Salvador praznuje 1 leto »Bitcoin zakona«

Home » Salvador praznuje 1 leto »Bitcoin zakona«

1 leto mineva od znamenitega mejnika v kripto svetu, ko je Salvador sprejel Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo. Danes je cena Bitcoina približno 60% nižja od takrat, toda to (v nasprotju s številnimi mnenji) ne pomeni, da se poteza ni obnesla.

Morda je kar težko verjeti, da mineva že leto, odkar je Salvador kot prva država na svetu z uveljavitvijo bitcoin zakona sprejel bitcoin (BTC) kot zakonito plačilno sredstvo. 3 mesece je minilo med predlogom zakona v parlamentu in njegovo uveljavitvijo 7. septembra 2021. Salvadorski predsednik Nayib Bukele, je ob potezi obljubil, da bo sprejetje Bitcoina koristilo 70 % lokalnega prebivalstva, ki leta 2021 nima dostopa do bančnih storitev.

Salvadorska vlada je Bitcoin izpostavila tudi kot orodje za privabljanje tujih naložb, ustvarjanje novih delovnih mest in zmanjšanje odvisnosti gospodarstva države od ameriškega dolarja. Danes se lahko že vprašamo o trenutnih dejanskih koristih sprejetja Bitcoina v Salvadorju, saj je Bitcoin izgubil približno 60 % vrednosti, odkar je država sprejela kriptovaluto kot zakonito plačilno sredstvo.

Za primerjavo: Na današnji dan pred enim letom se je cena BTC gibala okoli 46.000 dolarjev, 6. septembra 2021 je salvadorska vlada opravila svoj prvi nakup bitcoinov in kupila 200 BTC za 10,36 milijona dolarjev oziroma po povprečni ceni 51.800 dolarjev. To je v velikem nasprotju s trenutnimi cenami BTC, saj je Bitcoin v sredo padel pod 19.000 dolarjev.

Toda preden kritiziramo, si zapomnimo osnovni dejavnik – eksperiment je star šele 1 leto.

Bitcoin zakon: Dobre stvari

Prva stvar, za katero je treba pohvaliti Salvador: Bitcoin je tam zakonito plačilno sredstvo. Njegovi državljani imajo neposreden dostop do najboljšega denarnega sistema, kar jih je bilo kdaj koli izumljenih. Vlada je prva, ki odkrito kopiči »najbolj redko premoženje na svetu«. To je že samo po sebi izjemno. Poleg tega so se izognili skušnjavi digitalnega tiskarskega stroja in ostajajo samo pri bitcoinih. Poleg tega c letu, ko vse države pod soncem poročajo o rekordni inflaciji, Salvador ostaja v zelenih številkah.

Naslednja dobra stvar je plaža Bitcoin Beach. Ljudje od tam so v krogih bitcoinov zvezdniki po vsem svetu. Bili so stalnica zadnjih konferenc o bitcoinih, njihova zgodba pa je običajno deležna dodatnih pohval v tisku in na Twitterju. Sam projekt Bitcoin Beach, ki je navdih za salvadorski zakon o bitcoinih, se še naprej razvija. Krepi se in pomaga podobnim projektom, da sledijo njihovim stopinjam. To ponovno kaže na nov nivo adopcije.

Bitcoin zakon: Slabe stvari

Poraja se vprašanje – je Bitcoin City izvedljiv projekt? No, model, ki ga je nekoč pokazal predsednik Bukele, je videti skoraj komično masiven. Vlada bi morala za njegovo izgradnjo zastaviti večino svojega družbenega in gospodarskega kapitala. In bitcoin bi se moral med gradnjo odlično izkazati. In potem je tu še problem centralno načrtovanih mest kot koncepta, itd.

Poleg tega je treba omeniti tudi t.i. »vulkanske obveznice«, ki naj bi financirale celotno operacijo, in uporabo salvadorskega bitcoin zakona. Vlada se je soočila z ostrimi kritikami zaradi večkratne zamude, vendar so se morda izognili bombi. Izdaja vulkanskih obveznic na začetku medvedjega trga bi bila katastrofalna.

Najslabša stvar pri delovanju salvadorskega zakona o bitcoinih je bil ekosistem Chivo. Zlasti denarnica. Prvič, ni potrebna in spominja na stvar centralne banke. Drugič, bila je slabo izvedena in veliko ljudi je izgubilo dolarje ali BTC in jih nikoli ni dobilo nazaj. Poleg tega je bila interoperabilnost z drugimi denarnicami omrežja Lightning najpomembnejša in bi morala biti prednostna naloga. Po poročanju je denarnica Chivo prilagojena za ravnanje z digitalnimi dolarji, BTC pa je v drugem planu.

Dodaj odgovor