Home » FTX

FTX je odlična borza za začetnike, ki iščejo enostavno razumljivo platformo, zaradi nizke strukture provizij, možnosti trgovanja s finančnim vzvodom in naprednih funkcij trgovanja pa je odlična tudi za izkušene trgovce.

Prednosti
 • Nizke pristojbine
 • Široka ponudba kriptovalut
 • Napredne funkcije trgovanja
 • Visok obseg trgovanja in likvidnost
 • Punuja lastno NFT tržnico
Slabosti
 • Žetoni z vzvodom na FTX so tvegane naložbe
 • Ni možnosti podpore preko klepeta v živo

FTX je hitro rastoča borza kriptovalut, ki  poleg 300 različnih kriptovalut ponuja napredne možnosti trgovanja, kot sta maržno in terminsko trgovanje. Čeprav je FTX dobro zasnovana platforma, je namenjena bolj izkušenim trgovcem. Spodaj vam predstavljamo celostni pregled kripto borze FTX za 2022.

Kaj je FTX?

Če se kot trgovec že nekaj časa v svetu kriptovalut, ste verjetno preizkusili že kar nekaj borz kriptovalut. Medtem ko obstaja veliko različnih možnosti, od centraliziranih borz, kot sta Binance in Bitstamp, do decentraliziranih borz (DEX), kot je Uniswap, FTX ponuja nekaj precej drugačnega.

Kripto borza FTX s sedežem na Bahamih je leta 2019 stopila v svet kriptovalut s ciljem, da postane vodilna svetovna trgovalna platforma. Zdaj, le nekaj let po ustanovitvi, je to vrhunska centralizirana borza kriptovalut, katere vrednost presega 18 milijard dolarjev. Sama borza je borza izvedenih finančnih instrumentov na kriptovalute, ki svojim uporabnikom ponuja številne inovativne in edinstvene možnosti trgovanja, od katerih nekaterih ni mogoče najti nikjer drugje.

Zgodovina

FTX je torej dokaj nova borza kriptovalut, ki sta jo soustanovitelja Sam Bankman-Fried in Gary Wang zagnala maja 2019. Takrat je v prvij nekaj dneh beležila le okoli 100.000 dolarjev prometa. Borza si je pridobila zgodnjo podporo z odobritvijo podjetja Alameda Research, ki se ukvarja s trgovanjem s kriptovalutami – kar ni presenetljivo, saj je Bankman-Fried oktobra 2017 ustanovil tudi podjetje Alameda, čeprav mu je od takrat predal vajeti izvršnega direktorja.

Zanimivo je, da je bil eden od prvih podpornikov FTX konkurenčna borza Binance. Ta je že decembra 2019 postala strateški podpornik FTX. Od julija 2021 pa sta se borzi razšli, verjetno zaradi konkurenčnih razlogov. Ker so platformo FTX zasnovali »trgovci za trgovce« (kot pravi uradni slogan borze), je to enostavna za uporabo in intuitivna platforma, ki je užitek za izkušene trgovce in jo zlahka prevzamejo novi trgovci. Zato se je v manj kot 3 letih ta borza prebila med top kripto borze na svetu in si tudi prislužila to recenzijo.

Ključne prednosti

FTX je odlična borza za začetnike, ki iščejo enostavno razumljivo platformo, zaradi nizke strukture provizij, možnosti trgovanja s finančnim vzvodom in naprednih funkcij trgovanja pa je odlična tudi za izkušene trgovce.

 • Nizke provizije za trgovanje: Ena glavnih prednosti borze FTX so nizke provizije, ki znašajo od 0,02% (maker) do 0,07 % (taker). Za tiste, ki ne poznajo terminologije maker/taker, se provizije maker zaračunajo za naročila, ki niso izpolnjena takoj (to so limitna naročila, ki gredo v knjige naročil borze). Makerji dobijo nižje pristojbine kot spodbudo za zagotavljanje likvidnosti. Pristojbine takerja se zaračunajo za tržna naročila, ki so izpolnjena takoj. Trgovci z velikim obsegom naročil in tisti, ki stavijo domači žeton FTT borze, dobijo še nižje pristojbine.
 • Širok izbor kriptovalut: FTX ima na voljo približno 300 kriptovalut, s katerimi je mogoče trgovati, bodisi na kraju samem bodisi v obliki terminskih pogodb. Poleg tega FTX ves čas dodaja nove kovance.
 • Zaslužite s stakingom: Na FTX je mogoče »zastaviti« več kovancev in na dan pisanja tega članka povprečno izplačuje 8% APY. To je dokaj spodobna stopnja donosa, še posebej zato, ker banke trenutno plačujejo obrestne mere v višini 0,1 % ali manj.
 • Napredna naročila: Poleg osnovnih tržnih in limitnih naročil ima FTX tudi številne napredne vrste naročil, ki vam pomagajo pri upravljanju portfelja in tveganja. Med njimi so trailing stop, tržna in take profit limitna naročila ter tržna in stop loss limitna naročila. Te napredne vrste naročil vam omogočajo, da vstopite v pozicijo in nato določite vse pogoje prodaje ter pozabite na pozicijo, dokler je ne zaprete. Zelo priročno je, da vam ni treba nenehno spremljati vseh odprtih pozicij.
 • Maržno trgovanje: Če je vaš račun večji od 100 tisoč dolarjev, je trgovanje z maržami omogočeno. To pomeni, da lahko trgujete z do 10x finančnim vzvodom, kar vam omogoča učinkovitejšo uporabo vašega kapitala. Ne pozabite, da je maržno trgovanje zelo tvegano in ni priporočljivo za začetnike ali celo najbolj izkušene trgovce.
 • NFT tržnica: FTX ponuja lastno NFT tržnico. Tržnico je mogoče uporabiti tudi za kovanje lastnih žetonov NFT in jih nato prodati na dražbi drugim uporabnikom. Od 12. novembra 2021 je FTX onemogočil kovanje na svojem mednarodnem portalu, vendar je še vedno mogoče kovati žetone NFT na FTX.us.

Registracija

 1. Pojdite na ftx.com
 • V zgornjem desnem kotu spletnega mesta kliknite »Register«
 • Vnesite svoj e-poštni naslov in varno geslo
 • Potrdite, da se strinjate s Pogoji uporabe
 • Kliknite »Create Account«

Kot vidite, je registracija preprosta. Ena od funkcij, ki nam je precej všeč, je vgrajeni preverjevalnik moči gesla, ki vam ne dovoli ustvariti računa, dokler ne vnesete varnega gesla. Če ste pri geslih leni, vas to morda moti, vendar je skrajni čas, da izberete nekaj varnega, zlasti ko gre za spletno mesto, na katerem imate opravka s finančnimi sredstvi.

Čeprav vam ni treba predložiti osebnega dokumenta, kot sta potni list ali vozniško dovoljenje, boste lahko dvignili le 1.000 dolarjev, če tega ne storite. S preverjanjem osebne izkaznice ne boste le dvignili več, temveč boste izboljšali tudi varnost svojega računa. Za preverjanje svojega naslova boste potrebovali bančni izpisek ali račun za komunalne storitve, po nastavitvi pa boste imeli neomejeno število dvigov.

Kako kupiti kriptovalute na FTX?

 1. Tapnite kriptovaluto, ki jo želite kupiti. Prepričajte se, da je v vaši denarnici Fiat dovolj valute za nakup kriptovalute, ki jo želite kupiti.
 • Na zaslonu z grafikonom kriptovalute tapnite Buy.
 • Prepričajte se, da je v izbirniku valute navedeno, da kupujete žeton za svojo privzeto fiat valuto. V tem primeru kupujemo bitcoin z evri. Na tipkovnici vnesite znesek, s katerim želite trgovati. Lahko pa izberete tudi odstotek svoje fiat denarnice, ki ga želite uporabiti. Če nimate dovolj valute za želeni nakup, lahko v tem trenutku tudi položite depozit. Tapnite Review.
 • Preglejte podrobnosti svojega nakupa. Če je vse videti pravilno, potrdite nakup.
 • Prikazal se vam bo potrditveni zaslon. Tapnite Done in si oglejte novo stanje izbrane kriptovalute v svoji denarnici.

Kako prodati kriptovalute na FTX?

 1. Tapnite valuto, ki jo želite prodati.
 • Tapnite Sell.
 • Prepričajte se, da je na vrhu zaslona napisano, da prodajate žeton za svojo privzeto fiat valuto. Na tipkovnici vnesite znesek, ki ga želite prodati. Lahko pa izberete tudi odstotek svojega portfelja, s katerim želite trgovati. Tapnite Review.
 • Preglejte podrobnosti svoje prodaje in če je vse OK, podrsajte.
 • Prikazal se bo potrditveni zaslon. Tapnite Done in si oglejte novo stanje fiatov v svoji denarnici fiat.

Ponudba

Borze izvedenih finančnih instrumentov, kot je FTX, uporabnikom omogočajo trgovanje s pogodbami o teh sredstvih namesto s samimi sredstvi ali nakupom žetonov, ki predstavljajo druga sredstva ali sklade. Na voljo je nekaj možnosti trgovanja, med katerimi so tudi nekatere terminske pogodbe. Te so naložba, ki uporabnikom zagotavlja obveznost nakupa ali prodaje sredstev na dogovorjeni datum v prihodnosti.

Z ustvarjanjem razgibane borzne izkušnje, ki omogoča raznoliko in inovativno trgovanje s kriptovalutami, je FTX zapolnil številne vrzeli na trgu kriptovalut. Platforma ima veliko za ponuditi, od omenjenih terminskih pogodb na kriptovalute in žetonov z vzvodom do opcij na bitcoine in pametnih pogodb MOVE.

Kriptovalute

FTX ponuja več kot 300 kriptovalut za promptno trgovanje. Tukaj je delni seznam večjih kriptovalut, ki so na voljo na tej borzi:

 1. Bitcoin (BTC)
 2. Eter (ETH)
 3. Solana (SOL)
 4. Litecoin (LTC)
 5. Ripple (XRP)
 6. Dogecoin (DOGE)

Trgovanje s terminskimi pogodbami

FTX pomaga pri trgovanju s terminskimi pogodbami v obliki četrtletnih ali trajnih poslov. Za terminske pogodbe je na voljo več kot 20 priljubljenih kriptovalut. Uvrščene so v indeksne terminske pogodbe, kar uporabnikom omogoča, da na enostaven način vlagajo v različne dele trga.

Kriptovalute s finančnim vzvodom

Platforma omogoča 101x finančni vzvod. Ta najvišji finančni vzvod postavi za vsak trgovalni račun. 10x finančni vzvod je privzeto nastavljen in je zasnovan kot varnostni ukrep. Na trgovalni platformi je prisotnih več kot 45 različnih žetonov s finančnim vzvodom. Ti so razmeroma preprosti in uporabnikom pomagajo pri uporabi vzvodov tehnik BULL in BEAR. Za primerjavo: Bitmex ponuja 100x, Binance pa 125x.

Bitcoin opcije

BTC opcije so edinstven segment trgovanja na FTX. Ta storitev uporabnikom omogoča trgovanje z različnimi opcijami za Bitcoine prek pametnih pogodb. FTX, borza izvedenih finančnih instrumentov na kriptovalute, omogoča gotovinska plačila v USD za trgovce, ki v opcije BTC vlagajo sredstva velikega obsega. Na podlagi pozicije ‘pravica do nakupa’ (right to buy) in pozicije ‘pravica do prodaje’ (right to sell) lahko uporabniki s kratkimi opcijami na Bitcoine ustvarijo takojšen dobiček.

MOVE

FTX ponuja pionirsko pametno pogodbo MOVE. Pogodba MOVE pomaga uporabnikom FTX omogočiti terminsko trgovanje s surovimi BTC in premikanje teh sredstev v določenem časovnem obdobju, kot so četrtletno, mesečno, tedensko in dnevno.

FTX ekosistem in žeton FTT

FTX ima svoj lastni ekosistemski žeton, imenovan FTT, ki je bil razvit posebej za delovanje kot hrbtenica ekosistema borze, podobno kot deluje BNB na kripto borzi Binance. Imetniki žetona FTT imajo dostop do določenih ugodnosti, ki vključujejo tedensko kupovanje in sežiganje provizij, nižje provizije za trgovanje in zavarovanje za terminsko trgovanje. FTX bo sežgal vsaj polovico vseh žetonov FTT, kar bo povzročilo manjšo ponudbo in hkrati povečalo povpraševanje, sam žeton pa je v času pisanja tega članka na CoinMarketCapu uvrščen na 25. mesto po tržni kapitalizaciji. Med drugim je med FTX partnerji tudi ponudnik kriptografskih kartic Swipe.

FTX ima tudi zavarovalni sklad za preprečevanje izgub uporabnikov v primeru velikih in nenadnih tržnih gibanj. Trgovci, ki uporabljajo 50x do 100x finančni vzvod, plačujejo višje provizije, ki se nato dodajo v ta sklad. Če likvidacijski mehanizem FTX odpove zaradi dogodka, kot je nepričakovan padec vrednosti BTC, se ta zavarovalni sklad uporabi za plačilo trgovcev, katerih pozicije so bile nepravično zaprte. Prihodki od teh dobičkov se razdelijo med imetnike FTX, kar je znano kot »socializirani dobički«.

Pristojbine

Tako kot pri drugih platformah za izvedene finančne instrumente ima tudi FTX stopenjsko strukturo pristojbin, ki temelji na obsegu trgovanja v ameriških dolarjih. Za večino uporabnikov bodo pristojbine ustvarjalcev znašale 0,02 %, pristojbine za takerje pa 0,07 %. Profesionalni trgovci lahko uporabljajo program VIP, ki ima še nižje pristojbine za trgovce z velikim obsegom trgovanja. Ta vključuje tudi posebnega upravitelja računa. Druge pristojbine so na voljo pri kriptovalutah z vzvodom in pristojbinah za odkup, ki znašajo 0,1 %, medtem ko bodo uporabniki, ki trgujejo s 50x ali 100x vzvodom pri terminskih pogodbah, imeli višje pristojbine za trgovanje v višini 0,02 % oziroma 0,03 %.

Ko se tiče izplačil, sredstev ne morete poslati neposredno na bančni račun, razen če ste preverjeni na tretji stopnji KYC. Dokler ne opravite preverjanja KYC, morate za izplačilo v USD dvigniti stablecoin v USD ali poslati kriptožetone v svoje denarnice. Za postopek dviga boste morali nastaviti 2FA (dvofaktorsko preverjanje pristnosti) z uporabo izbrane storitve. Gre za dodaten korak, vendar mu boste hvaležni, če bo vaš račun kdaj ogrožen in bodo vaša sredstva ostala varna.

Podpora uporabnikom

FTX-ova podpora uporabnikom je dokaj pomanjkljiva, saj lahko platformo kontaktirate le z oddajo vloge, e-pošto in Telegram skupinami. FTX ima na svojem spletnem mestu obsežen razdelek s pogosto zastavljenimi vprašanji, vendar nima pomembnih informacij o nekaterih ključnih poizvedbah (na primer o tem, ali imajo zavarovalno polico ali ne).

Po drugi strani pa ponujajo obsežno gradivo za trgovanje. Ti pomagajo uporabnikom razširiti njihove trgovalne zmogljivosti na trgu kriptovalut. Izboljšajo svoje spretnosti trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti na kriptovalute. Center za pomoč FTX se uporablja predvsem za dostop do priročnikov za trgovanje.

Platforma je prisotna tudi na socialnih omrežjih in z njo lahko stopite v stik prek kanalov, kot so Twitter, YouTube in Instagram.

Varnost

FTX je ena največjih borz za kripto izvedene finančne instrumente na svetu, ki uživa splošno zaupanje, da je varna in zanesljiva. Uporabniki lahko za dostop do svojih računov in izplačila uporabljajo metodo 2FA, kar še posebej otežuje dostop do sredstev zlonamernim tretjim osebam. FTX-ova varnostna politika navaja tudi, da njihova ekipa tesno sodeluje z varnostnimi raziskovalci pri odkrivanju morebitnih ranljivosti, hkrati pa zagotavlja, da so storitve ves čas na spletu in varne.

Medtem ko FTX sam ni utrpel nobenega vdora, so februarja 2021 vdrli v njegovo hčerinsko družbo Blockfolio, ki spremlja kripto portfelje. Izvršni direktor FTX in Blockfolio Sam Bankman-Fried je pojasnil, da vdor ni vplival na nobene funkcije ali sredstva; ogroženi so bili prikazovalnik in razdelki z novicami Blockfolio ter komunikacijska platforma Signal, ki so jo hekerji uporabili za pošiljanje žaljivih sporočil uporabnikom.

To lahko služi kot svarilo, da izkoristite vse varnostne funkcije, ki so na voljo; prav tako je priporočljivo, da sredstev na borzi ne puščate dlje, kot je potrebno, in namesto tega za shranjevanje sredstev uporabite zasebno denarnico, na primer strojno denarnico. Naš seznam najboljših strojnih denarnic si lajhko ogledate tukaj.

Ko potegnemo črto

FTX je izjemno dobro zgrajena in premišljeno zasnovana borza, ki ponuja vrsto funkcij trgovanja – nekatere od njih prinašajo večja tveganja in nagrade kot bolj tradicionalne borze, ki niso povezane z izvedenimi finančnimi instrumenti. Čeprav je borza preprosta za uporabo in navigacijo v smislu zasnove, pa ne moremo reči, da je to storitev, ki bi jo lahko uporabljali neizkušeni uporabniki. Potrebovali boste kar nekaj časa, da preberete vse ponujene storitve in da se seznanite z delovanjem, preden noter vržete denar. Izkušeni trgovci pa se bodo počutili kot doma in bodo lahko izkoristili nešteto različnih načinov, ki jim bodo pomagali ustvariti nekaj dobička. Ne pozabite le, da morate igrati razumno in nikoli ne vložite zneska, ki ga niste pripravljeni pogrešiti.

Pogosta vprašanja

Je kripto borza FTX varna?

Da, FTX spada med najbolj varne kripto borze.

Je FTX boljša kripto borza od Binance?

Obe omenjeni borzi spadata med najboljše, le da je Binance bolj primerna za začetnike, FTX pa ponuja več možnosti.

Ali FTX ponuja enostavna izplačila?

Večina izplačil pri FTX je obdelana v nekaj minutah. Za večja izplačila je potreben ročni pregled, ki lahko traja do nekaj ur.

Koliko znaša limit izplačila pri FTX?

Pri osnovnem preverjanju identitete 10.000 USD in doživljenjska omejitev 300.000 USD. Napredno preverjanje identitete: Neomejeno.

Koliko časa traja, da FTX potrdi moj račun?

24 ur do 1 tedna.

Leave a Reply