?

Kako umetna inteligenca in strojno učenje izboljšujeta potovanje?

Kako se NFT lahko uporabljajo pri potovanjih?