Solana: Že sedmi izpad sistema letos

Home » Solana: Že sedmi izpad sistema letos

Boti za rudarjenje NFT na Solani so prispevali več kot 4 milijone transakcij na sekundo, kar je povzročilo izpad Solaninega omrežja za 7 ur.

Januar je bil za priljubljeno Solano težak mesec, saj so takrat zabeležili kar šest izpadov. Tokrat pa se je Solana ponovno soočila z izpadom, saj se je povečalo število transakcij, ki so jih preplavili NFT boti Candy Machine, kar je povzročilo preobremenitev omrežja.

Zaradi izpada sistema je cena SOL padla za 7%

Zaradi tega izpada je top 10 kripto kovanec izgubil 7 % svoje tržne vrednosti, in sicer se je ustavila pri 84 USD (najvišja vrednost je znašala 260 dolarjev). Po okrevanju omrežja  cena altcoina trenutno znaša 88 USD.

Blockchain omrežja in prevelik promet

Blockchain omrežja imajo pogosto težave z skaliranjem, saj so precej omejeni pri obvladovanju prometa, ki ga lahko Web2.0 obvladuje brez večjih težav. Tako se je konkurenčni sistem Ethereuma Solana se je med vikendom soočil s 7-urnim izpadom. Kot so sporočili, je omrežje prejelo osupljivo število transakcij na sekundo, in sicer kar 4 milijone na sekundo. Solana je prejela tudi 100 gigabitov podatkov na sekundo, kar je še povečalo preobremenjenost omrežja.

Razlog tiči v NFT botih, ki so preplavili priljubljeno aplikacijo, ki jo uporabljajo NFT projekti na SOlani, imenovano Candy Machine. Metaplex je v twitter objavi potrdilo, da je bil promet botov v njihovi aplikaciji delno kriv za izpad omrežja.

Validatorji so računalniki, ki preverjajo transakcije z ohranjanjem celovitosti verige blokov. Včeraj zjutraj so ti validatorji zaključili ponovni zagon grozda glavne mreže.

S podobnimi težavami se spopada tudi Ethereum

Solana je drugo omrežje, na katerega je negativno vplivalo povečanje obsega transakcij, povezanih z NFT. Pristojbine za plin (gas fees) v omrežju Ethereum so se povečale zaradi sprostitve 55.000 NFT s strani podjetja Yuga Labs v okvirju Bored Ape Yach Cluba.

Razvijalec Yuga Labs je v okviru prihajajočega metaversa Bored Ape, imenovanega Otherside, v soboto predstavil novo zbirko NFT, ki jo sestavlja 100.000 zemljiških listin za virtualni svet. Zanimanje za drop je bilo ogromno – preveliko, da bi ga Ethereum blockchain lahko obvladal. Uporabniki so na koncu plačali na tisoče dolarjev pristojbin za neuspešne transakcije, Ethereum pa se je zaradi nezmožnosti porazdelitve obremenitve več ur izkazal za neuporabnega.

Eden od uporabnikov je na primer v soboto zvečer kupil NFT za 25 USD. Njegova skupna cena? 3,325 dolarjev. To je 3.300 dolarjev samo za pristojbine.

Kako torej delujejo pristojbine za plin (gas fees)?

Pristojbine za plin se lahko zelo razlikujejo, saj ne temeljijo na velikosti posamezne transakcije, temveč na tem, koliko transakcij je v danem trenutku opravljenih v omrežju Ethereum. Če se vaša transakcija obdeluje na primer v času, ko je na omrežju veliko prometa, se lahko zgodi, da boste samo za izvedbo transakcije plačali več sto dolarjev.

Uporabniki lahko celo plačajo višji znesek, da se njihova transakcija prestavi na začetek vrste in se tako zagotovi njena obdelava. Transakcije v Ethereumu se lahko tudi ne izvedejo, če uporabnik ne plača dovolj pristojbin za plin. Če se to zgodi, transakcija ne samo, da ne bo izvedena, temveč se uporabniku še vedno zaračuna pristojbina za plin.

Eden od zagovornikov kriptovalut je opazil, da je bilo samo pri prodaji NFT podjetja Bored Ape v prvi uri prodaje “zemljišč” zapravljenih približno 100 milijonov dolarjev samo za pristojbine za plin.

Dodaj odgovor