Home » Coinbase

Različnim potrebam ustrezajo različne kripto borze. Če ste začetnik na področju kriptovalut, vam internet dandanes ponuja polno kripto borz, ki vam omogočajo nakup in prodajo digitalnih žetonov s klikom na gumb. Medtem ko se nekateri osredotočajo na nizke provizije za trgovanje (Binance) ali obsežen seznam podprtih kovancev, so drugi, kot je Coinbase, vodilni v tekmi za preprostost. Z drugimi besedami: če želite kupiti kriptovalute, kot sta Bitcoin ali Ethereum, vendar nimate izkušenj z uporabo kripto borz, je Coinbase morda vaš najboljši prijatelj za začetek. Čeprav pa bo to morda šlo na račun višjih provizij.

V tem članku smo pripravili recenzijo borze Coinbase, da boste lahko ugotovili, ali je platforma prava za vas. Zajeli smo vse od tega, kako Coinbase deluje, kaj vam omogoča, število podprtih kriptovalut, pristojbine, načine plačevanja in še več. Začnimo na začetku.

Zgodovina Coinbase

coinbase

Coinbase je kripto borza, ki je začela delovati leta 2012 in ima sedež v San Franciscu v Kaliforniji ter omogoča nakup in prodajo kriptovalut. Coinbase, ki ga vodi izvršni direktor Brian Armstrong, pogosto uporabljajo bolj neizkušeni vlagatelji, ki želijo prvič kupiti kriptovalute. Tudi zato, ker platforma podpira vsakdanje načine plačila, kot so debetne/kreditne kartice, bančna nakazila in PayPal. Za lažjo ponazoritev naraščujoče velikost borze Coinbase naj omenimo, da je platforma od začetka delovanja leta 2012 zabeležila več kot 30 milijonov strank, pri čemer je bilo na tej poti prodanih za več kot 150 milijard dolarjev sredstev v kriptovalutah. K temu je pripomogla tudi mednarodna širitev platforme Coinbase, ki je zdaj podprta v več kot 103 državah po vsem svetu.

Pogosto prihaja do nejasnosti glede tega, ali je Coinbase posrednik ali borza, saj se ta dva izraza običajno uporabljata izmenično. V resnici velja oboje. Po eni strani osnovne posredniške storitve platforme strankam omogočajo, da kriptovalute kupujejo in prodajajo neposredno pri Coinbase. Ker pa podjetje ponuja tudi bolj tradicionalno platformo za izmenjavo – Coinbase Pro, dejansko deluje kot posrednik in borza.

Poleg svojih glavnih storitev za potrošnike se Coinbase močno uveljavlja tudi na institucionalnem področju. To še posebej velja za skrbniške storitve platforme, ki si prizadeva ponuditi institucionalno varno shranjevanje imetja kriptovalut. Nedavno so poročali, da Coinbase zdaj doživlja institucionalno povpraševanje med 200 in 400 milijoni dolarjev na teden. Ker so kriptovalute verjetno še vedno relativno na začetku svoje poti, je pričakovati, da bo ta številka le še naraščala. Kar zadeva regulativni položaj platforme, je Coinbase registrirana kot podjetje za denarne storitve pri FinCEN in izpolnjuje vse ustrezne predpise o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Zato je treba za registracijo in uporabo storitve Coinbase identificirati vse stranke.

Registracija in nakup na Coinbase

coinbase

Nakup in prodaja kriptovalut sta osnovna značilnost vedno večje ponudbe borze Coinbase in sta zelo preprosta. Pravzaprav je to eden od ključnih razlogov, da je v zadnjih sedmih letih privabila toliko uporabnikov. Ne glede na izkušnje lahko nakup opravite z lahkoto. Čeprav je število kriptovalut, ki jih podpira Coinbase, še vedno razmeroma majhno, platforma deluje kot preprost prehod za nakup majhnih in mikro digitalnih žetonov na drugih borzah.

Proces je preprost:

1. korak: Odprtje računa

Najprej se morate odpraviti na uradno domačo stran Coinbase. V zgornjem desnem kotu strani boste morali klikniti na “Get Started”, da bi odprli račun.Vnesti boste morali svoje ime in priimek, poleg tega pa še svoj e-poštni naslov. Coinbase vam bo nato poslal email, ki ga boste morali verificirati. Nato morate izbrati, ali želite odpreti individualni ali poslovni račun. Če ne nameravate kupovati in prodajati večjih količin, izberite prvo možnost.

2. korak: Potrdite svojo telefonsko številko

Zdaj morate vnesti svojo osebno mobilno številko. Coinbase vam bo nato poslal sporočilo SMS z edinstveno kodo, ki jo boste morali vnesti na zaslonu, da preverite, ali ste zakoniti lastnik naprave. Ta korak je ključnega pomena, saj boste mobilno napravo potrebovali za dostop do ključnih funkcij računa, kot sta prijava ali dvig sredstev.

3. korak: Vzpostavite način plačila

Ker boste morali nakazati sredstva, boste morali nastaviti način plačila. Vaše možnosti so odvisne od kraja, v katerem se nahajate, vendar v večini primerov vključujejo debetno/kreditno kartico in bančni račun.Prav tako boste morali vnesti naslov za izdajo računa, ki je povezan z vašim želenim načinom plačila.

4. korak: Potrdite svojo identiteto

Coibase zelo resno jemlje svoje odgovornosti na področju preprečevanja pranja denarja. To pomeni, da boste morali zdaj opraviti osnovni postopek KYC (Know Your Customer), da potrdite svojo identiteto. V ta namen boste morali naložiti kopijo osebnega dokumenta, ki ga je izdala vlada. To mora biti potni list, vozniško dovoljenje ali osebna izkaznica. Coinbase za analizo vašega osebnega dokumenta uporablja zelo napredna orodja za preverjanje, zato bi morali potrditi prenos v manj kot minuti.

5. korak: Potrdite plačilno metodo

Za zaključek postopka boste morali preveriti izbrani način plačila in potrditi, da ste pravi lastnik. Če se odločite za debetno kartico, bo Coinbase z vaše kartice opravil dve majhni obremenitvi. Prijaviti se boste morali v svojo spletno banko in potrditi zadnji dve številki teh bremenitev. Če se odločite za bančni račun, morate opraviti manjše nakazilo na podatke o računu, ki jih določi Coinbase. Ko opravite zgoraj navedeno, ste pripravljeni na nakup svoje prve kriptovalute.

6. korak: Opravite svoj prvi nakup

Ko ste vse pripravili, kliknite na kriptovaluto, ki jo želite kupiti, vnesite skupni znesek v USD (ali v lokalni valuti), ki ga želite kupiti, in plačajte transakcijo s preverjenim načinom plačila. Nakup bo izveden takoj, kar pomeni, da bodo digitalni kovanci varno shranjeni na vašem računu Coinbase. Zdaj jih lahko dvignete v zasebno denarnico, pošljete na drugo kripto borzo ali pa jih preprosto pustite na računu Coinbase in jih prodate pozneje.

Ponudba

coinbase

Do lanskega leta je bia Coinbase znan kot platforma, ki je zelo selektivno izbirala kriptovalute, ki jih je uvrstila na svoje spletno mesto. Vendar pa so od takrat razširili svoj doseg in postali nekoliko manj konservativni pri uvrščanju novih kovancev na seznam. Tako je zdaj mogoče kupiti in prodati več kot 50 različnih kriptovalut.

Coinbase Pro po drugi strani podpira številne dodatne kovance, s katerimi ni mogoče trgovati na glavni platformi Coinbase. Z njimi bo mogoče trgovati v paru s številnimi drugimi kriptovalutami, kot sta Bitcoin ali Ethereum.

Hladno shranjevanje (Cold storage)

Dobra izhodiščna točka je odločitev platforme, da veliko večino sredstev uporabnikov hrani na hladnem. Za tiste, ki se morda ne zavedajo pomena tega: to pomeni, da se digitalni kovanci, kot je Bitcoin, hranijo brez povezave prek strojne naprave. Kot taki so praktično nedotakljivi pred zunanjimi zlonamernimi napadi, tudi zato, ker sredstva niso nikoli povezana s strežnikom. Ker je 98 % sredstev strank shranjenih na hladnem, je to pomembno varovalo. Preostala 2 % se nato uporabljata za lažje izvajanje osnovnih storitev Coinbase, kot so nakup in prodaja kovancev ter izvajanje dvigov.

Pristojbine na Coinbase

Kar Coinbase pridobi zaradi preprostosti, morda delno izgubi pri pristojbinah. Borza ima pri nakupu in prodaji kriptovalut nekoliko zapleteno cenovno strukturo, tudi zato, ker uporablja fiksno ali spremenljivo odstotno provizijo.

Prvič, ne glede na vašo lokacijo je za vsako naročilo za nakup ali prodajo pod 200 USD treba plačati fiksno pristojbino. Ta se začne pri 0,99 USD za naročila pod 10 USD in konča pri največ 2,99 USD za naročila med 50 USD in 200 USD. Za naročila nad 200 USD se bo zaračunaval fiksni odstotek provizije. Znesek, ki ga boste plačali, je odvisen od izbranega načina plačila.

Če imate na primer na svojem računu Coinbase že dovolj sredstev za znesek, ki ga želite kupiti, boste plačali 1,49%. Ta se nato odšteje od zneska kriptovalute, ki jo prejmete. Če na primer kupite bitcoine v vrednosti 1.000 USD, vam bo zaradi 1,49% pristojbine v višini 14,90 USD ostala kriptovaluta v vrednosti 985,10 USD.

To je pravzaprav kar drago, sploh če primerjamo s provizijami, ki jih uporabljajo druge vodilne kripto borze. Binance na primer zaračuna le 0,1 % vsakič, ko želite kupiti ali prodati kovanec, kar je precej ceneje. Vendar pa so depoziti in dvigi v fiat valuti na borzi Binance v primerjavi z borzo Coinbase veliko bolj omejeni, zato morate tudi to upoštevati.

Podpora uporabnikom

Ko se je platforma Coinbase na prelomu v leto 2018 razvila do neslutenih razsežnosti, se je podjetje odločilo, da bo povečalo ekipo za podporo strankam za več sto ljudi. Tako imajo stranke zdaj na voljo številne možnosti, ko gre za pogovor s članom ekipe za pomoč strankam. Če vaša skrb ni povezana z morebitnim ogrožanjem računa, lahko veliko večino vprašanj in težav rešite v zelo obsežnem centru za pomoč v platformi. Ta vključuje tudi robota z umetno inteligenco, ki vas lahko hitro usmeri v pravo smer, kjer lahko poiščete pomoč.

Varnost

Z vidika uporabnika Coinbase ponuja številne pomembne varnostne funkcije, s katerimi lahko zmanjšate tveganja nepooblaščenega dostopa do računa. Predvsem boste morali namestiti dvofaktorsko preverjanje pristnosti (2FA) prek mobilne naprave. To pomeni, da boste morali ob vsaki prijavi vnesti edinstveno kodo, ki jo lahko dobite samo preko telefona. V tem smislu bi nekdo za ogrožanje vašega računa potreboval tako geslo kot mobilni telefon. Pomembno varovalo sta tudi beli seznam naprav in IP-jev. Če se v račun Coinbase prijavljate z nove naprave ali IP-naslova, boste morali opraviti dodaten varnostni korak, da boste lahko dostopali do svojega računa Coinbase.

Coinbase Vault

Čeprav ima hranjenje sredstev v denarnici Coinbase svoje varnostne funkcije, je treba večja sredstva shraniti v »trezorju« Coinbase Vault. Na kratko, to vam omogoča nastavitev 48-urnega obdobja blokade vseh prihodnjih zahtevkov za izplačilo. Kadar koli pred iztekom 48-urnega obdobja lahko kot lastnik računa prekličete izplačilo. To se lahko izkaže za zelo koristno v primeru, da bi zlonamerni akter lahko dostopal do vašega računa Coinbase in opravil izplačilo. Ker bi bili o zahtevku za izplačilo obveščeni po elektronski pošti, bi imeli dovolj časa za ukrepanje.

Zaključek

Če povzamemo, je jasno, zakaj je Coinbase pritegnil veliko bazo strank, ki zdaj presega 30 milijonov strank. Glavna prodajna točka je, da platforma omogoča izjemno enostaven postopek prvega vstopa na trg kriptovalut. S hitro in preprosto registracijo računa ter postopkom preverjanja lahko kupujete in prodajate priljubljene kovance, kot sta bitcoin in ethereum, s klikom na gumb. Poleg tega so podprti priljubljeni načini plačila, kot so debetna/kreditna kartica, bančno nakazilo in celo PayPal, zato je postopek nakupa še bolj enostaven za nove udeležence. Seveda pa moramo upoštevati tudi minus te kripto borze – relativno visoke provizije.

Pogosta vprašanja o Coinbase

Je Coinbase zanesljiva kripto borza?

Je Coinbase dobra izbira za začetnike?

Je Coinbase na voljo Slovencem?

Je Coinbase na voljo tudi kot mobilna aplikacija?

Kako lahko prenesem sredstva s svojega Coinbase računa?

Dodaj odgovor