Revolut bo lansiral lastno kripto borzo

Home » Revolut bo lansiral lastno kripto borzo

Ena najbolj priljubljenih digitalnih bank Revolut se je odločila, da razširi svojo kripto ponudbo. Poglejmo, kaj lahko pričakujemo.

Revolut, velikan med digitalnimi bankami, ki je vedno bolj priljubljen tudi med Slovenci, že od 2020 ponuja nakup kriptovalut in prodajo svojim 30 milijonom uporabnikom. Zdaj pa je odjeknila novica, da namerava uvesti lastno kripto borzo, ki naj bi zadovoljila potrebe »naprednih trgovcev«. Ti si zdaj lahko obetajo bolj napredne funkcije ter znižanje provizij za trgovanje s kriptovalutami.

Za razliko od tradicionalnih borz kriptovalut se je do zdaj Revolut osredotočal na zagotavljanje poenostavljene in integrirane bančne in trgovalne izkušnje. Zaradi tega je postal priljubljena izbira med kripto začetniki, ki iščejo enostaven način vlaganja. Vendar je treba omeniti, da Revolutov model do zdaj ni vključeval neposrednega lastništva kriptovalute v običajnem smislu. Namesto tega omogoča nakup in prodajo kriptovalut v okviru svoje platforme ter ponuja obliko trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti, pri čemer dejanske kriptovalute v imenu uporabnika kupuje in prodaja Revolut. Zato tudi ni bilo mogoče pošiljati kriptovalut z Revoluta na kakšno drugo kripto borzo, z izjemo Bitcoina (BTC) in Ethereuma (ETH). Toda to se bo z uvedbo kritpo borze spremenilo.

Nižje provizije

Provizije naj bi bile določene med 0% in 0,09%, limitna naročila pa ne bodo vključevala stroškov. Ni jasno, ali te stopnje veljajo za prihodnje ali trenutne storitve, saj se zdi, da te številke opisujejo Revolutove sodobne provizije za ustvarjalce in sprejemnike. Na drugi strani je navedeno, da Revolut za pretvorbe kriptovalut zaračunava enotno fiksno nadomestilo med 0,99 % in 1,99%, odvisno od načrta. Najnovejši razvoj pomeni rast Revolutovih storitev v zvezi s kriptovalutami, ki je sledila prejšnjim znižanjem. Revolut je namreč decembra 2023 omejil dostop podjetij v Združenem kraljestvu do storitev kripto valut, avgusta 2023 pa je zaradi regulativnega razvoja v obeh jurisdikcijah začasno ustavil dostop podjetij v ZDA do kripto storitev.

Uporabniki prejeli e-mail

Skoraj vsi obstoječi uporabniki platforme so prejeli elektronsko sporočilo Revoluta; v njem je navedeno, da za limitna naročila ne bodo zaračunane nobene pristojbine, za druge nakupe pa bo zaračunano do 0,09 %. Znesek, zaračunan nad transakcijo, je razmeroma nižji od zneska, ki ga za nekatere transakcije zaračuna vodilna borza kriptovalut Binance. Druga vodilna kripto borza Coinbase zaračuna 1% za celotne transakcije s kriptovalutami.

Revolut že zdaj ponuja ponuja trgovanje z več kot 80 kriptovalutami, med drugim tudi: Solana (SOL), Polygon (MATIC), Cardano (ADA), Arbitrum (ARB), Injective Protocol (INJ). Revolut namerava na svoji trgovalni platformi uvrstiti še Solanin memecoin Bonk (BONK), ki lahko v okviru kampanje »Learn and Ear« izplača 1,2 milijona dolarjev v kovancih BONK. Cena BONK-a je ob prvi novici poskočila za 13%, novica o partnerstvu pa je zajela skupnost memecoinov.