STEPN: Kralj med move-to-earn aplikacijami

Home » STEPN: Kralj med move-to-earn aplikacijami
stepn

Stepn je blockchain aplikacija, ki uporabnikom omogoča, da za vadbo zaslužijo kriptovalute in tako prejmejo dejanski zaslužek za hojo ali tek. Za sodelovanje v igri morajo ušorabniki kupiti virtualne superge v obliki NFT. Poglejmo, za kaj gre pri tem zelo vročem projektu.

Stepn, move-to-earn web3 aplikacija na blockchainu Solana, ki uporabnikom omogoča prejemanje nagrad v kriptovalutah za hojo ali tek, se vedno bolj uveljavlja v kripto svetu. Ta fitnes apliakcija je v nekaj mesecih zrasla na več kot 2,3 milijona aktivnih uporabnikov. Stepn predstavlja sinergijo dveh konceptov, ki se uveljavljata že nekaj let: igre v razširjeni resničnosti (AR) in play-to-earn igre.

Igre AR običajno vključujejo virtualni svet, ki se prekriva z resničnim svetom. Ta koncept se je začel uporabljati leta 2015 z igro Pokemon Go, ki je virtualne Pokemone razpršila po resničnem zemljevidu sveta in uporabnikom omogočila, da jih sledijo in zbirajo s pomočjo GPS. Stepn je prevzel ta element nabiranje točk na podlagi napredka, doseženega prek sistema GPS;  in mu dodal novejši model play-to-earn. Slednjega so uvedle kriptoigre, kot je Axie Infinity, ki igralce za igranje nagrajujejo s kriptožetoni.

Rezultat: igra, ki spremlja uporabnikovo vadbo v resničnem življenju in mu dodeljuje točke v obliki kriptožetonov.

No, ker vemo, da smo zdaj našteli kar nekaj konceptov (play-to-earn, move-to-earn, web3, virtualna resničnost…), naj vam po domače predstavimo Stepn: je aplikacija, ki bi jo dobili, če bi skupaj zmešali fitnes aplikacijo Strava, Pokemon Go in Axie Infinity.

Kaj je Stepn?

Stepn je aplikacija za pametne telefone, ki je zgrajen na Ethereumovem konkurentu, Solani. Ustvaril razvijalec aplikacije FindSatoshi Lab ter uporabnikom omogoča zaslužiti kriptovalute s hojo, tekom ali tekom v točno določenem časovnem obdobju, ki se osveži vsakih 24 ur. Nagrade se izplačujejo v Stepnovi »domači« kriptovaluti – žetonu Green Satoshi ali GST, in se prenesejo v denarnico, ki je ustvarjena v igri ali pa se uvozi od zunaj. Igralci morajo za začetek igre kupiti športne copate v obliki NFT, nato pa lahko z nadgradnjo svojih športnih copat povečajo količino GST, ki jo zaslužijo na sejo. Cene superg, s katerimi je mogoče trgovati na sekundarnih trgih, so že zdaj visoke in se gibljejo od 400 do 100.000 dolarjev.

Projekt je v tako zelo priljubljen, da obstaja seznam čakajočih za vstop v skupino Telegram, ki ima že več kot 200.000 članov. Uporabnikom je treba poslati vabilo, da se ji lahko pridružijo, ekipa STEPN pa je omejila število aktivacijskih kod, ki so na voljo. Uporabniki lahko kode dobijo v skupinah Telegram, Discordovih klepetyalnicah in drugih spletnih skupnostih STEPN. Vsak dan podjetje izda 3.000 kod za včlanitev.

Kako deluje Stepn?

Za razumevanje delovanja sistema Stepn sta ključni dve značilnosti. Prva so superge, ki močno vplivajo na to, koliko denarja lahko igralec zasluži, in pojasnjuje, zakaj so cene nekaterih NFT-jev tako astronomske.

Podobno kot v standardni računalniški igri, kjer lahko nadgradite svoj oklep, da bo vzdržal določene napade, v igri Stepn nadgradite svoj copat, da bi povečali eno ali več od petih različnih lastnosti:

 • Resilience, ki upočasni obrabo (in zmanjšuje donosnost);
 • Luck, ki poveča možnost naključnih nagrad med sejo;
 • Comfort, ki poveča vnos druge vrste žetona, imenovanega GMT (ki se nanaša na upravljanje);
 • Efficiency, ki poveča količino GST na porabljeno “energijo”.

To nas pripelje do druge ključne funkcije: Energy (energija). V igri Stepn je energija enota časa, ki je igralcu dodeljena za sejo; 1 enota pomeni 5 minut. Vsak igralec začne s samo dvema enotama energije, ki se napolnita vsakih 24 ur, kar pomeni, da je novincem na voljo samo deset minut na dan, v katerih lahko zaslužijo GST (aplikacija bo poskrbela tudi za to, da se boste gibali z zahtevano hitrostjo glede na vrsto superg).

Če želite pridobiti več energije, morate kupiti več športnih superg. Kar pa je drago, zato morajo igralci spretno uravnotežiti stroške nakupa novih energy slotov z morebitnimi dobički, ki jih lahko dosežejo z daljšimi sejami zaslužka. (Upoštevati morajo tudi nestanovitnost – cena GST se je v kratkem času njenega delovanja gibala od 52 centov do 2,30 dolarja, zdaj pa v medvedjem trgu padla na celo 0,06 dolarja) Vendar je zmagovalna kombinacija mogoča: Pojavljajo se poročila o uporabnikih, ki na dan zaslužijo 400 dolarjev, večina pa začne s približno 5 dolarji.

Kako lahko igram Stepn?

Preprosto povedano se lahko projekta udeležite v naslednjih korakih:

 1. Prenesite aplikacijo STEPN in jo aktivirajte s kodo
 2. Prenesite SOLANO v svojo denarnico
 3. Kupite športne copate STEPN
 4. Tecite in zasluži GMT
 5. »Razmnožite« športne copate STEPN

Prenesite aplikacijo Stepn

Prvi korak za je prenos aplikacije v telefon. Na voljo je tako za Android kot iPhone. Ko prenesete aplikacijo, morate ustvariti račun, da se prijavite in začnete igrati. Za dokončanje registracije boste potrebovali aktivacijsko kodo, ki je žal ni lahko dobiti. Zanjo boste morali prositi prijatelja ali znanca ali pa preveriti kanal Stepn za diskord, da bi dobili kodo. Z vnosom aktivacijske kode boste dokončali postopek registracije.

Kripto denarnica

Solana je kriptovaluta, ki jo trenutno uporablja aplikacija. Če želite kupiti superge, morate Solano prenesti v svojo Stepn denarnico. In kje lahko najdete svojo denarnico? Nahaja se v zgornjem desnem kotu aplikacije v obliki same denarnice. Izberete to denarnico, nato pa se lahko odločite, koliko sredstev SOL želite spremeniti v denar za porabo iz denarnice.

Kako kupiti Stepn NFT superge?

Takoj ko boste SOL iz wallet spremenili v spend, boste lahko kupili superge. To je edini način, kako lahko zaslužite v tej igri. Kliknite na ikono vozička, ki jo boste videli na začetnem zaslonu aplikacije v spodnjem desnem kotu, to vas bo popeljalo na Stepn tržnico. Filtrirate lahko glede na svoj žep in želje. Izbirate lahko med 4 glavnimi vrstami športnih copat, ki so naslednje:

 1. Walker
 2. Jogger
 3. Runner
 4. Trainer

Od vrste superg je odvisen tudi vaš zaslužek. Od lastnosti je odvisna tudi cena superg. Poleg tega velja, da več superg kot jih imate v svojem portfelju, več energije imate za gibanje. Tekaške superge so najcenejše na tržnici, čeprav z njimi dobite največ žetonov, to pa zato, ker ljudje raje hodijo ali tečejo, kot pa šprintajo. Pomembno je razumeti, da Stepn sam ne prodaja superg, uporabniki jih lahko kupijo le od drugih prek tržnice. Izposoja trenutno ne deluje, ko pa bo, boste videli, da lahko tečete in zaslužite, tudi če nimate kapitala za nakup superg.

Najcenejše superge vas bodo stale približno 11-12 SOL (približno 500 USD, upoštevajoč ceno kriptovalute v času pisanja tega članka).

Tecite in služite GMT

Ko boste imeli par superg, bo to vidno na vašem trenutnem seznamu superg. Če ste pripravljeni na tek, kliknite skrajno levo spodaj ikono tekača. Na vrhu boste videli svoje športne copate, spodaj pa gumb za začetek. Prav tako lahko vidite zavihek, v katerem je prikazana vaša energija in naslednje polnjenje. Vsaka energija predstavlja 5 minut gibanja. Ko končate z vsakodnevnimi aktivnostmi, ne pozabite »popraviti« superge za vzdržljivost in zvišanje ravni. Trenutno so v Stepn gospodarstvu na voljo 3 glavni viri dohodka, in sicer:

 1. Služenje GST žetonov
 2. »Razmnoževanje« Stepn superg
 3. Zastavljanje (staking) žetonov GMT

Stvari, ki bi jih morali vedeti, preden začnete igrati Stepn:

 • Gibati se morate na prostem
 • Poskrbite za močan signal GPS, saj le-ta neposredno vpliva na vaš zaslužek
 • Poskusite vzdrževati optimalno hitrost
 • Ne goljufajte, saj ima aplikacija vgrajen sistem proti goljufanju
 • Predvsem si zapomnite, da so ti zaslužki odvisni tudi od nihanja vrednosti žetona GST

Tokenomika

Za obvladovanje igre Stepn so potrebni trije žetoni: SOL, lastni žeton omrežja Solana, ki se uporablja za nakup novih športnih copat (to je mogoče storiti tudi z Binance Coin, vendar so športni copati NFT na Solani); GST – žeton, ki se zasluži s hojo, tekom ali tekom in se uporablja za nakup novih nadgradenj; in GMT – žeton upravljanja (governance token) Stepn, ki imetnikom daje pravico do glasovanja o prihodnosti platforme. Pri tem ima GST neomejeno ponudbo, GMT pa je omejen na izdajo 6 milijard in ga prejmejo le uporabniki, ki so svoje superge nadgradili nad 30. stopnjo.

Ena od težav pri trgovanu z žetoni GMT je po mnenju Fundstratovih analitikov ta, da jih je težko ovrednotiti. Čeprav imajo omejeno ponudbo 6 milijard žetonov, lahko razvijalci Stepna spremenijo pravila igre. V nekem smislu imajo razvijalci Stepn vlogo centralne banke, ki podobno kot prave centralne banke vleče vzvode na strani povpraševanja, ki bodisi podpirajo cene premoženja bodisi jih ohlajajo. Razvijalci so že spremenili količino GMT, ki je potrebna za nadgradnje v igri. Povečanje zneska GMT, ki je potreben za dvig ravni uporabniških športnih copat, povečuje povpraševanje po žetonih. Ko se GMT porabi za povišanje ravni v igri, se »zažge«, kar zniža skupno ponudbo žetonov.

28. aprila je cena GMT po podatkih portala CoinMarketCap dosegla rekordnih 9,08 dolarja. V času pisanja tega članka se giblje malo pod dolarjem.

Kje lahko kupim žetone?

Oba Stepnova žetona, GMT in GST, sta na voljo na vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, OKX, Bybit in FTX.

Kdo so partnerji?

Stepn sodeluje z dvema podjetjema:

 1. Alchemy Pay: razvijalec kripto plačil, ki je pred kratkim dodal funkcionalnost za GMT.
 2. ASICS: velika športna blagovna znamka je nedavno dodala svojo kolekcijo športnih copat NFT v katalog podjetja Stepn.

Zaslužki s Stepnom

35-letni Mohammad Noor, virtualni asistent s sedežem v Bangladešu, je povedal, da je za aplikacijo Stepn slišal na YouTubu in da ga je pritegnila, ker se mu je zdela dober postranski posel, ki bi lahko izboljšal tudi njegovo zdravje. Pravi, da mu je tek bistvenega pomena, zdaj pa za to zasluži denar. S tekom dvakrat na dan po 30 minut zasluži približno 75 dolarjev na dan.

V beli knjigi podjetja je navedeno, da lahko igralci svoje NFT športne copate kupijo ali prodajo na tržnici v aplikaciji; zaslužek uporabnikov je shranjen v denarnici v aplikaciji, ki ima vgrajeno funkcijo zamenjave. Noor je svoj prvi par superg kupil za 10,8 SOL (70 USD) in dejal, da so zdaj vredne 20 SOL. Meni, da ima aplikacija Stepn svetlo prihodnost, saj od uporabnikov zasluži denar na več kot le en način – s »kovanjem« superg, njihovo prodajo in s polnjenjem energije.

Prihodnost projekta Stepn

Čeprav je Stepn na začetku doživel velik uspeh, je po pretresih na trgu kriptovalut leta 2022 na Kitajskem naletel na težave. Padec v celotni panogi – skupaj s kitajskimi zakoni o podatkih, ki prepovedujejo hrambo podatkov GPS državljanov – je vzbudil pozornost državnih regulatorjev, zaradi česar je moral Stepn blokirati kitajske uporabnike. Glede na njihove zakone o varstvu podatkov in odnos do kriptovalut lahko temu sledijo tudi druge države.

Platforma je bila v mesecih po zagonu deležna tudi vrste napadov DDoS (distributed denial-of-service), zaradi česar je moral Stepn uporabnike opozoriti, da v obdobjih vzdrževanja “vadbe morda ne bodo pravilno zabeležene”. Če bo Stepnu uspelo premagati te začetne ovire, bi move-to-earn lahko postal cvetoč sektor kripo prostora. In če njegove ekonomske spodbude nekaj ljudi spravijo s kavčev v tekaške copate, to zagotovo ni nič slabega.

Če ste pri služenju s kriptovalutami pripravljeni sprejeti precejšnjo mero tveganja, hkrati pa se odpraviti ven in se gibati, je StepN lahko odlična izbira za vas. Kot vedno poskrbite, da boste opravili svoje raziskave in vlagali pametno, nikoli pa ne vložite več, kot si lahko privoščite izgubiti. Če vse to zveni, kot da je za vas, potem srečno tekanje in srečen zaslužek.

Pogosta vprašanja

Kaj je Stepn?

Koliko lahko zaslužim s Stepn?

Koliko stanejo Stepn superge?

Koliko vrst superg je na voljo na Stepn tržnici?

Koliko superg je na voljo?

Dodaj odgovor