Ste izgubili denar zaradi kripto borze FTX? Morda boste lahko povrnili del izgub

Home » Ste izgubili denar zaradi kripto borze FTX? Morda boste lahko povrnili del izgub
ftx

Neslavno propadla kripto borza FTX je predstavila načrt za povračilo 90% izgubljenih sredstev. Toda to ni tako dobro, kot se zdi na prvi pogled. Poglejmo, zakaj.

Ključni poudarki:

  • Razdelljiva sredstva so sredstva, ki jih je FTX uspel izterjati, in ne dejanski znesek sredstev, ki so jih stranke izgubile.
  • Največji oportunitetni strošek za stranke FTX bodo povračila v dolarjih namesto v kriptovalutah, saj se je vrednost kriptovalut v zadnjih tednih nekoliko dvignila.

Medtem ko se kazenski postopek proti ustanovitelju FTX in nekdanjemu izvršnemu direktorju Samu Bankmanu-Friedu nadaljuje, je bil predložen nov načrt, po katerem bi nekdanje stranke borze kriptovalut lahko leta 2024 dobile del svojega denarja nazaj. V skladu z načrtom, ki ga je ponudilo novo vodstvo FTX, ki ga vodi izvršni direktor in strokovnjak za stečaje John J. Ray III, bodo stranke FTX dobile 90% vsakega dolarja povrnjenih sredstev. Pri tem je pomembno poudariti, da se številka 90% nanaša na sredstva, do katerih lahko FTX pridobi dostop, in ne na celotne vloge strank v času propada borze. Torej – to ne pomeni nujno, da bodo stranke dobile dostop do 90 % svojih sredstev, ki so ostala na borzi. Stranke bodo imele dostop do 9 % sredstev, ki jih bo FTX lahko razdelila svojim upnikom.

FTX in FTX US sta imela v času, ko je podjetje za kriptovalute razglasilo stečaj, po ocenah skupaj 8,7 milijarde dolarjev primanjkljaja. Od tega primanjkljaja je bilo do septembra izterjanih približno 6,9 milijarde dolarjev, vključno s portfeljem nepremičnin na Bahamih.

Ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled

Dolžniki predlagajo, da se manjkajoča sredstva strank razdelijo v tri skupine glede na okoliščine na začetku postopka iz poglavja 11: sredstva, ločena za stranke FTX.com; sredstva za stranke FTX.US; in »Splošni sklad« drugih sredstev.

Eden od zadržkov v predlogu FTX je obravnava strank, ki so v devetih dneh pred propadom borze z nje dvignile več kot 250.000 dolarjev. Ti posamezniki bodo imeli možnost plačati 15% provizijo za ta sredstva, da bi se izognili morebitnim poskusom povračila. To pomeni, da se pričakuje, da bodo stranke dobile nazaj 85 % ali več, vendar pa uvaja tudi element neenakosti med upniki.

Oportunitetni stroški – izguba, o kateri se malo govori

Glede na sodne vloge je “vrednost na datum vložitve peticije” opredeljena kot “vrednost katere koli terjatve v ameriških dolarjih na datum vložitve peticije”, pri čemer je datum vložitve peticije 11. november 2022. To pomeni, da ste upravičeni do zneska v dolarjih, ne v kriptovalutah na podlagi cen iz lanskega novembra.

Kot približek za širše trge kriptovalut upoštevajmo Bitcoin (BTC), največjo kriptovaluto po tržni kapitalizaciji. 11. novembra lani, na datum vložitve peticije, se je Bitcoin prodajal za približno 17.000 dolarjev. V petek je presegel 30.000 dolarjev. Preprosto povedano, če bo trenutni načrt sprejet, boste verjetno dobili 85 % dolarske vrednosti svoje kriptovalute, ki ste jo imeli na FTX novembra lani, čeprav se je vrednost istih kovancev danes skoraj podvojila.

Poleg tega bi lahko dolžniki iz poravnave izključili nekatere notranje osebe, povezane osebe in stranke, ki so morda vedele za zlorabo depozitov strank in sredstev podjetja. To še dodatno zaplete že tako zapleten postopek.

FTX lahko služi kot opomnik za prihajajoči bull run

Ker se svet kriptovalut še naprej razvija, primer FTX opozarja na tveganja in zapletenost te industrije. Predlagani načrt, ki prizadetim strankam ponuja kanček upanja, poudarja tudi izzive pri premagovanju posledic propada borze kriptovalut. Ker sodišče še vedno čaka na končno odločitev, skupnost kriptovalut pozorno spremlja dogajanje in upa na rešitev, ki bo v tej brez primere uravnotežila pravičnost in praktičnost. Vsekakor bo primer služil kot opomnik za nadaljnji razvoj in adopcijo kriptovalut v naslednjem bull runu.