Savdska Arabija bo investirala kar 40 milijard dolarjev v umetno inteligenco

Home » Savdska Arabija bo investirala kar 40 milijard dolarjev v umetno inteligenco

Tudi ena najbogatejših držav na svetu je prepoznala potencial umetne inteligence in bo investirala rekordno vsoto v AI sektor. Je to dodatna zelena luč za tiste, ki imajo v svojem portfelju AI kriptovalute?

Savdska Arabija je predstavila veliko naložbeno pobudo v višini 40 milijard dolarjev za razvoj tehnologij umetne inteligence, s čimer je naredila pomemben korak k temu, da postane najpomembnejša vlagateljica v umetno inteligenco na svetu. Ta poteza je del širše strategije kraljevine za diverzifikacijo njenega gospodarstva, ki ni odvisno le od nafte, in za spodbujanje inovacij na hitro rastočem področju umetne inteligence. 

Bližnjevzhodna država svoje visoke ambicije cilje uresničuje prek svojega državnega premoženjskega sklada, ki ima premoženje v vrednosti več kot 900 milijard dolarjev. Predstavniki savdskega sklada so se pogovarjali o vlogi, ki bi jo lahko imela družba Andreessen Horowitz, ki trenutno upravlja 35 milijard dolarjev sredstev in je podprlo uspešna podjetja, kot so Airbnb, Coinbase, Facebook in Slack, v svojem portfelju pa ima skoraj 100 zagonskih podjetij, povezanih z umetno inteligenco. Ciljni znesek 40 milijard dolarjev bi presegel običajne zneske, ki jih zberejo ameriška podjetja tveganega kapitala, zasenčil pa bi ga le SoftBank, japonski konglomerat, ki je že dolgo največji svetovni vlagatelj v zagonska podjetja.

Manj zanašanja na nafto

Poleg tega je Savdska Arabija napovedala 6,4 milijarde dolarjev vredne naložbe v tehnologije prihodnosti, ki so del celovite strategije za spodbujanje rasti, ki ni povezana z nafto, in zmanjšanje odvisnosti od surove nafte. Te naložbe vključujejo pomembne projekte na področju zelenih tehnologij, pametne logistike in razvoja digitalnega metaversa, ki bo izboljšal izkušnje pri bivanju in obisku v NEOM, futurističnem velemestu, ki se razvija ob obali Rdečega morja. Te pobude naj bi ustvarile od 100.000 do 250.000 delovnih mest, s čimer se bo znatno povečalo število programerjev in digitalnih strokovnjakov v kraljestvu.

Še več denarja v z denarjem prežeto državo

Savdski tehnološki sklad, ki ga sestavljajo banke z Wall Streeta, bo najnovejši potencialni udeleženec na področju, ki je že preplavljeno z denarjem. Zaradi svetovne navdušenosti nad umetno inteligenco so se zvišale vrednosti zasebnih in javnih podjetij, saj so vlagatelji navdušeni nad tem, da bi našli ali zgradili naslednjo Nvidia ali OpenAI (ki stoji za ChatGPT in Midjourney). Na primer, zagonsko podjetje Anthropic je samo v enem letu zbralo več kot 7 milijard dolarjev, kar je v svetu tveganega kapitala praktično neznanka. Stroški financiranja projektov umetne inteligence pa so precej visoki. Sam Altman, izvršni direktor podjetja OpenAI, naj bi od vlade Združenih arabskih emiratov zahteval ogromen znesek za spodbujanje proizvodnje čipov, ki so potrebni za pogon tehnologije umetne inteligence.

Cilj je vključiti umetno inteligenco v gospodarstvo kraljevine s pomočjo zagonskih podjetij in inovacij ter do leta 2030 ustanoviti več kot 300 zagonskih podjetij na področju umetne inteligence. Nova naložba Savdske Arabije se bo najverjetneje začela v drugi polovici leta 2024

Kaj si lahko od tega obetamo?

Ta poteza je še dodatna potrditev, da umetna inteligenca ni le modna muha, temveč revolucionarni mejnik, ki se bo še naprej razvijal. In v skladu s tem lahko sklepamo, da to pomeni zeleno luč tudi za kriptovalute, ki so povezane z umetno inteligenco? 

Vas zanima, katere kriptovalute kupiti marca 2024? Poglejte si naš seznam kriptovalut za nakup s področja AI

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5