Home » Kriptomat

Kriptomat je skrbniška kripto borza s sedežem v eni najbolj inovativnih evropskih držav – Estonije ter je plod slovenske ekipe. Borza služi kot preprosta in zanesljiva borza za kriptovalute, ki jo ureja zakonodaja EU in sprejema stranke iz več kot 80 držav po vsem svetu.

Prednosti
 • Široka ponudba
 • Zaščita na visoki ravni
 • Funkcionalna in pregledna mobilna aplikacija
 • Brez skritih stroškov
 • Referenčni program
 • Digitalna denarnica
Slabosti
 • Zgolj osnovne funkcije trgovanja
 • Pologi in izplačila niso podprti za vse ponujene kriptovalute
 • Centraliziranost

Kriptomat je skrbniška kripto borza s sedežem v eni najbolj inovativnih evropskih držav – Estonije ter je plod slovenske ekipe. Borza služi kot preprosta in zanesljiva borza za kriptovalute, ki jo ureja zakonodaja EU in sprejema stranke iz več kot 80 držav po vsem svetu. Pridobila je več mednarodno priznanih licenc na področju kriptovalut in varnosti ter v dveh letih obstoja ni doživela nobenega vdora oz. kraje podatkov. Kljub temu da je strogo regulirana in revidirana, borza ponuja pospešeno različico preverjanja identitete ter za regulirano platformo presenetljivo nizke pristojbine, zaradi česar je ena najboljših vzhajajočih evropskih borz na trgu. Danes ponuja več kot 100 parov kriptovalut in beleži dnevni obseg trgovanja pri probližno 1000 BTC. Zaradi uporabniku prijaznega vmesnika, izobraževalnih virov ter razpoložljivosti za tako namizne kot mobilne naprave je Kriptomat dostopen vsem. Borza se ponaša tudi s prednostmi, kot so hitro in enostavno trgovanje, programi nagrajevanja in varčevalni računi.

Zgodovina Kriptomata

Podjetje Kriptomat je leta 2018 ustanovil Srdjan Mahmutovič. Kot tehnološki navdušenec je zgradil dobičkonosno agencijo za digitalni marketing s 50 zaposlenimi, bil pa je tudi vodja spletnega razvoja v televizijski mreži Telemach. Ekipa za Kriptomatom je sestavljena iz strokovnjakov na področju tehnologije, ki prihajajo iz naše majhne Slovenije, ki je tudi domovanje Bitstampa in številnih drugih znanih kriptoprojektov. Ta »tim« ima že za sabo uspešne digitalne projekte, kot so Spletnik, agencija za digitalni marketing, in Platformax, orodje za prodajne ekipe.

Kot veliki ljubitelji in zgodnji »posvojitelji« kriptovalut in tehnologij veriženja blokov so ugotovili, da obstaja potreba po storitvi, ki je namenjena običajnim ljudem. Storitev, s katero lahko povsem novi uporabniki na preprost in hiter način vstopijo v to hitro naraščujočo panogo. Osnovna mantra Kriptomata je, da si “vsi in povsod zaslužijo svobodo, pravičnost in izpolnitev, ki jo predstavlja kripto svet”.

Kriptomat je baziran v Estoniji in je popolnoma pregleden in reguliran, saj je vpisan v estonski poslovni register (reg. koda 14424637). Borzo nadzira enota za finančno obveščevalno dejavnost (FIU) ministrstva za finance in ima dve dovoljenji, ki zagotavljata skladnost poslovanja:

 • Licenca za opravljanje storitev zamenjave virtualne valute za fiat valuto
 • Licenca za opravljanje storitve denarnice z virtualno valuto

Preostalo ekipo sestavljajo operativni direktor Dejan Davidović, ki je bil vodja poslovnega razvoja v agenciji za digitalni marketing Spletnik, vodja inženiringa Vladan Marković, ki je bil vodilni programer v podjetju za razvoj iger Studio V5, in tehnični svetovalec Jaka Erjavec, ki je tudi vodja sistemov in tehnologije v podjetju Studio Moderna.

Leta 2021 je borza še naprej izboljševala svoje storitve z dodajanjem novih kriptovalut in načinov plačevanja. Maja lani je Kriptomat postal prva evropska kripto borza, ki je prejela certifikat ISO/IEC 207001:2013 za stroge operativne in tehnološke standarde za sisteme upravljanja informacijske varnosti.

Registracija in nakup

Registracija in verifikacija računa pri Kriptomatu sta preprosta in vam ne bosta vzela veliko časa. Kriptomat posluje samo s preverjenimi strankami. To pomeni, da mora vsak uporabnik, ne glede na obseg trgovanja ali primarno jurisdikcijo, opraviti preverjanje poznavanja strank (Know your customer – KYC) in preprečevanje pranja denarja (AML), da lahko odklene trgovanje.

Kljub temu Kriptomat uporablja hitrejšo različico postopka KYC, zaradi česar je izkušnja skoraj brez zamud. Zaradi tega registracija in preverjanje računa trajata le nekaj minut.

3 koraki to trgovanja na Kriptomatu:

 1. Korak: Registracija

Pojdite na spletno stran Kriptomat.io, na domači strani kliknite “Začni takoj” in vpišite svoje ime, e-poštni naslov ter izberite močno geslo. Nato boste morali še preveriti svoj e-poštni naslov s klikom na povezavo v potrditvenem e-poštnem sporočilu, ki ste ga morali pravkar prejeti.

 • Korak: Telefonska številka in e-poštni naslov

Za večjo varnost vnesite svojo mobilno številko in kliknite Pošlji kodo. Na naslednji strani vnesite kodo za preverjanje, ki vam je bila poslana preko SMS, in kliknite Preveri. Dopolnite svoje osebne podatke, tako da vnesete svoj naslov in pritisnete Naprej. 

 • Korak: Potrdite svojo identiteto in začnite trgovati

Fotografirajte svoj potni list, da bo jasen in nepoškodovan, ter naložite sliko. Za zaključek preverjanja identitete s spletno kamero posnemite selfi in sledite navodilom na zaslonu. Zdaj ste pripravljeni, da začnete kupovati in prodajati kriptovalute s Kriptomatom!

Kako trgovati?

Na domači strani platforme, v razdelku “Moje denarnice”, imate pregled nad svojimi stanji kriptovalut in njihovo skupno vrednostjo v evrih. Tu lahko kriptovalute pošiljate in prejemate s klikom na eno od prikazanih denarnic. Pošiljanje ali prejemanje transakcij je preprosto in poteka kot po tekočem traku, kar dokazuje, da je Kriptomat ena od uporabniku najbolj prijaznih borz.

V razdelku “Nakup/Prodaja” se odpre okno, v katerem lahko kupite, prodate ali izmenjate kriptovalute med seboj. Vsa ta dejanja so izjemno preprosta, saj je zanje potrebnih le nekaj klikov na gumb.

Če želite na primer kupiti bitcoin, morate v razdelku “Izberi svoj kovanec” (1) izbrati Bitcoin (BTC), nato izbrati želeni način plačila (2) in vnesti znesek, za katerega želite kupiti bitcoin (3). Nato preprosto kliknite na gumb Kupi bitcoin (4), da vnesete podatke o plačilu in dokončate nakup.

V razdelku portfelja lahko spremljate vrednost svojega premoženja in nastavite opozorila o cenah. To je priročna funkcija, če želite biti obveščeni o najnovejših gibanjih cen ali prejemati opozorila, ko morate kupiti ali prodati določeno digitalno premoženje.

Ponudba

Kriptomat ponuja zaupanja vredno denarnico in borzo vse-v-enem, do katere lahko dostopate z računalnika ali mobilnega telefona. Ker platforma zagotavlja skrbniško storitev, stranke nimajo dostopa do zasebnih ključev za kupljene kriptovalute, razen če se odločijo za zunanji prenos. 98 % kriptovalut je shranjenih v zelo varni »hladilni denarnici«, ki se nahaja v obliki strojnih denarnic, razporejenih v varnostnih skrinjah. Za upravljanje te hladilnice veljajo strogi operativni postopki, ki vključujejo zahtevo po “načelu štirih oči” za najbolj občutljive operacije.

Ponudba kriptovalut

Kriptomat ponuja več kot 180 različnih kriptovalut in eno lahko preprosto zamenjate za drugo ali za pa za evre.

Nagrade

V razdelku “Nagrade” lahko igrate igre in osvajate nagrade, ki jih izdajajo Kriptomatovi partnerji. Zaslužite lahko npr. Enjin Kriptos, ki jih lahko pozneje uporabite za popuste pri pristojbinah za trgovanje.

Referenčni program

Če vas zanima dodatni zaslužek, ima borza velikodušen referenčni program, do katerega lahko dostopate prek gumba “Povabi prijatelja” v zgornjem desnem kotu platforme. Zaslužite lahko do 25 % provizij za transakcije od vseh vaših priporočenih oseb, ki kupijo kriptovaluto v vrednosti 25 EUR ali več.

Mobilna aplikacija

Kriptomat je ima tudi dobro dodelano mobilno aplikacijo, ki ponuja enake funkcije kot spletna različica borze, vključno z registracijo, preverjanjem, trgovanjem, nakupi kriptovalut, možnostjo povezovanja bančnega računa, podporo strankam, sledenjem portfelju, opozorili, itd.

Pristojbine

Pri uporabi Kriptomata ni nobenih skritih stroškov – borza zaračuna nominalno provizijo za nakup in prodajo kriptovalut, ki je vedno prikazana pred potrditvijo vsake transakcije. Zamenjava ene kriptovalute za drugo je brezplačna, medtem ko se pri zamenjavi evrov za kriptovaluto ali obratno zaračuna 1,45% nadomestilo, pri čemer je najnižje nadomestilo 1,45 EUR.

Drugi načini nakupa kriptovalut se zaračunavajo na naslednji način:

 • Kreditna kartica: 3.7%    
 • Skrill: 5,35 %.    
 • Neteller: 5,35    
 • Zimpler: 2,89%    
 • Sofort nakazilo: 3,95 % + 0,35 EUR fiksne provizije

Pri nakupu z manj kot 100 € s kreditno kartico, Skrillom ali Netellerjem se lahko zaračunajo dodatni stroški. Kriptomat ne zaračunava provizij za vplačila in izplačila prek SEPA (čeprav nekatere banke lahko). Nadomestila za dvig kriptovalut so za vsak kovanec drugačna in so prikazana pred potrditvijo transakcije. Seznam vseh pristojbin najdete na njihovi strani s pristojbinami in omejitvami.

Podpora uporabnikom

Podpora uporabnikom je na Kriptomatu so poenostavljena na celotnem spletnem mestu, saj vam ob obisku domače strani ponujajo okno za klepet v živo. Pomaknite se na dno katere koli strani in kliknite Kontakt za spletni kontaktni obrazec in Kriptomatov e-poštni naslov.

Poiščete lahko tudi poštni naslov v Estoniji skupaj z registracijskimi številkami podjetja.  Poleg tega so v razdelkih Pomoč, Blog in Naučite se na voljo dodatne informacije, ki jih lahko uporabite pri upravljanju računa, izvajanju naložb ali ustvarjanju dobička.

Varnost

Stranke so lahko prepričane, da Kriptomat v celoti izpolnjuje vse zahtevane postopke za poznavanje stranke (KYC), preprečevanje pranja denarja (AML) in preprečevanje financiranja terorizma (CTF). Platforma je bila zasnovana v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) ter uporablja organizacijske in tehnične ukrepe za zmanjšanje groženj.

Organizacijski ukrepi vključujejo posebno ekipo za spremljanje dejavnosti, načela varnega kodiranja v kombinaciji z rednimi penetracijskimi testi, hranjenje 98 % kripto sredstev v zelo varni »hladilnici« in uporabo strogih operativnih postopkov za njihovo upravljanje. Medtem so uporabljeni tehnični ukrepi sestavljeni iz šifriranja komunikacij, zagotavljanja varnosti omrežja, ukrepov fizične varnosti, 24-urnega spremljanja in zaščite pred napadi DDoS. Platforma ima tudi program Bug Bounty za odkrivanje ranljivosti.

Ugled

Kriptomat se ponaša s svojo poštenostjo in preglednostjo, saj verjame, da si njegovi poslovni partnerji, delničarji, vlagatelji, zaposleni in skupnost zaslužijo poštenost in integriteto. Kljub temu, da posluje šele manj kot tri leta, je podjetje z upoštevanjem strogega kodeksa ravnanja, ki mu je pomembnejši od hitrega zaslužka, pritegnilo številne stranke.

Zaključek

Kriptomat je idealna platforma za trgovce, ki želijo hitro in enostavno kupovati in prodajati kriptovalute. Uporabniki bodo cenili uporabniku prijazen vmesnik in njen ugled kot zaupanja vredne in regulirane borze. Pristojbine niso najnižje, vendar so razumne in uporabnikom ni treba skrbeti, da bi jih presenetili skriti stroški. Čeprav vse vrste trgovanja s kriptovalutami in vlaganja prinašajo tveganja, bodo Kriptomatove stranke dobile nekaj tolažbe na račun licenc, varnostnih ukrepov in hladnega shranjevanja denarnice brez povezave. Prav tako bodo različni izobraževalni viri pomagali novincem na tem področju razviti znanje in samozavest za trgovanje s kriptovalutami. Z vedno večjo ponudbo več kot 180 kriptovalut in ugodnostmi, kot so varčevalni računi in nagrade, je veliko stvari, ki nove stranke pritegnejo k registraciji pri Kriptomatu, ki traja le nekaj minut.

Pogosta vprašanja

Je Kriptomat dobra kripto borza za začetnike?

Da. Kriptomat je s svojo preglednostjo in enostavnostjo odlična izbira za začetnike.

Kako hitro poteka polog oz. izplačilo?

Depoziti preko bančnega nakazila trajajo od enega do pet delovnih dni, plačila SEPA pa od enega do treh delovnih dni. Izplačila trajajo od enega do treh delovnih dni za uporabnike na območju SEPA in do pet dni za uporabnike zunaj tega območja.

Ali potrebujem zasebno kripto denarnico?

Kriptomat računi vključujejo zagotavljanje varnih digitalnih denarnic za vse kriptovalute, ki jih prodajajo, zato vam ni treba vzpostaviti zunanje denarnice. Če pa imate raje lastno hrambo, lahko katero koli kriptovaluto prenesete v zasebno denarnico tako, da jo preprosto izberete in kliknete Pošlji.

Je Kriptomat varna kripto borza?

Da. Kriptomat je zavarovan in zaščiten s strani podjetja Fireblocks ter v skladu s predpisi Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Podjetje je regulirano tudi v Estoniji, ki je ena vodilnih držav na tem področju.

Ali obstaja tudi mobilna aplikacija Kriptomat?

Da. Aplikacijo Kriptomat lahko prenesete za naprave Android in iPhone.

Dodaj odgovor