Kaj je staking kriptovalut in koliko se da z njim zaslužiti v 2023?

Home » Kaj je staking kriptovalut in koliko se da z njim zaslužiti v 2023?
staking kriptovalut

Staking kriptovalut je lahko odličen pasivni vir zaslužka s kriptovalutami. Svoje kriptovalute enostavno zastavite v omrežju in tako pomagate blockchainu pri potrjevanju transakcij. Poglejmo si, kako deluje staking.

Medtem ko je Bitcoin omrežje upravljan in zavarovanos procesom rudarjenja, pa veliko ostalih kriptovalut (vključno z Ethereumom) uporablja sistem proof-of-stake. Pri tem uporabniki zastavijo (stake) svojo kriptovaluto v omrežju in tako pomagajo blockchainu pri potrjevanju transakcij –  v zameno za vložek pa dobijo dobite nagrade v obliki kriptovalute.

Staking kriptovalut je torej način pridobivanja pasivnega dohodka, ki je nekako kripto ekvivalent zaslužku obresti ali dividend, medtem ko obdržite svoje osnovno premoženje.

Kako deluje staking?

Ko sredstva položite na varčevalni račun, banka ta denar vzame in ga običajno posodi drugim. V zameno za to, da ste denar zaklenili pri banki, prejmete del obresti, pridobljenih s posojanjem, čeprav zelo majhen del. Podobno velja tudi za zastavljene (staked) kriptovalute, ki jih zastavite, da bi sodelovali pri upravljanju blockchaina in ohranjanju njegove varnosti. V zameno za to zaslužite nagrade, izračunane v odstotkih donosa. Ti donosi so običajno veliko višji od vseh obrestnih mer, ki jih ponujajo banke.

Verige blokov so decentralizirane – to pa pomeni, da ni posrednika, kot je banka, ki bi potrdil novo dejavnost in se prepričal, da je skladna z zgodovinskim zapisom, ki ga hranijo računalniki v omrežju. Namesto tega uporabniki zbirajo bloke nedavnih transakcij in jih predložijo za vključitev v nespremenljiv zgodovinski zapis. Uporabniki, katerih bloki so sprejeti, dobijo provizijo za transakcijo, plačano v kriptovaluti. Za rešitev problema varnega potrjevanja transakcij se blockchaini lahko zanašajo na

 1. rudarjenje, ki je drago in potratno (proof-of-work mehanizmi, kot je Bitcoin)
 2. staking ali zastavljenje (proof-of-stake mehanizmi, kot ga uporablja Ethereum)

Proof-of-stake je posebna metoda, ki jo nekateri blockchaini uporabljajo za izbiro poštenih udeležencev in preverjanje novih blokov podatkov, ki se dodajajo v omrežje. S tem, ko so ti udeleženci v omrežju (= potrjevalci oz. validatorji) prisiljeni kupiti in zakleniti določeno količino žetonov, je nepošteno ravnanje v omrežju neprivlačno. Če bi bila veriga blokov kakor koli poškodovana zaradi zlonamerne dejavnosti, bi cena z njo povezanega nativnega žetona verjetno padla, storilec pa bi izgubil denar.

Ta vložek je torej garancija potrjevalca, ki zagotavlja, da bo deloval pošteno in v dobro omrežja. V zameno za svojo zavezanost validatorji prejmejo nagrade v domači kriptovaluti. Večji kot je njihov delež, večje možnosti imajo, da predlagajo nov blok in prejmejo nagrade. Konec koncev, večji vložek kot je vigri, večja je verjetnost za poštenost udeležencev.

Staking pool

Ni nujno, da je vložek sestavljen izključno iz kripto kovancev ene osebe. Validatorji večinoma vodijo sklad (staking pool) in zbirajo sredstva od skupine imetnikov žetonov z delegiranjem (delovanjem v imenu drugih) – s tem znižajo vstopno oviro za sodelovanje več uporabnikov. Vsak imetnik lahko sodeluje v postopku stakinga tako, da svoje kovance prenese na upravljavce sklada, ki opravijo vsa težka opravila pri potrjevanju transakcij v verigi blokov. Vsak blockchain ima svoj nabor pravil za validatorje.

Da bi validatorji ostali pod nadzorom, so lahko kaznovani, če storijo manjše kršitve, kot je daljše obdobje brez povezave, lahko pa so celo izključeni iz postopka soglasja in jim je odvzeto denarno nadomestilo. Slednje je znano kot slashing in se je, čeprav redko, že zgodilo v številnih verigah blokov, vključno s Polkadotom in Ethereumom.

Torej, staking je lahko finančno privlačna možnost za kripto navdušence, ki imajo premoženje v posesti, ne glede na velikost premoženja. Odlična stvar je, da čeprav se vozadju stakinga vrši zapletena matematika, zahteva zelo malo tehničnega znanja.

Katere kriptovalute lahko zastavim?

Kot smo omenili zgoraj, je staking mogoč le s kriptovalutami, povezanimi z blockchaini, ki temeljijo na proof-of-stake mehanizmu. Med največjimi so:

 • Ethereum (ETH)
 • Cardano (ADA)
 • Avalanche (AVAX)
 • Solana (SOL)
 • Polkadot (DOT)

Stopnje donosa (yield rates) se razlikujejo po platformah in se lahko spreminjajo glede na število aktivnih validatorjev v omrežju.

Kako lahko začnem s stakingom svojih kriptovalut?

Če želite začeti stakingom, morate najprej imeti kriptovalute, ki jih je mogoče zastaviti. Ko jih imate, morate kovance z borze ali kripto denarnice prenesti na račun, ki omogoča staking. Nato lahko kovance stakate na več načinov – odvisno od tega, koliko tehničnih, finančnih in raziskovalnih obveznosti ste pripravljeni sprejeti. Vaša prva odločitev bo, ali boste transakcije dejansko potrjevali s svojim računalnikom (postali validator) ali pa boste kriptovaluto prenesli na nekoga, ki bo to delo opravil namesto vas (se pridružili staking poolu). Staking omrežja običajno omogočajo ljudem, ki imajo v lasti kriptožetone, da jih zagotovijo drugim uporabnikom za uporabo pri potrjevanju transakcij in tako zaslužijo delež nagrade.

1. Staking preko kripto borze

Najpreprostejša možnost je, da uporabite spletno storitev, ki za vas zastavi kriptovalute. Nekatere priljubljene kripto borze (Binance, Kraken, KuCoin, Coinbase…) ponujajo staking v zameno za provizijo in vam omogočajo, da za nakup kriptovalut uporabite fiat valuto. Ponudbe kripto borz glede stakinga se razlikujejo po tem glede na:

 • katere kriptovalute so na voljo za staking
 • pristojbine
 • morebitno obdobje zaklepanja (obdobje, v katerem morate kriptovalute pustiti zaklenjene)

Nekatere borze (kot je Kraken) imajo seznam stakinga v svojem glavnem meniju, tako da ga zlahka najdete. Druge (Binance) pa jo navedejo pod »Zasluži« oz.«Earn«, ki vključuje tudi druge načine pasivnega zaslužka s kriptovalutami, na primer posojanje. Velja pa omeniti, da vse večje borze ne omogočajo stakinga, zato pred odločitvijo dobro preglejte sceno.

Primer zastavljanja na kripto borzi Binance:

 1. Pojdite na stran Earn, nato poiščite Defi Staking
 2. Filtrirajte razpoložljive možnosti stakinga in poiščite svojo kriptovaluto tako, da kliknete na Display Available Only. Najdite svoj kovanec in kliknite Stake Now
 3. Preverite parametre in zastavite kovance: Na levi izberite Duration (trajanje) in Locked Amount (Zaklenjen znesek). Binance trenutno ponuja 4 časovne okvire za zaklepanje: 15, 30, 60 in 90 dni. Vsak kovanec ima tudi svoj minimalni zaklenjeni znesek. Da lahko zastavite, morate imeti vsaj ta znesek v svoji kripto denarnici. Če ste sredstva zaklenili v okviru drugih možnosti (npr. prilagodljivo varčevanje), jih morate najprej unovčiti.
 4. Ko vnesete vrednosti in vse pregledate, označite potrditveno polje in kliknite Confirm. Čestitke, zdaj ste zastavili svojo prvo kriptovaluto!
staking kriptovalut
Staking kriptovalut na kripto borzi Binance

Nato morate le počakati do naslednjega dne, ko se bodo vaši zaslužki začeli kopičiti. Nagrade se na vaš finančni račun nakazujejo vsak dan (vsaj načeloma) in se bodo povečevale, dokler jih ne ustavite.

2. Pridružite se staking poolu

Če ne želite zaupati borzi, da bo namesto vas sprejemala odločitve, ali če ne najdete borze, ki podpira žeton, ki ga želite staviti, se lahko pridružite tako imenovanemu staking poolu – skladu stav, ki ga upravlja drug uporabnik. Za to boste morali svojo kripto denarnico povezati s skladom validatorja. Uradna spletna mesta vključujejo informacije o tem, kako raziskati validatorje, vključno s povezavami do podrobnosti o njihovem delovanju. Z nekaterimi javno dostopnimi informacijami lahko preverite, ali je bil upravljavec sklada kdaj kaznovan zaradi napak ali zlorab, pri nekaterih pa so opisane tudi njihove politike za zaščito uporabnikov. Druge podrobnosti, ki jih lahko preverite, vključujejo tudi višino pristojbin ali provizij.

Dobro je izbrati uveljavljen sklad, čeprav morda ne želite izbrati absolutno največjega. Verige blokov naj bi bile decentralizirane, zato obstaja argument, da je treba preprečiti, da bi katera koli skupina pridobila prevelik vpliv.

3. Postanete validator

Vzpostavitev lastne infrastrukture za staking je lahko zapletena stvar. Zahteva ustrezno računalniško in programsko opremo ter prenos kopije celotne zgodovine transakcij v blockahainu. Prav tako ima lahko visoke vstopne stroške. V Ethereumovem omrežju bi na primer morali začeti z vsaj 32 ETH, kar bi bilo v času pisanja tega članka (6. februar 2023) vredno približno 49.000 EUR. Pri stakingu prek staking poola ali spletne storitve ni takšnih zahtev.

Če iščete način za povečanje nagrad, obstajajo platforme, ki so specializirane za iskanje najvišjih obrestnih mer za vaše digitalno premoženje, imenovana staking-as-a-service (SaaS). Nekatera med njimi so:

 • Staked
 • Figment
 • MyContainer
 • BlackDaemon
 • Stake.Fish

Opozoriti velja, da so vsi kovanci, ki jih prenesete v staking pool, še vedno v vaši lasti. Zastavljena sredstva lahko vedno umaknete, vendar je za to običajno potreben čakalni čas (dnevi ali tedni), ki je specifičen za posamezni blockchain.

Koliko lahko zaslužim s stakingom?

Staking je dobra možnost za kripto vlagatelje, ki jih zanima donosnost dolgoročnih naložb in jih kratkoročna nihanja cen ne skrbijo. Po podatkih portala StakingRewards je povprečna stopnja nagrajevanja presegla 8% letni donos. Staking ETH prinaša povprečno 3.87%, MATIC 5%, ATOM pa kar 22%. Za staking Ethereuma so najbolj priljubljene platforme Lido Finance, Coinbase in Binance.

Pomembno pa je opozoriti, da se lahko nagrade sčasoma spremenijo ter da se med posameznimi podnudniki tudi lahko razlikujejo APY tudi med istimi kriptovalutami.

Nagrade lahko povečate tako, da izberete staking pool z nizkimi provizijami in obetavnimi rezultati pri potrjevanju številnih blokov. Slednje tudi zmanjšuje tveganje, da bi bil pool kaznovan ali začasno izključen iz postopka potrjevanja.

Preden se lotite stakinga, si postavite par vprašanj:

Bom moral dostopati do zastavljenih kripto kovancev?

Staking kriptovalut lahko vključuje dodelitev sredstev za določeno časovno obdobje, v katerem jih morda ne boste mogli prodati ali z njimi trgovati. Če menite, da bi lahko kriptovaluto v kratkem času premaknili, si pred zastavljanjem skrbno oglejte pogoje.

Ali verjamem v kripto projekt?

Odločitev za staking je odvisna od tega, ali ste prepričani, da je to dolgoročno dobra naložba. Če na primer verjamete v vrednost omrežja Ethereum, dnevna nihanja cene morda ne bodo vplivala na vašo željo po prodaji.

Sem preveril ostale možnosti za pasivni dohodek?

Čeprav je staking morda dobra izbira za nekatere lastnike kriptovalut, obstaja veliko drugih načinov ustvarjanja pasivnega dohodka. Druge pogoste oblike pasivnega dohodka so dividende iz delnic, obresti na obveznice in dohodek od nepremičnin. Obstajajo tudi neaktivne možnosti zaslužka s kriptovalutami, vključno s programi za posojanje in aplikacijami za decentralizirano financiranje (DeFi).

Staking kriptovalut: Tveganja

Naložbe prinašajo se seboj tveganja, to pa še posebej velja za svet kriptovalut. Spodaj vam predstavljamo nekaj dejavnikov, na katere morate biti pozorni:

 • Kriptovalute so nestanovitne: Padci cen lahko zlahka odtehtajo zaslužene nagrade. Vlaganje je optimalno za tiste, ki nameravajo svoje sredstvo obdržati dolgoročno, ne glede na nihanja cen.
 • Nekateri kovanci zahtevajo minimalno obdobje zaklepanja, medtem ko svojih sredstev ne morete umakniti iz stakinga.
 • Čakalna doba: Če se odločite, da umaknete svoja sredstva staking poola, je za vsak blockchain določeno čakalno obdobje, preden dobite svoje kovance nazaj.
 • Obstaja tveganje upravljavca staking poola. Če potrjevalec ne opravi svojega dela pravilno in je kaznovan, lahko ne dobite nagrade.
 • Hekerski napadi: Staking pooli so lahko dovzzetni do hekerskh napadov, kar lahko povzroči popolno izgubo zastavljenih sredstev. Ker sredstva niso zaščitena z zavarovanjem, je upanje na odškodnino zelo majhno.

Ko potegnemo črto

Ker vam za sodelovanje pri stakingu vam ni treba zapustiti borze kriptovalut, je to priljubljena izbira za tehnično manj podkovane uporabnike kriptovalut ali tiste, ki imajo dovolj premoženja, s katerim vsaj nekaj časa ne nameravajo trgovati. Marsikomu staking prinaša lep pasivni dohodek. JP Morgan ocenjuje, da bo vrednost staking nagrad leta 2025 narasla do 40 milijard dolarjev na leto. Eden od razlogov je splošni trend v kriptovalutah v smeri proof-of-stake, ki ga je spodbudila kritika proof-of-work zaradi njegovega vpliva na okolje.

Pogosta vprašanja

Katere kriptovalute lahko zastavim?

Je staking profitabilna dejavnost ?

Katera kriptovaluta ponuja najvišji donos za staking?

Kako pogosto prejmem nagrade za staking?