Tedenski pregled: Apple s 30% davkom na NFT, Do Kwona išče Interpol, FTX bo kupil sredstva propadlega Voyagerja

Home » Tedenski pregled: Apple s 30% davkom na NFT, Do Kwona išče Interpol, FTX bo kupil sredstva propadlega Voyagerja

Spet razburljiv teden v kripto svetu, tokrat v ospredju Apple, ustanovitelj Lune Do Kwon in v stranski vlogi Interpol; ter kripto borza FTX.

Apple uveljavlja 30% NFT davek

Apple je da dal zeleno luč za nakup in prodajo NFT-jev v svojem App Storu, toda novica kljub dobremu znamenju za adopcijo NFT ni bila dobro sprejeta s strani Web3 skupnosti. To pa zato, ker se je znameniti proizvajalec iPhona odločil zaračunati kar 30% provizijo za NFT transakcije, kar je kar 10x več od NFT tržnice SuperRare, kjer je standardna provizija 3%.

Napihnjen procent je sprožil burne odzive v kripto skupnosti. Direktor Epic Games je na Twitterju jasno obsodil tehnološkega velikana in dodal, da »podjetje uničuje vse NFT aplikacije, ki jih ne more obdavčiti, tako da uničuje še eno nastajajočo tehnologijo, ki bi lahko tekmovala z njegovo groteskno precenjeno storitvijo plačevanja v aplikacijah”. Po drugi strani je bloger Florian Mueller označil ta NFT davek za zlorabo, vendar dosledno s praksami tehnoloških velikanov.

V poročilu s strani portala The Information je navedeno, da je priljubljena Solanina NFT tržnica Magic Eden po seznanitvi s politiko umaknila svojo storitev iz trgovine App Store, čeprav je Apple ponudil znižanje provizije na 15%. Medtem naj bi druge NFT tržnice v trgovini App Store zaradi visokih provizij omejile svoje delovanje. Dodaten izziv je tudi to, da so prisiljene izvajati transakcije v ameriških dolarjih in ne v kriptovaluti, kar bi se glede na nestanovitnost trgov kriptovalut lahko izkazalo za tvegano.

Poteze pa ne obsojajo vsi

Izvršni direktor Web3 razvijalca iger Limit Break je dejal, da bi ta poteza lahko v vsako mobilno igro, ki vključuje več kot 1 milijardo igralcev, vgradila ETH denarnico in dodal, da bi Applu “Z veseljem dal 30% delež brezplačnega NFT«. Če preberemo o tematiko čez tviter, opazimo, da  mnogi poudarjajo, da bo NFT prodaja koristila predvsem mobilnim igram, poleg tega pa tudi znatno povečala adopcijo Web3 in tehnologije blockchain.

Interpol ustanovitelja propadle Terre Do Kwona dodal na rdeči seznam

Saga okoli največjega kripto fiaska, kjer so investitorji izgubili 60 milijard dolarjev, se ne umirja. Dogodek je povzročilo tolikšno razburjenje, da je tožilstvo začelo preiskavo Do Kwona in njegovih sodelavcev. V Južni Koreji ga čakajo obtožnice, je v ponedeljek sporočilo tamkajšnje tožilstvo in dodalo, da obtoženec ne sodeluje z oblastmi, kot je to zatrdil v tvitu, temveč je na begu. Na svojem twitter računu je sicer navedel svojo lokacijo v Singapurju, vendar je Reuters 17. septembra poročal, da ga najverjetneje ni več v državi. Dvojno državljanstvo v Južni Koreji na splošno ni dovoljeno, (možne so nekatere izjeme), vendar v tem trenutku ni popolnoma jasno, ali ima Kwon potni list več kot ene države.

Kwon in drugi zaposleni pri Terri so bili tarča preiskave južnokorejskih finančnih organov, ki so pred dvema mesecema vdrli v pisarne borz kriptovalut Gopax, Coinone, Upbit, Bithumb in Korbit. Južnokorejsko sodišče je polog Kwona izdalo nalog za aretacijo še petih oseb, povezanih s podjetjem Terra, zaradi domnevne kršitve zakonodaje o kapitalskih trgih. Novica o Interpolovem nalogu je povzročila tudi ponovni padec reinkarniranega žetona LUNC (prej LUNA) na kripto trgu.

FTX zmagal na dražbi za sredstva propadlega Voyagerja

Po več krogih licitiranja je kripto borza FTX US je osvojila dražbo za sredstva borznoposredniške družbe Voyager Digital, ki jo bo odobrilo ameriško stečajno sodišče, in sicer s ponudbo v vrednosti približno 1,4 milijarde dolarjev. V poročilu z malo informacij so pri Voyagerju dejali, da je ponudba sestavljena iz poštene tržne vrednosti njegovih kriptožetonov na datum, ki bo določen v prihodnosti in 111 milijonov dolarjev dodatne vrednosti.

Posojilnica kriptovalut Voyager Digital je julija razglasila stečaj. Opazovalci v panogi so takrat vse bolj pozorno spremljali poslovne prakse podjetja Voyager, zlasti to, kako je podjetje, ki kotira na kanadski borzi, v marketinškem gradivu trdilo, da so vloge vlagateljev zaščitene z zavarovanjem Zvezne družbe za zavarovanje vlog (FDIC). To zavarovanje bi dejansko zaščitilo gotovinske vloge v bankah do višine 250.000 USD, ne bi pa krilo gotovine, pretvorjene v stablecoine. Na podlagi poročil je posojilna knjiga družbe Voyager predstavljala skoraj polovico njenih skupnih sredstev, skoraj 60 % te posojilne knjige pa so predstavljala posojila družbi Three Arrows, ki je prav tako julija razglasila stečaj.

Dodaj odgovor