Dolgo pričakovana nadgradnja omrežja Bitcoin je končno tu. Novi protokol Taproot ohranja zasebnost v verigi blokov Bitcoina tako, da zakriva zapletene transakcije. Poleg tega jih dela cenejše in lažje za obdelavo. Nadgradnja, ki je bila v fazi testiranja od 12. junija, se je pripravljala sedem let. Združuje zapletene transakcije z enostavnimi, ne da bi povečala obseg verige blokov.

Bitcoin (BTC) je ob bloku 709.632 aktiviral tako imenovano nadgradnjo Taproot. To je eden najpomembnejših mejnikov (poleg rekordne cene), ki jih je v zadnjih letih dosegel Bitcoin blockchain. Poleg tega je to prva nadgradnja Bitcoina po implementaciji Swgwita leta 2017.

Kaj to pomeni za Bitcoin?

Ta mejnik je zelo pomemben za celotno skupnost. Treba je upoštevati, da je ob vsaki predlagani nadgradnji omrežja Bitcoin potrebna razprava celotnega ekosistema in skupnosti. Poleg tega jo mora odobriti večina udeležencev omrežja, kar pomeni, da je za vsako novo izboljšavo potrebno skoraj soglasno soglasje omrežja. S to novo nadgradnjo postane omrežje Bitcoin bolj zasebno za tiste transakcije, ki zahtevajo več podpisov, znane kot transakcije z več podpisi (multi-sig transactions). Poleg tega bo morda v prihodnosti v omrežju Bitcoin mogoče izvajati naprednejše pametne pogodbe. Boljše in naprednejše pametne pogodbe pomenijo, da bo morda mogoče sprostiti nov nabor funkcionalnosti za Bitcoin.  Taproot je tako najpomembnejša nadgradnja Bitcoina po SegWitu leta 2017. SegWit je odpravil številne hrošče, omogočil več transakcij v vsakem bloku in postavil temelje za plačilne kanale druge plasti, kot je Lightning.

Alyse Killeen, ustanoviteljica in vodilna partnerica podjetja Stillmark, ki se ukvarja s tveganim kapitalom Bitcoin, pojasnjuje, da je Taproot zelo pomembna nadgradnja, ki odpira nove priložnosti za podjetnike in vlagatelje po vsem svetu. To se že odraža v ceni Bitcoina. Virtualna valuta je v zadnjih sedmih dneh zabeležila skoraj 5%, kažejo podatki, ki smo jih našli na kripto portalu CoinGecko. V času pisanja tega članka se z bitcoinom trguje blizu 64.400 dolarjev, njegova tržna kapitalizacija pa znaša več kot 1,20 bilijona dolarjev.

Bitcoin je bil v celotnem letu 2021 v bikovskem trendu. Najbolj priljubljena virtualna valuta se je začela gibati navzgor takoj po tem, ko je marca 2020 trge prizadela kriza COVID-19. Od tega trenutka je bil BTC v bikovskem trendu oziroma v obdobjih konsolidacije.  Poleg tega se je povečalo zanimanje podjetij in institucionalnih vlagateljev, ki so želeli biti del trga kriptovalut. Danes ima več podjetij iz različnih držav v lasti bitcoine in bi lahko v prihodnjih letih povečala svoj delež. Poleg tega je bil Salvador prva država, ki je Bitcoin poleg ameriškega dolarja (USD) razglasila za zakonito plačilno sredstvo.

Gibanje na trgu

Bitcoin je prejšnji teden prečkal prag 67.600 USD in nadaljeval z rastjo do srede, ko je dosegel najvišjo vrednost 68.789 USD. Medtem je ethereum v ponedeljek presegel vrednost 4.800 USD in do srede pristal pri 4.859 USD.

V torek je altcoin in tekmec Ethereumu Solana že drugič v zadnjih štiridesetih dneh presegla tržno vrednost Tetherja in postala četrta največja kriptovaluta na svetu. Oboževalci Solane bodo upali, da se bo predstava kmalu ponovila, saj se je valuta danes vrnila na peto mesto. Med tednom je izgubila 4 % svoje vrednosti in trenutno se z njo trguje po 237 dolarjev.

Dodaj odgovor