Sam Bankman-Fried: Kaj morete vedeti o sojenju največji kripto goljufiji v zgodovini?

Home » Sam Bankman-Fried: Kaj morete vedeti o sojenju največji kripto goljufiji v zgodovini?

Začelo se je sojenje 31-letnemu ustanovitelju propadle borze FTX, ki se spogleduje s kar 110 leti za zapahi. Poglejmo, kako je Sam Bankman-Fried prišel do te točke.

Ključni poudarki:

 • Kripto borza FTX je propadla lanskega novembra, sredstva strank v višini 8,9 milijarde dolarjev pa so izginejo v eni največjih goljufij v zgodovini
 • Bankman-Fried si za svoj luksuzni življenjski slog od borze posodil vsaj 1 milijardo dolarjev ter odobril posojila svojim staršem in sodelavcem
 • Dogodek je pripomogel h kruti kripto zimi
 • Bankman-Fried in nekdanji sodelavci se zdaj soočajo z več obtožbami, ki bi se lahko končale s kar 110 leti zaporne kazni

»Čudežni deček« in »dobrodelni milijarder« Sam Bankman-Fried

Samu Bankmanu-Friedu, ki je bil nekoč razglašen za kripto čudežnega dečka, zdaj sodijo v 13 točkah obtožnice zaradi goljufije in zarote, povezanih predvsem z domnevnim slabim upravljanjem ali napačno razporeditvijo sredstev strank kripto borze FTX. Vendar pa je Bankman-Fried v nasprotju s svojim prejšnjim priznanjem trenutno vpleten v obtožbe o goljufiji in zaroti, kar ponazarja stalne razprave in strahove, povezane s še neurejenim svetom kriptovalut.

Bankman-Fried je leta 2017 soustanovil družbo Alameda Research, leta 2019 pa borzo kriptovalut FTX in se hitro povzpel med pomembneže na področju kriptovalut. Odigral je ključno vlogo pri tem, da se je kriptovaluta prebila v središče pozornosti, predvsem pa je vplival na to, da se je Super Bowl 2022 skupaj z drugimi oglaševalci poimenoval Crypto Bowl. Spomnimo, s kripto borze je bilo povezanih veliko znanih osebnosti:

 • Tom Brady in Gisele Bündchen: NFL igralec in supermodel sta lastnika delnic FTX.
 • Stephen Curry: NBA zvezdnik, ki je bil globalni ambasador blagovne znamke FTX.
 • Shaquille O’Neal: upokojeni NBA zvezdnik in poslovnež, ki je bil tudi naveden kot ambasador FTX.
 • Larry David: komik, ki je igral v oglasu za FTX na Super Bowlu.
 • Naomi Osaka: Teniška prvakinja, ki je bila ambasadorka blagovne znamke FTX.
 • David Ortiz: nekdanji igralec bejzbola, ki je podprl FTX na Twitterju.
 • Kevin O’Leary: Shark Tank osebnost in navdušenec nad kriptovalutami, ki je promoviral FTX na družbenih omrežjih.

S kakšnimi obsodbami se sooča SBF?

Novembra 2022 so se pojavile špekulacije, da je velik del večmilijardnih sredstev družbe Alameda Research v lastni kriptovaluti FTT, ki ga je uvedla borza FTX. Glede na to, da sta imeli FTX in Alameda večino FTT, ki so bili na voljo na trgu, je to kazalo, da bi lahko bila Alameda močno izpostavljena morebitni razprodaji FTT.

Po pojavu teh ugibanj se je razpletel niz dogodkov, ki so privedli do propada FTX in Alameda, izbrisa približno 20% vrednosti trga kriptovalut, vrhunec pa je bila aretacija Bankmana-Frieda. Po teh govoricah je ustanovitelj kripto borze Binance Changpeng Zhao izjavil, da namerava odprodati svoja sredstva FTT, vredna približno 580 milijonov dolarjev. Zaradi te odločitve je vrednost FTT padla za 75%, kar je sprožilo besnenje zaskrbljenih vlagateljev na borzi FTX. Borza FTX ni bila pripravljena na nenaden porast zahtevkov za izplačilo. Poročila so kmalu pokazala, da je izginilo do 10 milijard dolarjev, ta epizoda pa bo postala pomembno poglavje v zgodovini kriptovalut.

Časovnica klavrnega propada FTX in SBF:

2017: Pri rosnih 25 letih v ZDA rojen Bankman-Fried skupaj s Taro Mac Auley ustanovi podjetje Alameda Research, pri čemer preide z mesta kvantitativnega trgovca pri Jane Street Capital in kratkega dela v Centru za efektivni altruizem.

2019:

 • Maj – Bankman-Fried se poveže z nekdanjim uslužbencem Googla Garyjem Wangom in ustanovi borzo kriptovalut FTX, ki ima sedež na Bahamih ter je registrirana na Antigvi in Barbudi.
 • Julij – žeton FTT debitira, najprej zasebno, nato javno, in uporabnikom ponudi znižanje menjalnih provizij.
 • Avgust – FTX si zagotovi 8 milijard dolarjev vredno zagonsko rundo, v katero vlagajo Pantera Capital, Sequoia Capital, Digital Currency Group, Binance in drugi.

2020:

 • Oktober – FTX uvede trgovanje z delnicami za izvedene finančne instrumente Tesla, Apple in Amazon.
 • December – FTX ponudi delnice v obliki žetonov za pet podjetij s področja konoplje.

2021:

 • Julij – FTX ima več kot milijon uporabnikov, po obsegu trgovanja pa je na tretjem mestu na svetu. Po zbiranju dodatnih 900 milijonov dolarjev prevzame delež zgodnjega vlagatelja Binance, tako da ima Zhao v FTT 580 milijonov dolarjev.
 • Oktober – FTX zbere 420 milijonov dolarjev tveganega kapitala, kar podjetje ovrednoti na 25 milijard dolarjev. Bankman-Fried se uvrsti na Forbesov seznam milijarderjev, njegova vrednost je ocenjena na 22,5 milijarde dolarjev.
 • Do konca leta 2021 je Bankman-Friedovo premoženje ocenjeno na 26 milijard dolarjev, večinoma zaradi deležev FTX in FTT. FTX sklene marketinške pogodbe s formulo 1, ekipami esporta in športnimi zvezdniki.

2022:

 • Januar – FTX predstavi FTX Ventures, tvegani sklad v vrednosti 2 milijardi dolarjev, in doseže oceno 32 milijard dolarjev.
 • Februar – na tekmi NFL Super Bowl je prikazanih več oglasov za kriptovalute, vključno z oglasom FTX, v katerem nastopa Larry David.
 • Maj – Do takrat univerza Stanford, kjer sta zaposlena Bankman-Friedova starša, od FTX prejme 5,5 milijona dolarjev.
 • Julij – Bankman-Fried pomaga kriptopodjetjem v težavah: podjetju BlockFi posodi 250 milijonov dolarjev, podjetju Voyager Digital pa odobri kredit v višini 200 milijonov dolarjev.
 • September – Bloomberg opozori na morebitne konflikte pri arbitražnem trgovanju z bitcoini, ki ga je Alameda opravljala za FTX. Bankman-Fried zagovarja zagotavljanje likvidnosti družbe Alameda.
 • November – svet kriptovalut pretrese niz dogodkov, ki se začnejo z razkritimi dokumenti družbe Alameda in končajo z Bankman-Friedovim odstopom in stečajem družbe FTX.
 • December – Bankman-Fried je aretiran, obtožen in nato izpuščen na prostost.

2023:

 • Januar – sojenje proti Bankmanu-Friedu je bilo po njegovem priznanju krivde razpisano za oktober.
 • Februar – Nishad Singh, inženirski direktor družbe FTX, prizna krivdo, kar lahko okrepi primer proti Bankmanu-Friedu.
 • Avgust – Bankman-Friedova varščina je preklicana zaradi domnevnih sumov prirejanja prič.
 • Oktober: Začne se sojenje

Kakšne so obtožbe proti SBF?

 • Goljufija in zarota: Bankman-Fried je obtožen 13 goljufij in zarote. Te obtožbe se vrtijo okoli domnevnega slabega upravljanja in/ali poneverbe kripto imetja strank borze FTX.
 • Poneverba sredstev: Ministrstvo za pravosodje ZDA trdi, da si je Bankman-Fried protipravno prisvojil vloge strank v vrednosti več milijard dolarjev. Ta sredstva naj bi bila uporabljena za financiranje razkošnega življenjskega sloga, nakup političnega vpliva in financiranje drugih podvigov.
 • Nezakonita posojila: V zadevi Bankman-Fried je osrednjega pomena zakonitost posojil. Tožilci trdijo, da je Alameda, še eno podjetje, ki ga je soustanovil Bankman-Fried, uporabilo sredstva strank FTX za kritje svojih stav na trgu kriptovalut.
 • Druge obtožbe: Bankman-Fried se sooča z obtožbami, ki vključujejo zaroto z namenom goljufije na strankah FTX in posojilodajalcih družbe Alameda research, zaroto z namenom goljufije na strankah FTX in Alameda research, zaroto z namenom goljufije na strankah FTX v zvezi z nakupom in prodajo izvedenih finančnih instrumentov, zaroto z namenom goljufije na vlagateljih FTX z vrednostnimi papirji in zaroto z namenom pranja denarja.

Sojenje je pritegnilo veliko medijske pozornosti, saj so o njem poročali novinarji iz najpomembnejših medijev – New York Times, BBC, The Guardian, Fox News, The Washington Post… Prvi dan sojenja je tožilstvo predstavilo priče, ki so pričale o svojih izkušnjah z družbo FTX. Ena od prič, pariški trgovec s kakavom, je povedal, da so ga prepričali oglasi FTX in Bankman-Friedovo prepričanje, da je borza varen kraj za deponiranje njegovega denarja. Vendar ni pričakoval, da bo do njegovih sredstev dostopal kdo drug kot on – kar se je zgodilo s sredstvi milijonov uporabnikov. Druga priča, Adam Yedidia, nekdanji sodelavec Bankmana-Frieda, je razkril, da je odstopil od FTX, ko je izvedel za domnevno poneverbo sredstev.

Odzivi kripto skupnosti: To ni sojenju kriptosektorju, ampak posamezniku

Mnogi v kriptografski industriji menijo, da je sojenje odvračanje pozornosti, in se želijo distancirati od polemik, povezanih s FTX in Bankman-Friedom. Noelle Acheson, kriptoanalitičarka, ki je prej delala pri kriptoposredniški družbi Genesis, je izrazila mnenje, da je sojenje prava »galaktična sramota« za kripto industrijo. Poudarila je, da mora panoga preseči to poglavje in po koncu sojenja začeti znova.

V skupnosti kriptovalut je zaskrbljujoč občutek, da se sodi celotni industriji in ne le posamezniku. Sheila Warren, izvršna direktorica Sveta za inovacije na področju kriptovalut, pravi, da se ji ideja, da se sodi kriptovalutam, zdi smešna. Sodi se namreč posamezniku. Mnogi menijo, da domnevnih dejanj Bankmana-Frieda ne bi smeli obravnavati kot odraz širše industrije kriptovalut. Medtem ko se mediji pogosto osredotočajo na lik Bankmana-Frieda ter zapletenost njegovih odnosov in poslov, nekateri v kripto skupnosti menijo, da bi moral biti pravi poudarek na škodi, ki je bila povzročena strankam propadle FTX. Najbrž to, da je tožilstvo svoj primer začelo s pričanjem nekdanje stranke FTX, ki je na omenjeni kripto borzi izgubila 100.000 dolarjev, to še dodatno poudarja.

Polemike, ki jih za kripto svet sproža to sojenje

Proces je sprožil vprašanja o prihodnosti industrije kriptovalut. Obstajajo pomisleki, da bi lahko negativna publiciteta v zvezi s sojenjem vplivala na ugled industrije in privedla do strožjih predpisov. Obstaja pa tudi upanje, da bi lahko sojenje služilo kot lekcija, ki bi industrijo spodbudila k sprejetju boljših praks in večji pazljivosti v prihodnosti.