Home » Binance

Tudi če še niste kupili svoje prve kriptovalute, obstaja velika verjetnost, da ste že slišali za Binance. Najbrž se nas lahko večina strinja, da Binance po odličnem letu 2021 velja za kraljico med kripto borzami. O priljubljenosti borze priča tudi dejstvo, da je nativni žeton Binance Coin (BNB) 3. kriptovaluta na svetu s tržno kapitalizacijo več kot 90 milijonov dolarjev v času pisanja tega članka.

Kripto borza s sedežem na Malti pogosto velja za eno največjih platform glede na dnevni obseg trgovanja, ki ga ima več kot naslednjih 12 kripto borz skupaj. Priljubljen je tudi zato, ker imajo uporabniki dostop do več kot 540 posameznih kriptovalut. Poleg tega bo platforma verjetno še naprej le rasla, saj že zdaj povečuje obseg depozitov in dvigov v realnih fiat valutah. Čeprav je Binance najbolj znan kot borza, je tudi v središču kripto ekosistema. Ponaša se s širokim naborom izdelkov: od zagonske platforme, namenjene izključno podjetnikom, do vpogledov, ki temeljijo na podatkih, zaupanja vredne denarnice, programske opreme za veriženje blokov, ki jo podpira skupnost, akademije in celo dobrodelne ustanove.

Če razmišljate o tem, da bi se pridružili Binance za svoje potrebe vlaganja v kriptovalute, najprej preberite našo recenzijo, ki vam bo pomagala začeti. Zajeli smo vse, kar morate vedeti, na primer, kako Binance deluje, kdo lahko odpre račun, kakšne so pristojbine, podprte kriptovalute in še več.

Zgodovina Binance

binance

Binance, ki je začel delovati konec leta 2017 in je platforma tretjih strank za izmenjavo, ki uporabnikom omogoča nakup, prodajo in trgovanje s kriptovalutami, kot so Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash in še več sto drugih. Čeprav ima podjetje zdaj sedež na Malti, je projekt na Kitajskem ustanovil na tviterju vsem znani na tviterju vsem znani Changpeng Zhao, razvijalec, ki je pred tem ustvaril programsko opremo za visokofrekvenčno trgovanje. Razlog za selitev so seveda regulativni pritiski kitajske vlade v odnosu do kriptovalut.

V manj kot dveh letih trgovanja je Binance postal ena največjih kripto borz v panogi. Pravzaprav ni nič nenavadnega, kadar platforma vsak dan beleži trgovanje v vrednosti več kot 2 milijardi dolarjev. Do nedavnega je bil Binance predvsem kripto borza, kar pomeni, da se niso ukvarjali z vplačili ali izplačili fiatov. Vendar – in kot bomo opisali v nadaljevanju – platforma zdaj ponuja omejeno podporo za pologe na bančne račune in kreditne kartice.

Binance zaslovel iz več razlogov. Prvič, platforma ponuja izjemno obsežen seznam podprtih parov kriptovalut. Ta seveda vključuje glavne kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum, vendar pa vključuje tudi žetone z majhno do mikrokapaciteto. Drugič, pristojbine za trgovanje so pri Binance zelo nizke. Medtem ko standardne provizije za trgovanje v povprečju znašajo zelo konkurenčnih 0,1 %, se lahko še dodatno znižajo za tiste, ki imajo v lasti lastni digitalni žeton platforme – Binance Coin (BNB).

Binance ima poleg svoje osnovne menjalne platforme prste še v številnih drugih področjih. Lani je bilo na primer objavljeno, da želi podjetje na Malti ustanoviti prvo banko na svetu, temelječo na veriženju blokov. Platforma je podpisala tudi memorandum o soglasju z malteško borzo vrednostnih papirjev, da bi olajšala trgovanje z digitalnimi vrednostnimi papirji.

Registracija na Binance

binance slovenija

Binance v svoji najosnovnejši obliki omogoča nakup, prodajo in trgovanje s kriptovalutami, kot sta Bitcoin in Ethereum. Da bi vam predstavili delovanje platforme, smo razčlenili glavne korake, ki jih običajno morate opraviti.

1. korak: Registracija računa

Pojdite na domačo stran Binance in odprite svoj račun. Če nameravate sredstva nakazovati in dvigovati le s kriptovalutami, morate navesti le e-poštni naslov.

2. korak: Vzpostavite dvostopenjsko preverjanje pristnosti (two-factor authentication)

Da bi zavarovali svoj račun, vas bo Binance prosil, da nastavite dvostopenjsko preverjanje pristnosti (2FA). To pomeni, da boste morali v telefon namestiti aplikacijo, kot je Google Authenticator. Nato boste morali vsakič, ko se boste želeli prijaviti – ali opraviti ključne funkcije računa, kot je zahtevek za izplačilo, vnesti edinstveno kodo, ki jo lahko najdete samo v svojem telefonu.

3. korak: Polog kriptovalut

Čeprav lahko v določenih državah zdaj za nakazilo sredstev zdaj uporabljajo kreditno kartico ali bančni račun, bomo predpostavili, da želite nakazilo opraviti s kriptovaluto. Če želite raziskati možnost pologa v fiat valuti, se morate odpraviti v razdelek “Funds” svojega računa in slediti navodilom na zaslonu.

Kljub temu se boste morali na strani za polog pomakniti po dolgem seznamu kovancev, ki so podprti, in klikniti tistega, ki ga želite položiti v Binance. Ta naslov lahko uporabite za pošiljanje sredstev, ki ste jih kupili na drugi platformi (npr. Bitstamp). Kopirajte edinstven naslov denarnice in ga uporabite za prenos sredstev iz zasebne denarnice.

4. korak: Trgujte

Ko je vaš polog knjižen v dobro, kar običajno traja največ 10–20 minut, lahko začnete trgovati. Premaknite se na gumb “Exchange” na vrhu zaslona in izberite, ali želite trgovalno platformo “Basic” ali “Advanced”. Če šele začenjate, priporočamo, da izbereite prvo možnost.

Zdaj imate dostop do več kot 540 posameznih trgovalnih parov. Če kovanec, ki ga želite kupiti, ni neposredno v paru s kriptovaluto, ki ste jo položili, boste morali opraviti dodatno trgovanje. Če ste na primer deponirali z Bitcoin Cash, vendar želite kupiti žeton ERC-20 z manjšo kapitalizacijo, ki ni v paru z Bitcoin Cash, ga boste morda morali najprej zamenjati za Bitcoin ali Ethereum. Ko zaključite posel, bo vaš novo kupljeni kovanec na voljo v vašem Binance računu. Lahko ga obdržite na računu Binance ali pa ga pomaknete v zunanjo denarnico.

Binance ponuja tudi API, ki vam omogoča, da svoj račun povežete s številnimi roboti za trgovanje s kriptovalutami (bots) in jim omogočite, da trgujejo v vašem imenu, avtomatizirajo vašo strategijo in, potencialno, prinesejo dobiček.

Ponudba

binance slovenija

Kot smo že omenili, je ena glavnih zanimivosti za navdušene trgovce s kriptovalutami ta, da ima platforma enega največjih seznamov podprtih kriptovalut. Medtem ko so seveda podprti glavni »igralci« – predvsem Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin in EOS, je Binance dober tudi za veliko manjše žetone z nižjo kapitalizacijo, in sicer ponuja več kot 500 kriptovalut. Če si želite ogledati, kateri pari so na voljo za dotične kriptovalute, si to lahko ogledate na portalu CoinMarketCap.

Katere finančne produkte ponuja Binance?

Ključni del privlačnosti Binance so številne možnosti. Te možnosti se priročno nahajajo pod zavihkom “Finance” na domači strani in so privlačne za uporabnike, ki imajo kriptovalute in jih želijo vlagati ali porabiti na različne načine.

Binance Earn

To je inovativna funkcija, ki vam omogoča, da vložite kovance (stake coins) in začnete zaslužiti obresti. Funkcijo lahko izkoristite na 3 načine:

  • Savings: Najvarnejši način zaslužka. Zastavite ali posodite svojo kriptovaluto in ustvarite obresti nanjo. Vsoto lahko izplačate kadar koli.
  • Locked Staking: Zastavite svoje imetje kriptovalut za zaklenjeno obdobje. Zaslužite lahko več obresti kot pri opciji “Savings”, vendar če umaknete denar pred koncem zaklenjenega obdobja, izgubite vse pridobljene obresti. To je odlična možnost, če ne potrebujete takojšnjega dostopa do svojih kovancev in želite zanje ustvariti nekaj sočnih obresti.
  • Launchpool: Ko izide nov kriptožeton, se lahko pridružite zagonskemu skladu (launch pool) in vložite svoje trenutne kriptovalute ter zaslužite obresti v obliki novih kovancev, ki bodo, potencialno, v prihodnosti vredni več.

Binance kartica

Za tiste, ki želijo svoje kriptovalute ne le hraniti, mapak tudi uporabljati, je na voljo Binance Visa kartica. Viso zdaj kot plačilno sredstvo sprejema 60 milijonov trgovcev po vsem svetu. Prednosti Binance Visa kartice so, da je popolnoma zastonj in da dobite do 8% povračila ob nakupu.

Crypto loans

Binance zdaj ponuja posojila, pri katerih kot zavarovanje uporabljate svoje trenutne kriptovalute. Z izposojenim denarjem lahko trgujete ali ga dvignete za osebno uporabo. Uporaba kriptovalut kot zavarovanja je dober način za pridobitev posojila, ne da bi vam bilo treba prodati svoje kriptovalute. Toda obstaja tveganje. Če se na primer vrednost kriptovalute, ki jo uporabljate kot zavarovanje, preveč zniža ali če posojila ne odplačate pravočasno, lahko vašo kriptovaluto likvidirajo, da bi jo poplačali, zato se prepričajte, da ste prebrali splošne pogoje poslovanja.

Binance NFT tržnica

Zaradi naraščajoče priljubljenosti NFT je Binance pred kratkim odprl svojo tržnico NFT. Ta tržnica omogoča vnaprej odobrenim ustvarjalcem, da mintajo in prodajajo NFT, Binance uporabnikom pa omogoča, da jih ponujajo in kupujejo. Na Binance NFT marketplace boste našli ekskluzivne NFT umetnine, zbirateljske predmete in skrivnostne škatle.

Pristojbine

Čeprav Binance ponuja strukturo provizij maker/taker, je standardna provizija za trgovanje 0,1 %. Ta se zaračuna vsakič, ko kupite ali prodate kovanec. Če ste market taker – kar pomeni, da preprosto uporabljate likvidnost, ki je že na voljo na platformi, lahko to provizijo zmanjšate na 0,09 %, če v 30 dneh opravite več kot 500 BTC (ali ekvivalent kriptovalute).

Nižje pristojbine z Binance Coin (BNB)

Ne glede na to, koliko trgujete, so Binance provizije med najnižjimi v svetu kripto borz. Če imate stanje v domači platformi Binance Coin, ga lahko uporabite za plačilo pristojbin za trgovanje. Pri tem vam bo ponujen 25% popust. Tako se vaša 0,1% standardna provizija za trgovanje zmanjša na 0,075 %. Znižane provizije, ki so na voljo prek BNB, se bodo sčasoma zmanjšale. Medtem ko je ta prej znašala 50 %, se bo z naslednjim znižanjem znižala na 12,5 %.

Podpora uporabnikom

Ko je bila kriptomanija konec leta 2017 v polnem razmahu, je Binance doživel velik val prošenj za registracijo novih računov. Pretok je bil tako velik, da je morala platforma začasno ustaviti nove registracije. Od takrat je družba Binance precej razširila svojo ekipo za podporo strankam. Če želite vzpostaviti stik z nekom, lahko prek portala svojega računa pošljete zahtevek. Na žalost Binance ne upravlja telefonske linije za pomoč uporabnikom. Platforma ima zelo opazno prisotnost na socialnih omrežjih. To vključuje Telegram in Twitter, zato je vredno uporabiti, če morda še niste prejeli odgovora.

Varnost

Binance ponuja številna varovala, ki zagotavljajo, da so vaša sredstva varna pred nevarnostjo zunanjih zlorab. Prvič – in kot smo že omenili v našem pregledu vzpostavitve računa po korakih – vam svetujemo, da namestite 2FA. To pomeni, da če heker nima dostopa do vašega mobilnega telefona, ne bo mogel pridobiti dostopa do vašega računa Binance.

Rezervni sklad SAFU (Secure Asset Fund for Users)

Zelo nam je všeč skladu SAFU, ki ga je Binance uvedel leta 2018. Funkcija SAFU deluje kot rezervni sklad v primeru vdora v platformo. Rezervni sklad SAFU se financira tako, da se vzame 10% vseh provizij za trgovanje, ki jih ustvari Binance.

Zaključek

Jasno je, zakaj je Binance dandanes ena največjih kripto borz v panogi. Strankam ponuja izjemno nizke provizije za trgovanje, na stotine trgovalnih parov med kriptovalutami, med katerimi lahko izbirajo, in izboljšane varnostne funkcije – Binance je odlična izbira, če iščete novo borzo, ki bi se ji pridružili. Pravzaprav je neverjetno, kako hitro se je platforma razvila od leta 2017, ko je začela delovati. Čeprav je star manj kot dve leti, je Binance že odgovoren za več milijard dolarjev v tedenskem obsegu trgovanja.

Pogosta vprašanja o Binance

Kako hitro lahko kupim Bitcoin na Binance?

Je Binance na voljo Slovencem?

Ali sem lastnik svojih kriptovalut v digitalni denarnici?

Ali Binance ponuja podporo uporabnikom?

Ali lahko trgujem na Binance, če še nimam 18 let?

Dodaj odgovor