So ameriške volitve 2024 prve kripto volitve v zgodovini?

Home » So ameriške volitve 2024 prve kripto volitve v zgodovini?
ameriške volitve
Foto: Adobe Stock

Vpliv kripto industrije na ameriške volitve je večji kot kdaj koli prej. Tukaj je vse, kar morate vedeti o tem!

Kriptovalute so pripotovale dolgo pot v relativno kratkem času – od svojega obskurnega nastanka Bitcoina (BTC) leta 2008 v obliki »magičnega internetnega denarja«, preko nakupa pizze z 10.000 Bitcoini, do Bitcoina kot najuspešnejšega investicijskega sredstva v zgodovini, ki si ga v svojem portfelju lasti vse več institucij – vse to pa je letos okronala še odobritev Bitcoin ETF.

Kriptovalute so v hipu postale najbolj vroča politična tema v Ameriki. Vse pa se je začelo z Donaldom Trumpom, ko je maja v Mar-A-Lagu gostil večerjo za imetnike svojega NFT projekta. V govoru je Trump sovražnost Bidnove administracije do kriptovalut postavil v kontrast s svojo prokripto platformo: “Če ste naklonjeni kriptovalutam, boste glasovali za Trumpa, ker jih ostali kandidati želijo ukiniti.”

Prve »kripto« volitve v zgodovini?

Zdaj je to nesporno dejstvo – kriptovalute so postale prevelike, da bi jih ignorirali ali se jim posmehovali, zato so se tudi politiki začeli drugače obnašati. Predvsem v ZDA, kjer se politični kandidati trudijo, da bi na svojo stran dobili kripto volivce. Industrija kriptovalut ima danes velik vpliv v Washingtonu, s katerim želi vplivati na prihajajoče ameriške volitve. Porabijo neprimerljivo več denarja za izvolitev kriptovalutam prijaznih kandidatov in izobraževanje zakonodajalcev s ciljem vzpostavitve ugodnega regulativnega okvira za kriptovalute.

Politični akcijski odbori za kriptovalute, kot je Fairshake, ki je zbral približno 85 milijonov dolarjev od različnih kripto podjetij, direktorjev in malih vlagateljev, so uspešno vplivali na nekatera ključna soočanja. Predvsem so porabili 10 milijonov dolarjev, da bi pomagali poraziti ponudbo za ponovno izvolitev kongresnice Katie Porter iz Kalifornije, ki je kritična do kriptovalut.

Porast kripto volivcev

Ob bližajočih se volitvah v ZDA leta 2024 se je pojavila nova in vplivna demografska skupina: kripto volivci. Ta skupina, ki jo večinoma sestavljajo milenijci in pripadniki generacije Z, je pripravljena igrati pomembno vlogo pri oblikovanju izidov volitev. Nedavne raziskave kažejo, da ti volivci dajejo prednost vprašanjem, povezanim s kriptovalutami in tehnologijo blockchain, ki so po njihovem mnenju ključnega pomena za prihodnost financ in gospodarskih inovacij.

Volivci kriptovalut vse glasneje izražajo nezadovoljstvo s tradicionalnimi finančnimi sistemi. Ameriška nacionalna anketa je pokazala, da je skoraj polovica teh volivcev svoj dostop do tradicionalnih finančnih storitev ocenila kot “srednje” ali “slab”, kar kaže na povpraševanje po bolj vključujočih finančnih rešitvah, ki jih obljubljajo kriptovalute. K temu nezadovoljstvu se pridružujejo gospodarske skrbi, kot sta inflacija in zaposlitvena varnost, zaradi česar ti volivci podpirajo kandidate, ki se zavzemajo za negovanje sektorja kriptovalut kot sredstva za spodbujanje gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest.

Kripto volivci se nagibajo tako k Demokratom kot Republikancem

Zanimivo je, da se pri kripto volivcih pojavlja edinstven vzorec delitve glasovnic. Čeprav na primer v predsedniški tekmi dajejo prednost Donaldu Trumpu pred Joejem Bidenom, se nekoliko nagibajo k demokratskim kandidatom za kongres. To kaže na dvostrankarsko priložnost za obe stranki, da pritegneta ta vplivni blok z obravnavo njihovih kripto-centričnih vprašanj.

Potencialni vpliv kripto volivcev je še poudarjen z njihovo veliko prisotnostjo v zveznih državah, ki so se spremenile. V teh regijah, ki so tesno zaznamovane z volitvami, bi lahko stališče kandidatov do regulacije kriptovalut vplivalo na izid tesnih tekem. Svet za kripto inovacije (CCI) je poudaril, da je kandidatovo stališče do digitalnega premoženja za 83% kripto volivcev odločilen dejavnik pri odločanju o svojem glasu.

Kaj na kriptovalute pravi Donald Trump?

Stališče Donalda Trumpa do kriptovalut se je z leti precej spremenilo. Sprva je bil Trump do digitalnih valut zelo kritičen. Leta 2019 je tvitnil, da bitcoin in druge kriptovalute »niso denar« in da temeljijo na »tankem zraku«, pri čemer je izpostavil zaskrbljenost zaradi njihove nestanovitnosti in morebitne uporabe v nezakonitih dejavnostih. V času svojega predsedovanja je Trump dajal prednost prevladi ameriškega dolarja in bil skeptičen glede trajnosti digitalnega premoženja.

Potem pa se je, tako kaže, nekaj v Trumpu premaknilo. Leta 2022 je predstavil lastno NFT zbirko. Ta poteza je pomenila pomemben odmik od njegovega prejšnjega skepticizma in nakazovala bolj naklonjen odnos do industrije kriptovalut.

Do leta 2024 je Trump začel bolj odkrito podpirati kriptovalute. Obljubil je, da bo končal “vojno proti kriptovalutam”, ki jo je po njegovih besedah vodil Joe Biden, in obljubil, da bo v primeru ponovne izvolitve spodbujal kriptovalutam prijaznejše regulativno okolje. Trump je poudaril tudi pomen ohranitve rudarjenja bitcoinov in drugih dejavnosti s kriptovalutami v ZDA. Poleg tega je Trumpova kampanja 2024 sprejela donacije v kriptovalutah, saj sprejema Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Solano (SOL) in več drugih digitalnih valut.

Kaj na kriptovalute pravi Joe Biden?

Strokovnjaki iz panoge so razdeljeni glede tega, ali bi bila Bidnova ponovna izvolitev slaba za industrijo kriptovalut. Administracija Joeja Bidena je do kriptovalut zavzela bolj previden in regulativen pristop. Biden se je po nastopu funkcije osredotočil na večji nadzor in regulacijo področja digitalnega premoženja, da bi odpravil pomisleke glede goljufij, nestanovitnosti trga in možnosti, da bi kriptovalute omogočale nezakonite dejavnosti.

Ena od pomembnejših Bidnovih regulativnih potez je bil predlog 30% davka na rudarjenje kriptovalut. Namen tega predlaganega davka je obravnavati okoljske pomisleke, povezane z veliko porabo energije pri rudarskih dejavnostih, zlasti tistih, ki uporabljajo algoritme proof-of-work, kot je Bitcoin. Administracija trdi, da je ta davek potreben za ublažitev vpliva na okolje in zagotovitev trajnostnih praks v industriji.

Biden je poudaril tudi potrebo po jasnih in celovitih predpisih za zaščito potrošnikov in vlagateljev. Njegova administracija je podprla prizadevanja Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) ter drugih regulativnih organov za vzpostavitev strožjih smernic in izvršilnih ukrepov proti subjektom, ki ne izpolnjujejo zahtev za kriptovalute.

Biden se zaveda potenciala tehnologije veriženja blokov in digitalnih inovacij, vendar je stališče njegove administracije usmerjeno v zagotavljanje, da rast sektorja kriptovalut ne bo šla na račun finančne stabilnosti in varstva potrošnikov. Ta previden pristop je bil deležen kritik nekaterih članov skupnosti kriptovalut, ki menijo, da je preveč omejevalen, vendar odraža Bidnovo širšo zavezanost regulativnemu nadzoru in obvladovanju tveganj v finančnem sektorju.

Kaj pravijo ostali pomembnejši kandidati?

Ron DeSantis

Guverner Floride Ron DeSantis se je predstavil kot močan zagovornik kriptovalut. Aktivno je spodbujal kriptovalutam prijazno okolje na Floridi in podpisal zakonodajo, ki zagotavlja regulativni okvir za digitalne valute. DeSantis se je glasno zavzemal za zaščito pravic posameznikov do uporabe bitcoinov in drugih kriptovalut ter nasprotuje uvedbi digitalne valute centralne banke (CBDC), ki po njegovem mnenju ogroža finančno svobodo. Pod njegovim vodstvom je Florida postala središče za kripto podjetja, kar je prispevalo h gospodarski rasti zvezne države.

Robert F. Kennedy ml.

Robert F. Kennedy mlajši, demokratski kandidat, je javni zagovornik kriptovalut in tehnologije veriženja blokov. Kritiziral je pristop Bidnove administracije k regulaciji kriptovalut in se zavzemal za politike, ki spodbujajo inovacije in jih ne dušijo. Kennedy je izpostavil potencial bitcoina kot »inovacijskega motorja« in pozval k uvedbi obnovljivih virov energije za ublažitev vpliva rudarjenja kriptovalut na okolje. Nasprotuje tudi uvedbi CBDC, saj se boji, da bi povečali vladni nadzor nad finančnimi transakcijami.

Vivek Ramaswamy

Podjetnik Vivek Ramaswamy je v republikanski stranki postal glasen zagovornik kriptovalut. Nasprotuje uvrstitvi bitcoina med vrednostne papirje in podpira regulativno okolje, ki spodbuja inovacije na področju kriptovalut. Ramaswamy je sprejel Bitcoin kot donacije za volilno kampanjo in javno poudaril pomen ohranjanja decentralizirane narave Bitcoina.

Marianne Williamson

Demokratska kandidatka Marianne Williamson sicer ni bila tako glasna kot drugi kandidati, vendar je s kritiko vladnih ukrepov proti kripto denarnicam v času protestov kanadskih tovornjakarjev izrazila določeno podporo kriptovalutam. Vendar pa ni dala dokončnih političnih izjav glede svojega stališča do digitalnega premoženja

Kripto prevaranti že ciljajo Trumpove MAGA podpornike

V tednih po tem, ko je Trump napovedal sprejemanje donacij v kruptivalutah, je podjetje za odkrivanje kibernetskega kriminala Netcraft odkrilo številna goljufiva spletna mesta, katerih cilj je bil zavajati Trumpove podpornike in jim ukrasti kriptovalute.

Netcraft je ugotovil, da so goljufi v dneh pred napovedjo registrirali domene s pogostimi pravopisnimi napakami in upali, da bodo privabili podpornike, ki bodo želeli obiskati spletno stran donaldjtrump.com. Ena od takšnih domen, donalbjtrump.com, je natančno posnemala dejansko spletno stran Trumpove kampanje. Medtem ko Trumpova kampanja za sprejemanje donacij uporablja Coinbase, se zdi, da nekatera od goljufivih spletnih mest uporabljajo portale, oblikovane tako, da spominjajo na Coingate, procesor plačil v verigi blokov in kriptovalutah.

Eden od vidnejših primerov so goljufive ponudbe kriptovalut ali NFT z blagovno znamko Trump, ki obljubljajo ekskluzivne ugodnosti ali dostop do dogodkov, povezanih s Trumpom. Te prevare so postale tako razširjene, da so pritegnile pozornost agencij za varstvo potrošnikov in strokovnjakov za kibernetsko varnost, ki javnost opozarjajo, naj bo pozorna na vse naložbene priložnosti, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične, in naj preveri pristnost vseh s Trumpom povezanih ponudb kriptovalut neposredno prek uradnih kanalov kampanje.

Kako bodo ameriške volitve vplivale na svet kriptovalut

ameriške volitve
Foto: Adobe Stock

Izid volitev v ZDA leta 2024 bo močno vplival na globalno okolje kriptovalut:

Regulativno okolje

Eno najpomembnejših področij vpliva bo zakonodajno okolje. Stališče ameriške vlade glede regulacije kriptovalut bi lahko pomenilo svetovni precedens. Če bo vodenje prevzela uprava, ki bo naklonjena kriptovalutam, bomo morda priča ugodnejšim predpisom, ki bodo spodbujali inovacije in sprejetje. Kandidati, kot sta Robert F. Kennedy mlajši in Ron DeSantis, so se na primer zavzemali za manj stroge predpise in večjo podporo kriptoinovacijam, kar bi lahko privedlo do močnejšega in bolj dinamičnega kripto ekosistema v ZDA.

Če pa se bo ameriška politika nagibala k strožjim predpisom, kot je to razvidno iz nekaterih sedanjih politik predsednika Joeja Bidena, bi to lahko vodilo k večjemu nadzoru in morebitnim strožjim ukrepom. To bi lahko oviralo rast, povzročilo višje stroške usklajevanja in potencialno spodbudilo kripto poslovanje v bolj prijazne jurisdikcije.

Tržno razpoloženje in naložbe

Politična podpora kriptovalutam lahko bistveno poveča zaupanje na trgu in privabi naložbe. Pozitivna retorika in politični predlogi kandidatov lahko dvignejo cene kriptovalut in spodbudijo naložbe v tehnologije blockchain. Na primer, sprejetje donacij za kriptovalute s strani glavnih kandidatov, kot sta Donald Trump in Robert F. Kennedy mlajši, kaže na vse večjo politično sprejemljivost digitalnega premoženja, kar bi ga lahko dodatno legitimiziralo v očeh javnosti in institucionalnih vlagateljev.

Tehnološke inovacije in sprejemanje

Volitve v ZDA bi lahko vplivale tudi na hitrost tehnoloških inovacij in sprejetja tehnologije veriženja blokov. Politike, ki podpirajo kriptografijo, bi lahko spodbujale okolje, ki bi spodbujalo raziskave in razvoj na področju uporabe veriženja blokov, ki ne zajema le digitalnih valut, na primer na področju upravljanja dobavnih verig, zdravstva in financ. To bi lahko ZDA postavilo na vodilno mesto v svetu na področju tehnologije veriženja blokov, kar bi vplivalo na druge države, da bi sledile njihovemu zgledu.

Zaključna misel

Volitve v ZDA leta 2024 bodo ključni dogodek za industrijo kriptovalut v ZDA in po svetu. Nova administracija bo pomembno vplivala na to, kako bo kriptovalute urejena, kakšen bo odnos do njih na trgu in kako se bodo tehnološko razvijale. Za tiste, ki se ukvarjajo s kriptovalutami, je na kocki veliko. Podporna vlada bi lahko pripomogla k rasti digitalnega premoženja in k temu, da bi postalo standardni del svetovnega finančnega sistema. Po drugi strani pa bi lahko restriktivna vlada ovirala inovacije in spodbudila industrijo, da se preseli v države z ugodnejšimi politikami na področju kriptovalut, med katerimi je lahko kmalu tudi Slovenija.

Pogosta vprašanja

Zakaj se ameriške volitve leta 2024 imenujejo »kripto volitve«?

Kako bi lahko izidi volitev vplivali na predpise o kriptovalutah?

Kateri kandidati najbolj podpirajo kriptovalute?

Kako pomembna je vloga kripto lobističnih skupin na teh volitvah?

Kateri so glavni pomisleki kandidatov, ki nasprotujejo kriptovalutam?

Kako na volitve vpliva razpoloženje volivcev do kriptovalut?

Top kripto borze 2024:

Registriraj se

hitro in enostavno

Kupuj, trguj in vlagaj!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

100 USDT popusta

za trgovanje

4.8

Registriraj se in prejmi:

$25 v BTC

darila!

4.8