Tedenski pregled: Bitcoin pod 40.000 dolarjev, volatilnost Dogecoina

Home » Tedenski pregled: Bitcoin pod 40.000 dolarjev, volatilnost Dogecoina

Razmere na kripto in delniških trgih še vedno razdeljujejo mnenja, ameriški dolar pa je dosegel najvišjo vrednost v dveh letih.

Kripto in delniški trgi so zabeležili ponoven padec, bitcoin v času pisanja članka trguje pod 40.000 dolarji, ethereum pa pod 2.900 dolarji. Medtem pa se je ameriški dolar zaradi zaskrbljenosti zaradi bližajočih se dvigov obrestnih mer ameriške centralne banke Federal Reserve povzpel na najvišjo točko po marcu 2020.

Bitcoin (BTC) v zadnjih dveh tednih ostaja v padajočem trendu, saj trgovci čakajo na odločilen premik nad ali pod raven 40.000 USD. Za zdaj so altcoini v zadnjem mesecu kazali zelo volatilne vrednosti, kar kaže na negotovost med udeleženci na trgu. Medtem se je bitcoin v torek znižal za 3 %, pa je v zadnjih 30 dneh na poti k 18% padcu.

Tudi vrednosti delnic so se v torek občutno znižale in vrnile večino dobičkov s konca marca. Prodajni pritiski so letos doslej prevladovali, saj so vlagatelji zmanjšali izpostavljenost tako delnicam kot kriptovalutam.

Memecoini, Elon Musk in Twitter

Dogecoin (DOGE) je v zadnjih 24 urah padel za 8 % in s tem izničil nekaj dobičkov iz ponedeljkove rasti. Drugi najslavnejši (pasji) memecoin SHIB, je v istem obdobju padel za 4 %.

Ni skrivnost, da Elon Musk obožuje Dogecoin, Dogecoin pa obožuje Elona Muska. S pasjo tematiko navdahnjena kriptovaluta oz. najslavnejši memecoin, je v ponedeljek poskočila kar za 27 %, potem ko je Twitter objavil, da je upravni odbor sprejel Muskovo 44 milijard dolarjev vredno ponudbo za odkup. Vendar je Dogecoin od takrat izgubil večino teh dobičkov in je po podatkih Coinmarketcapa v 24 urah padel za 11 % in v času pisanja tega članka trguje pri 14 centih. V ponedeljek je sicer med skokovitim porastom dosegel najvišjo vrednost 16,5 centa, v torek pa je padel na 13 centov.

Čeprav se zdi, da je Muskov učinek popustil, pa sinhronizacija med izvršnim direktorjem Tesle in Dogecoinom ni nova. Cena kriptovalute je poskočila tudi, ko je bilo razkrito, da je Musk v začetku aprila prevzel 9,2% delež v Twitterju.

Spomnimo: Dogecoin sta leta 2013 kot šalo ustvarila razvijalca Billy Markus in Jackson Palmer. Temelji na memu “Doge”, ki prikazuje psa pasme shiba inu. Markus je v objavi na Redditu leta 2021 zapisal, da je bil “ustvarjen za neumneže”. “Kriptovaluto sem nahitro ustvaril, brez kakršnih koli pričakovanj ali načrta. Celoten proces je trajal približno tri ure.”

Ključni poudarki

  • Ameriški delniški trg je v torek padel, Nasdaq pa se je znižal za 4 % zaradi zaskrbljenosti zaradi upočasnjevanja kitajske rasti in nadaljnjih zapor zaradi boja proti naraščajočemu številu primerov Covid-19, zdaj tudi v prestolnici Peking.
  • Bitcoin še naprej kaže korelacijo s tradicionalnimi trgi, saj se je v zadnjih 24 urah po podatkih CoinMarketCapa spustil za 5,6 %.
  • Dogecoin, največji zmagovalec Twitterjeve odobritve prevzema Elona Muska v vrednosti 44 milijard ameriških dolarjev, je po 10% padcu izgubil svoje mesto v top 10 in padel na 13. mesto po tržni kapitalizaciji.
  • Trgi ostajajo negotovi, saj se pričakuje, da bo Fed maja zvišal obrestne mere za 50 bazičnih točk, saj je inflacija v ZDA dosegla najvišjo stopnjo v zadnjih 40 letih.

Dodaj odgovor