Prepoved ChatGPT: Bo po Italiji ChatGPT prepovedala tudi Slovenija?

Home » Prepoved ChatGPT: Bo po Italiji ChatGPT prepovedala tudi Slovenija?
Prepoved ChatGPT

Prepoved ChatGPT: Nekaj mesecev v svetovno evforijo umetne inteligence so v Italiji prepovedali AI paradnega konja – ChatGPT, ostale vlade pa poskušajo najti ravnovesje med inovacijami in varstvom zasebnosti uporabnikov. Kaj to pomeni za svet in Slovenijo?

Bilo je lepo, dokler je trajalo in morda celo predobro, da bi bilo res? ChatGPT, Google Bard, DALL-E in ostali chatboti z umetno inteligenco so povzročili revolucijo v prav vsaki pori človeštva, saj ne samo da nam lahko pišejo domače naloge, eseje, ustvarjajo umetniške slike in opravljajo delo marsikaterega odvetnika, z njimi si lahko tudi uredimo pasivni zaslužek, o čemer si lahko več preberete tukaj.

Italija prepovedala ChatGPT zaradi napake v sistemu

Zdaj pa so se vlade po svetu začele odločati, da bodo omejile to Pandorino skrinjico – začenši z Italijo, ki je kot prva zahodna država prepovedala ChatGPT zaradi incidenta iz 20. marca, ko so pri OpenAI priznali napako v sistemu, ki je razkrila plačilne podatke in zgodovino klepeta uporabnikov.

Italijanski regulator Garante se ob tem sklicuje na kršitev varstva podatkov v podjetju OpenAI, ki je uporabnikom omogočila vpogled v naslove pogovorov drugih uporabnikov s klepetalnikom. Pravi, da ni pravne podlage za množično zbiranje in obdelavo osebnih podatkov za ‘usposabljanje’ algoritmov, na katerih temelji platforma. Opozoril je  tudi na zaskrbljenost zaradi pomanjkanja starostnih omejitev na ChatGPT in na to, da lahko klepetalni robot v svojih odgovorih navaja napačne informacije.

Podjetju OpenAI tako grozi globa v višini 20 milijonov evrov ali 4% svetovnih letnih prihodkov, če v 20 dneh ne bo pripravila ukrepov za odpravo nepravilnosti.

Pozivi k regulaciji generativne umetne inteligence tudi drugod

In vse kaže, da bodo italijanskem zgledu sledile tudi ostale vlade, ki so  vse bolj zaskrbljene Pandorine skrinjice zaradi napredne umetne inteligence, ki se je na široko odprla z javno objavo ChatGPT. Čeprav razmišljajo o morebitnih predpisih, pa ni jasno, ali je duha sploh mogoče spraviti nazaj v steklenico. Generativna umetna inteligenca se nanaša na vrsto tehnologij umetne inteligence, ki na podlagi pobud uporabnikov ustvarjajo nove vsebine. Je naprednejša od prejšnjih iteracij umetne inteligence, predvsem zaradi novih velikih jezikovnih modelov, ki se usposabljajo na velikih količinah podatkov.

Poglejmo si, kje trenutno stojijo določene države glede regulacije umetne inteligence:

  • EU

Evropska unija, katere del je Slovenija, in ki je pogosto v ospredju na področju tehnološke zakonodaje, je predlagala revolucionarno zakonodajo o umetni inteligenci, ki sliši na ime Akt Evropske unije o umetni inteligenci. Pravila bi močno omejila uporabo umetne inteligence v kritični infrastrukturi, izobraževanju, kazenskem pregonu in pravosodnem sistemu. Akt bo deloval v povezavi s Splošno uredbo EU o varstvu podatkov. Ta pravila urejajo, kako lahko podjetja obdelujejo in hranijo osebne podatke.

Medtem ko Bruselj pripravlja te zakone, pa nekatere države EU že preučujejo italijanske ukrepe v zvezi s ChatGPT in razpravljajo o tem, ali naj jim sledijo. Med temi državami so Nemčija, Francija in Irska, Švedska pa je prepoved izključila.

  • Velika Britanija

Namesto da bi uvedli nove predpise, je britanska vlada pozvala regulatorje v različnih sektorjih, naj obstoječe predpise uporabijo za umetno inteligenco. V predlogih, v katerih ChatGPT ni poimensko omenjen, so navedena nekatera ključna načela, ki jih morajo podjetja upoštevati pri uporabi UI v svojih izdelkih, vključno z varnostjo, preglednostjo, poštenostjo, odgovornostjo in konkurenčnostjo.

Velika Britanija v tej fazi ne predlaga omejitev oz. prepoved ChatGPT ali katero koli drugo vrsto umetne inteligence. Namesto tega želi zagotoviti, da podjetja razvijajo in uporabljajo orodja umetne inteligence odgovorno ter uporabnikom zagotavljajo dovolj informacij o tem, kako in zakaj se sprejemajo določene odločitve.

  • ZDA

ZDA še niso predlagale nobenih uradnih pravil za vzpostavitev nadzora nad tehnologijo umetne inteligence. Nacionalni inštitut za znanost in tehnologijo te države je objavil nacionalni okvir, ki podjetjem, ki uporabljajo, oblikujejo ali uvajajo sisteme umetne inteligence, daje smernice za obvladovanje tveganj in morebitne škode. Vendar pa deluje na prostovoljni osnovi, kar pomeni, da podjetja ne bi imela nobenih posledic zaradi neupoštevanja pravil.

  • Kitajska

No, ChatGPT seveda ni na voljo na Kitajskem in v različnih državah z močno internetno cenzuro, kot so Severna Koreja, Iran in Rusija. Uradno ni blokiran, vendar OpenAI uporabnikom v tej državi ne dovoljuje prijave.

Ali je prepoved ChatGPT oz. generativne umetne inteligence sploh smiselna v svetu, kjer obstaja VPN?

VPN je storitev, ki uporabnikom omogoča varen in zasebni dostop do interneta z vzpostavitvijo šifrirane povezave med napravo in oddaljenim strežnikom. Ta povezava prikrije uporabnikov domači naslov IP, tako da se zdi, da do interneta dostopa z lokacije oddaljenega strežnika in ne s svoje dejanske lokacije.

Po prepovedi ChatGPT je iskanje »VPN« poskočilo za kar 4 – krat. Zaradi tega se zdi, da bi edini način za uveljavitev prepovedi umetne inteligence bila prepoved dostopa do računalnikov in tehnologije v oblaku, kar pa ni praktična rešitev. Prav tako se VPN pogosto uporablja pri dejavnostih, ki so v nekaterih državah prepovedane, kot so npr. športne stave.