Tedenski pregled: Bitcoin in kripto trg se pripravljata na »kripto zimo«

Home » Tedenski pregled: Bitcoin in kripto trg se pripravljata na »kripto zimo«
bitcoin

Kripto trg se še napej ohlaja. Ceni bitcoina in ethereuma, dveh največjih svetovnih kriptovalut, sta se v zadnjih 24 urah znižale za približno 5 %, skupni kripto trg pa je vreden približno 1,2 bilijona dolarjev.

Bitcoin (BTC) je v zadnjem dnevu padel za več kot 5 % in se vrnil pod magično mejo 30.000 USD, s čimer je izničil večino svojih nedavnih doprinosov. Kralj med kriptovalutami je v začetku tedna vlagateljem dal kanček upanja, potem ko je v ponedeljek pripravil mali show in najprej osvojil raven 30.000 dolarjev, naslednji dan pa za kratek čas presegel 32.000 dolarjev.

To je bilo prvič po treh tednih, ko se je z bitcoinom trgovalo na teh ravneh; vendar mu ni uspelo ohraniti zagona navzgor in je v sredo po podatkih portala CoinGecko padel na dnevno najnižjo vrednost 29.501 USD. Zaradi medvedjega trenda je bilo v tem obdobju likvidiranih 155 milijonov dolarjev (večinoma dolgih)pozicij v BTC.

Za bitcoinom in širšim trgom kriptovalut je bil to buren mesec, saj vlagatelji še vedno poskušajo prešteti svoje izgube po dramatičnem zlomu Terrinega stablecoina UST in žetona LUNA. Poleg tega je bitcoin tudi zabeležil neslavni rekord z 9 zaporednimi rdečimi tedni. Vodilna kriptovaluta je v zadnjih 30 dneh izgubila več kot 22 % vrednosti, njena tržna kapitalizacija pa se je s 750 milijard dolarjev skrčila na trenutnih 577 milijard dolarjev.

Kako pa kaže Ethereumu in ostalim altcoinom?

Ethereum (ETH): Vzporedno z BTC je cena ETH v zadnjih 24 urah padla za 5,65 %. Druga največja kriptovaluta je v četrtek v zgodnjih jutranjih urah padla na dnevno najnižjo vrednost 1.776 USD, zdaj pa se po podatkih CoinGecka giba okoli 1.823 USD. To je tudi kar 35 % manj od začetka maja, ko je ETH zamenjal lastnika na območju blizu 3.000 USD.

Solana (SOL): Cena Solane se je po štiriinpolurnem izpadu prvoplastnega blockchaina v sredo čez dan znižala za 12 %.

Priljubljeni altcoini Cardano (ADA), XRP, Polkadot in Dogecoin (DOGE) so se med vsesplošno razprodajo kriptovalut maja znižali za več kot 30 %. Cene Polkadota so se v mesecu dni znižale za več kot 50 %. Cena Bitcoina se v primerjavi z altcoini drži bistveno bolje, kot se to pogosto dogaja v medvedjem trendu.

Institucionalni denar je v maju pomagal celotnemu trgu

Institucionalni vlagatelji so morda v veliki meri odgovorni za nekaj dnevno pozitivno gibanje cen bitcoina in ethereja v zadnjem tednu maja. Marcus Sotiriou, analitik pri britanskem posredniku digitalnega premoženja GlobalBlock, pravi, da je bilo v sklade, podprte s kriptovalutami, v letu 2022 do zdaj priliva za približno 520 milijonov dolarjev. Pravi, da so ti prilivi še posebej impresivni glede na negativno gibanje cen na trgu kriptovalut v letošnjem letu do zdaj.

To kaže, da so bile institucije in posamezniki z visokim premoženjem v tem medvedjem trgu neto kupci. To si lahko razlagamo kot še en dokaz, da se ponudba bitcoinov ob trenutnih makro trendih prenaša iz šibkih rok v roke tistih z dolgoročnim prepričanjem.

Dodaj odgovor