Tedenski pregled: Tržna kapitalizacija kripto trga spet nad 1 bilijon dolarjev

Home » Tedenski pregled: Tržna kapitalizacija kripto trga spet nad 1 bilijon dolarjev

Tržna kapitalizacija kriptovalut je presegla 1 bilijon dolarjev, potem ko sta BTC in ETH zabeležila osupljivo rast – ETH kar 43% v enem tednu. Ali gre za prebujanje trga ali bikovsko past?

Kripto trgovci so v ponedeljek, 18. julija, našli razlog za praznovanje, saj se je skupna tržna kapitalizacija po tednih obsežne »razprodaje znova povzpela nad 1 bilijon dolarjev. Medtem ko je Bitcoin še pred kratkim trgoval okoli skromnih 18.000 dolarjev, pa se zdaj giblje pri 21.700 dolarjev. Zeleni dan za kriptovalute v veliki meri sledi pozitivnemu dnevu na tradicionalnih trgih, ki so se kljub ocenam analitikov, da namerava Federal Reserve na zasedanju Zveznega odbora za odprti trg 27. julija zvišati obrestne mere za vsaj 75 bazičnih točk, rahlo okrepili.

Medtem ko bodo številni trgovci pozdravili pozitivno gibanje cen 18. julija, številni analitiki opozarjajo, da je vzpon le »pumpa« medvedjega trga. Oglejmo si trenutni pregled stanja.

Bitcoin s 16% doprinosom

Podatki s portala TradingView kažejo, da se je Bitcoin v zadnjem tednu močno okrepil in v času pisanja članka ima 16% tedenski dobiček od nedavnega najnižjega nivoja 18.907 USD. Kralj kriptovalut je zdaj naletel na odpor pri 200-tedenskem drsečem povprečju, ki je tudi zgornja meja trgovalnega razpona, v katerem je BTC ujet od sredine junija. Ta raven se je v zadnjih petih tednih izkazala za trd oreh, saj je bilo več poskusov, da bi se prebili nad njo, zavrnjenih. Videli bomo, ali se bo bitcoinu uspelo osvoboditi te ravni in se premakniti višje ali pa bo dlje časa trgoval med 19.000 in 22.000 dolarji.

Ethereum se je s super »pumpo« zvišal za 43%

Tudi ethereum (ETH) je v zadnjem tednu bitsveno pridobil na vrednosti, saj se je z najnižje vrednosti 1.005 USD 13. julija povzpel za 43 % in 18. julija dosegel najvišjo dnevno vrednost 1.530 USD, kar je najvišja cena po 12. juniju. Od uspešnega zaključka združitve na testnem omrežju Sepolia 6. julija je ETH kazal vse večji zagon. Dodatno spodbudo je njegova cena dobila 15. julija, ko je bilo objavljeno, da bo združitev v glavni mreži predvidoma izvedena 19. septembra.

Čeprav je datum 19. september še vedno okviren in ga je treba obravnavati kot napoved v časovnem načrtu in ne kot dokončen rok, je možnost, da bo združitev po letih priprav končno izvedena, vznemirljiva za skupnost in morda spodbudi povpraševanje po ETH.

Tudi MATIC se je pridružil altcoinom na zeleni veji

Na altcoin sceni tudi Polygon (MATIC) po tednu dni številnih pomembnih napovedi beleži impresivno rast. Med drugim je bil izbran za sodelovanje v Disneyjevem pospeševalnem programu 2022, in je v zadnjih 24 urah pridobil 32,4 % in trguje blizu odpora pri 0,90 USD.

Kaj se dogaja s trgom?

To je pomemben premik na sicer mračnem medvedjem trgu za vlagatelje in trgovce. Bitcoin in Ethereum sta se v primerjavi z najvišjimi vrednostmi doslej znižala za skoraj 70 %, saj so slabše makroekonomske razmere in grožnja recesije zmanjšale investicijski apetit po tveganih sredstvih. Danes se zdi, da se je ta apetit ponovno prebudil, čeprav le začasno. Vsekakor je vredno spremljati, kako se bo odvila težko pričakovana zdrućitev (Merge) Ethereuma. Naj vas pa zelene številke ne zavedejo preveč, veliko analitikov pravi, da smo še zelo xgodaj v medvedjem trgu in da bi Bitcoin lahko padel tudi na 10.000 dolarjev.

Dodaj odgovor