Prvi koraki v svetu športnih stav

Home » Prvi koraki v svetu športnih stav

Polaganje stav na športne dogodke nas spremlja že od prvega pojava organiziranih športnih tekmovanj. Na prvi pogled se vam bo stavljenje mogoče zdelo enostavno, saj morate v bistvu samo pravilno napovedati in staviti na zmagovalca, vendar v ozadju tiči precej več. Seveda lahko ostanete pri osnovah in stavite na svojo najljubšo ekipo, s čimer sicer ni nič narobe. Kljub temu pa je dobro vedeti, da imate dandanes na voljo številne vrste stav, s katerimi si lahko obetate precej višje dobitke.

Dobra novica za začetnike je, da za uspešno polaganje stav ne potrebujete predznanja. Vsekakor pa je koristno poznati nekaj osnov, ki vam bodo olajšale prve korake v tej nadvse donosni panogi. Pravzaprav je polaganje stav čisto enostavno, če se boste držali naslednjih 5 pravil.

Korak #1 – določite stavni proračun

Prvi korak, še preden se odločite za spletnega ponudnika stav, je določitev višine razpoložljivih sredstev, ki jih nameravate nameniti polaganju stav. Sami najbolje veste, koliko denarja lahko uporabite za polaganje stav, vendar vam priporočamo, da vedno stavite samo denar, ki si ga lahko privoščite izgubiti. Ko imate neko številko v mislih, na podlagi nje ustvarite neke vrste stavni proračun za naslednji teden, mesec oz. leto, ter se ga držite!

Brez dvoma si lahko s stavami priigrate zajetne dobičke, vendar je velika možnost, da boste kot začetnik predvsem na začetku položili nekaj neuspešnih stav. Naj vas to ne odvrne od stavljenja, saj so porazi tako kot zmage pomemben del vsake igre na srečo. Razumemo pa tudi, da so porazi lahko zelo boleči, vendar morate vedno ohraniti mirno kri, saj nespametno stavljenje iz afekta ne obeta ničesar dobrega.

Vsekakor je predvsem na začetku priporočljivo, da izberete nizek stavni proračun, ne glede na dejansko finančno stanje. Zakaj bi že na začetku tvegali in stavili velike denarne zneske brez kakršnih koli izkušenj na področju polaganja stav. Seveda se lahko zgodi, da bo prva stava zmagovalna, vendar vam lahko na podlagi dolgoletnih izkušenj povemo, da je začetniška sreča zelo reden pojav.

Ko boste določili višino denarja na razpolago za stavljenje, morate določiti znesek, ki ga želite uporabiti kot vložek pri stavljenju. Priporočamo vam, da stavite okoli 2 % celotnega zneska na stavnem računu, kar pomeni 5 €, če bi imeli na računu 250 €. Če ste zelo prepričani o izidu izbrane tekme, lahko vložek povišate na 5 % celotnega stavnega proračuna, vendar naj vas opozorimo, da lahko na tak način denar začne hitro kopneti. Veliko pa je tudi odvisno od višine tveganja.

Korak #2 – izbira športa, na katerega želite staviti

Še pred nekaj leti ste lahko športne stave polagali samo na peščico športnih dogodkov, kar je precej poenostavilo izbiro športa, na katerega ste želeli staviti. Razen nogometa in nekaj drugih priljubljenih športnih vrst vam ni ostalo kaj dosti izbire. Tej dnevi pa so že zdavnaj mimo, saj je danes izbira športov skoraj neskončna. V najboljših spletnih stavnicah lahko stave polagate na vsak profesionalni šport ter tudi virtualne športne lige, turnirje in druga tekmovanja.

Velika izbira športov po eni strani pomeni, da boste zagotovo našli šport po svojem okusu, vendar velika ponudba po drugi strani oteži iskanje, saj se je veliko težje odločiti za samo en šport. Sicer bi teoretično lahko stavili na vsak šport, vendar si samo predstavljajte zmedo, ki bi nastala pri tem. Realistično gledano lahko hkrati stavite na dva do tri športe, saj je dobro poznavanje posameznega športa ključ do uspeha pri polaganju stav.

Če ste ljubitelj nogometa, potem zagotovo poznate ekipe in glavne tekme, kar bo dodatno olajšalo polaganje stav. Seveda se lahko med samim stavljenjem premislite in stavite še ne drug šport. Veliko vlogo pri izbiri športa igra tudi priljubljenost, saj boste pri nogometu imeli precej več možnosti za polaganje stav kot npr. pri kriketu. Upoštevajte tudi sezonske športe, kot so zimski športi itd.

Korak #3 – izbira spletnega ponudnika športnih stav

Polaganja stav se lahko lotite na več načinov, naj si bo po telefonu, v lokalni stavnici ali na spletu. Med vsemi načini je dandanes v ospredju predvsem polaganje stav v spletnih stavnicah, ki jih lahko obiščete kar iz udobja svojega doma. Zaradi večjega števila možnosti pri polaganju stav so spletni ponudniki vsekakor odlična izbira za prve in nadaljnje korake v svetu športnih stav.

Preden se odločite za spletno stavnico, morate vedeti, kaj si želite. Načeloma je ponudba v najboljših stavnicah enaka, razlike nastajajo predvsem v višini bonusa in pokritosti športov. Če radi stavite na nogomet, potem je izbira spletne stavnice, ki daje še dodatno pozornost izbranemu športu, odlična izbira.

Veliko polagalcev stav ima račune v več spletnih stavnicah, saj si na ta način lahko zagotovijo solidne dobičke samo na podlagi razlike v kvotah in provizijah posameznih ponudnikov. Na ta način si lahko že na začetku priigrate več bonusov dobrodošlice, kar bo olajšalo začetek.

Korak #4 – spoznajte kvote

Kvote so pri polaganju stav pomemben element, saj se uporabljajo za določanje višine dobitka in hkrati prikazujejo verjetnost, da se bo neki dogodek zgodil. Poleg tega poznamo tudi tri različne oblike zapisa kvot, čeprav decimalni zapis vedno bolj prevladuje v spletnih stavnicah po celem svetu.

Decimalne kvote

Decimalne kvote se še vedno najpogosteje uporabljajo v Evropi, Avstraliji in Kanadi, čeprav je oblika zapisa postaja standard tudi v drugih delih sveta. Razlog za to je predvsem preprost zapis, na podlagi katerega lahko hitro razberete višino dobitka v primeru zmagovalne stave.

Če stavite 10 € na zmagovalno ekipo pri kvoti 3.50, bo višina dobitka znašala 35 €, kar pomeni 25 € čistega dobička, če odštejemo vložek. Kvota 2.00 velja za zlato sredino, saj se vam vložek v primeru zmage izbrane ekipe podvoji.

Ameriške kvote

Že samo ime pove, da je ta oblika zapisa kvot najbolj priljubljena v Ameriki. Kvote so v tem primeru prikazane kot cele številke, npr. +200 ali -100. Pri pozitivnih številih gre za kvote, ki prikazujejo, koliko lahko dobite, če stavite 100 €. Torej, če stavite 100 € pri kvoti +200, je zmagovalna stava vredna 200 €. To pomeni, da boste poleg vložka prejeli tudi 200 €, kar pomeni 300 €.

Negativna števila prikazujejo višino vložka, ki bi ga morali staviti, da bi dobili 100 €. Če so kvote -120, morate staviti 120 €, če želite v primeru zmagovalne stave dobiti 100 €, kar skupaj znese 200 €.

Kvote z ulomki

Kvote z ulomki so znane tudi pod imenom Britanke kvote, saj se še vedno najpogosteje uporabljajo v Združenem kraljestvu in na Irskem. Zaradi zapletenega računanja nismo presenečeni, da so obliki zapisa šteti dnevni. Gre za zapis v obliki ulomka, torej kot 2/1, kar pomeni kvoto 3.00, 3/1 za 3.00 in tako naprej.

Korak #5 – spoznajte različne vrste stav

S prihodom spletnih stavnic se ni povečala samo izbira športov, na katere lahko stavite, temveč tudi število stav. Še pred nekaj leti ste lahko v grobem stavili samo na končni izid tekme, pa še te stave ste morali vplačati pred začetkom igre in nato čakati do konca tekme.

Danes lahko stave polagate tudi med igro, in sicer ne samo na končne rezultate, temveč tudi vmesne dogodke, kot so izvajanje kotov in enajstmetrovk pri nogometu, izvajanje kazenskih metov pri košarki itd. Vedno bolj priljubljene so tudi stave v živo, ki jih polagate kar med samim dogajanjem na tekmi, kar pa seveda zahteva veliko znanja in izkušenj.

Za začetek vam priporočamo, da vplačujete predvsem stave na en dogodek, in sicer po možnosti na končne izide tekem, da dobite občutek za polaganje stav. Sčasoma seveda lahko eksperimentirate tudi z drugimi vrstami stav na dogodke med tekmami, vendar ne vplačajte preveč stav hkrati, saj je velika možnost, da boste zaradi tega izgubili pregled nad dogajanjem

Nasvet: Predvsem na začetku je velika verjetnost, da marsikatera stava ne bo dobitna. To pa že zdaleč ne pomeni, da kar prenehajte s stavami, saj so tudi profesionalni polagalci stav, ki danes ustvarjajo ogromne dobičke, nekoč bili na istem mestu kot vi. Da izgube ne bodo previsoke, začnite z majhnimi vplačili in jih postopoma zvišujte. 

Dodaj odgovor