Tedenski pregled: Bitcoin prvič po januarju pod 35.000 dolarji

Home » Tedenski pregled: Bitcoin prvič po januarju pod 35.000 dolarji
bitcoin

Bitcoin je v sredo začel strmo padati zaradi komentarjev ameriške centralne banke Federal Reserve, ki so negativno vplivali tudi na tradicionalne trge. Altcoini pa so zabeležili še večji udarec.

Bitcoin je v nedeljo zjutraj padel pod 35.000 dolarjev, potem ko je v zadnjih 24 urah padel za skoraj 4 %, v zadnjih sedmih dneh pa za skoraj 9 %. Tržna vrednost največje kriptovalute se je po podatkih CoinMarketCap zmanjšala na 658 milijard dolarjev. Za primerjavo – 28. marca je ta številka znašala več kot 900 milijard dolarjev.

Tržna kapitalizacija svetovnega trga kriptovalut je znašala 1,60 bilijona dolarjev, kar je 3,36% zmanjšanje v 24 urah. Skupni obseg trga kriptovalut je v zadnjih 24 urah dosegel 80,16 milijarde dolarjev, kar pomeni 12,97% padec.

Pritisk navzdol se je začel, ko je Federal Reserve napovedal dvig obrestnih mer, s čimer se je izničilo kratko okrevanje, ki ga je Bitcoin doživel v začetku prejšnjega tedna. Institucionalni vlagatelji so začeli umikati sredstva iz bitcoin skladov že pred več kot tednom dni, kaže poročilo družbe CoinShares. Odlivi bitcoinov so predpretekli teden znašali 133 milijonov dolarjev, kar je največ po juniju 2021.

Kako pa kaže altcoinom?

Ethereum, druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji, se je v zadnjih 24 urah znižal za skoraj 5 %, v zadnjih sedmih dneh pa za skoraj 8 % in v času pisanja tega članka znaša približno 2555 USD.

Tudi ostali večji altcoini so v rdečih dnevih. ApeCoin (APE) se je v 24 urah znižal za 8 % (v sedmih dneh pa kar za 32 %) na 11,69 USD, Avalanche (AVAX) pa se je na dan znižal za več kot 7 % na 52,38 USD.

LUNA v turbolentnem obdobju

Terrin žeton LUNA je od včeraj padel za približno 10 % na 65,80 USD zaradi bojazni, da bi Terrin stablecoin UST, ki ga v glavnem podpira LUNA, lahko izgubil svojo vezavo.

Stablecoini ali stabilni kovanci so kriptovalute, ki so vezane na fiat valute, kot je ameriški dolar, v razmerju 1:1. Depegiranje ali odvezava se nanaša na stablecoine, ki se znižajo nad 1 USD ali, kar je pogosteje, pod 1 USD. V soboto je vrednost UST padla celo na 0,985 dolarja, zdaj pa se trguje za 0,99 dolarja. Čeprav 1% odstopanje od 1 USD za stablecoine v času intenzivnih tržnih pritiskov ni nič nenavadnega, se pariteta pogosto hitro vzpostavi. V primeru UST je to trajalo več kot 16 ur.

Nekateri kritiki pravijo, da to kaže, da UST predstavlja labilnost za širši kripto trg, saj ima organizacija Luna Foundation Guard (ki podpira UST) 3,5 milijarde dolarjev v bitcoinih pripravljenih za prodajo kot zadnjo možnost, če bi morala braniti stabilnost UST. Rezerve LFG so v BTC (93 %), LUNA (3,5 %) in AVAX (3,5 %). Pritisk na UST se je začel povečevati, potem ko so se v zadnjih nekaj dneh pojavila velika izplačila iz Terrinega sidrnega protokola, kjer pologi UST vlagateljem trenutno prinašajo 18,8% APY (letni odstotek obresti). Čeprav ni jasno, kaj je pripeljalo do umikov, bi lahko šlo za medvedji obrat na širšem trgu.

Dodaj odgovor