Solana: Web3 pametni telefon kmalu na trgu

Home » Solana: Web3 pametni telefon kmalu na trgu
solana

Pri Solani se ne ustavljajo. Solana Mobile Stack bo omogočil več mobilnih aplikacij Web3, podjetje Solana Labs pa bo v začetku leta 2023 tudi predstavilo svoj pametni telefon.

Naslednja ambicija podjetja Solana Labs za Web3? Mobilne aplikacije na mobilni platformi – in pametni telefon, ki se jim lahko prilega. Solana Labs, ki predstavlja ustanovitelje in glavne sodelavce blockchain omrežja Solana (katerega nativni žeton SOL spada med top 10 po tržni kapitalizaciji), je prejšnji teden v New Yorku napovedalo uvedbo programskega ekosistema Solana Mobile Stack za operacijski sistem Android, napovedali po so tudi pametni telefon z operacijskim sistemom Android, imenovan Saga.

Kaj je Solana Mobile Stack?

Solana Mobile Stack (SMS) je odprtokodni programski komplet, ki je zasnovan tako, da omogoča razvoj izvornih aplikacij za Android, zgrajenih na Solaninem blockchainu. Komplet vključuje adapter za mobilne denarnice, protokol za priključitev mobilnih denarnic Solana. Po navedbah podjetja bo ta funkcija delovala na vseh mobilnih napravah – ne le na napravah z operacijskim sistemom Android.

Druga nova funkcija, imenovana Seed Vault, je rešitev za hrambo programske opreme, ki v napravi z operacijskim sistemom Android varuje zasebne ključe in seed fraze (v bistvu gesla za odklepanje kripto sredstev) ter druge občutljive informacije. Nazadnje SMS vključuje Solana Pay za Android, ki omogoča mobilna plačila prek platforme.

Pri Solana Labs bodo uvedli tudi novo trgovino Solana dapp Store, namenjeno mobilnim napravam, ki omogoča enostaven dostop do aplikacij Web3 in denarnic, zgrajenih na platformi Solana, brez plačila pristojbin. Komplet za razvijalce SMS je na voljo za prenos že danes. Po navedbah podjetja bo Solana Mobile Stack omogočil nove funkcionalnosti, kot so kovanje oz. mintanje (tj. ustvarjanje in distribucija) NFT-jev od koder koli, lažje mobilne transakcije na Solani, širši dostop do Solaninih protokolov DeFi in več načinov igranja video iger Web3, ki temeljijo na Solani.

Za lažje širjenje aplikacij Solana na mobilnih napravah bo podjetje Solana Labs izdalo svoj pametni telefon z operacijskim sistemom Android, imenovan Saga.

Pametni telefon SAGA

Telefon, ki je bil prej znan kot Osom OV1 in ga je izdelala ekipa nekdanjih inženirjev in oblikovalcev podjetja Essential, ki so telefon preimenovali v Saga. Ta bo prvi »kriptocentrični telefon«. Prednaročila za pametni telefon, vreden 1.000 dolarjev, so se odprla po objavi. Uporabniki morajo ob naročilu vplačati 100 dolarjev pologa, telefon pa bodo začeli dobavljati v začetku leta 2023.

Specifikacije telefona:

  • 6,67-palčni 120 Hz zaslon OLED
  • 512 GB prostora za shranjevanje
  • 12 GB RAM
  • Qualcommov najnovejši čip Snapdragon 8 Plus Gen 1 na vrhu
  • Osnovna kamera s 50 milijoni slikovnih pik in ultra široka kamera z 12 milijoni slikovnih pik

Saga na trgu izstopa zaradi podpore decentraliziranim aplikacijam (dApps), ki temeljijo na Solaninem blockchainu – kar je redkost za povprečni telefon. Naprava je tako privlačna za uporabnike, ki so dobro seznanjeni s svetom kripto denarnic, Web3 in NFT Sago podpirajo tudi tržnica NFT Magic Eden, proizvajalec denarnice Solana Phantom in kripto borza Orca, da bi uporabnikom zagotovila boljšo izkušnjo kot druge digitalne denarnice za kriptovalute in NFT velikih imen, kot so Samsung in drugi.

Saga bo imela strojni modul “varnega elementa”, ki bo pomagal okrepiti funkcijo Seed Vault in varovati zasebne podatke uporabnikov pred zlorabami in napadi. Prvi kupci bodo prejeli še omejeno NFT serijo, ki označuje začetek prodaje telefona, ki je v sporočilu za javnost opisan tudi kot “prva vstopnica za vplivanje na smer platforme SMS”.

Dodaj odgovor