Salvador: Bitcoin obveznice prejele regulativno zeleno luč

Home » Salvador: Bitcoin obveznice prejele regulativno zeleno luč
el salvador bitcoin

Bitcoin ETF niso osamljena bullish novica za ceno Bitcoina. V Salvadorju bodo Bitcoin obveznice predvidoma izdane v prvem četrtletju leta 2024, kar je nakazal njihov predsednik Nayib Bukele.

Z nedavno regulativno odobritvijo Bitcoin obveznic v Salvadorju, pogovorno imenovanih kot »Vulkanske obveznice«, je prišlo do revolucionarnega premika na področju zbliževanja digitalnega premoženja in nacionalnih finančnih sistemov. Salvadorjev prodor v nacionalne obveznice, podprte s kriptovalutami, bi namreč lahko potencialno postavil novo paradigmo na področju finančnih inovacij in upravljanja državnega dolga. Obveznice bodo ponujene na borzi Bitfinex Securities, reguliranem oddelku kripto borze Bitfinex.

Država je leta 2021 postala slavna v kripto skupnosti in širše, ko je Bitcoin razglasila za legalno sredstvo, njihov libertarni predsednik Nayib Bukele pa je začel v imenu države kupovati Bitcoin v višini več kot 120 milijonov dolarjev. Na začetku se mu je marsikdo posmehoval, a danes se cena Bitcoina vrti okoli 42.000 dolarjev, Salvadorjev Bitcoin balans pa je v plusu za več 10 milijonov.

Vulkanske obveznice kot ideja iz 2021

Zamisel o vulkanskih obveznicah je leta 2021 predstavil predsednik Nayib Bukele po sprejetju Bitcoina kot zakonito plačilno sredstvo. Ta pobuda je del širše strategije za zbiranje 1 milijarde dolarjev, predvsem za podporo industriji rudarjenja bitcoinov, ki jo poganja obnovljiva geotermalna energija, pridobljena iz državnih vulkanov. Koncept je bil revolucionaren, saj je želel z Bitcoini okrepiti finančni položaj države in financirati inovativne projekte, vključno z gradnjo mesta »Bitcoin City« – koncept, ki urbanistično načrtovanje združuje s kriptovalutami in okoljsko zavestjo obenem.

Z vulkanskimi obveznicami naj bi se trgovalo na borzi Bitfinex Securities. Gre za prvi primer nacionalne obveznice, podprte s kriptovaluto. Zasnova obveznice je precej nova, saj ponuja letni donos in se prodaja v tranšah, da bi bila dostopna širokemu krogu vlagateljev. Obveznice naj bi imele 10-letno ročnost in 6,5% letni donos. Ta pobuda pomeni pomemben napredek pri vključevanju kriptovalut v glavne finančne instrumente in še dodatno pritiska na bikovsko razpoloženje okoli Bitcoin ETF.

Na poti do uvedbe teh obveznic je bilo veliko zamud, sprva so bile načrtovane za marec 2022. Te ovire, ki jih je mogoče pripisati dejavnikom, kot so nihanje cene bitcoina in regulativne ovire, so zdaj premagane. Z vzpostavljeno zakonodajno podporo so vulkanske obveznice na pragu izdaje, kar pomeni novo poglavje v salvadorski finančni zgodbi. Poleg tega je pobuda Salvadorja pionirsko prizadevanje na svetovni ravni. Morda bo navdihnila druge države, da raziščejo podobne poti, zlasti tiste, ki želijo diverzificirati svoje finančne strategije in izkoristiti digitalno premoženje v svoj prid.

Gre za drugo večjo Bitcoin potezov zadnjih tednih. Pred tem je Salvador začel izvajati program »Freedom VISA«, v okviru katerega bo na leto omogočil bivanje največ 1.000 ljudem, ki bodo vložili vsaj 1 milijon dolarjev v bitcoinih ali stabilnih kovancih Tether (USDT).

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5