Home » Kriptomat

Kriptomat je kripto borza s sedežem v Estoniji, ki je hitro razširila svojo bazo uporabnikov v EU in po svetu ter danes ponuja več kot 250 kriptovalut. Preverite, kako trgovati na Kriptomatu, kakšne so provizije, podpora uporabnikom in ali je to varna borza.

Kriptomat, ki je začel delovati poleti 2018 in ima sedež v Estoniji, je hitro razširil svojo bazo uporabnikov v EU in po svetu, ki zdaj že anaša več kot 400.000 uporabnikov. Ta intuitivna kripto borza ponuja uporabniku prijazno platformo, katere cilj je omogočiti trgovanje s kriptovalutami vsem, predvsem pa začetnikom. Danes lahko na Kriptomatu trgujete s širokim spektrom kar 200+ kriptovalut, med katerimi boste našli stare mačke Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) in Solano (SOL), pa tudi novejše altcoine, kot sta Injective Protocol (INJ) in Arbitrum (ARB).

Z vidika kibernetske varnosti Kriptomat upošteva vse najboljše standarde, ki bi jih pričakovali od storitve izmenjave in shranjevanja. To pomeni, da za 98% svojih sredstev uporabljajo hladno shranjevanje, imajo vzpostavljen izpopolnjen sistem zaščite pred DDoS in redno izvajajo varnostne teste na lastni platformi, da bi zagotovili najboljšo varnost. O vdorih v Kriptomat do zdaj še niso poročali.

Zgodovina in ekipa

Kriptomat je leta 2018 ustanovil Srdjan Mahmutovič. Kot tehnološki navdušenec je zgradil dobičkonosno agencijo za digitalni marketing s 50 zaposlenimi, bil pa je tudi vodja spletnega razvoja v televizijski mreži Telemach. Ekipa za Kriptomatom je sestavljena iz strokovnjakov na področju tehnologije, ki prihajajo iz naše majhne Slovenije, ki je tudi domovanje Bitstampa in številnih drugih znanih kriptoprojektov. Ključni člani ekipe so tudi operativni direktor Dejan Davidović, ki ima izkušnje z razvojem poslovanja v podjetju Spletnik, vodja inženiringa Vladan Marković, nekdanji vodilni razvijalec programske opreme v podjetju za razvoj iger, in tehnični svetovalec Jaka Erjavec, ki je tudi vodja sistemov in tehnologije v podjetju Studio Moderna.

Platforma je bila zasnovana tako, da je njeno bistvo preprostost, dostopnost in celovitost, njen cilj pa je premostiti vrzel med decentraliziranimi financami (DeFi), centraliziranimi financami (CeFi) in razvijajočim se prostorom Web3. Ustanovitelje je vodilo prepričanje, da si vsakdo zasluži svobodo, pravičnost in izpolnitev, ki jih ponujajo kriptovalute, zato je zapleten svet kriptovalut preprost za navigacijo za povprečnega uporabnika.

Registracija na Kriptomat

Registracija je preprosta in vam ne bo vzela veliko časa. Da bi lahko uporabljali polno funkcionalnost platforme, morate opraviti preverjanje poznavanja strank (Know your customer – KYC) in preprečevanje pranja denarja (AML). Postopek registracije poteka po naslednjih korakih:

 1. Pojdite na uradno spletno stran (https://kriptomat.io/) in kliknite na gumb »Registracija«, ki se nahaja v desnem zgornjem kotu in tudi na sredini v zelenem gumbu.
 1. Izpolnite svoje podatke. Pozvani boste, da vnesete svoje ime, e-poštni naslov in izberete močno geslo. Ključnega pomena je, da uporabite edinstveno geslo, ki združuje črke, številke in simbole, da povečate varnost svojega računa. Lahko se registrirate preko svojega Google računa.
 1. Potrdite svoj email naslov: Po oddaji registracijskega obrazca bo Kriptomat na vaš naslov poslal potrditveno e-poštno sporočilo. Odprite ga in kliknite na povezavo za preverjanje, da potrdite svoj e-poštni naslov.
 1. Dodatni varnostni ukrepi:
 • Dodajte svojo telefonsko številko: Za dodatno varnost vnesite svojo mobilno številko. Po SMS-sporočilu boste prejeli kodo za preverjanje telefona.
 • Dokončajte preverjanje z vnosom kode: Ko prejmete sporočilo SMS, na spletnem mestu Kriptomat vnesite kodo za preverjanje, da preverite svojo telefonsko številko.
 1. Potrdite dentiteto: Fotografirajte svoj potni list, da bo jasen in nepoškodovan, ter naložite sliko. Za zaključek preverjanja identitete s spletno kamero posnemite selfi in sledite navodilom na zaslonu. 

In to je to! Ko je vaša identiteta preverjena, ste pripravljeni, da začnete kupovati in prodajati kriptovalute na Kriptomatu. Platforma ponuja uporabniku prijazen vmesnik, da bo vaša trgovalna izkušnja čim bolj gladka.

Kako trgovati na Kriptomatu?

Kriptomat podpira široko paleto kriptovalut in ponuja več kot 100 trgovalnih parov, kar omogoča raznoliko strategijo trgovanja. Trgovanja se lotite po naslednjih korakih:

 • Prijavite se v svoj račun.
 • Pojdite v razdelek »Nakup kriptovalut«.
 • Izberite kriptovaluto, ki jo želite kupiti.
 • Vnesite znesek, ki ga želite porabiti, ali pa uporabite gumb MAX in porabite vsa razpoložljiva sredstva.
 • V predogledu transakcije si oglejte znesek kriptovalute, ki jo kupujete, skupaj s trenutno ceno in provizijami za transakcijo.
 • Potrdite nakup.

Prodaj kriptovalut pa je obraten proces. Premakniti se morate v razdelek za prodajo, izbrati kriptovaluto, ki jo želite prodati, in slediti navodilom za dokončanje prodaje.

Podprte kriptovalute

Danes Kriptomat podpira nakup, prodajo in shranjevanje več kot 200 kriptovalut, kar zagotavlja, da imajo uporabniki dostop ne le do najbolj priljubljenih kriptovalut, kot so Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Solana (SOL) in Cardano (ADA), temveč tudi do različnih altcoinov in nastajajočih digitalnih sredstev, kot so Bitcoin Cash (BCH), Polkadot (DOT) in Arbitrum (ARB).  Platforma redno posodablja podprte kriptovalute in tako sledi dinamični naravi celotnega trga kriptovalut.

Trgovalne funkcije

Orodja za sledenje

Kriptomat ponuja vrsto orodij za sledenje, ki so zasnovana tako, da trgovcem pomagajo prepoznati priložnosti za trgovanje. Ta orodja vključujejo posodobitve cen v realnem času, celovit pregled trga z obsežnimi seznami žetonov in funkcijami razvrščanja, oddelke z dobičkarji in poraženci za odkrivanje trendov ter analitiko portfelja za vpogled v uspešnost. Na voljo so tudi napredne možnosti izdelave grafikonov za poglobljeno analizo in samodejne strategije trgovanja, kot so inteligentni portfelji in ponavljajoči se nakupi.

Inteligentni portfelj

Funkcija inteligentnih portfeljev je značilnost Kriptomatovega naprednega pristopa k naložbam, saj ponuja avtomatizirano rešitev za ustvarjanje razpršenih portfeljev kriptovalut. Z uporabo naprednih algoritmov so ti portfelji skrbno oblikovani tako, da ustrezajo vlagateljevi toleranci do tveganja in naložbenim ciljem. Ključne prednosti so:

 • Diverzifikacija: Cilj inteligentnih portfeljev je zmanjšati tveganje z razpršitvijo naložb v širok nabor kriptovalut.
 • Avtomatizirano uravnoteženje: Stalno spremljanje in samodejno uravnoteženje zagotavljata, da portfelj ohranja strateško razporeditev sredstev in se prilagaja spremembam na trgu.
 • Dostopnost: Ta funkcija demokratizira naložbe v kriptovalute, tako da so dostopne tako začetnikom kot izkušenim vlagateljem.

Ponavljajoči se nakup 

Funkcija ponavljajočega se nakupa (recurring buy) je utelešenje naložbene strategije DCA (Dollar-Cost Averaging), ki je zasnovana za lažje sistematično vlaganje v kriptovalute. Ta funkcija uporabnikom omogoča, da v rednih časovnih presledkih nastavijo samodejne nakupe želenih kriptovalut. Ključne lastnosti:

 • Zmanjševanje tveganj nestanovitnosti: Z rednim vlaganjem fiksnega zneska se zmanjša vpliv nestanovitnosti cen, kar lahko sčasoma zniža povprečne stroške na enoto.
 • Spodbujanje dolgoročne rasti: S kratkoročnih tržnih nihanj se poudarek preusmeri na postopno ustvarjanje bogastva.
 • Poenostavitev vlaganja: Zaradi ponavljajočega se nakupa je vstop na trg kriptovalut manj zastrašujoč, zlasti za novince.

Vlagatelji lahko prilagodijo svoje načrte ponavljajočih se nakupov z izbiro kriptovalute, zneska naložbe (od 15 EUR do 1000 EUR) in pogostosti (tedensko, dvotedensko ali mesečno), s čimer avtomatizirajo svojo naložbeno strategijo in krepijo disciplinirane, dolgoročne naložbene navade.

Samodejni nakup in prodaja

Ta funkcija je znana tudi kot avtomatizirano trgovanje in uporabnikom omogoča, da določijo določene ciljne cene za nakup ali prodajo kriptovalut. To orodje samodejno izvede transakcije, ko so izpolnjena zastavljena cenovna merila, s čimer zagotavlja, da uporabniki ne zamudijo potencialnih naložbenih priložnosti ali ne omejijo izgub med nenadnimi padci na trgu. To je bistveno orodje za upravljanje naložbenih ciljev, saj uporabnikom omogoča, da nastavijo prodajna naročila za izkoriščanje dobičkov ali nakupna naročila za izkoriščanje nižjih cen brez potrebe po stalnem spremljanju trga. 

Ta funkcija deluje 24/7 in ponuja možnost zavarovanja dobičkov ali zaščite naložb, tudi ko je uporabnik brez povezave, spi ali je oddaljen od svoje trgovalne mize. Postopek za vzpostavitev avtomatiziranega trgovanja vključuje izbiro kriptovalute, določitev nakupne ali prodajne cene in potrditev transakcije z možnostjo preklica kadar koli pred izvedbo. Gre za proaktiven pristop k upravljanju portfelja, ki ponuja prilagodljivost in nadzor nad naložbenimi strategijami.

Kripto Earn

KriptoEarn uporabnikom omogoča, da s stavami na verigi zaslužijo do 13,5 % letno na svoja kripto imetja neposredno iz svoje denarnice Kriptomat. Ta funkcija varuje sredstva na verigi blokov in ponuja način za rast kriptoportfeljev z nagrajevanjem, podobnim obrestim na varčevalnem računu. Podpira različne kriptovalute z različnimi stopnjami nagrajevanja, kot sta Polkadot in Cosmos, ki ponujata do 20% na leto. Postopek je zasnovan tako, da je varen in enostaven, kar zagotavlja, da sredstva delujejo za imetnika, tudi ko jih ta ne upravlja aktivno.

Nagrade za napotitev

Kriptomatov program napotitve nagradi tako napotitelja kot novega uporabnika z 10 € v vrednosti BTC, potem ko novi uporabnik kupi in 30 dni hrani 100 € katere koli kriptovalute. Ta pobuda je del Kriptomatovega poslanstva, da kriptovalute naredi dostopne vsem, pri čemer poudarja preprostost in varnost pri trgovanju s kriptovalutami. 

Provizije

Kriptomat ne zaračunava stroškov odprtja računa ali mesečnega vzdrževanja. Za vplačila in izplačila SEPA v EUR se zaračuna fiksna provizija v višini 1 €. Za transakcije nakup/prodaja/menjava se zaračunajo nadomestila, ki se izračunajo ob oddaji naročila in se razlikujejo glede na način plačila, vrednost naročila in tržne pogoje, ki so prikazani med predogledom transakcije. V kotirane cene ali menjalne tečaje je lahko vključen razpon, odvisno od likvidnosti trga in velikosti naročila. KriptoEarn uporablja 10% provizijo od nagrad. Pristojbine za izplačilo kriptovalut so fiksne za vsako valuto, vključno s pristojbinami za blockchain transakcije.

Mobilna aplikacija

Uporabniki so mobilno aplikacijo Kriptomat visoko ocenili zaradi njene preprostosti, varnosti in obsežnih funkcij. Zasnovana je za enostavno kupovanje, prodajo in shranjevanje kriptovalut ter ponuja brezhibno izkušnjo tako začetnikom kot izkušenim uporabnikom. S podporo za več kot 20 jezikov (vključno s slovenščino) in širokim izborom kriptovalut je prilagojena globalnemu občinstvu. Aplikacija vključuje tudi izobraževalne vire o Web3 in uporabnikom omogoča, da prek storitve KriptoEarn zaslužijo nagrade za kriptovalute. Visoka ocena uporabnikov odraža njeno učinkovitost in uporabniku prijazen pristop k trgovanju s kriptovalutami.

Plačilne metode

Pologi

 • Prenosi SEPA: Kriptomat podpira prenose SEPA za uporabnike znotraj enotnega območja plačil v evrih. Ti prenosi so običajno obdelani v 1-5 delovnih dneh, veliko transakcij pa je opravljenih v 24 urah. Pomembno je opozoriti, da nujni ali takojšnji prenosi SEPA niso sprejeti in so lahko samodejno zavrnjeni ali obdelani kot običajni prenosi SEPA.
 • Kreditne/debetne kartice: Uporabniki se lahko odločijo, da bodo sredstva nakazali tudi s kreditnimi ali debetnimi karticami. Čas obdelave kartičnih transakcij je običajno takojšen, kar uporabnikom omogoča hiter dostop do sredstev.
 • Kriptovalute: Na voljo je tudi možnost prenosa sredstev s kriptovalutami na račune: Druga možnost je vplačilo kriptovalut v Kriptomat, pri čemer transakcije običajno trajajo nekaj minut in delujejo 24 ur na dan, 7 dni v tednu in 365 dni v letu.

Izplačila

 • Izplačila SEPA: Podobno kot pri pologih so izplačila na preverjen bančni račun prek SEPA obdelana v 1-5 delovnih dneh, pogosto v 24 urah. Preverjanja skladnosti in preprečevanja pranja denarja (AML) lahko podaljšajo čas obdelave, o čemer bodo uporabniki v takih primerih obveščeni po e-pošti.
 • Izplačila s kreditno/debetno kartico: Uporabniki lahko dvignejo sredstva na svoje shranjene kreditne kartice. Platforma zagotavlja navodila, kako izvesti to dejanje, čeprav je posebne podrobnosti o času obdelave in pristojbinah najbolje pridobiti neposredno na uporabniškem računu zaradi razlik glede na ponudnika kartice in lokacijo uporabnika.

Podpora uporabnikom

Kriptomatov sistem podpore strankam je zasnovan tako, da hitro in učinkovito odgovarja na vprašanja in težave uporabnikov po vsem svetu. Platforma ponuja več kanalov za podporo, vključno z elektronsko pošto, klepetom v živo in obsežnim razdelkom s pogostimi vprašanji. Pomaknite se na dno katere koli strani in kliknite Kontakt za spletni kontaktni obrazec in Kriptomatov e-poštni naslov.

Vendar je tako kot pri vsaki storitvi vedno mogoče kaj izboljšati. Uporabniki so občasno opozorili, da se v času največje obremenitve odzivni časi lahko upočasnijo, kar kaže, da bi lahko nadaljnja razširitev podporne ekipe izboljšala splošno uporabniško izkušnjo. Poleg tega bi z razširitvijo razpoložljivosti podpore v klepetu v živo 24/7 lahko učinkoviteje zadovoljili potrebe uporabnikov, ki delujejo v različnih časovnih pasovih.

Ali je Kriptomat varen?

Uporabniki so lahko prepričan i, da Kriptomat v celoti izpolnjuje vse zahtevane postopke za poznavanje stranke (KYC), preprečevanje pranja denarja (AML) in preprečevanje financiranja terorizma (CTF). Platforma je bila zasnovana v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) ter uporablja organizacijske in tehnične ukrepe za zmanjšanje groženj.

Organizacijski ukrepi vključujejo posebno ekipo za spremljanje dejavnosti, načela varnega kodiranja v kombinaciji z rednimi penetracijskimi testi, hranjenje 9 % kripto sredstev v zelo varni »hladilnici« in uporabo strogih operativnih postopkov za njihovo upravljanje. Medtem so uporabljeni tehnični ukrepi sestavljeni iz šifriranja komunikacij, zagotavljanja varnosti omrežja, ukrepov fizične varnosti, 24-urnega spremljanja in zaščite pred napadi DDoS. Platforma ima tudi program Bug Bounty za odkrivanje ranljivosti.

Zaključek

Kriptomat je idealna platforma za trgovce, ki želijo hitro in enostavno kupovati in prodajati kriptovalute. Uporabniki bodo cenili uporabniku prijazen vmesnik in njen ugled kot zaupanja vredne in regulirane borze. Pristojbine niso najnižje, vendar so razumne in uporabnikom ni treba skrbeti, da bi jih presenetili skriti stroški. Čeprav vse vrste trgovanja s kriptovalutami in vlaganja prinašajo tveganja, bodo Kriptomatove stranke dobile nekaj tolažbe na račun licenc, varnostnih ukrepov in hladnega shranjevanja denarnice brez povezave. Prav tako bodo različni izobraževalni viri pomagali novincem na tem področju razviti znanje in samozavest za trgovanje s kriptovalutami. Z vedno večjo ponudbo več kot 200 kriptovalut in ugodnostmi, kot so Kripto Earn in nagrade, je veliko stvari, ki nove stranke pritegnejo k registraciji pri Kriptomatu, ki traja le nekaj minut.

Pogosta vprašanja

Kaj je Kriptomat?

Kriptomat je evropska borza kriptovalut, ustanovljena leta 2018, s sedežem v Estoniji in regulirana v skladu z zakonodajo EU. Uporabnikom zagotavlja platformo za nakup, prodajo in shranjevanje številnih kriptovalut v uporabniku prijaznem okolju. 

Je Kriptomat dobra kripto borza za začetnike?

Ali je Kriptomat varna kripto borza?

Koliko kriptovalut podpira Kriptomat?

Je Kriptomat boljši od Binance?

Dodaj odgovor