Tedenski pregled: Kripto trg krvavi, Bitcoin padel za 15 %

Home » Tedenski pregled: Kripto trg krvavi, Bitcoin padel za 15 %

Svetovna tržna kapitalizacija kriptovalut se je po podatkih CoinMarketCapa v zadnjih 48 urah spustila pod 2 bilijona dolarjev, bitcoin pa je zdrsnil pod magično mejo 40.000.

Tedenski pregled: Kripto trg krvavi, Bitcoin padel za 15 %
Tedenski pregled: Kripto trg krvavi, Bitcoin padel za 15 %

Bitcoin je v 24 urah padel za 15 % in se prvič po 15. marcu spustil pod 40.000 USD. Medtem je Ethereum padel za 14 % in se prvič po 23. marcu znašel pod mejo 3.000 USD. To je del večjega trenda, saj so kripto trgi v 24 urah padli za 8,5 % in dosegli tržno vrednost 1,84 bilijona dolarjev.

Če iščemo odgovore na vprašanje, zakaj je temu tako, si velja ogledati delniške trge. Indeks S&P 500, ki vključuje 500 največjih podjetij, s katerimi se javno trguje v ZDA, se je znižal za 1,7 %, indeks Dow Jones Industrial Average je ponedeljek končal 1,2 % nižje, tehnološko usmerjeni Nasdaq pa je izgubil kar 2,2 % svoje vrednosti.

Bitcoin, ki je v preteklosti bil precej povezan s cenami ostalih kriptovalut, je v zadnjem času vse bolj povezan s cenami delnic. Marca je korelacija cene BTC z indeksom S&P 500 dosegla 0,49, pri čemer -1 pomeni, da se gibljeta povsem nasprotno, 1 pa, da se gibljeta v popolnem tandemu. Po podatkih družbe Arcane Research je bila to najvišja stopnja od oktobra 2020.

Kaj se torej dogaja z delniškim trgom?

Kar veliko tega. Tu je trajajoča ruska vojna v Ukrajini, novi COVID ukrepi na Kitajskem in seveda odločitev Federal Reserve, da agresivno zviša obrestne mere in zmanjša dotok denarja v gospodarstvo.

Indeks Nasdaq se je od ponedeljka do petka prejšnjega tedna znižal za skoraj 4 %. Konec tedna se razmere niso izboljšale. Zaradi manjšega črpanja denarja v gospodarstvo, saj se Fed poskuša boriti proti inflaciji, se po mnenju ustanovitelja borze BitMEX Arthurja Hayesa lahko zgodi, da se bo tržna kapitalizacija kripto trgov še naprej nižala. Izjavil je, da bosta Bitcoin in Ether bosta dosegla dno, še preden bo Fed začel ukrepati in spremenil svojo politiko iz stroge v ohlapno. Napovedal je tudi, da bosta pred koncem junija preizkusila prag 30.000 in 2.500 dolarjev.

Hayes je pred tem, ko je bila cena BTC pod 5000 USD, napovedal, da bo leta 2019 dosegla 10.000 USD. To se je izkazalo za kar preroško, saj se je cena povzpela nad 12.000 dolarjev. Leto prej je predlagal, da bi lahko cena BTC v tem letu dosegla 50.000 dolarjev, dno pa bo dosegla pri vrednosti med 3.000 in 5.000 dolarji. Medtem ko se je pri prvi napovedi močno zmotil, je bila slednja pravilna.

Kaj se dogaja z Ethereumom?

Ethereum, druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji, je po nočnem padcu pod psihološko raven 3.000 USD prav tako ponovno dosegel to raven. Trenutno znaša nekaj več kot 3.000 dolarjev, kar predstavlja 4,2 % padec. Je pa Ethereum uspešno prestal test za prehod na proof-of-stake (t.i. shadow fork), kar bi lahko signaliziralo zelene številko za drugo največjo kruptovaluto.

Dodaj odgovor