Tedenski pregled: Se je kripto trg dokončno prebudil?

Home » Tedenski pregled: Se je kripto trg dokončno prebudil?
Tedenski pregled: se je kripto trg dokončno prebudil?

Kripto trg je dobil nov zagon po tem, ko je fundacija Luna Foundation Guard kupila BTC v vrednosti 1 milijarde dolarjev. Bitcoin je po 11-tedenski konsolidaciji prebil mejo 46.000 dolarjev, momentum pa se je tako prvič po juliju obrnil v pozitivno smer. Toda s paraboličnimi napovedmi moramo vseeno biti previdni.

Bitcoin (BTC) je presegel 47.000 USD in poskuša obrniti »medvedji« začetek leta. Vrednost največje kriptovalute po tržni kapitalizaciji se je v zadnjem tednu zvišala za 15 %, medtem ko se je vrednost ethereuma (ETH) v istem obdobju zvišala za 16 %, vrednost SOL pa za 25 %. Rast altcoinov v primerjavi z BTC odraža večji apetit po tveganju med vlagatelji v kriptovalute in nekateri že kličejo po novi sezoni altcoinov – altseason.

Najstarejša kriptovaluta se je prebila nad začetni odpor pri 46.000 USD, čeprav bi lahko močnejši odpor pri 200-dnevnem drsečem povprečju, ki je zdaj pri 48.289 USD, ustavil to rast. V času pisanja tega članka je BTC trgoval po ceni okoli 47.500 USD in se je v zadnjih 24 urah povečal za 5 %. Indeks relativne moči (RSI) na dnevnem grafikonu se približuje območju prevelikega nakupa, podobno kot se je zgodilo oktobra lani, ko je prišlo do razprodaje. Tokrat pa se zdi, da kupci ciljajo na 50 % preobrat štirimesečnega padajočega trenda, kar bi prineslo dodatno rast proti 50.966 USD.

Terra (Luna) kupila za 1,3 milijarde bitcoinov

Medtem je bil indeks S&P 500 v ponedeljek približno enak, v istem času pa se je vrednost BTC v zadnjih 24 urah povečala za 6 %. To kaže, da je nedavno rast bitcoina mogoče pojasniti s kopičenjem novih žetonov, kar je edinstveno za trg kriptovalut. V zadnjih šestih dneh je naslov bitcoin denarnice Luna Foundation Guard (LFG) kupil več kot 27.000 BTC v vrednosti približno 1,3 milijarde USD. Fundacija izpolnjuje svojo mesec dni staro obljubo, da bo dodala BTC kot dodatno varnostno plast za UST, ki je Terrin decentralizirani stablecoin, vezan na dolar.

Podjetje IntoTheBlock, ki se ukvarja s podatki o kriptovalutah, pravi, da obstaja sinergija med bitcoinom in ekosistemom Terra. UST ima koristi od tega, da ima dodatno podporo, bitcoin pa nima koristi le od nakupnega pritiska, ampak tudi od tega, da ima stabilno menjalno sredstvo, podprto z BTC.

Altcoini in ostale novice

  • Solana (SOL) in Shiba Inu (SHIB) poskočila: Dve zelo priljubljeni kriptovaluti sta po več kot dveh tednih stagniranja, zabeležili rast. SOL je poskočila kar za 14 %, podobno rast pa so beležili tudi SHIB in DOT. Po podatkih Shaurye Malwe iz portala CoinDesk je bilo na terminskih pogodbah, ki so sledile SOL, likvidiranih za skoraj 30 milijonov USD.
  • Ethereum: Po podatkih Google Trends so ljudje po vsem svetu v zadnjih dveh tednih vročično iskali informacije o Ethereumovi združitvi »Ethereum Merge«, da je ta iskalni izraz povsod naenkrat dosegel najvišjo zabeleženo priljubljenost. O združitvi in prehodu Ethereuma na proof-of-stake smo pisali tukaj.
  • Instagram bo podprl NFT-je: Dostop NFT-jev velikemu občinstvu Instagrama ima potencial, da spodbudi mainstream adopcijo celotnega trga, meni Deutche Bank. Instagram bo poenostavil postopek nakupa in prodaje nezamenljivih žetonov, s čimer se bodo zmanjšale vstopne ovire, je dejala banka in dodala, da bo močna globalna prepoznavnost blagovne znamke platforme omogočila legitimacijo NFT-jev.
  • ApeCoin poskočil za 13%: Trgovci s terminskimi pogodbami na ApeCoin (APE) so v zadnjih 24 urah izgubili več kot 4,5 milijona dolarjev, saj so cene ob širšem skoku na trgu narasle za 13 %, kažejo podatki podjetja Coinglass. Približno 66 % vseh trgovcev s terminskimi pogodbami na APE je bilo kratkih (short) oziroma so stavili proti višjim cenam nedavno izdanega žetona. Ti so ustvarili 2,8 milijona dolarjev vseh izgub, medtem ko so 1,4 milijona dolarjev pridobili trgovci, ki so bili dolgi (long) oziroma so stavili na višje cene.

Dodaj odgovor