Sam Bankman Fried spet v zapor

Home » Sam Bankman Fried spet v zapor

FTX sage še ni konec. Neslavni ustanovitelj propadle kripto borze FTX, Sam Bankman Fried, se iz hišnega pripora seli nazaj v zapor, saj naj bi poskušal tekom sodnega procesa vplivati na priče.

Vse kaže, da nekdanji »efektivni altruist in najbolj radodarni milijarder« Sam Bankman Fried (31), ki je s svojim manipulativnim vodenjem kripto borze FTX  oškodoval na milijone ljudi, še ni dosegel dna. Kljub temu pa mu je bil zahvaljujoč 250 milijonov dolarjev težke varščine v času na sojenje odobren hišni pripor. Toda zvezni sodnik je v petek popoldne preklical njegovo izpustitev na podlagi varščine in dejal, da je nekdanji kripto kralj očitno poskušal vplivati na priče. V zadnjih nekaj mesecih naj bi poslal kar 100 mailov in opravil več kot 1000 klicev s pripadniki medijev.

Sodnik z okrožnega sodišča ZDA za južno okrožje New Yorka je izjavil, da je Bankman-Fried pripravljen tvegati, da bo prestopil mejo, da bi prišel prav do meje, kjer koli že je.  Ministrstvo za pravosodje meni, da sta Bankman-Friedovo navezovanje stikov z nekdanjim glavnim svetovalcem družbe FTX.US Rynom Millerjem in uporaba navideznega zasebnega omrežja za, po besedah njegove obrambne ekipe, gledanje Super Bowla dovolj, da je treba spremeniti pogoje varščine. Zadnja kapljica pa je bila, da je Bankman-Fried z New York Timesom delil del zasebnega dnevnika Caroline Ellison, nekdanje izvršne direktorice družbe Alameda Research in istočasno njegove ljubimke.

Kako je Fried ogoljufal uporabnike borze FTX

Najprej je treba razumeti bliskovit vzpon Sama Bankmana-Frieda. Nekdanji trgovec na Wall Streetu se je podal na področje kriptovalut z ustanovitvijo FTX in Alameda Research in hitro zaslovel. S FTX je predstavil borzo kriptovalut, ki je hitro pridobila na veljavi, z Alameda Research pa je pokazal svojo spretnost pri trgovanju s kriptovalutami in zagotavljanju likvidnosti. Pred propadom je bil FTX ena največjih platform za trgovanje s kriptovalutami na svetu, ki so jo podpirale znane osebnosti in se je pojavljala v oglasih za Super Bowl.

Prvi znaki težav so se pojavili, ko so se pojavila poročila o morebitnih nepravilnostih pri poslovanju borze FTX. Obtožbe so segale od tržne manipulacije, nepoštenih trgovalnih praks do neskladnosti z zakonodajo. Svet kriptovalut, ki je znan po svoji nestanovitnosti, je resnost teh obtožb glede na položaj FTX v panogi kljub temu pretresla. SBF se je zaradi vse večjega pompa oglasil v družabnih medijih in na drugih platformah, da bi branil svoj osebni ugled in ugled družbe FTX. Odločno je zanikal kakršno koli kršitev in poudaril zavezanost FTX k preglednosti in etičnim praksam. Njegovi jasni in s podatki podprti odgovori so v različnih delih skupnosti naleteli tako na podporo kot na skepso.

Debakel FTX je polariziral skupnost kriptovalut. Na eni strani so se pojavili trdni zagovorniki SBF in FTX trdili, da so te obtožbe del večje kampanje za obrekovanje, katere cilj je zadušiti inovacije in konkurenco v blockchain prostoru. Nasprotniki pa so v tem videli priložnost za poudarjanje potrebe po strožjih predpisih in nadzoru v panogi, ki pogosto velja za “divji zahod” financ. Vlade in regulativni organi po vsem svetu so to izkoristili kot priložnost (kot prej s propadom projekta Terra LUNA) za natančnejši pregled poslovanja s kriptovalutami, kar je privedlo do burnih razprav o ravnovesju med inovacijami in regulacijo.

To, da je Bankman-Fried pred sojenjem odšel v zapor, še ne pomeni, da bo šel v zapor tudi po sojenju. Moral bi biti spoznan za krivega vsaj ene od obtožb, ki so bile proti njemu vložene, in po tem obsojen na zaporno kazen. V tem primeru bi lahko za zapahi preživel med 15 in 30 let.