Solana: Napoved vrednosti za 2023

Home » Solana: Napoved vrednosti za 2023
solana

Solana (SOL) je svoj astronomski vzpon doživela leta 2021 in se zasidrala med 10 največjih kriptovalut po tržni kapitalizaciji, predvsem zahvaljujoč hitrim transakcijam in nizkim pristojbinam. Kljub svojemu statusu »alternative Ethereumu« pa je Solana doživela nekaj krutih padcev v nemilostnem medvedjem trgu. Ali je Solana dobra investicija za prihodnost? Pa poglejmo!

Najprej za neučakane – Jokerjeva napoved vrednosti SOL (jemlji s ščepcem soli):

202357 dolarjev
202490 dolarjev
2025160 dolarjev
2030800 dolarjev

Solana (SOL) je ena izmed najbolj priljubljenih kriptovalut na trgu in je ena izmed nositeljev značke »Ethereum killer« oz. ubijalec Etehreuma. Trenutno zaseda 10.mesto po tržni kapitalizaciji (CoinMarketCap), uporablja se kot valuta za potrjevanje transakcij v Solana blockchainu, imetniki žetonov SOL pa lahko svoje žetone zastavijo (staking) in tako zaslužijo letne nagrade APY.

Ekosistem Solana od svojega začetka leta 2017 velja za učinkovit, hiter, varen in cenzuri odporen blockchain z nizkimi stroški, ki zagotavlja odprto infrastrukturo, potrebno za globalno sprejetje. Je ena od prvih platform, ki uporablja kombinacijo delegiranega proof-of-stake in proof-of-history. Če vas projekt Solana zanima bolj podrobno, si preberite naš članek.

SOL je na vrhuncu bikovskega trenda 2021 dosegla rekordno ceno 260 dolarjev, a so izpadi Solaninega omrežja in nato propad FTX pognali žeton SOL strmo navzdol v rang približno 30 dolarjev. Solana si je nato kar osupljivo opomogla od izgub, ki jih je beležila novembra in decembra 2022, zlasti za projekt z večmilijardno tržno kapitalizacijo. Nato je nedavno padec trga v začetku marca spet prizadel SOL, saj je cena kriptovalute po propadu banke Silicon Valley Bank (SVB) padla za več kot 20% in v času pisanja tega članka znaša 21 dolarjev.

Joker vam ne more svetovati glede vaših osebnih financ, zato je ta članek špekulativne narave. Toda vseeno se nam Solana zdi zanimiv projekt, ki bo s pravimi potezami še naprej pomemben del kripto sveta. Tako, zdaj se pa spustimo v zabavni del napovedovanja cene Solane (SOL).

Zgodovina cene SOL

Za razumevanje prihodnosti cene se moramo ozreti v preteklost.

Najbrž se vsi kripto navdušenci spominjamo leta 2021, ko je cena Solane (SOL) astronomsko narastla in se povečala za več kot 18.000 %, s čimer je postala ena najbolj obetavnih kriptovalut. Ta nakupna mrzlica je dosegla vrhunec 6. novembra, ko je cena kovanca SOL dosegla rekordno vrednost 260 USD. Kljub impresivni uspešnosti v letu 2021 je bilo leto 2022 zaradi medvedjega trga za vlagatelje SOL zahtevno. Poleg izpadov omrežja in propada kripto borze FTX je lanski vdor v Solanin bockchain povzročil izgubo več kot 8 milijonov dolarjev za več tisoč uporabnikov. Leto 2022 je SOL tako končal pri slabi 10 dolarjih, daleč stran od ATH.

Kljub temu je SOL pridobil pozornost tako malih kot institucionalnih vlagateljev. Institucionalni vlagatelji so svoje naložbe v SOL obdržali tudi v času medvedjega trga, kar kaže na zaupanje v prihodnji potencial projekta.

2017: Anatolij Jakovenko je leta 2017 ustvaril protokol Solana Proof-of-History layer-1 blockchain, ki naj bi bil odporen na cenzuro, povečal hitrost transakcij in zmanjšal stroške. SOL je na sceno vstopil pri 0,5 dolarja.

2020: Prvi blok Solana je bil ustvarjen marca 2020 in cena hitro poskoči na raven 3 dolarjev, kjer vztraja večino 2020.

2021: 2021 je bilo zagotovo Solanino leto. Zanimanje institucionalnih in malih vlagateljev po kovancu SOL se je zaradi privlačnosti ekosistema zelo povečalo, saj je leta 2021 dosegel več kot 18.000% rast. Ves ta hype je ceno kriptovalute 6. novembra 2021 potisnil proti najvišji vrednosti 260 dolarjev.

2022, začetek 2023: Nato pa so sledili neusmiljeni udarci medvedjega trga v svetu kriptovalut. Do konca leta 2022 se je SOL »korigiral« skupaj s preostalim kripto prostorom in  začetka leta 2023 se je z žetonom trgovalo le za 10 dolarjev.

Zakaj je SOL dobra investicija za prihodnost?

  • Hitrost in ekonomičnost: Danes je Solana ena najhitreje rastočih kriptovalut na trgu s 158 milijardami transakcij. Povprečna cena transakcije na platformi je 0,00025 USD, zaradi česar je ena izmed najbolj ekonomičnih valut v kripto svetu, sploh če dodamo, da ne uporablja energertsko potratnega konsenza proof-of-work.
  • Proof-of-history: Postopek potrjevanja v sistemu Solana se izvaja z inovativno kombinacijo mehanizmov konsenza proof-of-history in proof-of-stake, s čimer se poskuša rešiti dvojno vprašanje varnosti in skalabilnosti, s katerima se je soočalo omrežje Ethereum.
  • Solana ponuja številne funkcije: Vključno s PoH, Cloudbreak in Sealevel, s čimer je uspešno pritegnila zanimanje malih in institucionalnih vlagateljev po vsem svetu.
  • NFT: Omrežje Solana je trenutno eno najboljših mest za raziskovanje NFT in DeFi aplikacij. Milijarder in podjetnik Reid Hoffman, bolj znan kot soustanovitelj podjetja LinkedIn, je julija 2022 napovedal, da bo objavil serijo NFT, ki temeljijo na omrežju Solana in temeljijo na slikah, ustvarjenih s programsko opremo za umetno inteligenco DALL-E 2 podjetja OpenAI.

SOL napoved cene 2023

Cena Solane se je po začetnih pičlih 10 dolarjih dokaj solidno pobrala in marca 2023 trguje po okoli 22 dolarjev. Z vidika kratkoročne do srednje napovedi bi lahko današnja cena Solane ponudila visoko donosnost naložbe, zlasti ker projekt postane ena glavnih izbir za raziskovanje področij NFT in DeFi.

Dober znak za ceno SOL je julija 2022 poslal Reid Hoffman, ko je naznanil izdajo NFT na Solanini tehnologiji in vključuje vizualne podobe, ki jih ustvarja generator umetne inteligence DALL-E 2 podjetja OpenAI. Ta poteza pomeni, da se Solana vključuje v najbolj vroče in hitro rastoče področje umetne inteligence, akr bi zagotovo lahko pomenilo bikovski znak ne glede na dolgotrajni medvedji sentiment na trgu.

Ob upoštevanju teh dejavnikov je po Jokerjevem mennju dosegljiv cilj za napoved cene Solana za konec 2023 na ravni 57 dolarjev.

SOL napoved cene 2024

Cena Solane je najbrž že doživela najhuše dni leta 2022, tako kot celoten kripto svet. Ob predpostavki, da se bo širši trg do leta 2024 usmeril v bolj bikovsko razpoloženje, je napoved cene Solane za leto 2024 nekoliko svetlejša.

Kripto borza Changelly je predstavila napoved cene Solana za leto 2024 postavila pri 57 dolarjev, toda Joker je zaradi vseh zgoraj omenjenih faktorjev bolj optimističen in postavlja napoved vrednosti SOL pri 90 dolarjih.

SOL napoved cene 2025

Zavedati se moramo, da se napovedi strokovnjakov zelo razlikujejo, saj se vsakdo pri napovedovanju trga in različnih kazalnikov opira na poseben nabor dejavnikov. Zato je dobro, da vsako napoved vzamemo s ščepcem soli.

Kljub tem izzivom (predvsem zaradi izpada omrežja) si Solana prizadeva za izboljšanje stabilnosti in zanesljivosti omrežja, platforma pa tudi širi svoj ekosistem z NFT tržnicami, združljivostjo z Ethereum Virtual Machine, storitve Solana Pay in uvedbo mobilne aplikacije Solana Mobile.

Vse to v kombinaciji z bolj bikovskim razpoloženjem trga lahko kaže na spodbudno rast, kar se tudi odraža v Jokerjevi napovedi vrednosti Solane pri 160 dolarjev.

SOL napoved cene 2030

No, zdaj se pa osredotočimo še na relativno dolgoročno napoved vrednosti SOL. Leta 2030 lahko pričakujemo bistveno širšo adopcijo kriptovalut in njihovih tehnologij v vsakdanjem življenju.

V nasprotju s številnimi drugimi blockchaini prve plasti želi Solana povečati tržni delež Ethereuma z uresničevanjem njegovih glavnih ciljev, kot so hitrost, cenovna dostopnost, odpornost proti cenzuri ter odprto in pošteno omrežje. S tem je Solana pripravljena pritegniti naložbe v vrednosti več milijard dolarjev, saj ima odkrivanje cen pomembno vlogo pri določanju tržnih trendov, zaradi česar je SOL obetavna dolgoročna naložba v kriptovalute.

Zato je Jokerjeva napoved vrednosti SOL za 2030 pri 800 dolarjih.

Kje kupiti SOL?

Solana (SOL) je kot ena večjih kriptovalut po tržni kapitalizaciji dostopna praktično na vseh večjih kripto borzah. Nakup SOL na Binance poteka tako:

  1. Ustvarite in pojdite na svoj Binance račun
  2. Kliknite »Buy crypto« in najdite SOL
  3. Izberite način plačila (kartica, bančno nakazilo…)
  4. Kliknite »Buy« in že ste lastnik SOL

Ko potegnemo črto

Čeprav Solana v času pisanja tega članka beleži več kot 90% padec v primerjavi z najvišjo vrednostjo doslej, je od maja 2020, ko je dosegla najnižjo točko, še vedno zabeležila znatno povečanje, in sicer za 4.800 %. Kljub težavam, ki jih je Solana beležila v svoji mladosti, pa ima po Jokerjevem mnenju zaradi svojih številnih uporab v svetu NFT in DeFi dobro dolgoročno prihodnost. Seveda pa nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni pogrešiti, saj je svet kriptovalut zelo volatilen. Prav tako jemljite napovedi cene kriptovalut z rezervo. Medtem ko nekateri analitiki analizirajo konservativni vidik napovedovanja, drugi napovedujejo na podlagi realističnih in optimističnih trendov. Joker je poskušal združiti oba vidika in se osredotočiti na zgodovino cene in uporabnostjo Solane.

Pogosta vprašanja

Je Solana dobra investicija?

Koliko bo cena SOL znašala v 2023?

Koliko bo cena SOL znašala v 2024?

Kje lahko kupim SOL?