Kaj je rudarjenje kriptovalut in ali se še splača rudariti v 2023?

Home » Kaj je rudarjenje kriptovalut in ali se še splača rudariti v 2023?

Bistvo »proizvajanja« Bitcoina in ostalih proof-of-work kriptovalut je rudarjenje – postopek, ki varuje omrežje in spodbuja sodelovanje. Kripto rudarji v zameno za reševanje zapletenih enačb dobijo kriptovalute za nagrado. Toda, se rudarjenje kriptovalut še splača v 2023? Poglejmo si svet rudarjenja kriptovalut.

Ključni poudarki za (nove) kripto rudarje:

  • Z rudarjenjem lahko zaslužite kriptovaluto, brez da bi jo kupili
  • Rudarji prejmejo kriptovaluto kot nagrado za dokončanje blokov preverjenih transakcij, ki se dodajo v blockchain.
  • Za vzpostavitev rudarske naprave potrebujete grafično procesno enoto (GPU) ali integrirano vezje za posebne aplikacije (ASIC)

Tako kot pri običajnem rudarjenju je tudi pri rudarjenju kriptovalut naloga rudarja, da odkrije vire. In medtem ko je nagrada za pridobivanje zlata iz zemlje denarna vsota, pa so pri rudarjenju kriptovalut stvari nekoliko bolj zapletene. Tam je rudar nagrajen z razvozlavanjem hudičevo težke uganke. Rudarjenje kriptovalut je torej postopek, s katerim se v javni blockchain dodajajo in preverjajo bloki transakcij. To je tudi postopek, s katerim se ustvarjajo novi kripto kovanci – gre za mehanizem, ki varuje celovitost blockchaina in spodbuja sodelovanje v omrežju.

Čeprav je ta postopek doslej dosegal dobre rezultate glede zanesljivosti, pa je bil deležen tudi kritik zaradi energije, ki je potrebna za delovanje omrežja. Samo Bitcoin porabi več električne energije kot nekatere celotne države. Številne kriptovalute (kot je na primer Ethereum) zato uvajajo proof-of-work sistem, ki porabi bistveno manj energije, čeprav kralj kriptovalut Bitcoin ostaja pri starem sistemu.

V dobrih starih časih so se lahko bitcoin uporabniki pridružili rudarjenju s svojimi osebnimi računalniki. Danes je za dobičkonosno rudarjenje potrebna uporaba visoko specializiranih rudarskih naprav. Ker je samostojno rudarjenje zelo težavno, se številni rudarji odločijo, da se pridružijo rudarskemu združenju, da bi povečali svoje možnosti za pridobitev nagrade za blok, ki se nato sorazmerno razdeli med člane.

Kako deluje rudarjenje kriptovalut?

“Rudarjenje” se nanaša na preverjanje transakcij v blockchainu. Rudarji so posamezniki ali podjetja, ki vzdržujejo in preverjajo blockchain omrežje, ki podpira kriptovaluto. To počnejo tako, da dokončajo bloke preverjenih transakcij, ki se dodajo v verigo blokov; ko rudar dokonča blok, je nagrajen s kriptovaluto.

Rudarjenje bitcoinov ni več tako poceni kot nekoč, vendar to vlagateljem še vedno ne preprečuje opravljanja te dejavnosti. Nagrajevanje blokov je spodbuda, ki z legitimacijo in spremljanjem omrežja poganja transakcije kriptovalut. Ker to odgovornost izvajajo številni uporabniki po vsem svetu, je Bitcoin decentralizirana kriptovaluta, kar pomeni, da se pri svoji zanesljivosti ne zanaša na noben osrednji organ, kot sta vlada ali banka. In rudarjenje je postopek, s katerim uporabniki dosežejo soglasje o točnosti teh skupnih zapisov. Približno vsakih 10 minut omrežje ustvari dovolj transakcij, da nastane nov blok, ki je v bistvu skupek transakcij, kodiran tako, da je odporen proti ponarejanju. Uporabnik, ki uspešno vnese nov blok v evidenco, prejme nagrado za rudarjenje.

Računalniki rudarjev izvajajo kripto formule bilijonkrat na sekundo v upanju, da bodo prvi ustvarili vrednost, ki se nahaja v ozkem matematičnem območju. Uspešna izvedba te naloge odklene možnost predložitve bloka, in če drugi računalniki v omrežju ugotovijo, da je ta skladen z njihovimi zapisi, rudar dobi nagrado.

Zakaj potrebujemo rudarje?

Rudarjenje je postopek revizije in preverjanja transakcij, s čimer se prepreči problem dvojne porabe. To je pojav , kadar nekdo poskuša isti kovanec porabiti dvakrat. Pri fizični valuti ne morete kupiti pijače v lokalu z bankovcem za 10 EUR, nato pa z istim bankovcem skočiti v trgovino in kupiti nekaj živil.

Koliko zaslužijo rudarji kriptovalut?

Poglejmo si primer za Bitcoin. Vsak nov blok zagotovi rudarju nagrado za blok, ki je sestavljena iz novo ustvarjenih bitcoinov (subvencija bloka) in pristojbin za transakcije. Ker je nagrada za blok skoraj v celoti sestavljena iz subvencije za blok, to načeloma poimenujemo kar nagrada za blok.

Torej, ali se splača rudariti v 2023?

Zamisel o rudarjenju in prejemanju kriptovalute v zameno je privlačno zveneč posel. Čeprav so časi rudarjenja BTC s procesorjem računalnika minili, za sodelovanje pri rudarjenju ni vedno treba imeti fizične naprave. Pri BTC se je subvencija za blok leta 2009 začela pri 50 BTC in se na vsakih 210.000 blokov – približno štiri leta zmanjša za polovico. Zaradi teh prepolovitev se je nagrada za rudarjenje leta 2012 zmanjšala na 25 BTC, nato na 12,5 BTC leta 2016 in nazadnje na 6,25 BTC leta 2020. Naslednja polovična razdolžitev se pričakuje leta 2024. Od maja 2021 dalje nagrada za blok rudarjem zagotavlja približno 300.000 USD na blok. Če želite izvedeite več o Bitcoin prepolovitvi oz. halveningu, si lahko preberete naš članek.

Katero opremo potrebujem za rudarjenje kriptovalut?

Kriptovalute lahko rudarite z napravami CPU, GPU, FPGA ali ASIC. Nekatere altcoine je še vedno mogoče rudariti s karticami z grafičnimi procesorji. Tudi FPGA so lahko možnost, odvisno od algoritma rudarjenja, težavnosti in stroškov električne energije. Toda ko gre za bitcoin, so ASIC naprave najučinkovitejše. Poglejmo si različne metode rudarjenja kriptovalut.

1. CPU

Gre za eno najbolj učinkovitih dolgoročnih možnosti rudarjenja kriptovalut. Procesorji delujejo kot vsestranski čip, ki je odgovoren za distribucijo ukazov med različnimi deli računalnika. Domače rudarjenje kriptovalut s procesorjem je mogoče pri kovancih, kot so Monero, Zcash in Byte, vendar bo to počasen proces, stroški električne energije pa so lahko višji od vrednosti kovancev, ki jih lahko rudarite. Evergreen Miner v2 ponuja možnost rudarjenja plug-and-play, ki v povprečju prinese približno 50 EUR na mesec. Cene se gibljejo od 300 EUR za zelo osnovni komplet Starter Kit do 2800 EUR za komplet Starter Kit Pro, ki zagotavlja rudarsko opremo, ki ni glasna, ne proizvaja veliko toplote in ne porabi veliko za delovanje.

2. GPU

Grafični procesorji lahko služijo različnim namenom, vendar se v osnovi uporabljajo za obdelavo grafike in njen prikaz na zaslonu. Kompleksna opravila lahko razdelijo na več manjših in tako povečajo zmogljivost. Večina navdušencev nad kriptovalutami je dolgo časa rudarila z grafičnimi karticami, toda zdi se, da so ti časi mimo. Priznani kripto youtuber VoskCoin v svojem videu ugotavlja, da danes obstajajo le štiri grafične kartice, ki zaslužijo več denarja, kot porabijo električne energije, in kljub ceni do 2000 EUR nobena ne zasluži več kot 24 centov na dan.

3. ASIC

ASIC so integrirana vezja, specifična za uporabo – kar pomeni, da so ti računalniki zasnovani za en sam namen. Naprave za rudarjenje ASIC so v celoti namenjene rudarjenju kriptovalut. ASIC so manj prilagodljivi in dražji od FPGA, vendar so zaradi svojih stopenj znanih kot hash rate in ravni porabe energije najučinkovitejša možnost za rudarjenje bitcoinov.

Kaj pa račun za elektriko?

Če nimate poceni vira električne energije, je mogoče, da bodo vaši stroški rudarjenja presegli vašo nagrado. ASIC se razlikujejo po ceni, učinkovitosti in zmogljivosti, zato morate pred začetkom opraviti domačo nalogo. Kot primer lahko navedemo, da se pri pogosto uporablja ASIC AntMiner S9, ki se je januarja 2022 prodajal po ceni okoli 700 EUR.

Poglejmo si rudarjenje bitcoina z zgoraj omenjenim AntMiner 9. Platforma NiceHash izračunava, da bi lahko AntMiner S9 na podlagi cen januarja 2023 (cena elektrike za gospodinjstva v Sloveniji po uradnih podatkih  = približno 0,21 EUR/kWH) v enem mesecu prinesel približno 34,5 EUR v BTC, toda porabil za 207,4 EUR elektrike, kar skupno pomeni 172,9 EUR izgube. Vendar pa to ne pomeni nujno, da se rudarjenje bitcoina ne izplača. Ti izračuni se lahko spremenijo, če se cena električne energije zniža ali če se vrednost bitcoina poveča. Če verjamete, da se bo vrednost Bitcoina sčasoma zvišala, lahko svoje mesečne izgube obravnavate kot dolgoročno naložbo.

4. FPGA

FPGA je mogoče programirati in reprogramirati za različne funkcije in aplikacije. So prilagodljivi in cenovno dostopnejši od ASIC, vendar so manj učinkoviti pri rudarjenju kriptovalut.

5. 5G

VoskCoin omenja tudi rudarske naprave Bobcat, kot je Bobber 500, kot način za rudarjenje Heliuma (HNT) z uporabo mobilnega omrežja 5G in brezžične pokritosti LoRaWAN, vendar ne kot zelo zanimivo ali donosno možnost – je pa zelo enostavna možnot. Rudarjenje HNT poteka tako, da na okno doma ali v pisarni preprosto namestite napravo. »Vroče točke« zagotavljajo kilometre brezžične omrežne pokritosti za milijone naprav v vaši okolici z uporabo tehnologije Helium LongFi, za to pa ste nagrajeni v HNT. Ta opcija sprva ni donosna, toda če verjamete v HNT, se vam lahko dolgoročno splača.

Rudarski bazeni (mining pools)

Rudarski bazeni omogočajo, da več rudarjev združi svoja prizadevanja pri rudarjenju bitcoinov. Sčasoma je rudarjenje bitcoinov postalo vse težje in zahteva vse več virov. Zato je z združevanjem virov lažje in ceneje postati Bitcoin rudar. V teh bazenih številni udeleženci v omrežju združijo svojo računalniško moč v skupno prizadevanje. Nagrade za bloke se nato razdelijo med člane združenja sorazmerno s količino računalniške moči, ki so jo prispevali. Običajno rudarski bazen tudi zadolži koordinatorja, ki poskrbi, da rudarji ne zapravljajo hash moči, in udeležencem izplača nagrade.

Kako se pridružiti rudarskemu bazenu?

Postopek včlanitve v rudarski bazen se morda zdi zapleten, tehničen in zastrašujoč, vendar je precej preprost. Bazen z visokokakovostno podporo uporabnikom bo novega rudarja vodil skozi celoten postopek. Rudarskemu bazenu se lahko pridružite z lokalno strojno opremo, v tem primeru boste morali programsko opremo konfigurirati za sodelovanje z drugimi rudarji. Postopek običajno vključuje prijavo računa in povezavo s strežnikom rudarskega združenja.

Rudarskemu bazenu se lahko pridružite po naslednjih korakih:

  • Izberite mining pool, ki se mu želite pridružiti
  • V svojo rudarsko programsko opremo vnesite naslov Stratum skupine
  • Povežite denarnico, ki bo prejemala izplačila iz bazena
  • Konfigurirajte svoje naprave za izbrani bazen.

Če že imate napravo za rudarjenje, je Binance Pool lahko dober kraj za začetek rudarjenja BTC in drugih kriptovalut (ki temeljijo na algoritmu SHA-256). Vaša rudarska platforma bo samodejno preklapljala med BTC, BCH in BSV, da bi povečala vaše donose, ki se izplačujejo v BTC.

Cloud mining ali rudarjenje kriptovalut v oblaku

Lahko se tudi pridružite »farmi« za rudarjenje v oblaku (Cloud Mining), pri čemer strojno in programsko opremo prepustite lastnikom farme in se tako izognete tehničnim podvigom. Na splošno je rudarjenje v oblaku običajno sestavljeno iz tega, da plačate nekomu drugemu, da rudari v vašem imenu. Od lastnika kmetije se nato pričakuje, da bo z vami delil dobiček. Vendar je ta možnost zelo tvegana, saj ni nobenega zagotovila, da se vam bo naložba povrnila. Številne storitve rudarjenja v oblaku so se izkazale za prevare, zato bodite previdni.

Katere kriptovalute lahko rudarim doma?

No, rudarjenje bitcoinov na domačem računalniku ni več izvedljivo, lahko pa druge kriptovalute še vedno rudarite doma – če ste se le pripravljeni potruditi.

1. Dogecoin (DOGE)

Čeprav je Dogecoin (DOGE) memecoin brez prave uporabe v svetu, pa je to postal priljubljeni altcoin z veliko bazo privržencev, med katerimi je tudi Elon Musk. DOGE je zasnovan tako, da vsako leto doda nove kovance v obrok,  medtem ko je ponudba bitcoina omejena na 21 milijonov kovancev. To je dodatna spodbuda za vse, ki ga rudarijo.

Kako rudariti Dogecoin (DOGE)?

Najprej si zagotovite denarnico za shranjevanje zaslužka. Prenesete lahko denarnico Dogecoin core ali pa na spletnem mestu poiščete druge primerne spletne denarnice. Pri rudarjenju z uporabo procesorja se najbolje obnese programska oprema CPU, kot smo omenili zgoraj. Rudarjenje na ta način je mogoče, čeprav počasno. Za povečanje hitrosti rudarjenja lahko uporabite grafične kartice. Kartice AMD in Nvidia so vaša najboljša izbira. Če se odločite za rudarjenje s pomočjo grafičnega procesorja, morate uporabiti programsko opremo cgminer ali cudaminer.

Čeprav je individualno rudarjenje izvedljivo, je priporočljivo, da se včlanite v rudarski bazen, saj lahko izkoristite večjo procesorsko moč in hitrost ter tako ustvarite višje donose iz rudarjenja. Po rudarjenju lahko z Dogecoinom trgujete na borzah, kot sta Binance in Bitstamp.

2. Ethereum Classic (ETC)

Glavni cilj projekta Ethereum Classic je bil zagotoviti preživetje prvotnega Ethereum blockchaina in ponuditi alternativo ljudem, ki se niso strinjali znovo proof-of-stake metodo – zaradičesar rudarjenje standardnega Ethereuma ni več mogoče. To je bila dobra novica za Ethereum Classic, saj se lahko sredstva, ki so se uradno uporabljala za rudarjenje ETH, zlahka uporabijo za rudarjenje ETC.

Kako rudariti Ethereum Classic (ETC)?

Rudarjenje Ethereum Classic je skoraj identično rudarjenju Ethereuma ter podpira isto strojno in programsko opremo za rudarjenje. Če ste bili Ethereuma, lahko začnete rudariti ETC z obstoječo strojno opremo tako, da preprosto preklopite na rudarski bazen, ki podpira Ethereum Classic. Karse tiče programske opreme, je algoritem za proof-of-work rudarjenje za omrežje Ethereum Classic ETCHash. Za dobičkonosno rudarjenje Ethereum Classic lahko uporabljate dve glavni vrsti strojne opreme:

GPU: Na splošno so najboljše grafične kartice za rudarjenje Ethereum Classic energetsko najbolj učinkovite kartice z vsaj 4 GB pomnilnika. Kartico lahko poiščete tako, da vtipkate »Best GPUs for mining Ethereum Classic in 2023« v Google.

ASIC: Na voljo je vrsta rudarskih naprav ASIC za Ethereum Classic, ki poiščete tako, da vtipkate »ETHash ASIC Miners 2023« v Google.

Več o rudarjenju Ethereum Classic si lahko preberete na njihovi uradni spletni strani.

3. Monero (XMR)

Monero (XMR) je priljubljena anonimna digitalna valuta. Poleg tega je bilo omrežje tega altcoina zasnovano posebej tako, da se upira razvoju ASIC-ov, specifičnih za Monero. Zato je zelo primeren za rudarjenje z domačim računalnikom.

Kako rudariti Monero (XMR)?

Za začetek morate najprej prenesti denarnico, v katero boste shranili svoje kovance. Priporočljivo je, da uporabite uradni odjemalec Monero GUI. Po tem je naslednji korak prenos programske opreme za rudarjenje, ki podpira Monero, kot je MultiMiner. Program MultiMiner je med najlažjimi za uporabo, vendar so na spletu na voljo tudi druge možnosti rudarjenja. Po rudarjenju sta med borzami, ki trgujejo z Monero, tudi Binance in Bitstamp.

Rudarjenje kriptovalut – Ko potegnemo črto

Torej, ali se splača rudariti v 2023? Kot smo videli tekom članka, opstajajo številne možnosti rudarjenja. Seveda so časi rudarjenja Bitcoina z osebnim računalnikom mimo, toda še vedno se lahko pridružite rudarskemu bazenu. Če pa vam rudarjenje Bitcoina ne diši, , pa lahko rudarite ostale kriptovalute, kot so Helium, Ethereum Classic, Monero, Dogecoin … Rudarjenje kriptovalut od doma je lahko odličen način za zaslužek. Potrebovali boste razmeroma preprosto opremo, ki jo zlahka dobite, delo pa je preprosto. Previdno izberite kriptovaluto in opremo ter bodite pozorni na porabo energije in stroške, povezane z rudarjenjem. Da bi povečali svoje možnosti za dobičkonosnost, je pomembno tudi, da ste obveščeni o spremembah na trgu. In da spremljate težavnostne stopnje kriptovalut, ki jih rudarite. Nato po potrebi prilagodite svojo strategijo rudarjenja in zagotovite, da vedno rudarite najbolj donosne kripto valute. No, ko imate vse to pokrito, pa naj se kripto zabava začne!

Pogosta vprašanja

Kaj potrebujem za rudarjenje kriptovalut?

Ali lahko rudarim Bitcoin od doma?

Katere kriptovalute so najlažje za rudariti?

Katere so metode rudarjenja kriptovalut?

Katere so najboljše rudarske naprave za začetnike?