Shopify bo z novim partnerstvom pospešil adopcijo kriptovalut

Home » Shopify bo z novim partnerstvom pospešil adopcijo kriptovalut

Plačilna platforma Strike je aprila najavila zelo odmevno integracijo z družbo Shopify Inc. Dogovor bo trgovcem na platformi za e-trgovanje omogočil sprejemanje plačil v bitcoinih z nižjimi pristojbinami in hitrejšimi plačili v nastajajočem omrežju Lightning.

Za kripto svet je to velik posel, ki se bo zagotovo prelevil v pospešeno adopcijo.Tudi največje borze, kot sta Binance in Coinbase, še nimajo omrežja Lightning. Glavni izvršni direktor podjetja Strike Jack Mallers se je po razkritju na Bitcoin konferenci 2022 v Miamiju sprehajal sem in tja po mega odru in požel navdušenje podobnih razsežnosti, kot bi Steve Jobs napovedal nov iPhone.

Partnerstvo

Partnerstvo podjetja Strike ljudem omogoča, da uporabljajo Bitcoin na veliko bolj razširjen način, s čimer se izognejo monopolistom tradicionalnih plačilnih sistemov. Strike je torej najavil integracije s Shopifyjem, alternativnim plačilnim procesorjem Blackhawk Network in ponudnikom prodajnih mest NCR, kar globalnim trgovcem omogoča lažje sprejemanje plačil v BTC.

Bitcoin Lightning Network, sekundarna plast (second layer), zgrajena na vrhu bitcoin blockchaina, bo plačila BTC hitro pretvorila v dolarje in tako razbremenila trgovce zapletov, povezanih z dejanskim posedovanjem Bitcoina.

Kaj to pomeni za adopcijo kriptovalut?

S to potezo se bo pospešila splošna adopcija omrežja Lightning Network in s tem kriptovalut.

Izvršni direktor Strike Jack Mallers je pojasnil, da lahko vsako spletno mesto, ki uporablja spletne kartične transakcije Shopify, za plačila v BTC uporablja omrežje Lightning Network. Ker bo ta storitev na voljo vsem, ki imajo denarnico s podporo LN, bo lahko Shopify izkoristil prej neizkoriščene globalne trge in kupno moč ter prihranil denar z nizkocenovno obdelavo plačil.

Ko se bo integracija s Strike razširila tudi na offline trgovce na drobno, kot sta Walmart in McDonald’s, bi se lahko adopcija bitcoina povzpela na doslej neznano raven, istočasno pa bi se tudi ublažila volatilnost cene najstarejše digitalne valute. Trgovci bodo lahko sodelovali z omrežjem Bitcoin, uporabniki pa bodo lahko zasebno in brez dovoljenja opravljali nakupe ter tako izkoristili poceni, takojšen in odprt dostop, ki ga ponuja Bitcoin.

Mallers je dejal, da bo zdaj več kot 400.000 prodajnih mest po ZDA sprejemalo bitcoin prek omrežja Lightning Network in da se mu lahko pridruži vsak trgovec. Kar si je bilo nekoč težko predstavljati, zdaj postaja resničnost. Prav lahko se zgodi, da bo v bližnji prihodnosti na milijone trgovin po ZDA in svetu sprejemalo bitcoine kot način plačila.

Rigidni finančni sistemi in digitalna populacija

Mallers, član Forbes 30 under 30, je opozoril, da so finančne institucije zelo slabo prilagojene potrebam vse bolj digitalnega prebivalstva in da zdaj plačujejo ceno za to zanemarjanje. Dejal je, da od leta 1949 ni bilo nobenih pravih inovacij v plačilnih sistemih. Uvedba tega plačilnega sistema je povzročila revolucijo in prekinila uveljavljena tradicionalna omrežja kreditnih kartic, kot sta Visa in MasterCard, ter s tem nekako uvedla nov finančni svetovni red. To bo odprt, globalen, in univerzalni plačilni sistem.

Kaj pa inflacija?

Poleg tega bi lahko (delna) izločitev starih bank iz plačilnega toka zmanjšala inflacijo. To bi ljudem prihranilo denar v času, ko je inflacija (v ZDA) najvišja v zadnjih 40 letih, in preprečilo prihajajočo recesijo. Več primerov kaže, kako je adopcija kriptovalut spodbudila nacionalno gospodarstvo, med drugim Argentina, ki je sprejela Stikejev sistem plačil Lightning in je leta 2021 zabeležila 10,3% rast BDP, kar je največja rast po letu 2004. Drug primer je Salvador, ki je s pomočjo Strikea nedavno sprejel Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo in prvič videl dvomestno rast BDP.

Dodaj odgovor