Ponudnik spletnega plačevanja Square je v okviru svoje decentralizirane finančne (DeFi) platforme TBD v petek objavil prvo verzijo t.i. belega papirja, kjer je začrtan nov decentraliziran protokol za izmenjavo digitalnih in drugih sredstev.

Kot glavne cilje izpostavljajo:

  • omogočanje plačevanja s kripto valutami posameznikom, ki nimajo dostopa do bančnega sistema,
  • odprt in decentraliziran finančni sistem, ki bi vsem posameznikom omogočil globalno, cenejše in varnejše poslovanje
  • lažje vključevanje posameznikov v kripto finančni sistem, preko fiat finančnih sistemov
  • vzpostavitev decentraliziranih omrežij medsebojnega zaupanja med uporabniki, ki jim omogoča neposredna pogajanja cene transakcij.

Kaj predlaga novi protokol tbDEX

V izvlečku belega papirja so zapisali:

tbDEX je protokol za ugotavljanje likvidnosti in izmenjavo sredstev (kot so bitcoin, fiat denar ali konkretne dobrine), ko je obstoj družbenega zaupanja težko obvladljiv element pri upravljanju tveganja pri transakcijah. Protokol tbDEX omogoča decentralizirano omrežje za izmenjavo sredstev saj zagotavlja okvir za vzpostavitev družbenega zaupanja z uporabo decentralizirane identitete (DID) in preverljivih poverilnic (VC) za ugotavljanje izvora identitete v konkretnem svetu. Protokol je glede anonimnosti kot lastnosti ali posledici transakcij nevtralen. Namesto tega zainteresiranim uporabnikom omogoča, da se glede minimalnih sprejemljivih informacij za transakcijo pogajajo med seboj in jih vzpostavijo. Predvsem pa zagotavlja infrastrukturo, potrebno za vzpostavitev mostu med kripto in fiat finančnimi sistemi, brez potrebe po centraliziranih posrednikih in posrednikih zaupanja. Zaradi tega kripto sredstva in decentralizirane finančne storitve postanejo dostopnejše za vse.

Novi protokol tbDEX torej sloni na treh osnovnih konceptih – decentralizirana identiteta, zaupanje in preverljive poverilnice. Kaj točno to pomeni?

Decentralizirana identiteta (DID)

DID so nova vrsta identifikatorjev, ki omogočajo preverljivo in decentralizirano digitalno identiteto in se nanašajo na katerokoli osebo, organizacijo, stvar itd., ki jo določi nosilec DID-a. V svoji zasnovi so neodvisni od znanih centraliziranih uradov, ki izdajajo potrdila identitete.

DID je povezan z DID dokumenti, ki vključujejo pomembne podatke o nosilcu DID-a in spletnem mestu, kjer lahko pride do transakcije.

Zaupanje

Protokol tbDEX se od ostalih decentraliziranih protokolov izmenjave razlikuje predvsem v tem, da se opira na zaupanje uporabnikov. Sistem zaupanja, ki ga predlagajo je skoraj identičen že znani infrastrukturi javnih ključev PKI, ki je široko uporabljena za varnost na internetu.

Uporabnik si zaupanje zagotovi preko različnih potrjevalcev zaupanja, ki jih določijo posamezniki in izvajalci kripto denarnic.

Preverljive poverilnice (VC)

Preverljive poverilnice so še v začetni fazi, temeljijo pa na ideji enotne, preverljive in varne digitalne poverilnice, ki se jo da uporabljati kjerkoli na spletu.

Pomemben dodatek je tudi uporaba t.i. pametnih pogodb pri transakcijah iz fiat valute v kripto in obratno. Implementacija pametnih pogodb bo TBD-ju, ki bazira na bitcoinu, omogočala večjo konkurenčnost.

Nadaljnji načrti

Beli papir je v celoti objavljen na githubu, kot odprtokodni projekt, s pozivom vsem zainteresiranim, da prispevajo svoje predloge glede izzivov, s katerimi se odkrito soočajo.

Letos julija je Jack Dorsey, CEO Squarea in Twitterja ter navdušenec nad kriptovalutami, zlasti bitcoinom, napovedal tudi izdajo strojne kripto denarnice (hardware wallet) za bitcoin. Ta denarnica bi nedvomno pripomogla pri realizaciji prestrukturiranja kripto finančnega sistema, kot je začrtano v belem papirju.

Dodaj odgovor