Prišel je Claude 2: Je boljši od ChatGPT in Google Bard?

Home » Prišel je Claude 2: Je boljši od ChatGPT in Google Bard?
Claude 2

V zadnjem letu imamo marsikdaj občutek, da klepetalni roboti rastejo kot gobe po dežju. Zadnji med večjimi je Claude 2, ki v AI skupnosti velja kot »etična« alternativa velikanom, kot sta Chat GPT in Google Bard.

Claude 2 je klepetalni robot z umetno inteligenco, ki lahko razčlenjuje in povzema obsežna besedila, saj lahko obravnava dokumente z do 75.000 besedami, medtem ko je prvotna verzija Claude zmoglale 9.000. Na testih je Claude 2 pokazal svojo spretnost tako, da je 58 strani dolg dokument o polici AXA strnil v pet jedrnatih točk, v katerih je poudaril kritje police in obveznosti imetnika police. Za chatbotom stoji podjetje Anthropic, ki ima v svojim vrstah nekdanje visoke uslužbence podjetja OpenAI, ustvarjalca Chat GPT.

Claude 2 je izšel le 5 mesecev po debiju Clauda in se ponaša z daljšimi odgovori, pretanjenim razmišljanjem in vrhunsko učinkovitostjo, saj je na izpitih GRE za branje in pisanje dosegel odlične rezultate. Z novim modelom so uporabniki opazili občuten napredek na več področjih, vključno s pravom, matematiko in kodiranjem, ki se ocenjujejo s standardiziranim testiranjem. Po podatkih podjetja Anthropic je Claude 2 dosegel 76,5 % točk pri delu pravniških izpitov z izbirnimi odgovori (GPT-3.5 je dosegel 50,3 % točk), pri izpitih GRE za branje in pisanje pa je dosegel več kot 90% kandidatov za podiplomske šole. Claude 2 je dosegel tudi 71,2% točk na testu kodiranja v programskem jeziku Python Codex HumanEval in 88,0 % točk pri reševanju matematičnih problemov na ravni osnovne šole GSM8k, kar razkriva njegove napredne računske sposobnosti.

Cena API se ni spremenila (~0,0465 USD za ustvarjanje 1.000 besed), Claude 2 pa je že začelo preizkušati več podjetij, vključno s platformo generativne umetne inteligence Jasper in podjetjem Sourcegraph.

Etična umetna inteligenca

Claude 2 pa ne želi izstopati samo z impresivno sposobnostjo generativne umetne inteligence, temveč tudi s svojo etično naravnanostjo. V svetu, v katerem so v ospredju pristranskost umetne inteligence in etični pomisleki, je Claude 2 je zasnovan z edinstveno “ustavo”, nizom pravil po zgledu Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki mu omogoča, da se sam izboljšuje brez človeških povratnih informacij, prepozna neustrezno vedenje in prilagodi svoje ravnanje.

Podjetje Anthropic je bilo ustanovljeno kot javnokoristna družba, ki je vrsta profitnega podjetja, katerega namen je dodajanje vrednosti skupnosti, ne pa zgolj iskanje čim večjega dobička. No, skupnost je v tem primeru lahko celotno človeštvo. Z vidika podjetja Anthropic je Claude 2 prizadevanje za izgradnjo odgovornega sistema umetne inteligence, za katerega je manj verjetno, da se bo v odgovor na svojo preveč komercialno konkurenco izneveril in se odločil uničiti civilizacijo.

Vendar je treba opozoriti, da je Claude 2, ki si prizadeva za »etično neoporečnost«, še vedno v beta fazi. To pomeni, da se lahko občasno zgodi, da bo umetna inteligenca ustvarila vsebino, ki bi lahko bila napačna, zavajajoča ali potencialno pristranska. Vendar je že samo dejstvo, da je orodje UI zasnovano na etični osnovi, pomemben korak naprej pri odgovornem razvoju umetne inteligence.

Claude 2: Pomanjkljivosti

Celo najboljši modeli umetne inteligence danes trpijo zaradi halucinacij – pojava, pri katerem na vprašanja odgovarjajo na nepomembne, nesmiselne ali dejansko napačne načine. Prav tako so nagnjeni k ustvarjanju toksičnih besedil, ki so odraz pristranskosti podatkov, uporabljenih za njihovo usposabljanje – večinoma spletnih strani in objav v družabnih medijih. Uporabniki so lahko starejšo različico programa Claude spodbudili, da si je izmislila ime za neobstoječo kemikalijo in podala dvomljiva navodila za proizvodnjo urana za orožje. S spretnim oblikovanjem pozivov so zaobšli tudi Claudeove vgrajene varnostne funkcije, pri čemer je en uporabnik pokazal, da lahko Clauda pozove, naj opiše, kako doma izdelati metamfetamin.

Claude 2 prav tako nima internetne povezave in lahko na vprašanje o trenutnih podatkih iz realnega sveta posreduje napačne informacije. Pri zapletenih nalogah lahko dela napake in pri tem deluje zelo prepričljivo.

V skladu s tem podjetje Anthropic odsvetuje uporabo programa Claude 2 v primerih, kjer gre za telesno ali duševno zdravje in dobro počutje ali v situacijah z visokim tveganjem, kjer bi napačen odgovor lahko povzročil škodo.

Kako dostopati do Claude 2

Claude 2 je hitro dostopen preko uradne spletne strani. Ker je pa trenutno na voljo le v ZDA in VB, pa lahko do njega zaenkrat dostopate preko storitve VPN.

Je Claude 2 boljši od Chat GPT in Google Bard

Claude 2 je vstopil na AI prizorišče kot bolj etična konkurenca ChatGPT in Bard. Poglejmo, v čem so si »trije kralji« med seboj podobni in kje se razlikujejo:

1. Cena

 • ChatGPT: Za tiste, ki uporabljajo različico GPT-3.5, je brezplačen. Tisti, ki želijo uporabljati zmogljivejšo različico GPT-4, morajo za različico ChatGPT Plus plačati 20 dolarjev na mesec.
 • Claude 2: brezplačno
 • Bard: brezplačno

2. Dostopnost

 • ChatGPT: je najbolj razširjen med vsemi tremi.
 • Bard: je na voljo v Sloveniji, toda v manj državah kot ChatGPT
 • Claude 2: začasno je na voljo v ZDA in Združenem kraljestvu, zato lahko slovenski uporabniki do njega dostopajo preko VPN

3. Zasebnost

 • Chat GPT: Uporabniki lahko izbrišejo svoje interakcije. Ne podpira brskanja prek omrežja VPN.
 • Bard: ima možnost samodejnega brisanja interakcij v 18 mesecih. Uporabnikom ne omogoča priklica prejšnjih interakcij. Podpira omrežja VPN, zaradi česar je praktično na voljo v katerem koli delu sveta, pri čemer se izogne političnim omejitvam.
 • Claude 2: Uporabnikom omogoča brisanje pogovorov. Podpira brskanje prek omrežja VPN.

4. Podprti jeziki

 • Chat GPT: Podpira več kot 80 jezikov.
 • Bard: podpira angleščino, japonščino in korejščino.
 • Claude 2: podpira več razširjenih jezikov, med drugim angleščino, španščino, portugalščino, francoščino, mandarinščino in nemščino. Če ne prepozna jezika (ali ima vnos veliko slovničnih napak), ponudi uvodni stavek in nato odgovori v angleščini.

5. Ravnanje s kontekstom

 • Chat GPT: ChatGPT Plus (GPT-4) podpira 8.192 znakov. OpenAI ponuja različico, ki podpira 32K žetonov, vendar je ChatGPT ne uporablja.
 • Bard: Podpira 8.196 žetonov konteksta.
 • Claude 2: Podpira 100.000 žetonov konteksta – ne, to ni tiskarska napaka.

6. Funkcije

 • ChatGPT: Brezplačna različica nima dodatnih funkcij. GPT Plus ponuja trgovino z vtičniki, prevajalnik kode in funkcijo začasno ustavljenega brskanja po spletu, ki jo poganja Microsoft Bing. Zagotavlja podporo API.
 • Bard: Googlov klepetalni robot je še vedno v poskusni fazi, vendar bo imel trgovino z vtičniki in integracijo s storitvijo Google Suite. Zagotavlja omejen dostop do svojega API.
 • Claude 2: Tega klepetalnega robota lahko dodate v program Slack in opravlja različne naloge, kot so povzemanje niti, dajanje predlogov, brainstorming itd. Zagotavlja podporo API.

Se splača uporabljati Claude 2?

O uporabi Claude 2 je vredno razmislite, če oklevate, da bi porabili 20 dolarjev za ChatGPT Plus. Njegove zmogljivosti so primerljive z GPT-4 in verjetno bo zagotovil boljše rezultate kot GPT-3.5 ( različica, ki je vključena v brezplačni ChatGPT). Za večino uporabnikov bo tudi boljša možnost kot Google Bard, saj ima možnost analiza datotek PDF in datotek z različnimi končnicami. Podobno kot pri kupljenih vtičnikih, ki so dostopni z naročnino na program GPT Plus, lahko datoteke preprosto povlečete in spustite v program. Zato boste morda želeli preizkusiti Claude 2, preden se odločite za nakup za ChatGPT 4. Na ta način lahko prihranite denar.