SAR: Druga država z Bitcoinom kot zakonitim plačilnim sredstvom

Home » SAR: Druga država z Bitcoinom kot zakonitim plačilnim sredstvom

Srednjeafriška republika (SAR) je odobrila Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo in za El Salvadorjem postala šele druga država, ki je to storila.

Govorice so se širile že nekaj časa, zdaj je tudi uradno. Zakonodajalci srednjeafriške države so soglasno sprejeli predlog zakona, s katerim je Bitcoin postal zakonito plačilno sredstvo poleg njenega franka CFA, in legalizirali uporabo kriptovalut. Predsednik Faustin Archange Touadera je ukrep podpisal kot zakon, je v izjavi sporočil vodja njegovega kabineta Obed Namsio.

SAR velja za eno najrevnejših držav na svetu

Srednjeafriška republika je tako prva država v Afriki, ki je sprejela Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo in s tem tudi pokazala, da se države starega kontinenta počasi, a vztrajno prebijajo navzgor po digitalni lestvici.

Ob tej priložnosti pa velja omeniti kontrast med tem zakonom in dejstvom, da ima od 5,4 milijona prebivalcev le 11% dostop do interneta in velja za eno najrevnejših držav na svetu. Po podatkih Svetovne banke je leta 2020 približno 71 % od 5,4 milijona prebivalcev Srednjeafriške republike živelo pod mednarodnim pragom revščine. Državo v osrčju Afrike, ki nima dostopa do morja, že leta pestita politična nestabilnost in nasilje.

Kripto skupnost je pohvalila potezo države, da se bitcoin uveljavi kot zakonito plačilno sredstvo. To zagotovo pomeni še en korak naprej za splošno adopcijo kriptovalut. Vendar jo je mogoče razumeti tudi kot sporno odločitev, podobno kot se je javnost razdelila ob uveljavitvi bitcoina kot plačilnega sredstva v Salvadorju.

SAR po poteh Salvadorja?

Prejšnja poročila o legalizaciji uporabe kriptovalut na finančnih trgih države niso vključevala sprejetja BTC kot zakonitega plačilnega sredstva, zato je nov zakon marsikoga presenetil. Zakon bo SAR uvrstil na ožji seznam držav, ki bodo sprejele bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo. Septembra 2021 je v Salvadorju začel veljati bitcoin zakon, s katerim je bilo kripto premoženje vzpostavljeno kot valuta poleg ameriškega dolarja. Latinskoameriška država se pripravlja tudi na ustanovitev svojega mesta Bitcoin City, ki bo financirano z BTC obveznicami v vrednosti 1 milijarde dolarjev.

Salvadorjevo potezo so kritizirali številni ekonomisti, vključno z Mednarodnim denarnim skladom, ki je dejal, da je to povečalo tveganje finančne nestabilnosti. Drugi so izrazili pomisleke, da bi kriptovalute lahko kriminalcem olajšale pranje denarja in da so škodljive za okolje, saj za njihovo proizvodnjo porabijo veliko električne energije. Ob teh argumentih pa ne smemo pozabiti omeniti še drugih plati kovanca, npr. koliko energije se potencialno lahko prihrani s tem, ko bitcoin eliminira potrebo po tretjih strankah. V primerjavi tako bitcoin porabi bistveno manj energije kot bančni sistemi.

Dodaj odgovor