Se nam obeta kripto Uber?

Home » Se nam obeta kripto Uber?

TRIP protokol, ki temelji na Solani in želi decentralizirati souporabo prevoza, je zbral 9 milijonov dolarjev. Blockchain verzija Uberja je tako pred vrati.

Po podatkih portala Precedence Research naj bi se obseg trga za souporabo prevoza do leta 2030 povečal na 344,4 milijarde dolarjev. V industrijije Uber najbolj priljubljena aplikacija za souporabo prevoza na svetu, saj jo mesečno uporablja 93 milijonov ljudi.

Industrija souporabe prevozov se zato zdaj zdi zrela na novo spremembo paradigme, saj Web3 protokoli omogočajo novim podjetjem in voznikom, da se potegujejo za vožnje s pomočjo ustreznega algoritma. Web3 verzija »Uberja« sicer ni popolnoma nov koncept. Soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin je to predlagal že pred leti, druga zagonska podjetja, kot je Arcade City, pa so že skušala ustvariti decentralizirano storitev souporabe prevozov. Po letih poskušanja zdaj Decentralized Engineering Corporation (DEC) meni, da ima pravi model, in so že zbrali 9 milijonov dolarjev za njegovo uresničitev na Solani.

Protokol TRIP

S sredstvi bodo vzpostavili protokola TRIP (The Rideshare Protocol), ki je zasnovan tako, da bo podpiral aplikacije za souporabo vozil različnih podjetij. Vsem bo skupna ista osnovna tehnologija za povezovanje voznikov s potniki, DEC pa bo kot prvo aplikacijo za preizkušanje okvira zgradil Teleport, ki naj bi začela delovati decembra. Protokol nagrajuje tudi najbolj aktivne udeležence, ki so vključeni v njegovo upravljanje za voznike in stranke.

Začetni krog financiranja sta skupaj vodila sklada Foundation Capital in Road Capital, sodelovali pa so tudi Thursday Ventures, 6th Man Ventures, 305 Ventures in Common Metal. Med posameznimi strateškimi vlagatelji so Uberjev tretji zaposleni, inženir Ryan McKillen, vplivnež družbenih medijev Jake Paul, ustanovitelj podjetja Flexport Ryan Petersen in soustanovitelj podjetja Farcaster Dan Romero.

Paul Bohm, izvršni direktor družbe DEC in ustanovitelj podjetja Teleport, je povedal, da ima velikan Uber v bistvu monopol – je zelo centraliziran. Uber zagotavlja platformo, ki povezuje voznike s potniki, in po podatkih agencije Bloomberg prejema znaten del pristojbine, saj je junija po ocenah obvladoval kar 72 % ameriškega trga souporabe prevozov. TRIP je zasnovan kot decentraliziran protokol, na katerega se lahko priključijo različni izdelovalci aplikacij kot tržnica, ki povezuje voznike in potnike, vse brez centralne sile v središču.

Z uporabo blockchain rešitve lahko uporabniki ekosistema TRIP plačujejo z USD Coin na Solani in s fiat valutami prek Apple Pay, vozniki pa bodo lahko sprejeli stablecoin kot plačilo neposredno na svoj bančni račun ali ga položili v svojo kripto denarnico. Ustanovitelji verjamejo, da bo to spodbudilo tako sodelovanje kot konkurenco, saj bo udeležence spodbudilo, da se izognejo modelu velikanov, kot sta Uber in Lyft, hkrati pa podjetja spodbudilo k inovacijam, da bi ustvarila najboljšo aplikacijo na skupnem trgu.

V preteklosti se je že pojavil podoben projekt: Arcade City

Pred leti se je pojavil Arcade City. Gre za decentralizirano podjetje, ki ga vodijo vozniki, ki se sami organizirajo v peer-to-peer “guilde”, in ki je tokenizirano z žetonom Arcade (ARCD), kovancem ERC-20. Podjetje samo praktično ne zasluži s transakcijami na svoji tržnici, saj gredo vsi prihodki skoraj v celoti voznikom.

Aplikacija Arcade City naj bi ponujala takšne načine plačevanja, ki bi omogočali uporabo sistemov PayPal, Bitcoin, Square in plačilnega sistema prek same aplikacije. Aplikacija je bila deležna velike pozornosti v medijih in blockchain skupnosti, vendar pa po zagonu uporabnikom ni omogočala niti pridobivanja voženj. Kljub trditvam, da bo aplikacija v celoti delovala že v nekaj dneh, je bil ugled Arcade Cityja močno okrnjen, kar je privedlo do razhoda prvotne ekipe, tako da ideja ni nikoli zares zaživela.

Dodaj odgovor