Sam Bankman-Fried spoznan za krivega v sojenju zaradi FTX goljufije

Home » Sam Bankman-Fried spoznan za krivega v sojenju zaradi FTX goljufije
ftx

Porota je v New Yorku nekdanjega kripto kralja spoznala za krivega goljufije, zarote in pranja denarja v vseh 7 točkah obtožnice. Kazen bi lahko znašala 115 let.

Sam Bankman-Fried, ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor zdaj že ukinjene borze kriptovalut FTX, je bil v prelomni odločitvi, ki bo v naslednjih letih odmevala v industriji, spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice. Sodba, ki jo je po pettedenskem sojenju izrekla newyorška porota, pomeni pomemben trenutek v pravnem obračunu za enega najbolj dramatičnih zlomov v zgodovini financ.

Bankman-Fried, ki je nekoč stal na čelu kripto revolucije in bil označen kot »efektivni altruist«, je bil obsojen zaradi goljufije svojih strank in posojilodajalcev, zaradi česar ga lahko čakajo desetletja za rešetkami, datum izreka sodbe pa je okvirno določen za konec marca 2024. Obtožbe proti njemu so vključevale zarote z elektronskim prenosom, goljufijo z vrednostnimi papirji, goljufijo z blagom in pranje denarja, kar kaže na sliko namernega in premišljenega načrta za poneverbo več milijard dolarjev sredstev strank. Teoretično bi ga lahko čakalo 115 let za zapahi.

Tožilstvo je Bankmana-Frieda ves čas sojenja prikazovalo kot mojstra prevar, ki je sredstva strank uporabljal za različne osebne koristi, vključno z razkošnimi nakupi nepremičnin in odmevnimi športnimi sponzorstvi. Obramba pa je skušala ustanovitelja FTX prikazati kot prezaposlenega podjetnika, ki je zmotno verjel, da so sredstva, ki jih je uporabljal, pripadala njegovim podjetjem in ne njihovim strankam ali vlagateljem. Na sojenju je bila razkrita tudi vpletenost ključnih vodilnih delavcev podjetij FTX in Alameda Research, ki so priznali krivdo za različne obtožbe in pričali proti Bankman-Friedu – med njimi tudi nekdanja punca Bankman-Frieda, Caroline Ellison. Njihova pričanja so razkrila kulturo napačnega usmerjanja in prevzemanja tveganja, ki je na koncu pripeljala do propada  ogromnega kripto imperija s sedežem na Bahamih.

Notranji uslužbenci FTX s tem priznanjem upajo, da jim bodo zaradi sodelovanja v vladni preiskavi izrečene milejše kazni za obtožbe, s katerimi se soočajo. Wang bi lahko bil obsojen na največ 50 let zapora, Ellison na 110 let, Singh pa na 75 let zapora.

Astronomski vzpon in še bolj astronomski padec kripto kralja

Bankman-Fried je med sojenjem pričal in dolgo govoril o tem, da ni storil goljufije, medtem ko je odgovarjal na vprašanja svojega odvetnika Marka Cohena iz podjetja Cohen & Gresser in skušal prevaliti krivdo za propad družbe FTX nase. Vendar se po navedbah tožilstva med navzkrižnim zaslišanjem vlade vsaj 140-krat ni mogel spomniti podrobnosti o času, ko je bil na čelu FTX. Dejal je tudi, da se ne spomni, ali je kdaj rekel, da je njegovo zdaj propadlo podjetje varno.

Na vrhuncu Bankman-Friedovega vpliva so 31-letnika primerjali z Warrenom Buffetom in Johnom Pierpontom Morganom. Navsezadnje se je zelo izkazal, ko je lani poleti, ko se je industrija znašla pod pritiskom, na veliko posegel po reševanju podjetij za kriptovalute, ki so se znašla v težavah.

Ko se je bližalo sojenje, pa so ga primerjali z obsojenimi goljufi, kot sta Bernie Madoff in Elizabeth Holmes:

  • Madoff je vodil Ponzijevo shemo, v kateri je vlagateljem lažno zagotavljal stalne donose, financirane z denarjem novih strank in ne z dejanskim dobičkom, kar je privedlo do goljufije v višini 65 milijard dolarjev.
  • Elizabeth Holmes pa je lažno trdila, da ima njeno podjetje Theranos revolucionarno tehnologijo za testiranje krvi, s čimer je ogoljufala vlagatelje in ogrozila zdravje pacientov.

Tudi Samovi starši so bili velik del sojenja

Medijem pa ni ušlo obnašanje staršev nekdanjega kripto mogotca. Medtem ko je predsednik bral obsodilne sodbe, je Joseph Bankman, obtoženčev oče, s sedeža na galeriji za gledalce zakopal glavo v svoje naročje. Njegova mati Barbara Fried je bila mirna, hrbet vzravnan, z nekakšno mračno brezizraznostjo – gledala je naravnost predse. Ko je sodnik zapustil sodno dvorano, je Bankman-Fried vstal, njegovi odvetniki pa so se nagnili k njemu in ga nagovorili. Ni se ozrl na galerijo za gledalce, tudi ko so se njegovi starši pomaknili k leseni pregradi neposredno za njim. Z rokama drug ob drugem sta gledala Samu v hrbet, medtem ko se je okoli njiju gnetlo približno tri ducate novinarjev. Ko so ga pospremili do izhoda na začetku sodne dvorane, se Sam še vedno ni ozrl ne na starše ne na ostale gledalce. Ko je bil že tik pred vrati, je še zadnjič pogledal starše, se na pol nasmehnil in prikimal. Njegova mati si je z roko priprla prsi in slišno udarila.