Slovar NFT pojmov za začetnike

Home » Slovar NFT pojmov za začetnike
nft
Slovarček NFT pojmov

NFT tržnica je popolnoma nov fenomen v virtualnem svetu in marsikdo se v tem svetu ne znajde. Večina udeležencev ni v celoti pripravljena ali pa se ne zavedajo vseh možnosti, ki jih svet NFT pravzaprav ponuja. Ena izmed posebnosti NFT-jev, ki jo je smiselno razumeti in usvojiti so posebni pojmi, ki jih NFT navdušenci vsakodnevno uporabljajo. Ni boljšega načina, kot da si preberete naš slovar NFT pojmov in začnete s prvimi koraki na NFT tržnici.

Seveda lahko sodelujete na NFT tržnici brez poznavanja teh pojmov. Zagotovo pa boste imeli težave pri razumevanju večine udeležencev na Discordu. Verjetno se vam bo zdelo, da govorijo jezik, ki je znan samo njim. Pravzaprav to niti ni tako iz trte izvito.

In ravno zato smo se odločili, da za vas sestavimo kratek začetni vodič po NFT terminologiji. Tako se boste lažje vključili v ta fantastičen in razburljiv svet nezamenljivih žetonov – NFT-jev.

Slovar največkrat uporabljenih NFT pojmov

Airdrop

Gre za darilo, ki ga lahko v obliki kriptovalute ali NFT-ja dobite v denarnico. Airdrop je postal precej priljubljen v svetu NFT-jev, je pa potrebno biti previden. Nekatera taka darila lahko namreč vsebujejo škodljivo programsko opremo, ki lahko škodi vaši denarnici.

Apeing

Popolnoma nova skovanka, ki se nanaša na nakup NFT-ja brez preveč razmišljanja in predvsem zaradi učinka FOMO (»fear of missing out«). Apeing ni vedno slaba odločitev, velikokrat se namreč izkaže, da je bil nakup dobra poteza.

Bitcoin

Bitcoin je najbolj popularna digitalna valuta, ustvarjena leta 2009. Identiteta ustvarjalcev Bitcoina ostaja neznanka, znan je samo psevdonim Satoshi Nakamoto. Ta kriptovaluta je pridobila na priljubljenosti predvsem zaradi nizkih stroškov, hitrih transakcij in anonimnosti.

Blockchain

Ali po naše blokovna veriga, je decentralizirano omrežje, ki zbira ib beleži podatke o transkacijah. Blockchain omrežja se ne da spremeniti, zato je odlična rešitev za pomanjkljivosti v plačilnih sistemih, kibervarnosti in zdravstvenih industrijah.

Burn

Ta pojem se nanaša na del zbirke, ki je med ali po kovanju (»minting«) za vedno uničena. V nekaterih primerih se lastniki odločijo za ta korak, ko ne morejo prodati celotne zbirke. Z delnim uničenjem zbirke, se poveča vrednost preostalih NFT-jev v tej zbirki. Ali gre za dobro odločitev ali ne, je odvisno od več drugih dejavnikov.

Cold wallet

Pri nas boste zasledili poimenovanja kot so hladne ali strojne denarnice. So popolno nasprotje vročih ali spletnih denarnic (»hot wallet«). Najbolj znane strojne denarnice so Ledger Nano X, Trezor Model T, CoolWallet Pro in Safepal S1.

CryptoPunk

Ena najbolj znanih NFT zbirk in tudi ena prvih, ki je bila izredno uspešna. NFT-ji CryptoPunk so spodbudili razvoj ERC-721 standards, ki danes poganja večino digitalne umetnosti in zbirateljskih predmetov.

DAO

Ali daljše decentralizirana avtonomna organizacija. Če ste lastnik NFT-ja, ki je del ene izmed DAO zbirk, potem imate kot alstnik pravico odločati o vseh ključnih zadevah, glede projekta. Taki projekti so namenjeni skupnostim, ki se tvorijo okoli projektov, in jim dajejo možnost glasovanja. Vsekakor izredno pohvalna zadeva.

Discord

Discord je brezplačna platforma za komuniciranje ter pošiljanje video in audio sporočil. Gre za platformo, ki je izjemno priljubljena, v svetu NFT pa v bistvu edina, ki se uporablja. Navdušenci nad NFT-ji dnevno uporabljajo Discord za pogovor z enako mislečimi o različnih NFT projektih, kot so Lazy Lions NFT, Bored Ape Yacht Club, itd.

Dodaj odgovor