Recenzija: Midjourney, najboljši AI generator slik v 2023?

Home » Recenzija: Midjourney, najboljši AI generator slik v 2023?
midjourney

Midjourney danes velja za eno priljubljenih AI aplikacij za ustvarjanje umetnosti, tako zaradi uporabe kot glede doseganja neverjetnih rezultatov. Toda začetki te AI aplikacije niso bili tako enostavni. V današnjem vodiču boste izvedeli vsem kar morate vedeti o Midjourney.

Prednosti
 • Umetniški talent ni potreben
 • Izredna pozornost podrobnostim
 • Dobro posnema želene umetniške sloge
 • Slovenski jezik
 • Podprto plačevanje s kriptovalutami in PayPalom
 • Samodejna namestitev priljubljenih urejevalnikov vsebin kot je WordPress
 • 30-dnevna garancija
Slabosti
 • Dostopno le preko Discorda
 • Problem avtorskih pravic

Midjourney je AI generator umetnosti, ki hitro pridobiva na priljubljenosti med umetniki, oblikovalci in ustvarjalci. Aplikacija uporablja velik jezikovni model za ustvarjanje slik na podlagi besedilnih pozivov, kar uporabnikom omogoča ustvarjanje osupljive in edinstvene umetnosti z le nekaj besedami.

Midjourney je še vedno v beta različici, vendar je že prinesel nekaj neverjetnih rezultatov. Uporabniki so s pomočjo aplikacije ustvarili vse od realističnih portretov do fantastičnih pokrajin. Aplikacija je še posebej spretna pri ustvarjanju slik, ki so v skladu z določenim slogom ali žanrom. Midjourney lahko na primer prosite, naj ustvari sliko, ki je videti kot slika Van Gogha ali Ivane Kobilice, ali pa digitalno umetnino v slogu Moebiusa.

Kako uporabljati Midjourney?

Najprej si ustvarite račun na spletni strani Midjourney. Ko boste ustvarili račun, se boste lahko pridružili Midjourney Discord strežniku. Ko boste v strežniku, boste morali verificirati svoj račun. To storite tako, da v kanalu #welcome kliknete na gumb “Verify”. MidJourney deluje tako, da prek aplikacije Discord sprejema besedilne pozive, ki opisujejo, kakšno umetnino želite, da ustvari. To storite tako: 

 • V vrstico za sporočila vnesete “/imagine”. Odprlo se bo polje za poziv, v katerega lahko vnesete besedilni poziv. 
 • Vnesete lahko na primer “realističen portret ženske z dolgimi črnimi lasmi” ali “fantastično gorenjsko pokrajino z zmajem, ki leti nad glavami občanov Bleda”.
 • Ko vnesete besedilni poziv, pritisnite tipko Enter. Midjourney bo nato na podlagi vašega poziva ustvaril štiri različne slike, izmed katerih lahko izberete tisto, ki vam je najbolj všeč, in jo prenesete.

Ko bodo slike končane, bodo prikazane v novem sporočilu. Zdaj imate na voljo nekaj dodatnih možnosti:

U = Upscale: Ustvari večjo različico slike.

V = Variation: Ustvari novo sliko na podlagi izbrane slike.

Refresh: Ustvari štiri nove slike iz istega poziva.

Rezultati bodo tako kot prej prikazani v novem sporočilu, na voljo pa boste imeli tudi nekaj novih možnosti za več različic ali maksimalno razširitev. Če želite slike kadar koli shraniti, preprosto izberite sliko in tapnite ikono za prenos na mobilnem telefonu ali Open Original na namiznem računalniku, da se prikaže slika polne velikosti, ki jo lahko shranite. Upoštevajte, da nekatere besede niso dovoljene, vendar je to večinoma poštena igra in lahko si ogledate, kaj ustvarjajo drugi.

Kako delujejo pozivi in kako pisati dobre pozive za Midjourney?

Midjourney razbije besede in besedne zveze na manjše dele, imenovane žetoni (tokens), ki jih nato primerja s podatki za usposabljanje in uporabi za ustvarjanje slike. Dobro strukturiran poziv bo pomagal aplikaciji bolje razumeti, kaj iščete.

 1. Osnovni poziv: Beseda, besedna zveza, emoji, črka. Uporabno je skoraj vse. Upoštevajte, da krajši kot je poziv, večji vpliv ima vsaka beseda. Kratek poziv s 3-4 besedami lahko še vedno ustvari edinstvene slike, odvisno od tega, kako opisne so besede. 
 1. Postopni napredek poziva: Dobro je, da najprej začnete z osnovnim konceptom in preverite, kaj boste dobili. Tako boste bolje razumeli, kako AI aplikacija interpretira vašo zamisel, in lažje boste nato dodali določene spremenljivke ter sliko prilagodili svojim željam.
 1. Napredno pisanje pozivov: Napredni poziv, ki presega vašo osnovno zamisel, je tisti, ki podrobneje obravnava podrobnosti kompozicije in uporablja parametre za večji nadzor nad ustvarjanjem slik. Najprej se osredotočite na slog, kompozicijo in podrobnosti fotoaparata, nato na predmet in podrobnosti o predmetu, nato na okolje, osvetlitev, vzdušje in razpoloženje. Parametri, kot sta aspect ratio in seed, so vedno na koncu.

Na splošno Midjourney daje večji pomen stvarem, ki se pojavijo na začetku poziva ali na začetku stavka. To upoštevajte, ko se igrate z vrstnim redom spremenljivk. Sprememba, ki jo potrebujete, je lahko sprememba vrstnega reda ene same besede ali besedne zveze.

Dodatni nasveti za pisanje pozivov:

 • Bodite natančni. Bolj ko boste natančni, večja je verjetnost, da bo Midjourney ustvaril sliko, ki bo ustrezala vaši viziji.
 • Uporabite ključne besede, ki opisujejo slog umetnosti, ki jo želite ustvariti. Če želite na primer ustvariti fotorealistično sliko, lahko uporabite ključne besede, kot so “realistična”, “podrobna” in “realistična”.
 • Eksperimentirajte z različnimi besedilnimi pozivi. Več ko boste eksperimentirali, bolje boste razumeli, kako deluje program Midjourney in kako ustvariti želene slike.

Zgodovina: Različne verzije Midjourney z različnimi uspehi

midjourney
Foto: Adobe Stock

Zgodovina AI generatorjev umetnosti sega v pozna šestdeseta leta prejšnjega stoletja, prvi omembe vreden sistem pa se je pojavil leta 1973 s programom Aaron, ki ga je razvil Harold Cohen. Aaron je bil računalniški program, ki se je lahko naučil slikati tako, da je posnemal slog drugih umetnikov. V naslednjih letih je bilo še veliko drugih poskusov ustvarjanja generatorjev umetne inteligence. Vendar so ti sistemi šele v začetku leta 2020 začeli dosegati resnično impresivne rezultate.

Midjourney je postopoma postal eden najbolj impresivnih generatorjev umetne inteligence. Razvila ga je ekipa inženirjev in umetnikov pod vodstvom Davida Holza, ki je pred tem soustanovil podjetje Leap Motion. Midjourney uporablja tehniko, imenovano difuzijski modeli, za ustvarjanje slik iz besedilnih pozivov. Ti so vrsta nevronske mreže, ki se lahko nauči ustvarjati slike s postopnim popačenjem obstoječih slik.S to tehniko lahko Midjourney ustvari slike, ki so hkrati realistične in ustvarjalne: Realistične, ker temeljijo na slikah iz resničnega sveta; in ustvarjalne, ker se nevronska mreža lahko nauči ustvarjati nove in edinstvene slike.

Midjourney je na svoji sicer kratki poti z vsako verzijo doživel tako vzpone in padce:

Verzija 1.0

Prva različica je bila izdana v zaprti beta različici leta 2021, ustvarjene slike pa so bile za tisti čas impresivne. Bile so realistične in ustvarjalne ter so pokazale potencial generatorjev umetne inteligence. Vendar so bile slike omejene tudi po svoji raznolikosti. Bile so si med seboj podobne in pogosto jim je primanjkovalo podrobnosti.

Verzija 2.0

Ta je bila leta 2022 izdana v odprti beta različici in je prinesla več izboljšav. Slike so bile zdaj bolj raznolike in podrobne. Imele so tudi širši razpon slogov, od realističnih do abstraktnih. Te izboljšave so bile posledica več dejavnikov. Ekipa projekta je izboljšala difuzijske modele, dodala pa je tudi novo tehniko, imenovano prenos slogov. Ta omogoča, da Midjourney uporabi slog ene slike za drugo. Tako lahko uporabniki ustvarijo slike, ki združujejo realističnost ene slike s slogom druge slike.

Verzija 3.0

Ta je izšla letos in je trenutno najbolj »nova«. Slike so zdaj še bolj realistične in podrobne ter imajo širši izbor slogov in so bolj ustvarjalne. Ekipa Midjourney je še naprej izboljševala difuzijske modele, tokrat so dodali tudi novo tehniko, imenovano sinteza besedila v sliko (text-to-image synthesis). Ta tehnika uporabnikom omogoča, da ustvarijo slike, ki temeljijo na njihovi lastni domišljiji.

Koliko stane Midjourney?

Dobra novica je, da je Midjourney cenovno dostopen vsakomur, ki se želi preizkusiti v ustvarjanju umetnosti z umetno inteligenco. Na voljo so brezplačni preizkusi, preizkusni uporabniki pa lahko delajo na treh sočasnih nalogah, pri čemer jih je 10 v čakalni vrsti. Kot rečeno, se bodo te brezplačne naloge premikale počasneje, kot če bi plačali naročnino. Na voljo so 3 različni cenovni načrti: Basic, Standard in Pro:

 • Basic: Osnovni načrt stane 10 dolarjev na mesec. Ta načrt vključuje 3,3 ure hitrega časa GPU na mesec. To pomeni, da lahko ustvarite do 400 slik na mesec.
 • Standard: Standardni načrt stane 30 dolarjev na mesec. Ta načrt vključuje 15 ur hitrega časa GPU na mesec. To pomeni, da lahko ustvarite do  2000 slik na mesec.
 • Pro: Načrt Pro stane 60 dolarjev na mesec. Ta načrt vključuje 30 ur hitrega časa GPU na mesec. To pomeni, da lahko ustvarite do 4000 slik na mesec.

Seveda pa ponuja Midjourney tudi brezplačni preizkus orodja.

Midjourney: Prednosti

 • Za ustvarjanje ne potrebujete umetniškega talenta: Morda je pri teh platformah za ustvarjanje umetne inteligence najboljše to, da vam ni treba imeti umetniškega talenta, da bi prišli do bistva stvari. Preprosto morate uporabljati opise v naravnem jeziku s chatbotom Midjourney, ki bo namesto vas opravil vse težko delo.
 • Ustvari lahko realistične in ustvarjalne slike: Kot smo omenili zgoraj, Midjourney uporablja tehniko, imenovano difuzijski modeli, za ustvarjanje slik iz besedilnih pozivov. Difuzijski modeli so vrsta nevronske mreže, ki se lahko nauči ustvarjati slike s postopnim popačenjem obstoječih slik. Tako lahko Midjourney ustvari slike, ki so hkrati realistične in ustvarjalne.
 • Enostavna uporaba: To AI aplikacijo je razmeroma enostavno uporabljati. Uporabniki lahko v aplikacijo preprosto vnesejo besedilno pobudo, Midjourney pa bo na podlagi te pobude ustvaril štiri različne slike, izmed katerih lahko prenesete najboljšo.
 • Širok izbor slogov: Midjourney lahko ustvari slike v različnih slogih, od realističnih do abstraktnih. Tako lahko uporabniki ustvarijo slike, ki ustrezajo njihovemu osebnemu slogu.
 • Potencial za nove in inovativne oblike umetnosti: Midjourney lahko pripelje do razvoja novih in inovativnih umetniških oblik. Orodje lahko vsakomur olajša ustvarjanje umetnosti, ne glede na njegove umetniške sposobnosti. Prav tako bi lahko pripeljalo do razvoja novih in edinstvenih umetniških slogov.

Midjourney: Pomanjkljivosti

 • Dostopnost le preko Discorda: Številnim uporabnikom je všeč, da za ustvarjanje slik ne potrebujejo nobene posebne tehnične opreme ali programske opreme. Vendar pa mnogi menijo, da je uporaba za to namenjenega strežnika Discord za opravljanje dela prava nadloga. Lahko je počasen, okoren in povzroča težave.
 • Podpora uporabnikom: Prav tako nudijo podporo uporabnikom preko Discorda. Svoja vprašanja lahko komentirate tam in postavite vprašanja prek njihovih kanalov za tehnično podporo. Čeprav imate možnost, da se obrnete zasebno prek e-pošte, se veliko ljudi pritožuje, da je njihova podpora strankam zelo pomanjkljiva. Trust Pilot jim je dodelil oceno le 1,7 zvezdice.
 • Slike, ustvarjene z umetno inteligenco, so javne: Ste bolj privatna oseba? Morda ne želite, da bi bila umetnost, ki jo ustvarjate, zlahka dostopna vsem in vsakomur. Glavna slabost uporabe programa Midjourney v primerjavi z drugimi programi umetne inteligence je, da so vse vaše slike javne. Torej vsi, ki imajo dostop do strežnika, lahko vidijo, kaj ustvarjate in kako spodbujate umetno inteligenco, da bi dobili, kar želite. Kljub temu lahko z vašimi slikami komunicirajo tudi drugi ljudje. Če jim je všeč, kar ste ustvarili, jo lahko spremenijo, da ustreza njihovim lastnim zahtevam, ali pa jo ponovno prenesejo in dobijo novo sliko, ki je podobna tisti, ki ste jo že ustvarili. Za tiste, ki si želijo izvirne umetnine, jih lahko to odvrne.

Ko potegnemo črto

Midjourney ponuja uporabniku prijazen vmesnik ter od vas zahteva zelo malo strojne in programske opreme. Vendar pa ima podpovprečne storitve za stranke, za ustvarjanje fotografij potrebuje nekaj časa in vse hrani na vidnem mestu. Zdaj, ko ste osvojili osnove, je čas, da začnete eksperimentirati in ustvarjati. Pri ustvarjanju z orodjem Midjourney ni omejitev, zato se prepustite domišljiji. Tukaj imate nekaj idej:

 • Ustvarite realistične portrete svojih najljubših likov ali znanih osebnosti
 • Ilustrirajte svoje najljubše knjige ali pesmi
 • Oblikujte ovitke albumov ali plakate za svoje najljubše glasbene skupine
 • Ustvarite svojo lastno NFT umetnost

Pogosta vprašanja

Kaj je Midjourney AI?

Kako lahko uporabljam Midjourney?

Katere so nekatere pomanjkljivosti Midjourney?

Koliko stane Midjourney?

Kako se Midjourney razlikuje od Chat GPT?