Tedenski pregled: S kripto trga čez noč odplavilo 100 milijard

Home » Tedenski pregled: S kripto trga čez noč odplavilo 100 milijard

Medvedji trend ostaja ob naraščujoči inflaciji in padcu delnic neprizanesljiv. Tržna kapitalizacija svetovnega trga kriptovalut je padla na 1,03 bilijona dolarjev, kar je za več kot 8% manj kot dan prej. Medtem je bitcoin padel pod mejo 26.000 dolarjev. Poglejmo, kako nam kaže.

Kripto trgi so bili v zadnjih 24 urah še posebej pretreseni, saj je bitcoin ponovno padel pod mejo 26.000 dolarjev in v času pisanja tega članka trguje po ceni 25.400,31 dolarjev, kar je 15 % manj kot v zadnjem tednu. Vodilne kriptovalute so konec tedna še naprej padale in s tem izničile rahel dobiček, dosežen v prejšnjem tednu. Kapaciteta svetovnega trga kriptovalut se je znižala na 1,03 bilijona dolarjev.

Vlagatelji v delnice in kriptovalute so v zadnjem mesecu jasno pokazali, da se nahajamo v okolju zmanjšanega tveganja (risk-off environment), ko se investitorji zaradi turbulentnih razmerij na trgu preusmerjajo v bolj stabilne naložbe, kot je zlato.

Bitcoin letos v korelaciji z delniškimi trgi

Bitcoin je bil dolga leta smatran kot varovalka pred inflacijo, vendar se leta 2022 ne obnaša tako, januarja letos pa je celo dosegel najvišjo raven korelacije z indeksoma S&P 500 in Nasdaq od leta 2020.

Zgodovinsko gledano je bitcoin ohranil razmeroma nizko korelacijo s tradicionalnimi razredi premoženja, vključno z delniškimi indeksi in blagom, kot je zlato. Toda letos je ta indeks bistveno narastel in v času pisanja tega članka znaša 0,65. Korelacijski koeficient je običajno podan kot število med -1 in 1. Bližje kot je vrednosti -1, močnejša je negativna korelacija (tj. cena bitcoinov in delnic se gibljeta v nasprotnih smereh). Bližje kot je 1, močnejša je pozitivna korelacija (spremenljivki se gibljeta v isto smer, kar pomeni, da Bitcoin tesno sledi delnicam).

Celoten kripto trg v (prostem) padu

Bitcoin se je v zadnjih sedmih dneh znižal za 18 % in padel pod 26.000 USD na 25.400 USD, kar je njegova najnižja točka v letu 2022 in 12-mesečni minimum. Še slabše se je godilo ethereumu, ki se je v zadnjem tednu znižal za 28 %, čeprav je bila v sredo na testnem omrežju Ropsten izvedena večinoma uspešen poskus težko pričakovane združitve (The Merge). (V petek so razvijalci Ethereuma sporočili svojo odločitev, da bodo “težavnostno bombo”, ključni korak v združitvi, odložili za nadaljnja dva meseca, kar morda ni pripomoglo k razpoloženju okoli ETH).

Tudi ostale kripovalute niso bile imune na gibanje cen. Vsak od 20 kovancev z največjo tržno kapitalizacijo je v zadnjih sedmih dneh padel za dvomestno število odstotkov. BNB je v zadnjem tednu padel za 22 %, Cardano (ADA) za 24 %, XRP za 18 %, Solana (SOL) za 31 %, Dogecoin (DOGE) za 28 %, Polkadot (DOT) za 28 %, Avalanche (AVAX) za 35 % in Polygon (MATIC) za 25 %.

Kripto trg po veliki bikovski seriji v letih 2020 in 2021 vse leto ni bil stabilen, vendar se je trenutna »kripto zima« začela v prvem tednu maja, ko so glavni kovanci padli skupaj z delniškim trgom. Nato je olje na ogenj prilil debakel ekosistema Terra (UST in LUNA) (čeprav je poročilo Chainalysis ta teden padec Bitcoina povezalo bolj s širšo razprodajo tehnoloških delnic in ne s Terro). Od takrat so se tehnološke delnice še naprej krčile, kriptovalute pa še bolj strmo upadale. Padec se je okrepil prejšnji teden skupaj z odčitkom indeksa cen življenjskih potrebščin za mesec maj, ki je pokazal, da so se cene življenjskih potrebščin (v ZDA) v primerjavi z majem 2021 zvišale za 8,6 %, kar je najvišji podatek o letni inflaciji po letu 1981.

Če k temu primešamo še posledice COVID-19, geopolitično negotovost in nadaljnje negativno mnenje uglednih zakonodajalcev o kriptovalutah, lahko pričakujemo dolgotrajen medvedji trg tako za kriptovalute in delnice.

Dodaj odgovor