Prihaja Ethereum nadgradnja Dencun – Kateri altcoini bodo profitirali?

Home » Prihaja Ethereum nadgradnja Dencun – Kateri altcoini bodo profitirali?

13. marca bo Ethereum uveljavil posodobitev Dencun, ki bo izboljšala skalabilnost in učinkovitost omrežja Ethereum z zmanjšanjem stroškov za transakcije na layer-2. Predstavljamo vam top 5 altcoinov, ki bi lahko največ odnesli od posodobitve.

Razvijalci Ethereuma (ETH) so po dvotedenskem usklajevalnem pogovoru določili ciljni datum za dolgo pričakovano nadgradnjo Dencun na 13. marec, s čimer se je uradno začelo odštevanje do največjih sprememb v verigi blokov po aprilu 2023. Nadgradnja pomeni ključni napredek na poti Ethereuma k večji skalabilnosti, hitrosti in cenovni dostopnosti transakcij na plasti 2. »Dencun« bo aktiviran v reži 8626176 ali točno ob 14:55 po našem času.

Na kratko, Dencun uvaja:

  • EIP-4844 – povečana skalabilnost
  • EIP-1153 – nižje stroške shranjevanja podatkov v verigi
  • EIP-4788 – izboljša varnost in funkcionalnost
  • EIP-5656 – izboljša učinkovitost Ethereum Virtual Machine (EVM)
  • EIP-6780 – izboljša varnost omrežja

Bistvo nadgradnje Dencun je uvedba »proto-dankshardinga« – prelomne funkcije, ki bo bistveno izboljšala zmogljivosti Ethereuma za obdelavo podatkov in splošno učinkovitost omrežja. Ta funkcija naj bi z uvedbo »blob-carrying transactions«, znatno znižala stroške transakcij. Te transakcije lahko nosijo dodaten del podatkov, imenovanih blobi, ki so v bistvu veliki podatkovni paketi, shranjeni zunaj verige in na katere se sklicujejo transakcije. Proto-danksharding bo dodelil približno 2 MB dodatnega prostora v bloku z omejitvijo števila blobov v vsakem bloku na 16, pri čemer vsak blob ne bo večji od 128 KB. To je odločilen korak k zmanjšanju operativnih stroškov rešitev drugega sloja in povečanju zmogljivosti omrežja za podporo večjemu obsegu transakcij, ne da bi pri tem ogrozili decentralizacijo ali varnost.

Dencun v bistvu vključuje združitev nadgradenj Cancun in Deneb in je napovedana kot najobsežnejša posodobitev Ethereuma po nadgradnji Shapella aprila 2023. Ta prejšnja nadgradnja je bila znana po tem, da je omogočila umik etra (ETH) iz verige Beacon, kar je pomenilo pomemben mejnik pri prehodu sistema Ethereum na mehanizem proof-of-stake.

Nadgradnja pozitiven znak za ceno Ethereuma

Cena Ethereuma (ETH) letos v primerjavi z Bitcoinom (BTC) in ostalimi altcoini (kot je na primer »ubijalec Ethereuma« Solana (SOL)) zaostaja v rasti, in to pretežno na račun počasnosti omrežja in visokih transakcij. Z nadgradnjo Dencun pa lahko Ethereum z izboljšanjem prepustnosti in zmanjšanjem pristojbin ohrani konkurenčno prednost v sektorjih decentraliziranih financ (DeFi) in NFT, kjer ima trenutno še vedno prevladujoč položaj.

Po podatkih portala CryptoSlam je Ethereum z več kot 42 milijardami ameriških dolarjev prodaje v vseh časovnih obdobjih vodilni po obsegu prodaje NFT. Poleg tega pa ima v svojih decentraliziranih aplikacijah zaklenjena sredstva v vrednosti 38 milijard USD, kar predstavlja skoraj 60% skupne vrednosti zaklenjenih sredstev v celotnem sektorju DeFi.

Kateri altcoini bi lahko po nadgradnji Ethereuma eksplodirali?

Zdaj se mogoče sprašujete, katere kriptovalute kupiti, da bi kar največ odnesli od te posodobitve. Kajti Ethereum bo s tržno kapitalizacijo 355 milijard težko naredil 4 ali 5x vrednosti. No, na srečo obstaja kar nekaj altcoinov, ki bi lahko dobili dober zagon cene, pretežno na račun tega, da bo posodobitev uvedla največje znižanje pristojbin za plin L2 doslej:

1. Arbitrum (ARB)

Arbitrum (ARB) je vodilna rešitev za skaliranje plasti 2 za Ethereum, ki uporablja tehnologijo optimistic rollup za povečanje hitrosti in zmanjšanje stroškov transakcij. S tem obdeluje transakcije zunaj glavne verige Ethereuma, pri čemer še vedno izkorišča njegovo varnost. Nadgradnja Dencun bo še povečala prednosti Arbitruma ter tako k svoji platformi pritegnil več razvijalcev in uporabnikov.

Kje lahko kupim ARB?

ARB je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Kriptomat, KuCoin ali Binance, pa tudi na decentraliziranih borzah (dexih), kot sta Uniswap ali Gate.io.

2. Polygon (MATIC)

Polygon (MATIC) je rešitev za skaliranje Ethereuma, ki ponuja ekosistem z več verigami za povečanje hitrosti in zmanjšanje stroškov transakcij. Nadgradnja Ethereum Dencun s funkcijo proto-danksharding bi lahko znatno znižala pristojbine za transakcije in povečala prepustnost v Ethereumu. To neposredno koristi podjetju Polygon, saj njegovo omrežje postane privlačnejše za razvijalce in uporabnike, ki iščejo učinkovite in stroškovno ugodne rešitve veriženja blokov. Poleg tega je Polygon že stari maček v industriji in uživa večletno zaupanje tako razvijalcev kot vlagateljev.

Kje lahko kupim MATIC?

MATIC je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Kriptomat, KuCoin ali Binance, pa tudi na decentraliziranih borzah (dexih), kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

3. Optimism (OP)

Optimism (OP) je vodilna rešitev za skaliranje plasti 2 za Ethereum, uporablja optimistic rollups za povečanje hitrosti transakcij in zmanjšanje stroškov v omrežju Ethereum. Z nadgradnjo Dencun, zlasti s funkcijo proto-danksharding, bo Optimism imel koristi od nižjih pristojbin za transakcije in večje učinkovitosti. Nadgradnja omogoča predložitev »paketov prek blobov EIP-4844« v razvojnih omrežjih Goerli. Zaradi tega je Optimism privlačna platforma za razvijalce in uporabnike, ki iščejo učinkovitejše in stroškovno učinkovitejše rešitve veriženja blokov. Poleg tega je tako kot Arbitrum že uveljavljen kripto projekt, ki ima zaupanje tako razvijalcev in uporabnikov.

Kje lahko kupim OP?

OP je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Kriptomat, KuCoin ali Binance, pa tudi na decentraliziranih borzah (dexih), kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

4. COTI Network (COTI)

Čeprav COTI ni direktno povezan z Ethereumom, je pomembno omeniti, kako lahko splošne izboljšave v omrežju Ethereum vplivajo na bolj posredno povezane projekte. Ker je cilj COTI zagotoviti skalabilen in učinkovit ekosistem veriženja blokov za decentralizirana plačila, bi lahko kakršne koli izboljšave skalabilnosti, hitrosti transakcij in stroškov omrežja Ethereum zaradi nadgradnje Dencun posredno koristile Coti Networku. Projekti, zgrajeni na Ethereumu ali interoperabilni z njim, kot je Coti, lahko tako doživijo izboljšano delovanje in nižje operativne stroške. Poleg tega se zdi, da se je COTI prebudil po 2 letih akumulacije in cena COTI kaže vzpodbudni trend.

Kje lahko kupim COTI?

COTI je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Kriptomat, KuCoin ali Binance, pa tudi na decentraliziranih borzah (dexih), kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

5. Loopring (LRC)

Loopring (LRC) je decentraliziran protokol izmenjave, ki uporablja zkRollups za zagotavljanje varnih, skalabilnih in poceni transakcij. Nadgradnja Dencun bi lahko bistveno izboljšala delovanje sistema Loopring. Z omogočanjem obdelave več podatkov z nižjimi stroški lahko Loopring ponudi hitrejše in cenejše transakcije, kar izboljša uporabniško izkušnjo in potencialno pritegne več dejavnosti na njegovo platformo.

Kje lahko kupim LRC?

LRC je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Kriptomat, KuCoin ali Binance, pa tudi na decentraliziranih borzah (dexih), kot sta Uniswap ali Pancakeswap.

Hiter in enostaven nakup:

Kriptomat

Hitra in enostavna registracija

Kriptomat
4.8/5