V zadnjih 12 mesecih se je skupno število nameščenih BTC bankomatov po vsem svetu povečalo za približno 20.000, skladno tudi s povišanjem vrednosti Bitcoina. Danes je tako po svetu nastavljenih 34000 tovrstnih bankomatov, večina pa je lociranih v ZDA.

Vztrajna rast

Število Bitcoin bankomatov, nameščenih po vsem svetu, se je leta 2021 povečalo za več kot 100 %, kar je največje povečanje od začetka pojavljanja bankomatov leta 2013. Januarja 2021 je bilo nekaj več kot 14.000 bankomatov za bitcoine, zdaj pa jih je nekaj manj kot 34.000. To je tudi znak, da se Bitcoin začenja uveljavljati v širšem gospodarstvu. Leto 2021 je bilo za najstarejšo kriptovaluto v mnogih pogledih odlično, rast števila bankomatov pa je le eden od mnogih napovednikov za dobro prihodnost.

Trend povečevanja števila bankomatov se nadaljuje še iz leta 2020, ki je kljub pandemiji prav tako doživelo skokovit porast. Število Bitcoin bankomatov se je leta 2020 več kot podvojilo, saj se je v tem letu povečalo s približno 6 400 na 12 800. Ta trend se je prvič začel leta 2018, in sicer po razmahu ICO v začetku tistega leta.

Kaj je Bitcoin bankomat?

Bitcoin bankomat je z internetom povezan kiosk, ki strankam omogoča nakup bitcoinov s fiat valutami. Uporabniki lahko svoje bitcoine z uporabo teh bankomatov tudi prodajo za fiat valute. Bitcoin bankomati niso enaki običajnim bankomatom, ki bančnim strankam omogočajo fizični dvig gotovine z njihovih bančnih računov. Namesto tega bankomati za bitcoine izvajajo transakcije na podlagi verige blokov, ki bitcoine pošljejo v uporabnikovo digitalno denarnico, pogosto z uporabo QR kode.

Bankomati imajo tudi pomankljivosti

Bitcoin bankomati imajo svoje slabosti, predvsem to, da so transakcije precej dražje. Zato so nekateri uporabniki dejali, da imajo raje stacionarne kripto borze kot pa bankomate. Vendar pa je to priročen način, da javnost začne vlagati v bitcoin, in vsekakor prinaša določeno izpostavljenost temu novemu razredu premoženja.

Vedno večja priljubljenost med državami

O vedno večji razširjenosti Bitcoin  bankomatov so prvič poročali marca 2021, od takrat pa se je za to odločilo več držav. Tako je zdaj po vsem svetu več držav, v katerih delujejo tovrstni bankomati.

Čeprav se je število Bitcoin bankomatov povečalo po vsem svetu, jih je velika večina prisotna v Združenih državah Amerike – približno 29.000. Samo podjetje Bitcoin Depot jih je maja 2021 v ZDA uvedlo več kot 350. V Latinski Ameriki je Honduras odprl svoj prvi kripto bankomat, saj je zanimanje za ta razred premoženja naraščalo. Tudi Salvador, ki priznava Bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, ima več kot 200 bitcoin bankomatov. Kolumbija je sledila zgledu in po Salvadorju uvedla svoje kripto bankomate. Kitajska medtem kriptovalut ne dovoljuje. Vendar pa je v Pekingu uvedla bankomat za izmenjavo digitalnega renminbija in storitev zamenjave gotovine.

Kaj pa se dogaja z Bitcoinom?

Bitcoin se je konec tedna odlično odrezal in presegel mejo 50 tisoč dolarjev. Vendar okrevanje ni trajalo dolgo, saj je vodilna kriptovaluta včeraj znova zdrsnila pod mejo 50 tisoč dolarjev. V času tiska se BTC trguje nad 47 tisoč dolarji, pri čemer tehnični kazalniki kažejo, da ima kriptovaluta trenutno težave.

BTC trguje pod svojim 50-dnevnim drsečim povprečjem, ki znaša 53.403 USD. V zadnjih treh tednih je trgoval pod to ravnjo. Linija MACD je po zadnji »medvedji« predstavi ostala pod nevtralnim območjem, medtem ko bi se RSI v višini 39 lahko spustil še nižje, če se bo trenutni tržni zagon ohranil. Bitcoin bo moral podpreti raven podpore pri 44 tisoč dolarjih, da bo imel možnost, da kmalu nadaljuje z okrevanjem. Zdrs pod raven podpore 44 tisoč dolarjev bi lahko vodilni kriptovaluti prinesel nadaljnje rdeče številke.

Dodaj odgovor